Mesija - Sin Davidov ili Jišmaelov

Rasprave o vjerskim temama.

Moderator: Bloo

progDVB
Posts: 818
Joined: 03/04/2004 12:15

#26

Post by progDVB » 05/05/2004 13:02

Jonatan wrote:
progDVB wrote:
Jonatan wrote: Pomazanik znači Mešiah.

To znači da ga je Bog pomazao da ispuni sve ono što je Bog obećao.
Zasto je Bog pomazao NJEGA (Isusa), ako se smatra da je Bog samo bio u Isusovom tijelu?? Zasto se ne kaze DA JE BOG SEBE POMAZAO??
Da li to onda znaci da je Mesija BOG, i da on nije ni iz cijeg roda, jer Bog nije nicijeg roda?
Sad počinješ tražiti banalne izgovore.

Mesija je iz Davidova roda, jer je Bog obećao da će Davidovo kraljevstvo biti vječno, ali ne da će David biti vječni kralj.

David je bio kralj Izraela, izabranog naroda i , ali ne kraljevstvo ovoga svijeta, kao što su očekivali Židovi, nego Kraljevstvo Bog mu je obećao vječno kraljevstvovječnog blagoslova.

Mesija - Slava za Izrael svoj i Svjetlo za poganske puke.
OK. Ali ako je Mesija iz Davidivog roda, kako onda objasnjavas da je Isus bio Bog u tijelu covjeka?? Mene ta tvrdnja vodi u nelogicnost, zato te i pitam.


Jonatan
Posts: 246
Joined: 25/10/2003 00:00
Contact:

#27

Post by Jonatan » 05/05/2004 13:02

progDVB wrote:Ma shvatam da nemas vremena, i jos jednom ti se zahvaljujem.
Ne shvatam ja samog sebe, evo se već pričamo sat vremena :D
Ja pokusavam shavtiti poruku Krscanstva, zato ti i postavljam pitanja. Nadam se da ti to ne smeta?
Ni najmanje.

Jonatan
Posts: 246
Joined: 25/10/2003 00:00
Contact:

#28

Post by Jonatan » 05/05/2004 13:07

progDVB wrote:
Zasto je Juda (covjek) uopste bio potreban da pomaze Bogu?
Zašto smo mi Bogu potrebi ikako, što smo mi Njemu.
Zar Bog nije svemoguc i ne treba nikakvu pomoc ljudi, svojih robova?
A zašto mu je bio potreban, Mojsije, Muhamed, zar nam se nije mogao sam objaviti, ako ćemo ga i tako i tako k Njemu doći.
Nisi mi rekao, zasto je Bogu trebao takav nacin dolaska na Zemlju, pa se pretvorio u embrion, i cekao devet mjeseci da se porodi Marija, pa proalzi sve djecije faze, pa progovorio, prohodao i sl. dok nije odrastao, i zasto se onda Isus spominje i ako Boziji sin, ako je on u stvari Bog? Nije valjda on sin samom sebi?
Pa jesam li ti već kazao, da je Božja Ljubav prema nama neizmjerna i da nam je time želio pokazati kako On želi da mi i On budemo jedno.

Došao je k nama i pokazao nam je kojim Putem ići da to postognemo.

progDVB
Posts: 818
Joined: 03/04/2004 12:15

#29

Post by progDVB » 05/05/2004 13:21

Pa ti si rekao da mu je Juda pomogao, a Muhammed a.s. , Musa a.s. i ostali, bili su Boziji robovi, bas kao i mi, i izvrsavali Boziju volju, i ne vidim da bas imaju veze sa Judom koji je radio protiv Boga. Da li sad p ovome sto ti tvrdis, ako je Juda pomogao Bogu, da li je on onda u stvari bio pozitivan lik?

giga-
Posts: 2
Joined: 05/05/2004 23:11
Location: Travnik
Contact:

#30

Post by giga- » 06/05/2004 00:11


humolje
Posts: 1
Joined: 06/05/2004 00:44

#31 Mesih

Post by humolje » 06/05/2004 01:30

Ja imam Barnabino evandelje u kojem pise da je Masaja iz Ismailova roda a da je vjesnik koji ce najaviti dolazak Masaje iz Isak-ova roda.

Kur'an naziva Isa Mesih sto odgovara Masaja. Da li je Isa stvarno iz Davudova roda ja to ne znam niti je vazno za krscane i muslimane jer ga oni priznaju da je "nesto posebno" (neki krscani da je Bog neki Sin Bozji a neki nisu sigurni sto je, dok muslimani vjeruju da je Boziji poslanik).

Evo kako to iznosi ("tvrdi") Novi Zavjet da je Isus Davidova roda Matej: 6-16 gdje se nabrajaju pokoljenja a zadnja recenica KAZE Jakub bijase otac Josipov koji je muz od Marije. Po ovome Josip je od Davidova roda a i Isus ako je zacet "normalnim putem" a ako je zacet "Bozijom" voljom (citaj bez seksa) onda trebamo traziti od koje je loze Marija.

Neka mi netko pokaze u Starom Zavjetu gdje se to ocekuje da ce doci "Bog" Sin Bozji" a ja sam na mnogim mjestima nasao da ce doci "Netko izmedu ljudi " koji ce ih opominjati.

Stari Zavijet na mnogim mjestima tvrdi da covjek (citaj ljudsko bice) ne moze vidveti Boga a ostati ziv. Ako je Isus Bog kako sve nije pomrlo vidjevsi ga itd. Gdje je ovdje kontinuitet sa Starim Zavjetom?

Novi Zavjet kaze da su Zidovi ocekivali dvoicu Masaju i Profeta (Ivan: 19-21). Ako je Isa Mesih tko je Profet (obecan Musau da ce doci)?

giga-
Posts: 2
Joined: 05/05/2004 23:11
Location: Travnik
Contact:

#32

Post by giga- » 06/05/2004 03:27

dok svijet:

- NASA salje u svemir tri kuglice velicine ping-pong loptice koje su radjenje godinama kako bi bile skoro savrsene kugle i kako bi mogle dokazati Ajnstajnovu teoriju relativiteta tj. nakon sto ih puste u svemir analizirat ce da li se predvidjeno pomjeraju u deformaciji koju planeta Zemlja stvara u prostoru i vremenu

- Bill Gates kupuje milionima dionice firmi koje se bave genetickim DNK inzinjeringom i proizvodnjom lijekova na modernim metodama geneticke manipulacije svim i svacim

- naucnici istrazuju nepregledne mogucnosti tzv. "stem celija" kako bi se nasao lijek za hiljade bolesti

- u SAD-uskole i fakulteti organizuju takmicenja u konstrukciji robota za ucenike i studente - odziv je veliki

itd. itd. itd.

- i tako svijet otkriva svijet i bavi se svijetom

mi raspravljamo o nepotrebnim i, oprostite ali to moram reci - glupim stvarima

Post Reply