Mesa Bazdarevic

Fudbal/nogomet, Premijer liga, Liga prvaka, svjetska i evropska prvenstva...

Moderators: Charuga, Tomahawk11

Post Reply
s_bjelava

#1 Mesa Bazdarevic

Post by s_bjelava »

Moze li neko postaviti prizu/reportazu sa Mesom Bazdarevicem iz Slobodne Bosne?
To je bio jedan od najboljih veznih igraca u Europi u svoje vrijeme a uspjesan je i kao trener.
Unaprijed hvala.
Šibicar

#2 Re: Mesa Bazdarevic

Post by Šibicar »

Jel ono on ima veze sa Željom? :D Mojne ba ništa stavljati jer će maleni pitarćići da se okome i na njega,ipak je on legenda sa Grbavice,a poznajući njihov mentalni sklop,dovoljno im je samo spomenuti "Željo" i odma su tu da daju svoje "stručno" mišljenje pljujući sve vezano za NAJVEĆI Sarajevski klub i pišući ostale kompleksaške nebuloze. :-)
Fratris

#3 Re: Mesa Bazdarevic

Post by Fratris »

s_bjelava wrote:Moze li neko postaviti prizu/reportazu sa Mesom Bazdarevicem iz Slobodne Bosne?
To je bio jedan od najboljih veznih igraca u Europi u svoje vrijeme a uspjesan je i kao trener.
Unaprijed hvala.
Malkice pretjerujemo, zar ne?
s_bjelava

#4 Re: Mesa Bazdarevic

Post by s_bjelava »

Fratris wrote:
s_bjelava wrote:Moze li neko postaviti prizu/reportazu sa Mesom Bazdarevicem iz Slobodne Bosne?
Unaprijed hvala.
Nije mi bila namjera da otvaram temu kakav je Mesa bio igrac, za mene jedan od najboljih koje sam ikada uzivo gledao, nego da procitam clanak iz novina koje nemam prilike da kupim ovdje gdje zivim.

Drago mi je da vidim da je jedan Sarajlija i Bosanac uspio u svijetu, Mesa to sigurno jeste i vjerujem da je prica dosta interesantna.
Rottweiler

#5 Re: Mesa Bazdarevic

Post by Rottweiler »

s_bjelava wrote:
Fratris wrote:
Unaprijed hvala.
Nije mi bila namjera da otvaram temu kakav je Mesa bio igrac, za mene jedan od najboljih koje sam ikada uzivo gledao, nego da procitam clanak iz novina koje nemam prilike da kupim ovdje gdje zivim.

Drago mi je da vidim da je jedan Sarajlija i Bosanac uspio u svijetu, Mesa to sigurno jeste i vjerujem da je prica dosta interesantna.
Mesa je jedan od zeljinih velikana, i meni jedan od drazih igraca mog kluba, ali nije sarajlija :-D
The 51st State

#6 Re: Mesa Bazdarevic

Post by The 51st State »

Šibicar wrote:Jel ono on ima veze sa Željom? :D Mojne ba ništa stavljati jer će maleni pitarćići da se okome i na njega,ipak je on legenda sa Grbavice,a poznajući njihov mentalni sklop,dovoljno im je samo spomenuti "Željo" i odma su tu da daju svoje "stručno" mišljenje pljujući sve vezano za NAJVEĆI Sarajevski klub i pišući ostale kompleksaške nebuloze. :-)
seljak, pljuvo sudiju.
Šibicar

#7 Re: Mesa Bazdarevic

Post by Šibicar »

The 51st State wrote:
Šibicar wrote:Jel ono on ima veze sa Željom? :D Mojne ba ništa stavljati jer će maleni pitarćići da se okome i na njega,ipak je on legenda sa Grbavice,a poznajući njihov mentalni sklop,dovoljno im je samo spomenuti "Željo" i odma su tu da daju svoje "stručno" mišljenje pljujući sve vezano za NAJVEĆI Sarajevski klub i pišući ostale kompleksaške nebuloze. :-)
seljak, pljuvo sudiju.
Nije ga pljuvo ba,evo ti dokaz http://www.youtube.com/watch?v=mZCJKagV ... re=related :D

P.S.Eto neka je Sušić FGR :roll:
The 51st State

#8 Re: Mesa Bazdarevic

Post by The 51st State »

Šibicar wrote:
The 51st State wrote:
seljak, pljuvo sudiju.
Nije ga pljuvo ba,evo ti dokaz http://www.youtube.com/watch?v=mZCJKagV ... re=related :D

P.S.Eto neka je Sušić FGR :roll:
101,101,101,101,....,102.....

salim se, dobar je mesa, jedan od rijetkih fudbalera, a da je igrao za zeljeznicare.
Baltazar_khan

#9 Re: Mesa Bazdarevic

Post by Baltazar_khan »

Šibicar, jesi to završio smjenu ispod mosta na Ciglanama? Jel se šta zaradilo od šibicarenja :razz:

Evo ja sam pitar, i ne mogu se okomiti na njega, jer znam kakve je kvalitete imao čovjek. Bio je igračina, a sad čini čuda sa Grenoble-om u Francuskoj. A ti sa takvim postom pozivaš pitare da ga pljuju. Niđe veze :oops:

Haj ti fino zapali šibicu, i izađi na balkon, pa sa šibicom, zapali cigaretu, i razmisli malo... Ko je bio veći, Meša ili Pape :razz:
stochar

#10 Re: Mesa Bazdarevic

Post by stochar »

Bh. nogometni stručnjak MEHMED BAŽDAREVIĆ (48) je, nakon 45 godina tavorenja u drugoligaškom društvu, uveo francuski klub “Grenoble” u prvu nogometnu ligu; ekskluzivno za naš list Baždarević priča o čudu koje je napravio na klupi malog francuskog kluba i slavlju stotinu hiljada navijača na ulicama Grenoblea

MEHMED VELIČANSTVENI

Autor: NEDIM HASIĆ

“Nekom su životni putevi lakši a nekome teži. Ja sam u životu išao težim putem i čini mi se da sam konačno uspio, da sam dokazao kako nešto vrijedim”, kazao nam je Mehmed Baždarević, bh. stručnjak na klupi francuskog Grenoblea, koji je, nakon punih 45 godina, uspio uvesti u Prvu ligu. Grenoble je ulazak u Le Championat osigurao u ponedjeljak uvečer na svom terenu remijem protiv Chateaurouxa. Taj osvojeni bod, uz domaći poraz Troyesa, jedinog kluba koji je mogao ugroziti Grenoble na trećem mjestu, omogućio je Baždareviću veliku proslavu povratka u prvu ligu, takmičenje u kojem su dosad odigrali samo dvije sezone, 1960/61. i 1962/63. “Čudo se desilo, grad je gorio nakon utakmice”, ushićeno će Baždarević, koji je s Grenobleom napravio isti podvig kao i četiri godine ranije sa siromašnim Istresom, koji je također uveo u Prvu ligu. “Da smo imali stadion od 50 hiljada, bio bi rasprodan. Svi su htjeli na utakmicu, oni koji nisu uspjeli ući, slavili su na ulicama nakon meča. Bilo je čudesno.”

“OČARAO SAM FRANCUZE”

Mehmed Baždarević je početkom nedjelje bio najspominjanija ličnost u francuskim medijima. Dnevnik nacionalne televizije otvoren je viješću o zemljotresu u Kini, a zatim prilogom o bosanskom treneru koji je opet napravio čudo s malim drugoligaškim klubom. “Kazali su kako je Bosanac opet uspio. Ne mogu vam opisati koliko sam bio sretan što se ime moje zemlje spominje u tako lijepom kontekstu.”. Kaže kako je o Prvoj ligi počeo sanjati krajem februara, kada je shvatio da se može dočepati mjesta koje vodi u elitu. Predsjednik kluba, japanski biznismen Kazutoshi Watanabe, pokazao se čovjekom od riječi. Kada je njegova kompanija kupila klub prije četiri godine, Watanabe je obećao kako će Grenoble za pet godina igrati u Prvoj ligi, a za osam godina postati učesnik Lige prvaka. Četiri godine po dolasku, Baždarević je pomogao Watanabeu da ispuni prvi dio obećanja. Potpomognut iskusnim nogometašima, poput Flacheza, Wimbйea, Regraguia, Robina ili Srbijanca Vitakića, koji zajedno u nogama imaju 32 sezone igranja u prvoligaškom društvu, Grenoble se dokopao elite. Međutim, Meša nije optimista kada je u pitanju sljedeća sezona. “Kada su Japanci kupili klub, njihova finansijska situacija bila je mnogo bolja nego danas”, pojašnjava Baždarević. “Glavnina njihovih poslova, a uglavnom se radi o modernim informatičkim sistemima i telefoniji, locirana je u SAD-u. Primjerice, kod nas nema karata za ulazak na stadion, telefonom se reezvira mjesto na tribinama. Ali, kako je američko tržište u krizi, imali su ogromne gubitke, što se odrazilo na ulaganja u klub. Otvoreno sam im kazao da nama treba sedam igrača koji odmah mogu konkurisati za igranje u prvom timu, ako ih ne dovedemo, mislim da nemamo šta tražiti iduće sezone. Ali, kako sada stvari stoje, novca za pojačanja nema i ne znam kako će se situacija dalje razvijati.”

NIKAD VIŠE DRUGA LIGA

Baždarević priča kako se pola Francuske smijalo kada su japanski biznismeni kupili klub i postavili ga, na nagovor Ivice Osima, za trenera. Kaže kako su se njegove francuske kolege u novinama izrugivali novim vlasnicima, smatrajući ih nesposobnima da vode klub. “Meni je to samo bio podstrek da radim najbolje što mogu. Kada sam jesenas stigao u klub, napravili smo plan da u Prvu ligu uđemo za tri godine. Međutim, uspjeli smo u prvoj sezoni. Sada tek nastaju problemi, jer mislim da klub sa ovakvim igračkim kadrom nije sposoban izboriti opstanak.” Iako ima ugovor na još godinu dana sa Grenobleom, Baždarević tvrdi kako nije siguran da će ga ispoštovati do kraja. I prije kraja sezone, planirao je uzeti godinu dana odmora i posvetiti se učenju, pratiti treninge nekih od najpoznatijih timova Evrope. Međutim, čini se kako od odmora nema ništa. Čelnici belgijskog Genta, čiji su članovi bh. nogometaši Admir Haznadar i Mehmedalija Čović, ponudili su Baždareviću mjesto trenera. Konačni razgovori trebali su se desiti krajem ove sedmice, kada je Meša trebao odlučiti da li će prihvatiti ponudu iz Belgije, no zamolio je za odgodu, kako bi se odmorio i razmislio šta će raditi u idućoj sezoni. “Ponuda iz Belgije je korektna i konkretna i mislio sam je prihvatiti. Sada ću ipak malo sačekati”, tvrdi Baždarević. “Međutim, jedno je sigurno. Neću više raditi u drugoligaškim timovima. Ne znam kakva bi ponuda trebala biti da se tamo vratim. Zaslužio sam raditi u prvoligaškom društvu, mislim da toliko vrijedim i mislim da sam to dokazao u ovih desetak godina.”

MEHMED BAŽDAREVIĆ Nogometna bajka čarobnjaka s Grbavice

Mehmed Baždarević rođen je u Sarajevu 28. septembra 1960. godine. Igračku karijeru počeo je u Željezničaru, u kojem je igrao od 1978. do 1987. godine. Iz Sarajeva odlazi u Francusku, gdje je devet godina igrao za Sochaux i dvije sezone za Nimes. Igračku je karijeru okončao 1998. godine u švicarskom Etoile Carougeu. Bio je prvi kapiten nogometne reprezentacije BiH za koju je odigrao 11 utakmica, a za nacionalni tim bivše države, od 1983. do 1992. godine, odigrao je 58 mečeva. Sa reprezentacijom Jugoslavije je bio juniorski prvak Evrope 1980., a četiri godine kasnije osvojio je bronzanu medalju na Olimpijskim igrama u Los Angelesu. Kao trener je sa klupe vodio francuski Istres i tuniški Etoile du Sahel, s kojim je 2005. godine igrao finale afričke Lige prvaka. U vrijeme dok je vodio Istres, klub iz predgrađa Marseillea, proglašen je najboljim trenerom francuske Druge lige. Već petnaest godina je u braku sa suprugom Marinom.

eto ga shefe! ako hoces, ovdje imas i u .pdf formatu: http://www.mediafire.com/?sharekey=0bf3 ... b9a8902bda
Šibicar

#11 Re: Mesa Bazdarevic

Post by Šibicar »

Baltazar_khan wrote:
Šibicar, jesi to završio smjenu ispod mosta na Ciglanama? Jel se šta zaradilo od šibicarenja :razz:

Evo ja sam pitar, i ne mogu se okomiti na njega, jer znam kakve je kvalitete imao čovjek. Bio je igračina, a sad čini čuda sa Grenoble-om u Francuskoj. A ti sa takvim postom pozivaš pitare da ga pljuju. Niđe veze :oops:

Haj ti fino zapali šibicu, i izađi na balkon, pa sa šibicom, zapali cigaretu, i razmisli malo... Ko je bio veći, Meša ili Pape :razz:
Evo nakon "dugo" razmišljanja da ti odgovorim,mislim da je Meša bio koji centimetar veći :D
s_bjelava

#12 Re: Mesa Bazdarevic

Post by s_bjelava »

Veliko hvala za postavljeni tekst.
Za ostale, manite se suplje, da nam je bogdo jos jedan Mesa, bilo bi puno lakse u kvalificajama.
Baltazar_khan

#13 Re: Mesa Bazdarevic

Post by Baltazar_khan »

Šibicar wrote:
Baltazar_khan wrote:

Evo nakon "dugo" razmišljanja da ti odgovorim,mislim da je Meša bio koji centimetar veći :D
:lol: :thumbup:
Sarajevski

#14 Re: Mesa Bazdarevic

Post by Sarajevski »

evo frisko sb iz grenoblea, prica o mesinom uspjehu s malim klubom i za francuske pojmove.
samo da se zna - jedini nas trener u ligama petice! :thumbup:

PIŠE: Nedim Hasić (Grenoble)
FOTO: Mario Iličić

Čudna je to priča... Tako je prije nekoliko dana veliki francuski list Figaro naslovio svoju reportažu o Mehmedu Baždareviću i njegovom Grenobleu. Klub nogometnih siromaha, u usporedbi s većinom ostalih timova iz prvog razreda francuskog prvenstva, u prva je četiri kola nanizao tri pobjede i poraz na gostovanju kod Lyona. U posljednjih mjesec dana Grenoble je omiljeno odredište francuskih sportskih novinara, koji pokušavaju odgonetnuti tajnu uspjeha kluba na kojeg niko nije računao otkako su, prije više od 40 godina, posljednji put igrali u premijernom francuskom nogometnom društvu. No, najviše ih zanima tajna koju u sebi krije Meša Baždarević, koji je već drugi put, sa outsiderima kakvi su Istres i Grenoble, ušao u Prvu ligu. Zanima ih čarobni štabić pomoću kojeg je ustrojio tim sa igračima iz jedanaest zemalja svijeta za koje niko do tada nije ni čuo i trijumfalno krenuo u prvenstvu. Meša je danas u Francuskoj ono što je Ćiro Blažević već godinama u Hrvatskoj. Čovjek koji je svaki dan u stanju ponuditi dobru priču. Uostalom, prošle je nedjelje imao rijetku čast. U L'Equipeu, najvećem sportskom dnevniku Evrope, pisao je svoj dnevnik, a to je nešto što se traži samo od najvećih zvijezda sporta u Francuskoj.

Svakoga dana, u osam sati ujutro, Meša je prva osoba koja dođe u Chemin de la Poterne, trening centar nogometaša Grenoblea. Pripremi vježbe za taj dan, odredi šta će se raditi tokom treninga, spremi kasete na kojima su snimljene utakmice protivnika iz narednog kola, na teren iznese opremu neophodnu za treniranje i uigravanje. Meša je u Grenobleu djevojka za sve, prvi trener, vrhovni autoritet, ali i skaut, ekonom... I tako je od prvog dana otkako je stigao tu, otkako ga je na tu dužnost novim, japanskim vlasnicima kluba, preporučio Ivica Osim. „Kada su Japanci kupili klub, nisu znali šta da rade, nisu imali iskustva sa vođenjem tima niti organizacijom ekipe. Tražili su nekoga ko bi pošteno radio svoj posao i Ivica im je preporučio mene.“ Iako Grenobleov trening centar, sa akademijom za mlade nogometaše i desetak terena sa pravom i umjetnom travom, nekome ko dolazi iz Bosne izgleda impresivno, ovaj je klub, zapravo, jedan od najsiromašnijih u Francuskoj. Čak i u poređenju sa nekim drugoligašim timovima. Igrači se presvlače i tuširaju u kontejnerima, u kojima su improvizirane svlačionice, a Meša jednu prostoriju dijeli sa ekonomom, pomoćnicima i doktorima. „Jedino ovdje novinari mogu doći do svlačionica, namjerno ih pustim tu da vide kako radi 'sirotinja' u Francuskoj.“ S druge strane, klupska administracija uživa u svojim dobro plaćenim poslovima u udobnim uredima na Stade des Alpes. „To je bio moj prvi sukob s rukovodstvom kluba“, priča nam Meša. „Kada smo ušli u Prvu ligu, tražio sam novac za pojačanja, jer realno, ovo što sada imam je tim za druge lige. Kazali su mi da novaca nema, da moramo podmiriti neke dugove kako bi dobili licencu. Poludio sam kada sam saznao da su potrošili dva miliona eura za renoviranje kancelarija, koje čak i nisu naše, jer je stadion gradski, a da nema novaca za igrače. Njih ima pedeset uposlenih, a kupili su 80 LCD televizora. Tada sam htio ići, ali su me ubijedili da će biti bolje.“ No, dojma smo kako bi Meša mogao veoma lako uskoro napustiti Grenoble. Iako mu ide iznenađujuće dobro, japanski vlasnici, veliki koncern koji se bavi elektroničkim napravama, između ostalog, izumili su i softver za ulazak na stadion pomoću mobitela, bez klasične, štampane ulaznice, nije siguran šta da radi sa timom. Uspjeh nije iznenadio samo francuske novinare, nego i japanske vlasnike, koji sada ne znaju kako da se nose sa njim. Meša prebrzo misli i radi u poređenju s mlakom i inertnom klupskom administracijom i lako bi moglo doći do razlaza. Pojačanja nema, u tim je stiglo nekoliko do sada nepoznatih igrača, a klupska administracija svojim velikim uspjehom smatra dovođenje na posudbu igrača iz Lyona, koji tamo nisu igrali ni za drugi tim francuskih prvaka. „Mene je zimus tražio Sochaux, u tom klubu mogu raditi kao trener kada hoću, no nije pošteno bježati napola dovršenog posla.“Sochaux je i grad u kojem živi Mešina porodica, kćeka Tea i supruga Marina, Beograđanka koju je upoznao u avionu iz Beograda za Sarajevo, u vrijeme dok je još igrao za Željezničar. Čini se kako su i u klubu postali svjesni kako bi tvorac njihovog sna mogao napustiti tim, stoga je bilo neobično vidjeti predjednika Grenoblea, Kazuyoshija Watanabea, kako prisustvuje treningu tima. Drugog dana naše posjete Grenobleu, uznemirenost japanskih klupskih uposlenika odavala je kako se na terenu dešava nešto neobično. U Francuskoj predsjednici nikada ne dolaze na treninge prvog tima, no tog se jutra Watanabe, na proputovanju između SAD, Francuske i Japana, spustio do igrača. Obratio se nakratko nogometašima, kazavši nekoliko rečenica na japanskom i napustio Chemin. Niko od igrača ili trenera nije znao o čemu je pričao, jer im niko nije ni prevodio s japanskog, što dovoljno pokazuje kakva smušenost vlada u klubu. A jasno je to i navijačima, njih pedesetak svakog se jutra skupi kraj terena, kako bi posmatrali šta se radi. Najviše je Arapa, koji Mešu zovu bratom i sve ono što on govori igračima, horski i glasno ispraćaju s Inshallah!

No, bez obzira na sve uspjehe u francuskom nogometu i fantastičan status koji je u ovoj zemlji zaradio još iz vremena kada je igrao u Sochauxu, nogometna reprezentacija BiH uvijek je glavna ali i bolna tema za Mešu Baždarevića. Kada je smijenjen Blaž Slišković, u našim je nogometnim krugovima Meša važio za najozbiljnijeg kandidata za selektora reprezentacije. Priča kako je tada bio spreman napustiti basnoslovno plaćen posao u Kataru i doći raditi u Sarajevo. Javio se i na konkurs koji je raspisao NS BiH, no kasnije je shvatio kako je i konkurs i kontakti koji su sa njim uspostavljeni, bilo pro forme, zamajavanje javnosti, jer niko iz NS nije ozbiljno računao na njega. „Reprezentacija je ozbiljan posao, nije to rad pet dana prije utakmice, nego mukotrpan posao za koji se treba spremiti“, kaže Baždarević „Tada sam napravio program rada, planirao dovesti dvojicu pomoćnika iz Francuske, organizirati skautsku mrežu, no niko me nije ozbiljno shvatao.“ Skautska je mreža, po njemu, najozbiljniji nedostatak u radu Saveza, na desetine mladih igrača rasutih u Evropi nikada neće biti pozvani u bh. nacionalni tim, jer za njih niko ne zna, niti ozbiljno računa. A kada zaigraju za neku od velikih evropskih ekipa, tada je već kasno. „Miralem Pjanić je najbolji primjer za to. Da nije bilo upornosti njegovog oca, koji je krvavo zaradio sinu pasoš, nikada Mire ne bi igrao za nas. A za njega se znalo prije pet-šest godina. Suad Buco Arnautović, nekadašnji golman Želje, zvao me je jedan dan da dođem kod njega u Luksemburg da pogledam nekog dječaka kako igra. Nakon petnaest minuta utakmice, kazao sam mu da zove NS BiH i da kaže da imamo vanserijskog talenta. Trebalo je, dakle, proći pet godina da se neko sjeti pozvati dijete da zaigra za reprezentaciju.“ Kako prije nekoliko godina, tako i danas, Meša nema niti jedne lijepe riječi za novog selektora BiH, Miroslava Blaževića. „To što je on selektor, to je smrt Bosne i Hercegovine“, kategoričan je u svom stavu, podsjećajući na susret sa Blaževićem u Bologni, kada je reprezentacija BiH igrala prvu utakmicu kvalifikacija za SP 1998. godine. „To što nam je tada govorio i šta je radio nisam nikada zaboravio. Kako će nam se napiti bosanske krvi, kako smo bijednici... Bilo je strašno. Neću ulaziti u detalje njegove stručnosti, mada je i ona upitna, no njegov karakter je užasan i to što je on selektor veliki je poraz Bosne.“ Slatko se nasmijao i kada smo mu kazali kako Ćiro namjerava kooptirati Harisa Škoru u svoj stručni štab. „Haris i ja smo kumovi, no ne pričamo godinama, upravo zbog Ćire. Još od onog dana kada se počelo pričati o tome kako je Ćiro kandidat za selektora i nakon što sam ja kazao šta mislim. Nazvao me je i posvađali smo se. Haris je moj drug, ali smiješno je da neko, ko nema ni dana trenerskog iskustva, dođe u reprezentaciju. A znam ga dobro, znam šta je njemu važno i teško da iko može platiti onoliko koliko on misli da vrijedi.“ Reprezentacija je tako, barem za sada, za Mešu zatvorena knjiga. Kaže kako je prestao i čitati vijesti o zbivanjima u i oko nje i upotpunosti se okrenuo radu u Grenobleu. No, ipak ga je zaboljelo kada je čuo da ne želi u svoj tim dovoditi igrače iz Bosne te da su mu draži Srbijanci, obzirom da ih danas u Grenobleu igraju trojica. (Miloš Dimitrijević, rođen u Nantesu, sin pokojnog Zorana Čave Dimitrijevića, Sarajlija Zoran Rendulić koji je u Grenoble stigao iz Čačka, te Milivoj Vitakić, nekadašnji stoper Lillea.) „To su takve gluposti, da mi se povraća“, kazat će nam Meša. „Ove sezone sam htio dovesti dvojicu naših igrača, Semira Štilića i Darija Damjanovića, no kada sam čuo koliko se traži za njih, odmah sam se ohladio. Ljudi misle da mogu preko noći zaraditi milione, a to tako ne ide. Govorio sam da dođu ovdje, da se dokažu pa da onda naprave pravi, veliki transfer, no nisu me slušali. Smiješno je gledati kako se ulazi u reprezentaciju da bi se prodali igrači za male pare. Danas je sve naopako. Ja sam odigrao 35 utakmica za onu Jugoslaviju, da bi tek tada milanski Inter počeo razmišljati da me dovede. Danas ljudi odigraju pola sata protiv Estonije i odmah sanjaju milione.“

Navijači Grenoblea pokretačka su snaga ovoga kluba. Nedavno preuređeni Stade des Alpes, sa svojim staklenim krovom jedan od najljepših stadiona Francuske, na svakoj je utakmici ispunjen do posljednjeg mjesta, a u fan shopu, koji se nalazi ispod tribina, kažu nam kako su u posljednjih godinu dana prodali više dresova, majica i zastava nego u protekloj deceniji. Na svako se gostovanje putuje u organizaciji kluba navijača, u nekoliko autobusa ili privatnim vozilima. Ono što je Mehmed Baždarević nogometašima, to je Dragan Radić navijačima. Dragan je porijeklom iz Bratunca, u Francusku je došao prije dvadesetak godina i danas je vođa navijača Grenoblea. Dragan je zaslužan i zašto se zastava BiH vijori na tribini na kojoj su smješteni navijači Grenoblea. „Kada smo bili svjesni da će nas Meša uvesti u Prvu ligu, kazao sam roditeljima da mi u Bosni kupe zastavu BiH. Našli su je u Kiseljaku kod Tuzle, gdje mi živi baka i nosimo je na svaku utakmicu“, priča nam Dragan. „Meša je nama zakletva, da nije bilo njega, nikada mi ne bi ušli u Prvu ligu. Voli ga cijeli grad jer svi vide kako se bori, kako cijeli dan živi za klub. Prvi dolazi, posljednji odlazi iz kluba i Francuzi to znaju cijeniti. Njima nije važno kako se ko zove i odakle dolazi, važan je uspjeh. A Meša je napravio ono što niko nije ni sanjao da je moguće.“
Post Reply