U intervjuu za "Nezavisne" hrvatski predsjednik tvrdi da je Milošević 1991. godine predložio Tuđmanu da Hrvatska dobije granice banovine, plus Cazin, Kladušu i Bihać, tzv. tursku Hrvatsku, dok mu je Izetbegović tokom devedesetih nudio konfederaciju Hrvatske i BiH.
NN:Kažete da su mnogi izvana radili Bosni "o glavi". No, Mate Granić tvrdi da je čak i Alija Izetbegović bio u jednom periodu sklon podjeli Bosne, što je navodno nudio Tuđmanu?
MESIĆ: Ja sam u tom vremenu bio vrlo blizak predsjedniku Tuđmanu i bio svjedokom njihovih brojnih susreta. Takav prijedlog od Izetbegovića nikad nisam čuo. Ali ono što je Alija predlagao u mojoj prisutnosti - to je konfederacija između Hrvatske i cijele BiH.
Danas je, ističe, svijet uvidio da se Bosna ne smije dijeliti:
"Te iluzije koje i danas neki gaje - da će se svijet umoriti od Bosne - pa će se BiH podijeliti između Hrvatske i Srbije - to je neostvarivo".
http://www.nezavisne.com/revija/tekst1-051120.php
Gosn. Granic izgleda sam sebi skace u usta, izmisljajuci kojekakve podjele sa Izetbegoviceve strane, vjerovatno s ciljem da umanji ulogu tadasnje hrvatske vlasti - ciji je bio clan - u agresorskim marifetlucima i tudjmanovsko-milosevicevim trgovinama Bosnom i Hercegovinom.
Mesic: 'Konfederacija a ne podjela'
-
BECHO
- Mahalac
Zar treba reci svaka cast Mesicu!
A sto se tice Granicevih izjava, pa u njih ustvari niko ozbiljan nije ni povjerovao cak ni oni koji su ga citirali jer im je zapravo samo trebao za njihove pol. ciljeve tj propagandu.
To je nazalost glavni plan i program BiH opozicije.
Nece'l se sta konkretno promjeniti?
A sto se tice Granicevih izjava, pa u njih ustvari niko ozbiljan nije ni povjerovao cak ni oni koji su ga citirali jer im je zapravo samo trebao za njihove pol. ciljeve tj propagandu.
To je nazalost glavni plan i program BiH opozicije.
Nece'l se sta konkretno promjeniti?
-
zico
Granić ga mulja kako bi sebe izvukao što čišćim...osim nekih ovde na forumu...
Što se tiče Izetbegovića i njegove ponude Tuđmanu,i samog konteksta
te ponude ,mislim da je to objasnio i sam Izetbegović(kao šalio se)a i
Jean Paul Klein...No ako Mesić nije čuo ,ne znači da se to nije desilo,isto kao što sam već pisao na ovom forumu,ne vjerujem da je Izetbegović hito ići u komadanje...Treba se staviti u kontekst 91,92 godine pa onda lamentirati....Lako je sa naknadnom pameću biti mudar....
-
Tulipan
Možda bi se moglo gledati ali nekima ovdje je i Bosna i dalje do Jadrana jer je drugi dio naziva zemlje po njima "južna Bosna".zico wrote:Možeš na to gledati i kao Bosna do JadranKonfederacija Hrvatske i BiH= Hrvatska do Drine(granice NDH). Ne bi to nikada upalilo.![]()
Slažem se da ne bi upalilo...
P.S.
Nadam se da se nećete nadovezivati na ovaj post jer smo već raspravljali o tome uzduž i poprijeko osim ukoliko neko ponovo ne pokrene temu o tome.
-
Tomo82
Sta bi mi dobili s tim?hamza1 wrote:E da ga je poslusao glupi Sranjo!!
Dobra bi to zemlja bila!
Mislim da ovako nemamo...? Zona slobodne trgovine? To imamo.
Prema tome, glup prijedlog..
Ajde si zamisli kakav bi to bio smijeh kada bi se sastali vasi i nasi politicari...