MESS 2006

Kulturna dešavanja, predstave, izložbe, festivali, obrazovanje i budućnost mladih...

Moderator: Chloe

Post Reply
sarlo

#1 MESS 2006

Post by sarlo »

Nisam gledao ni jednu predstavu.
Bio je Ramazan, poslije njega Bajram, tako da nisam mogao stici. Od ljudi koje poznajem takodje niko nije gledao predstave na MESS-u iz ovog razloga pa sam se informisao samo iz stampe.
Kakave su bile predstave. Kakvi su bili Litvanci. Da li je Faust stvarno los ili samo monoton, tesko razumljiv. Kako to da se pojavio na CNN-u a ovdje je proglasen najgorim. Ima li tu i onog provincijsko-podanickog mentaliteta koji podcjenjuje i gazi (neprijatelj te ubije, tvoji te pos...) svoje, a uzdize na pijedestal tudje-citaj Beogradsko.

Obicno pogledam dvije-tri predstave. Mislim da je Novo pozoriste iz faze eksperimenata, koji su po pravilu bili neshvatljivi i jednostavno losi postalo zaista pozoriste koje i govori i fascinira i tjera covjeka na razmisljanje. Na osnovu clanaka u stampi imam utisak da je i na ovom MESS-u vladao Novi teatar.

Iziritirala me je danasnja izjava Dine Mustafica data Oslobodjenu o niskoj kvaliteti domaceg pozorista i nemoci da stvori nesto novo za razliku od drugih. Nazalost, to jeste tako, ali sam Mustafic ne samo da je dio tog miljea, nego ga i stvara. Poniznim okretanjem Beogradu on generise potcinjen polozaj Bosanskog pozorista Srpskim. Ove godine izgleda da je stvorio "mali Bitef" na kojem ce Srpska pozorista pokuputi dobre honorare i arogantno napustiti Sarajevo. Podilazenje Beogradu zavrsi najdalje kod Sapca. A i Mustaficeve predstave su "sarene" sto se tice kvaliteta. Dobro uradjene i nienteresantne.

Da li ima neko odgovor na pitanja:
-Da li je stvarno Bosansko pozoriste poslije poratnog entuzijazma u krizi?
-Kako da prebrodi tu krizu i stvoriti novi kvalitet?
foucault

Post by foucault »

To sto se nesto pojavi na cnn-u ne znaci da valja. fausta trebas pogledati da bi vjerovao da nesto onako lose moze biti uradjeno.

ne znam kako se to mustafic "ponizno okrece beogradu".
sarlo

Post by sarlo »

Od Pasovica sam gledao par predstava i za mene je pozorisni genije.
Zato sam zacudjen losim rejtingom Faqusta. Nisam gledao i sve je moguce.

Sto se tice Mustaficevog poniznog okretanja Beogradu...citao sam da je Jugoslovensko dramsko odigralo predstavu i otislo u Beograd ne pojavivsi se na konferenciji za stampu i drsko komentarisuci; bili smo dovoljno u Sarajevu. On ih je doveo prije par godina, i dovodi ih (Atelje 212, Goncic). Na celu zirija je bio Cirilov, tu je bio Cvejic. Jos neki Milosevicevaci i Kostunicini mracnjaci su se muvali okolo i bili u organizaciji MESS-a. Sve na racun budzeta F BiH. Neka ih na svoj racun dovodi.
Srpsko pozoriste jeste bogato i kvalitetno. Zasnovano je na nacionalizmu i tradiciji koja je nastavak Cincarske (Nusic, Sterija) i kao takva sumarno stara trista godina. Sto je jako mnogo. Ali nije to razlog da se organizacija povjeri Bitefovcima, jer je logicno da ce oni MESS podrediti Bitefu. Vjerovatno ce oni Mustafica postaviti u ziri Bitefa ali to bi izgledalo kao "nagrada" za neki vid sluganstva.
Hierarchia

Post by Hierarchia »

Ja takodjer nisam gledala ali sam od provjerenih obrazovanih pozorisnih kriticara cula da je predstava cisto smece, da nema dramske radnje, da cak nema ni osnovne slicnosti s Goetheom. U potpunosti vjerujem.
Spanci su bili najbolji, problematizirali konzumerizam. Odlicno! :D
foucault

Post by foucault »

za jovana cirilova se svasta moze reci, ali on definitivno nije kostunicin ili milosevicev mracnjak. cvejic je vec druga prica. da, i ja vjerujem da ce mustafic dogodine sjediti u ziriju bitefa, ali to je neki njihov tal koji mora i treba postojati eda bi se popunila kvota predstava lakse zaokruzila finansijska konstrukcija itd. itd. usporedbe radi, bilo koji mustaficev kompromis manje je bolan od recimo purivatrinih.
sarlo

Post by sarlo »

Ja se nesto nesjecam da je neki Srpski (Srbijansko-srpski naravno) glumac ili dramaturg govorio o genocidu koji je njihov narod izvrsio nad susjednim narodom, a kamoli da je uradio nesto da zlo bude manje. Kratko receno neznam ni za jedan covjecan cin ucinjen od strane ljudi iz te branse. U Beogradu gotovo svi glumci imaju jasan politicki stav. Vecinom su bili opozicija Milosevicu i podrzavali srpsku gradjansku desnicu ikoljace.

Neznam zasto se takva pozorista moraju dovoditi u Sarajevo i o kakvim je kompromisima tu rijec. Znam da postoje ljudi koji nemogu bez Srpske kulture, ali neka plate i neka ih sami dovedu. Nikako se nesmije dogoditi da to bude placeno iz dzepa ljudi koji su dozivjeli to zlo. Ima ljudi koji to ne gledaju i ne zele da finansiraju takve glumce-procetnike.
U Srpskoj kulturi najvise cijenim turbofolk. Cajke su politicki bezopasne. Dodju u kafanu, pevaju sto im se naruci, govore ono sto publika voli da cuje. Ko ih voli taj ih i placa i gotova prica.
Dusko Kovacevic, Ljubisa Ristic su bili ideolozi zla...
Da ne supljim vise o nacionalnom (to je i prica o dobru i zlu).

Za Bosanska pozorista nije dobro da im Beograd bude uzor. Ponavljam da je to veliki grad sa veoma razvijenom pozorisnom kulturom i tradicijom. A Bosanska pozorista jedva da imaju nekakvu tradiciju i kvalitet im je upitan. Centrifugalna sila Beograda ce uciniti da postanemo Sabac, to je prirodno.

Nije Bosansko pozoriste bilo kvalitetnije prije par godina ali je posjedovalo jednu dozu entuzijazama. Sad je u krizi jer nema vise tog entuzijazma, nema napretka.
Mi imamo dovoljno dobre glumce. Sigurno postoji kriticna masa u toj profesiji.
Problem je u reziserima i logistici. Dobre predstave H.Pasovica su incident. Zato sto su odlicne treba ih i cijeniti, ako je taj Faust i los (nevjerujem dok ga nevidim) nije nuzno da covjeka treba popljuvati. I sta je sa drugim reziserima.
Sto se tice logistike (finansija-novca) MESS ih ima ali tim novcem podstice razvoj srpskog pozorista a ne bosanskog!
Nase Narodno Pozoriste jeste zatocenik Kupusovica i Gojera ali moze li se to promjeniti. Gojer je politicar i sklon kompromisima, a mislim da mu je stalo do dobrog pozorista.
Kamerno je bolje za dvije klase od Narodnog ali ono ima svojih ogranicenja (ne zove se dzaba kamerno). Zenica dozivljava kulturni uspon, ali to se nemoze vidjeti u Sarajevu....
Rjesenja uvijek postoje, ali ih treba naci.

A za Mustafica drzavnim parama je snimao i Rimeik, a sada pokusava da bude Nemanja.

Iduce godine MESS ce valjda biti u mjesecu Sa"banu pa cu moci pogledati koju predstavu i govoriti o njima a ne o cetnicima.
Hierarchia

Post by Hierarchia »

sarlo wrote:Ja se nesto nesjecam da je neki Srpski (Srbijansko-srpski naravno) glumac ili dramaturg govorio o genocidu koji je njihov narod izvrsio nad susjednim narodom, a kamoli da je uradio nesto da zlo bude manje. Kratko receno neznam ni za jedan covjecan cin ucinjen od strane ljudi iz te branse. U Beogradu gotovo svi glumci imaju jasan politicki stav. Vecinom su bili opozicija Milosevicu i podrzavali srpsku gradjansku desnicu ikoljace.

Neznam zasto se takva pozorista moraju dovoditi u Sarajevo i o kakvim je kompromisima tu rijec. Znam da postoje ljudi koji nemogu bez Srpske kulture, ali neka plate i neka ih sami dovedu. Nikako se nesmije dogoditi da to bude placeno iz dzepa ljudi koji su dozivjeli to zlo. Ima ljudi koji to ne gledaju i ne zele da finansiraju takve glumce-procetnike.
U Srpskoj kulturi najvise cijenim turbofolk. Cajke su politicki bezopasne. Dodju u kafanu, pevaju sto im se naruci, govore ono sto publika voli da cuje. Ko ih voli taj ih i placa i gotova prica.
Dusko Kovacevic, Ljubisa Ristic su bili ideolozi zla...
Da ne supljim vise o nacionalnom (to je i prica o dobru i zlu).

Za Bosanska pozorista nije dobro da im Beograd bude uzor. Ponavljam da je to veliki grad sa veoma razvijenom pozorisnom kulturom i tradicijom. A Bosanska pozorista jedva da imaju nekakvu tradiciju i kvalitet im je upitan. Centrifugalna sila Beograda ce uciniti da postanemo Sabac, to je prirodno.

Nije Bosansko pozoriste bilo kvalitetnije prije par godina ali je posjedovalo jednu dozu entuzijazama. Sad je u krizi jer nema vise tog entuzijazma, nema napretka.
Mi imamo dovoljno dobre glumce. Sigurno postoji kriticna masa u toj profesiji.
Problem je u reziserima i logistici. Dobre predstave H.Pasovica su incident. Zato sto su odlicne treba ih i cijeniti, ako je taj Faust i los (nevjerujem dok ga nevidim) nije nuzno da covjeka treba popljuvati. I sta je sa drugim reziserima.
Sto se tice logistike (finansija-novca) MESS ih ima ali tim novcem podstice razvoj srpskog pozorista a ne bosanskog!
Nase Narodno Pozoriste jeste zatocenik Kupusovica i Gojera ali moze li se to promjeniti. Gojer je politicar i sklon kompromisima, a mislim da mu je stalo do dobrog pozorista.
Kamerno je bolje za dvije klase od Narodnog ali ono ima svojih ogranicenja (ne zove se dzaba kamerno). Zenica dozivljava kulturni uspon, ali to se nemoze vidjeti u Sarajevu....
Rjesenja uvijek postoje, ali ih treba naci.

A za Mustafica drzavnim parama je snimao i Rimeik, a sada pokusava da bude Nemanja.

Iduce godine MESS ce valjda biti u mjesecu Sa"banu pa cu moci pogledati koju predstavu i govoriti o njima a ne o cetnicima.
Jos jedan zastupnik "vitalnih umjetnickih nacionalnih interesa". Samo nek je nase, dobro je. Taman da je najlosije. Ta podvala stoji i iza licemjerne parole "Kupujmo domace (pa makar se i potrovali, samo nek drzava ima koristi)".
Mislim da se prije moze reci da su kod nas dobre predstave "incident". Navedi mi jednu dobru predstavu koju je rezirao neko od bosanskih rezisera.
three sisters

Post by three sisters »

E ovako što se tiče fausta nije stvar u tome da odbacujemo domaće kao manje vrijedno, već u konačnom prepoznavanju nedovoljnosti pašovićevih predstava, meni je iskreno hamlet bio puno gori, a dobio je izvrsne kritike, opet tu nije stvar u tome da je pašović osrednji ili još nešto gore redatelj, nego da njegove predstave definitvno nemaju nikakvog smisla, u njih su ugurane sve njegove ideje, kojih se mogao uopće sjetiti i ništa nije povezano..a tu da se nadovežem na dinu mustafića, ja ne znam šta tebi predstavlja pojam neinteresantna, vjerovatno nešto što nije šaroliko, ako je to tako onda obavezno otiđi da pogledaš fausta! dino mustafić je ubjedljivo u datom trenutku, valjda će se promijeniti stvari, naš najbolji redatelj. a da zašto je prikazan faust na cnn, zato što je atraktivna tematika, koja je duboko povezana sa našim vremenom, što je još veći nedostatak za predstavu jer je to strašno površno obradila, i jer ima dobru reklamu, a za zapad reklama je sve..
three sisters

Post by three sisters »

e što se tiče ostalih predstava, litvanci su bili dobri, oni su isto na neki način problematizirali konzumerizam kao španjolci, ali sa strane kozmetičke industrije, predstava se i zvala make up opera, meni su se španjolci puno više svidjeli, inače oni su imali baš potpuno drukčiju pozornicu, sa velikim ekranom. Osim te dvije jako dobra predstava je tri sestre, koja je i dobila dosta nagrada, bila je poduga, ali zaista jako dobri glumci i originalna postavka, glumci nisu uopće napuštali scenu, već bi samo prešli u prvi red publike, gdje se naravno nije moglo sjesti, što je pored nemogućnosti likova da napuste svoju svakodnevicu, pokazalo nemogućnost glumaca da napuste pozornicu, čime je ta statičnost duplo podcrtana. a ja nisam gledala nagrađenu u palermu.
puno konstruktivnije bi bilo da daju komentar neki ljudi koji su bili na mess-u a ne da se vodi neka politička rasprava..kao da sam d. mustafić uživa u financijskim i političkim zavrzlamama više nego u pravljenju predstave :-?
Hierarchia

Post by Hierarchia »

three sisters wrote:e što se tiče ostalih predstava, litvanci su bili dobri, oni su isto na neki način problematizirali konzumerizam kao španjolci, ali sa strane kozmetičke industrije, predstava se i zvala make up opera, meni su se španjolci puno više svidjeli, inače oni su imali baš potpuno drukčiju pozornicu, sa velikim ekranom. Osim te dvije jako dobra predstava je tri sestre, koja je i dobila dosta nagrada, bila je poduga, ali zaista jako dobri glumci i originalna postavka, glumci nisu uopće napuštali scenu, već bi samo prešli u prvi red publike, gdje se naravno nije moglo sjesti, što je pored nemogućnosti likova da napuste svoju svakodnevicu, pokazalo nemogućnost glumaca da napuste pozornicu, čime je ta statičnost duplo podcrtana. a ja nisam gledala nagrađenu u palermu.
puno konstruktivnije bi bilo da daju komentar neki ljudi koji su bili na mess-u a ne da se vodi neka politička rasprava..kao da sam d. mustafić uživa u financijskim i političkim zavrzlamama više nego u pravljenju predstave :-?
MESS je generalno receno festival sa smislom - Dino to puno bolje radi od recimo Purivatre koji na SFF dovede otpatke sa drugih renomiranih festivala (Karlove Vary, Venecia,Cannes). Jedino je steta sto nije bio Korsunovas. :(
alphonse kauders

Post by alphonse kauders »

Žali Bože para ko je dao za gledanje Fausta. Glumci su više ličili na rumunske gimnastičare, a i ono što su "glumili" nije bilo nimalo vjerodostojno. Priča bez ikakvog smisla i sa idejom kakvog tinejdžera.

Jedva sam čekao da izađem vani, a i onaj kurtoazni drugi aplauz je bio više nego suvišan.

:? :roll:
ahmed&nedzad

Post by ahmed&nedzad »

Pročitajte komentar akademika prof.dr. Tvrtka Kulenovića o Pašovićevom 'Faustu', izašao je u 'Oslobođenju' u četvrtak. Čovjek je doktorirao na pozorištu, a mislim da je dosta iznad toga da bude zavistan i ljubomoran, pa nemate razloga da sumnjate u objektivnost.
GhostDog

Post by GhostDog »

Gargamel wrote:Pročitajte komentar akademika prof.dr. Tvrtka Kulenovića o Pašovićevom 'Faustu', izašao je u 'Oslobođenju' u četvrtak. Čovjek je doktorirao na pozorištu, a mislim da je dosta iznad toga da bude zavistan i ljubomoran, pa nemate razloga da sumnjate u objektivnost.
Pa daj nam ga prenesi, da vidimo. :D
three sisters

Post by three sisters »

Hierarchia wrote:
three sisters wrote:e što se tiče ostalih predstava, litvanci su bili dobri, oni su isto na neki način problematizirali konzumerizam kao španjolci, ali sa strane kozmetičke industrije, predstava se i zvala make up opera, meni su se španjolci puno više svidjeli, inače oni su imali baš potpuno drukčiju pozornicu, sa velikim ekranom. Osim te dvije jako dobra predstava je tri sestre, koja je i dobila dosta nagrada, bila je poduga, ali zaista jako dobri glumci i originalna postavka, glumci nisu uopće napuštali scenu, već bi samo prešli u prvi red publike, gdje se naravno nije moglo sjesti, što je pored nemogućnosti likova da napuste svoju svakodnevicu, pokazalo nemogućnost glumaca da napuste pozornicu, čime je ta statičnost duplo podcrtana. a ja nisam gledala nagrađenu u palermu.
MESS je generalno receno festival sa smislom - Dino to puno bolje radi od recimo Purivatre koji na SFF dovede otpatke sa drugih renomiranih festivala (Karlove Vary, Venecia,Cannes). Jedino je steta sto nije bio Korsunovas. :(
Kako šteta što nije bio Korsunovas, kad je bio, Make up opera to je njegova predstava :? ..a svakako da se pojavljuju velika imena pozorišta..što se tiče ove predstave u palermu isto tako je renomirani režiser-ka, samo ja to tada nisam znala, a opet je dobro biti u prilici pogledati svaku predstavu, jer nikad ne znaš šta će te pozitivno iznenaditi..a što se tiče same koncepcije i priče o ex yu, psb. beogradskim pozorištima, sasvim nešto drugo je pozorišni festival, a drugo je pozorišna scena, što je baš nedavno bila dodjela nekih ko nagrada..za mess ljudi iz srbije kažu da ima bolji koncept nego njihovi festivali
foucault

Post by foucault »

@gargamel

sto nisi procitao kritiku segora hadzovica o tom istom faustu u tom istom oslobodjenju, ili kritike u nezavisnim, avazu, sanu... sve negativne.

osim toga,vidio sam da je mustafic vec bio na bitefu ove godine, predsjednik zirija. :)
Hierarchia

Post by Hierarchia »

three sisters wrote:
Hierarchia wrote:
Kako šteta što nije bio Korsunovas, kad je bio, Make up opera to je njegova predstava :? ..a svakako da se pojavljuju velika imena pozorišta..što se tiče ove predstave u palermu isto tako je renomirani režiser-ka, samo ja to tada nisam znala, a opet je dobro biti u prilici pogledati svaku predstavu, jer nikad ne znaš šta će te pozitivno iznenaditi..a što se tiče same koncepcije i priče o ex yu, psb. beogradskim pozorištima, sasvim nešto drugo je pozorišni festival, a drugo je pozorišna scena, što je baš nedavno bila dodjela nekih ko nagrada..za mess ljudi iz srbije kažu da ima bolji koncept nego njihovi festivali
To nisam pogledala. Nisam ni znala da je on :(
ahmed&nedzad

Post by ahmed&nedzad »

GhostDog wrote:
Gargamel wrote:Pročitajte komentar akademika prof.dr. Tvrtka Kulenovića o Pašovićevom 'Faustu', izašao je u 'Oslobođenju' u četvrtak. Čovjek je doktorirao na pozorištu, a mislim da je dosta iznad toga da bude zavistan i ljubomoran, pa nemate razloga da sumnjate u objektivnost.
Pa daj nam ga prenesi, da vidimo. :D
Evo samo dio o ''Faustu'', pošto je članak prilično dug.

''...Što se tiče Pašovićeve predstave, sve je to malo nasilu. Ja sam već rekao da je to vrsta teme koja pozorištu ne odgovara, to sa Faustom veze nema. Sviđaju mi se glumačke radnje, međutim, cjelina - to nije za pozorište. Rekao bih da tu treba podsjetiti na onaj čuveni primjer o kojem je govorio Lessing, znate već, Laokoon i njegovi sinovi...
-Hoćete reći prenaprezanje, silovanje materijala?
Upravo tako. Bojim se da je taj momenat presudan u Pašovićevom Faustu, da je to silovanje materijala.''
Oslobođenje, KUN, 2. 11. 2006.
Liv4

Post by Liv4 »

1
BH pozoriste nije u krizi. Jer da bi bilo u krizi trebalo bi prvo da postoji momenat u kojem ono istinski postoji, a ovo sto nama predstavljaju kao teatar je blize seoskim pripredbama nego teatru.
2
Tesko ili nikako.
Mi smo premala i presiromasna drzava da bi imali zanimljivo pozoriste.Mozda se pojavi neki genijalac koji to na cas promjeni, ali to bi bilo sve.

Sto se tice Mess-a...
Par sjajnih predstava, ali u tu grupu zasigurno ne ulaze Make up-prestava bazirana na konceptu koji se istrosi za deset minuta. Ostalih pedeset je neugodno dosadno ponavljanje.
Haris po obicaju pretjeruje, ali on je bar svjetska referenca u usporedbi sa svim ostalim BH pozorisnim rediteljima.
Tri sestre odlicne.
Sve u svemu, hvala MESS
BlingBling

Post by BlingBling »

Iskreno, meni je Faust super. Cisto otkrovenje u BH pozoristima, za razliku od ustaljenih socijalistickih i dosadnih predstava.
Post Reply