Meša Selimović-Bošnjački ili srpski pisac

Post Reply
hAZNADAR

#101 Re: Meša Selimović-Bošnjački ili srpski pisac

Post by hAZNADAR »

Kikibombona wrote:
Istina je da u periodu SFRJ nije postojala zvanicna politika da se Bosnjaci asimilraju u srpski ili hrvatski korpus. Dokaz tome je svaki popis radjen u SFRJ.
Historija sa akcentom na srpsko porijeklo i zataskavanje historijskih cinjenica o Bosnjacima jeste bila zvanicna.

Zvanicno nije bilo sugerisano da muslimani djeci daju srpska i hrvatska imena - ali se zvanicno to hvalilo i prikazivalo kao integracija.

Popisi nisu neki dokaz jer Juga nije dugo trajala. Da jeste - danas bi svaki drugi intelektualac, umjetnik muslimanskog backgrounda bio kao Mesa. A Mesa je samo simbol svog vremena. Za mene i dalje najveci i uopce mi ne smeta sto je za svoju familiju ustanovio da je porijeklom srpska. Ako je to uopce i tacno buduci da 99% nas nema rodoslov stariji od sredine 19-og vjeka.

Mogu i Danis Tanovic, Edin Dzeko,... danas opredjeliti da su Srbi, primiti pravoslavlje,... nebi im nista zamjerio - njihova hebena stvar. Tako je i Mesa imao puno pravo da to uradi a politika, ideologija koja se samo navodi antisrpstvom nije narocito pametna.

Ali je takodje i red da se naglasi da je Mesin slobodan izbor, Mesino slobodno opredjeljenje,... bilo ipak zvanicna ideologija tog vremena. Nije se Mesa prodao, vec je samo bio po jusu. U danasnjem kontekstu je glupost trpati ga u bosnjacki ili srpski okvir. On je bosanskohervegovacki pisac isto kao i Branko Copic, Isak Samokovlija,.....
Last edited by hAZNADAR on 16/09/2019 21:13, edited 1 time in total.
horkesh

#102 Re: Meša Selimović-Bošnjački ili srpski pisac

Post by horkesh »

takojegovorio wrote:Kad si tako pametna,napiši nešto smisleno,a ne odmah pljuvat na sve strane.Meša se sigurno u sebi "lomio",da li da uradi ono što je uradio,t,žrtvovo je svoje ime i vjeru i naciju da bi ostavio Bošnjacima jedno remek-delo! I kad nije mogao da se izjašnjava kao bošnjak,ostao je veliki.Danas u Saajevu ne postoji ime književnika njegovog dometa!A danas je Sarajevo slobodnije nego ikada pre!
Hoćemo li ijekavicom ili ekavicom, majstore? Pobrkaš povremeno :-D
takojegovorio

#103 Re: Meša Selimović-Bošnjački ili srpski pisac

Post by takojegovorio »

horkesh wrote:
takojegovorio wrote:Kad si tako pametna,napiši nešto smisleno,a ne odmah pljuvat na sve strane.Meša se sigurno u sebi "lomio",da li da uradi ono što je uradio,t,žrtvovo je svoje ime i vjeru i naciju da bi ostavio Bošnjacima jedno remek-delo! I kad nije mogao da se izjašnjava kao bošnjak,ostao je veliki.Danas u Saajevu ne postoji ime književnika njegovog dometa!A danas je Sarajevo slobodnije nego ikada pre!
A ti me kao ne razumeš.Ponekad ekavicom ponekad ijekavicom..
hAZNADAR

#104 Re: Meša Selimović-Bošnjački ili srpski pisac

Post by hAZNADAR »

Haman2 wrote:
hAZNADAR wrote:
Haman2 wrote:
Ponovo jedna tema o kojoj se na Forumu raspravljalo najmanje 5 puta. Ne znam sta je tu vazno. Covjek slabog karaktera, osim toga lazov i nikakav pisac.

I svih pet puta si pokazao i opce neznanje o Mesi, mahalski nacionalizam i ko biva ti si mi relevantan da ocjenis jednog od najvecih pisaca koje je BiH imala.
Ti si haznadar jedan veliki umisljenko. Ne poznajes sto bi Tudjman kazao " istorijske silnice" i donosis naopake zakljucke. Tvoj problem.
Tudzman je upotrebljavao izraz povijest a ne istorija.... al nema veze.

Sva se tvoja prica svodi na antisrpstvo i tu nema velike pameti. Sav problem sa Mesom samo zato sto je za svoju porodicnu lozu rekao da je porijeklom srpska. Pa ga srpski nacionalisticki glupani zbog toga slave a jos veci bosnjacki nacionalisticki glupani po zakonu kontre mrze. Jos stave i znak jednakosti sa Andricem da cijela glupost postane i komedija.

A istovremeno zakljuce da je Mesa los pisac. :lol: Trecerazredni mahalski nacionalisti poput Alispahica, Zukanovica,... sto Mesi nisu dorasli ni do clanka.

Bora Corba je cetnik, idiot, kreten,..... ali ipak dobar kantautor.
Kusturica je ljigo i vazelin - ali je dobar reziser.
Andric je bio islamofob i poltron - ali dobar pisac.

Mesa je bio i dobar covjek i dobar pisac. Bosanskohercegovacki. Nikakvo zlo nije nikome nanio, nikakvu mrznju nije sirio, a privatno opredjeljenje je njegovo privatno oprdjeljenje. Ako ti toliko smeta sto je svoju familiju nazvao porijeklom srpsku - eno imas u Sarajevu jos ciscih Srba od Mese - pa sto ne vodis kampanju protiv njih?
Last edited by hAZNADAR on 16/09/2019 21:14, edited 1 time in total.
takojegovorio

#105 Re: Meša Selimović-Bošnjački ili srpski pisac

Post by takojegovorio »

"Mesa je bio i dobar covjek i dobar pisac. Bosanskohercegovacki. Nikakvo zlo nije nikome nanio, nikakvu mrznju nije sirio, a privatno opredjeljenje je njegovo privatno oprdjeljenje. Ako ti toliko smeta sto je svoju familiju nazvao porijeklom srpsku - eno imas u Sarajevu jos ciscih Srba od Mese - pa sto ne vodis kampanju protiv njih?"
Tačno tako i nikako drugačije!
hAZNADAR

#106 Re: Meša Selimović-Bošnjački ili srpski pisac

Post by hAZNADAR »

takojegovorio wrote:
hAZNADAR wrote:
takojegovorio wrote:Zašto je zvanično Sarajevo odbacilo Mešu,i oteralo u Beograd? Da li su njegovi romani koji okrivljuju osmansku bosnu nekom zasmetali?
Sarajevo nije odbacilo Mesu ako pod Sarajevom smatras Bosnjake opcenito. I mislim da se ovdje precesto stavlja znak jednakosti izmedju Mese i Andrica sto moze samo neko i naupucen i zaguljen.
I Andrić i Meša u svojim delima opisuju osmansku bosnu.I to su njihova najbolja dela.Međutim,i jedan i drugi su oterani iz bosne.Samo,nemoj mi reći da je za vreme okupacije bosne od 5 vekova teklo med i mlijeko!Zaguljen si ti!
Ko je zaguljen - vidi se jasno jer samo po svojoj logici mozes za Bosnjake reci da "teraju Mesu". I neupucen cim stavlja Mesu i Andrica zajedno.

Mesa ima svoje ulice u gradovima kao bulevar u Sarajevu, ima biste i u Sarajevu i Tuzli koliko znam,... sigurno i sire,... i sto je najvaznije - dio je skolskog gradiva.

Kome je to tekao med i mlijeko u Evropi u 16,17,.. vjeku? I odakle ti pomisao da neko ovdje hvali osmansko razdoblje i Osmanlije? Mesu ne pljuju budale zbog pisanja o osmanlijama - vec zbog njegovog srpskog opredjeljenja. Samo zaguljen covjek ne primjecuje ono sto stvarno jeste vec tumaci na osnovu svoje logike.
plain vanilla
Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...

#107 Re: Meša Selimović-Bošnjački ili srpski pisac

Post by plain vanilla »

Je li toliko opala posjeta ovom forumu, pa se tolerise ovo trolanje? Nimalo ni dobronamjerna ni dobrocudna tema, a bome ni postavljac iste.
takojegovorio

#108 Re: Meša Selimović-Bošnjački ili srpski pisac

Post by takojegovorio »

Niko ne hvali osmansku vladavinu?A ulice naziva Mehmed fatiha,okupatora bosne daju valjda srbi?
hAZNADAR

#109 Re: Meša Selimović-Bošnjački ili srpski pisac

Post by hAZNADAR »

demagog wrote:Zasto je ova tema na podformu Politika?
Zapravo opravdano je pitanje zasto ova tema uopste postoji, ali kad vec postoji zasto je na Politici?
Nece valjda biti da je neciji licni nacionalni osjecaj u BiH predmet politike.
:roll:
Nazalost jeste politika upravo zato sto pokazuje sljepilo i glupost danasnje politike. Koja nesto iz nekog drugog vremena ili nepravedno prisvaja ili pljuje.

Kod dijela Bosnjaka se pocela sva ideologija svoditi na kontru Srbima u svemu. Pamet velika kao u onih sto prefarbavaju cirilicne natpise jer misle da je cirilica samo srpska.
takojegovorio

#110 Re: Meša Selimović-Bošnjački ili srpski pisac

Post by takojegovorio »

hAZNADAR wrote:
Zapravo opravdano je pitanje zasto ova tema uopste postoji, ali kad vec postoji zasto je na Politici?
Nazalost jeste politika upravo zato sto pokazuje sljepilo i glupost danasnje politike. Koja nesto iz nekog drugog vremena ili nepravedno prisvaja ili pljuje.

Kod dijela Bosnjaka se pocela sva ideologija svoditi na kontru Srbima u svemu. Pamet velika kao u onih sto prefarbavaju cirilicne natpise jer misle da je cirilica samo srpska.
Zato što je na balkanu sve politika!
Haman2

#111 Re: Meša Selimović-Bošnjački ili srpski pisac

Post by Haman2 »

Mesa je napisao da je porijeklom Srbin a da nije potkrijepio ni jednim dokumentom svoju tvrdnju. Samo tra la la la. Porodica Selim dosla je iz Turske. Naselila se u juznom dijelu Crne Gore a odatle su neki presli u BiH.
Kako su nastajala prezimena u Hercegovini i Bosni. Hercegovini imamo Karabeg, a u Bosni je su Karabegovici, u Hercegovini imamo Dizdare a u Bosni Dizdarevice, u Hercegovini Spiro, a u Bosni Spiric, Spirovic, u Hercegovin Macan u Bosni Macanovic itd. Mozda su od Selima postali Selimovici, jer je Mesina porodica dosla iz C. Gore u Bilecu, pa u Visoko i na kraju Tuzlu. Opljackani u Bileci, nisu se snasli u Visokom, stekli imanje u Tuzli a onda od istih ponovo opljackani agrarnim reformama, tako da mu je otac zavrsio kao furman, dok su mu sinove odgajali komunisti, kasnije jednog ubili, drugog dva puta zatvarali na duge kazne. Komunisti su od Bosnjaka pravili kompleksase. Jedan od njih je i Mesa Selimovic. Inace sva tri sina nisu bili karakterni ljudi, sto se ne moze kazati za njegova oca i majku.
Tempo
ZeModerator

#112 Re: Meša Selimović-Bošnjački ili srpski pisac

Post by Tempo »

hAZNADAR wrote:

drugim rijecima, glupi smo ko kurac.
hAZNADAR

#113 Re: Meša Selimović-Bošnjački ili srpski pisac

Post by hAZNADAR »

takojegovorio wrote:Niko ne hvali osmansku vladavinu?A ulice naziva Mehmed fatiha,okupatora bosne daju valjda srbi?

Imas puno vise ulica po Mesi, Kotromanicima, Tvrtku, Husein Kapetanu, Kulinu, .... nego po Mehmed Fatihu. Gdje i neznam ustvari nigdje ulicu po njemu.

Znam da si provokator i trol.
Haman2

#114 Re: Meša Selimović-Bošnjački ili srpski pisac

Post by Haman2 »

Nismo mi glup narod. Nama samo postavljaju teme koje zahtijevaju bosnjacko objasnjenje. Srbi i Hrvati ne otvaraju teme o svojoj politici u BiH, podrivanju BiH, obezvredjivanju BiH kao drzave, obezvredjivanje Bosnjaka kao naroda, bosankog jezika itd. Ne pricaju o svojim politickim lazima. Ovo sto se sad dogadja u BiH dogadjalo se i za vrijeme KSHS. Rjesvanje hrvatskog pitanja - Plan Cvetkovic - Macek, banovine, ubistvo Spahe kao prepreke takovoj politici itd.
takojegovorio

#115 Re: Meša Selimović-Bošnjački ili srpski pisac

Post by takojegovorio »

Nisam provokator! Jednom sam na wikipedii pronašao nešto o Meši.Doduše srpska wikipedija,gde kažu da je Meša srbin.Na pitaje kako srpsko delo počije Bismilom ,nisu znali da odgovore.
MarshalDodik

#116 Re: Meša Selimović-Bošnjački ili srpski pisac

Post by MarshalDodik »

Haman2 wrote:Mesa je napisao da je porijeklom Srbin a da nije potkrijepio ni jednim dokumentom svoju tvrdnju. Samo tra la la la. Porodica Selim dosla je iz Turske. Naselila se u juznom dijelu Crne Gore a odatle su neki presli u BiH.
Kako su nastajala prezimena u Hercegovini i Bosni. Hercegovini imamo Karabeg, a u Bosni je su Karabegovici, u Hercegovini imamo Dizdare a u Bosni Dizdarevice, u Hercegovini Spiro, a u Bosni Spiric, Spirovic, u Hercegovin Macan u Bosni Macanovic itd. Mozda su od Selima postali Selimovici, jer je Mesina porodica dosla iz C. Gore u Bilecu, pa u Visoko i na kraju Tuzlu. Opljackani u Bileci, nisu se snasli u Visokom, stekli imanje u Tuzli a onda od istih ponovo opljackani agrarnim reformama, tako da mu je otac zavrsio kao furman, dok su mu sinove odgajali komunisti, kasnije jednog ubili, drugog dva puta zatvarali na duge kazne. Komunisti su od Bosnjaka pravili kompleksase. Jedan od njih je i Mesa Selimovic. Inace sva tri sina nisu bili karakterni ljudi, sto se ne moze kazati za njegova oca i majku.
Sta sad Mesa je ustvari Turcin ?
horkesh

#117 Re: Meša Selimović-Bošnjački ili srpski pisac

Post by horkesh »

takojegovorio wrote:
horkesh wrote:
A ti me kao ne razumeš.Ponekad ekavicom ponekad ijekavicom..
Odlično ja tebe razumijem, druže moj, kao i razloge zašto povremeno pokušaš da prikriješ ekavicu, pa namjerno pišeš ijekavicom. Svaka tema trolovska, a nakon što se malo razbukta, dođemo do onoga što tebe zaista žulja - "osmanska Bosna" i, pretpostavljam da će doći do toga, "ostaci okupatora".

Fakat, je li vi dobijete neke upute o poželjnim temama ili samoinicijativno smišljate ovakve gluposti? I, šta veliš, informirao se na srpskoj Wikipediji? :-)

BTW prije nego izrekneš neku laž, barem se potrudi da provjeriš da te možda nisu slagali. Ne postoji u Bosni ulica "Mehmeda Fatiha". Hajd', uzdravlje :bih:
hAZNADAR

#118 Re: Meša Selimović-Bošnjački ili srpski pisac

Post by hAZNADAR »

Haman2 wrote:Mesa je napisao da je porijeklom Srbin a da nije potkrijepio ni jednim dokumentom svoju tvrdnju. Samo tra la la la. Porodica Selim dosla je iz Turske. Naselila se u juznom dijelu Crne Gore a odatle su neki presli u BiH.
I dalje uporan.

Davno sam ja rekao da je tvoj opus ovdje samo u smislu degradiranja i deklasiranja Bosnjaka. Bilo da se lazno predstavljas ili da si stvarno Bosnjo sa iq ispod stotke. Citajuci tvoju pamet - svaki neprijatelj samo dobije samopouzdanje.
Tempo
ZeModerator

#119 Re: Meša Selimović-Bošnjački ili srpski pisac

Post by Tempo »

Haman2 wrote:Nismo mi glup narod.

e?
horkesh

#120 Re: Meša Selimović-Bošnjački ili srpski pisac

Post by horkesh »

takojegovorio wrote:Niko ne hvali osmansku vladavinu?A ulice naziva Mehmed fatiha,okupatora bosne daju valjda srbi?
E čuj, je li opala posjeta, a bila posebna tema posvećena posljednjoj osobi koja se registrirala na forumu prije više od mjesec dana :lol:
Haman2

#121 Re: Meša Selimović-Bošnjački ili srpski pisac

Post by Haman2 »

Ja imam obicaj kazati, da mnogi nauce citati i pisati ali ne razumiju procitano. Jedno je biti Turcin a drugo je biti Bosnjak, Srbin ili Hrvat turskog porijekla. Nadam se da znas razliku izmedju ta dva pojma. DAKLE, ne mlati praznu slamu, ne pisi komentare na temu koju ne poznajes.
hAZNADAR

#122 Re: Meša Selimović-Bošnjački ili srpski pisac

Post by hAZNADAR »

takojegovorio wrote:Nisam provokator! Jednom sam na wikipedii pronašao nešto o Meši.Doduše srpska wikipedija,gde kažu da je Meša srbin.Na pitaje kako srpsko delo počije Bismilom ,nisu znali da odgovore.
Naravno da jesi. Dobijes proste cinjenice o teranju Mese pa pokusavas skrenuti na turske sultane. Sta je sljedece - vjera za veceru, ikone na tavanu, islmska deklaracija,...?

Pitam li se samo kome sada pricas ili kome ces pricati o levatima na klixu.
takojegovorio

#123 Re: Meša Selimović-Bošnjački ili srpski pisac

Post by takojegovorio »

"Odlično ja tebe razumijem, druže moj, kao i razloge zašto povremeno pokušaš da prikriješ ekavicu, pa namjerno pišeš ijekavicom. Svaka tema trolovska, a nakon što se malo razbukta, dođemo do onoga što tebe zaista žulja - "osmanska Bosna" i, pretpostavljam da će doći do toga, "ostaci okupatora"."

Mene ne žulja osmanska bosna,majka mi je turkinja,a otac sloven.Ne želim ni sa kim da se svađam,a ako vam se ne sviđa tema,preskočite je. :wink:
hAZNADAR

#124 Re: Meša Selimović-Bošnjački ili srpski pisac

Post by hAZNADAR »

takojegovorio wrote:"Odlično ja tebe razumijem, druže moj, kao i razloge zašto povremeno pokušaš da prikriješ ekavicu, pa namjerno pišeš ijekavicom. Svaka tema trolovska, a nakon što se malo razbukta, dođemo do onoga što tebe zaista žulja - "osmanska Bosna" i, pretpostavljam da će doći do toga, "ostaci okupatora"."

Mene ne žulja osmanska bosna,majka mi je turkinja,a otac sloven.Ne želim ni sa kim da se svađam,a ako vam se ne sviđa tema,preskočite je. :wink:
Zasto bi preskakali sada kada si provaljen? :D

Kladim se da je u planu bio i Kusta kao tracak svjetlosti kojeg tamni vilajet nije mogao ni shvatiti ni podnijeti. Mesa vec oteran,.. idemo dalje. Volim navecer meziti takve. :D
takojegovorio

#125 Re: Meša Selimović-Bošnjački ili srpski pisac

Post by takojegovorio »

hAZNADAR wrote:
takojegovorio wrote:"Odlično ja tebe razumijem, druže moj, kao i razloge zašto povremeno pokušaš da prikriješ ekavicu, pa namjerno pišeš ijekavicom. Svaka tema trolovska, a nakon što se malo razbukta, dođemo do onoga što tebe zaista žulja - "osmanska Bosna" i, pretpostavljam da će doći do toga, "ostaci okupatora"."

Zasto bi preskakali sada kada si provaljen? :D

Kladim se da je u planu bio i Kusta kao tracak svjetlosti kojeg tamni vilajet nije mogao ni shvatiti ni podnijeti. Mesa vec oteran,.. idemo dalje. Volim navecer meziti takve. :D
Kusturica me ne interesuje,ni kao vjernik,ni kao umetnik.Ako su Andrić i Meša pisali zaista ono što se zbivalo u bosni..onda istina boli "multikulturalno" Sarajevo,a ako nije...produži dalje..šta te se tiče šta pišu pojedinci
Post Reply