Meša Selimović-Bošnjački ili srpski pisac

Post Reply
takojegovorio

#1 Meša Selimović-Bošnjački ili srpski pisac

Post by takojegovorio »

"Sad je ružna — rekao je — a u mladosti je bila još ruž nija, samo potpuno drukcije. Ranije su joj veliki zubi virili iz same kože na licu, sad su ostala dva-tri krnjatka, izmedu podvoljka i sala na obrazima, pa izgleda da se uvijek smije. Zna da se ne smije, ali joj istureni zubi ne dopuštaju da bude mrzovoljna ni kad otrov riga. A ne želi da ih previše pokazuje, zna da nisu baš lijepi, pa najviše cutu. Dok on hoce, tako je, a kad zaželi da vidi njen nevoljni smijeh, zna i da je naljuti, samo da progovori. Tada obilato nadoknaduje cutanje, ne bri nuci se za Ijepotu, i on s uživanjem sluša njene socne rijeci, nad kojima se neprestano smiju tri isturene ploce gornjih zuba, pa od svega ispada nekakva vesela grdnja."

Tvrđava

U pismu Srpske akademije nauka i umjetnosti iz 1976. godine Selimović je za istorijski zapis izjavio da se smatra Srbinom i da pripada korpusu srpske književnosti. U svojoj autobiografiji ,,Sjećanja“, Selimović navodi da vodi porijeklo od drobnjačkog bratstva Vujovića, te da su njegovi preci prešli u islam u 17. vijeku zbog pragmatičnih razloga, s obzirom na prisutnost muslimanskog omanskog carstva u to vrijeme. Selimović je bio član Srpske akademije nauka i umjetnosti.
dr socrates

#2 Re: Meša Selimović-Bošnjački ili srpski pisac

Post by dr socrates »

Kakva je sad to dilema?!Pa ako se sam Meša izjasnio kao Srbin ko smo mi da to osporavamo,otkud nekome pravo da ga 37 godina poslije smrti proglašava bošnjačkim piscem iako se dobro zna da nikakva nacija sa tim imenom nije postojala u to vrijeme?
Nadalje,po kom osnovu neko ko je rođen kao Mehmed ne može biti Srbin?Tako će se vjerovatno za nekih pola vijeka voditi rasprava oko etničke pripadnosti Emira Kusturice.
Svi oni koji budu tvrdili da se svjetski poznati režiser izjašnjavao kao Srbin vjerovatno će biti proglašeni lažovima u službi velikosrpske propagande.
Kejn

#3 Re: Meša Selimović-Bošnjački ili srpski pisac

Post by Kejn »

Jugoslovenski pisac koji se izjašnjavao Srbinom. Isto kao i Ivo Andrić.
Kejn

#4 Re: Meša Selimović-Bošnjački ili srpski pisac

Post by Kejn »

dr socrates wrote:Kakva je sad to dilema?!Pa ako se sam Meša izjasnio kao Srbin ko smo mi da to osporavamo,otkud nekome pravo da ga 37 godina poslije smrti proglašava bošnjačkim piscem iako se dobro zna da nikakva nacija sa tim imenom nije postojala u to vrijeme?
Nadalje,po kom osnovu neko ko je rođen kao Mehmed ne može biti Srbin?Tako će se vjerovatno za nekih pola vijeka voditi rasprava oko etničke pripadnosti Emira Kusturice.
Svi oni koji budu tvrdili da se svjetski poznati režiser izjašnjavao kao Srbin vjerovatno će biti proglašeni lažovima u službi velikosrpske propagande.
Pa niste ni vi postojali do dolaska Bogoljuba Petranovića koji je od bosanskih Vlaha preko noći napravio "Srbe". Ne vidim da vam je to neka prepreka u svojatanju bosanske predturske a i turske historije. Zašto Bošnjaci ne bi svojatali Mešu kao svog?
takojegovorio

#5 Re: Meša Selimović-Bošnjački ili srpski pisac

Post by takojegovorio »

Pa sad ako hoćeš[ da raspravljaš,upitaj sarajevske političare koji kad im treba proglašavaju ga bosanskim piscem ,a kad ne treba srpskim.Interesantno je to da bilo ko od muslimana bošnjaka,uspije da napravi ili uradi nešto vredno,odmah se umešaju susedi,tako da ni dan danas ne znamo šta je Meša napisao SANU.
eltroxin

#6 Re: Meša Selimović-Bošnjački ili srpski pisac

Post by eltroxin »

Srbi! Svi i svuda!
insomnia78

#7 Re: Meša Selimović-Bošnjački ili srpski pisac

Post by insomnia78 »

A sto bi ga svojat’o? Koji ce ti kurac? Frajer se jasno i glasno vise puta izjasnio ko je i sta je
animals

#8 Re: Meša Selimović-Bošnjački ili srpski pisac

Post by animals »

Sve je na ovim prostorima pod znakom pitanja..
i Hrvati i Srbi su nastali jednog dana pod tim nazivom..
pa zasto to Bosnjacima prigovarati..
jedini problem ovi prostora su religije..
ako si pripadnik jedne religije, onda si automatski proglasavan jednim narodom..
pitanje dana..jesu li Saban Saulic ili Sinan Sakic pripadnici Srpskog roda ili su to samo romi..
Pale Rider

#9 Re: Meša Selimović-Bošnjački ili srpski pisac

Post by Pale Rider »

Za mene je naš a ne smeta mi ni da ga oni zovu svojim. Totalno nebitno.
animals

#10 Re: Meša Selimović-Bošnjački ili srpski pisac

Post by animals »

Ili Nikola Tesla..
svojataju ga ..
a on je bio kako svi znamo,Srbin iz danasnje Hrvatske..
takojegovorio

#11 Re: Meša Selimović-Bošnjački ili srpski pisac

Post by takojegovorio »

Šta se ljutiš! Pišemo malo...da nije dosadno.Imam sva Mešina dela,ali interesantno,kao i kod Andrića, najbolja su ona u kojima se radnja dešava u osmanskoj bosni
Kejn

#12 Re: Meša Selimović-Bošnjački ili srpski pisac

Post by Kejn »

takojegovorio wrote:Pa sad ako hoćeš[ da raspravljaš,upitaj sarajevske političare koji kad im treba proglašavaju ga bosanskim piscem ,a kad ne treba srpskim.Interesantno je to da bilo ko od muslimana bošnjaka,uspije da napravi ili uradi nešto vredno,odmah se umešaju susedi,tako da ni dan danas ne znamo šta je Meša napisao SANU.
Oni su svakako bosanski jer potiču iz regije koja se zove Bosna. Međutim to ne umanjuje njihovu nacionalnu pripadnost srpstvu. Međutim i to srpstvo je vise iz pragmatičnih razloga. Ne znam da li se Meša zaista osjećao Srbinom.. Nije neobične za Bošnjake da su se radi lične koristi u 20-tom stoljeću izjašnjavali kao Srbi ili Hrvati. Npr. Safet Beg Bašagić, okorjeli Bošnjački nacionalista se kasnije izjanšjavao Hrvatom zbog vakufsko-mearifske autonomije. Ljudi su čak išli dotle da ukinu bosanski jezik. Govorim samo da i Bošnjaci mogu imati svoje mitove, kao i svi drugi, i ako ga svojataju ne vidim zašto bi se sada dizala nekakva halabuka.
Last edited by Kejn on 15/09/2019 21:42, edited 1 time in total.
takojegovorio

#13 Re: Meša Selimović-Bošnjački ili srpski pisac

Post by takojegovorio »

Kejn wrote:
takojegovorio wrote:Pa sad ako hoćeš[ da raspravljaš,upitaj sarajevske političare koji kad im treba proglašavaju ga bosanskim piscem ,a kad ne treba srpskim.Interesantno je to da bilo ko od muslimana bošnjaka,uspije da napravi ili uradi nešto vredno,odmah se umešaju susedi,tako da ni dan danas ne znamo šta je Meša napisao SANU.
Oni su svakako bosanski jer potiču iz regije koja se zove Bosna. Međutim to ne umanjuje njihovu nacionalnu pripadnost srpstvu. Međutim i to srpstvo je vise iz pragmatičnih razloga. Ne znam da li se Meša zaista osjećao Srbinom.. Nije neobične za Bošnjake da su se radi lične koristi u 20-tom stoljeću izjašnjavali kao Srbi ili Hrvati. Npr. Safet Beg Bašagić, okorjeli Bošnjački nacionalista se kasnije izjanjavao Hrvatim zbog vakufsko-mearifske autonomije. Ljudi su čak išli dotle da ukinu bosanski jezik. Govorim samo da i Bošnjaci mogu imati svoje mitove, kao i svi drugi, i ako ga svojataju ne vidim zašto bi se sada dizala nekakva halabuka.
:thumbup:
El_comadante

#14 Re: Meša Selimović-Bošnjački ili srpski pisac

Post by El_comadante »

ma dobro ako je on za sebe rekao da je srpski pisac šta imamo mi o tome raspravljati
high_volume

#15 Re: Meša Selimović-Bošnjački ili srpski pisac

Post by high_volume »

A što je bitno, i kome, je li Meša Selimović bio bošnjački ili srpski pisac?

I šta znači biti srpski pisac, bošnjački, hrvatski, kineski, argentinski..?
animals

#16 Re: Meša Selimović-Bošnjački ili srpski pisac

Post by animals »

:|
El_comadante wrote:ma dobro ako je on za sebe rekao da je srpski pisac šta imamo mi o tome raspravljati
Pa tad i nije bilo izbora..
ili si Hrvatski, ili Srpski..
to je bilo cool tada..
sta da bude, Bosnjacki..kad nije tada ni postojao taj izraz..
doduse, mogao je biti Bosanski..
takojegovorio

#17 Re: Meša Selimović-Bošnjački ili srpski pisac

Post by takojegovorio »

Ako nije bitno što se ne zovu samo pisci,a ne srpski,bošnjački,hrvatski pisci..?
El_comadante

#18 Re: Meša Selimović-Bošnjački ili srpski pisac

Post by El_comadante »

animals wrote::|
El_comadante wrote:ma dobro ako je on za sebe rekao da je srpski pisac šta imamo mi o tome raspravljati
to je bilo cool tada..
netačno. mogao je biti musliman kako su se tada bošnjaci nazivali ili jugosloven ili neopredjeljen, nije da nije imao opcija.
animals

#19 Re: Meša Selimović-Bošnjački ili srpski pisac

Post by animals »

Svijet pokusava, da to ispravi..
da se pomijesaju nacije, narodi, religije..
tako da ce jednog dana Mesa, Miroslav, ili Branko biti Austrijski pisci..
animals

#20 Re: Meša Selimović-Bošnjački ili srpski pisac

Post by animals »

El_comadante wrote:
animals wrote::|
to je bilo cool tada..
netačno. mogao je biti musliman kako su se tada bošnjaci nazivali ili jugosloven ili neopredjeljen, nije da nije imao opcija.
E onda ne bi bio veliki pisac, nego bi bio na golom otoku.. :D
takojegovorio

#21 Re: Meša Selimović-Bošnjački ili srpski pisac

Post by takojegovorio »

"Ipak, ni jedna zajednica nije želela da se odrekne velikog književnika, pa se danas njime jednako ponose i muslimani iz Bosne i Hercegovine (Bošnjaci) i Srbi. I jedni i drugi dodeljuju književnu nagradu „Meša Selimović“ za roman godine."
high_volume

#22 Re: Meša Selimović-Bošnjački ili srpski pisac

Post by high_volume »

takojegovorio wrote:"Sad je ružna — rekao je — a u mladosti je bila još ruž nija, samo potpuno drukcije. Ranije su joj veliki zubi virili iz same kože na licu, sad su ostala dva-tri krnjatka, izmedu podvoljka i sala na obrazima, pa izgleda da se uvijek smije. Zna da se ne smije, ali joj istureni zubi ne dopuštaju da bude mrzovoljna ni kad otrov riga. A ne želi da ih previše pokazuje, zna da nisu baš lijepi, pa najviše cutu. Dok on hoce, tako je, a kad zaželi da vidi njen nevoljni smijeh, zna i da je naljuti, samo da progovori. Tada obilato nadoknaduje cutanje, ne bri nuci se za Ijepotu, i on s uživanjem sluša njene socne rijeci, nad kojima se neprestano smiju tri isturene ploce gornjih zuba, pa od svega ispada nekakva vesela grdnja."

Tvrđava

U pismu Srpske akademije nauka i umjetnosti iz 1976. godine Selimović je za istorijski zapis izjavio da se smatra Srbinom i da pripada korpusu srpske književnosti. U svojoj autobiografiji ,,Sjećanja“, Selimović navodi da vodi porijeklo od drobnjačkog bratstva Vujovića, te da su njegovi preci prešli u islam u 17. vijeku zbog pragmatičnih razloga, s obzirom na prisutnost muslimanskog omanskog carstva u to vrijeme. Selimović je bio član Srpske akademije nauka i umjetnosti.
Upravo citam "Dervis I smrt" od Mese Selimovica i nesto mi dolaze na pomisao da je on ustvari duhovni otac bosnjasschtva. Kad se blize posmatra kako taj roman funktionise, i da se tu iskljucivo pojavljuju muslimanska imena i bosnjacki obicaji, sjedinjenje i raznolikost svjetovne i duhovne snage(kao kod Hasana i Ahmed Narudina), duboka ispreletanost Islama i bosanske nacionalne pripadnosti , odmah ti padne na pamet kako danas funktionise nasa drzava ili recimo Sarajevo, koje je bas spoj svega toga sto je opisano u toj knjizi, i o pripadnosti i Islamu i Evropi kao nacija.

Eh, sad sam isto cuo da se on izjasanjavao kao Srbin (kakve on veze ima sa Srbima, osim sto mu je zena Srpkinja) muslimanske vjeroispovjesti, po cemu je on musliman? Dervis i smrt se ustvari okrece protiv Kurana i Islama, i prikazuje je kao jednu relgiju jacega sa svim protuvrijecnostima. Mislim, ni mene ne interesuje Kuran i islam, iako sam Bosnjak. Osim toga je roman autobiografski jer je Mesin brat ubijen, i on je i Bosnjake oslovnjavao u prvom licu mnozine, dakle sa "Mi ...". Kakvi su vasi utisci o knjizi i kako vi to sve vidite?

https://forum.klix.ba/mesa-selimovic-i- ... 75549.html
Kao član Predsedništva Srpske akademije nauka i umetnosti, ostavlja Akademiji svoj duhovni testament u kojem, pored ostalog, zapisuje:

„Potičem iz muslimanske porodice, iz Bosne, a po nacionalnoj pripadnosti sam Srbin. Pripadam srpskoj literaturi, dok književno stvaralaštvo u Bosni i Hercegovini, kojem takođe pripadam, smatram samo zavičajnim književnim centrom, a ne posebnom književnošću srpskohrvatskog jezika… Pripadam, dakle, naciji i književnosti Vuka, Matavulja, Sremca, Borisava Stankovića, Kočića, Ive Andrića, a svoje najdublje srodstvo s njima nemam potrebe da dokazujem."

" Ja sam srpski pisac muhamedanske vere.”
https://forum.klix.ba/grob-mese-selimovica-t76220.html
https://forum.klix.ba/mesa-selimovic-t19921.html
takojegovorio

#23 Re: Meša Selimović-Bošnjački ili srpski pisac

Post by takojegovorio »

Da bi uspeo u Titovoj Jugoslaviji Meša je morao da se žrtvuje.Međutim,to košta.Tako srbi kažu da je srbin,a bošnjaci da je bošnjak.Negde sam pročitao da jedan od najboljih srpskih romana počinje ajetima iz Kur an a.?!
animals

#24 Re: Meša Selimović-Bošnjački ili srpski pisac

Post by animals »

takojegovorio wrote:Da bi uspeo u Titovoj Jugoslaviji Meša je morao da se žrtvuje.Međutim,to košta.Tako srbi kažu da je srbin,a bošnjaci da je bošnjak.Negde sam pročitao da jedan od najboljih srpskih romana počinje ajetima iz Kur an a.?!
Pa sta mislis da je se opredjelio kao muslimanski pisac..
zavrsio bi ko Alija i njegova deklaracija :D
takojegovorio

#25 Re: Meša Selimović-Bošnjački ili srpski pisac

Post by takojegovorio »

animals wrote:
takojegovorio wrote:Da bi uspeo u Titovoj Jugoslaviji Meša je morao da se žrtvuje.Međutim,to košta.Tako srbi kažu da je srbin,a bošnjaci da je bošnjak.Negde sam pročitao da jedan od najboljih srpskih romana počinje ajetima iz Kur an a.?!
Pa sta mislis da je se opredjelio kao muslimanski pisac..
zavrsio bi ko Alija i njegova deklaracija :D
Meša...pa deset mesta ispod Alija..ako može to da se uporedi
Post Reply