Merkur pred stecajem?

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
slatka_sa

#1 Merkur pred stecajem?

Post by slatka_sa »

Slovenski trgovački lanac Merkur pred kritičnom je tačkom i moguće je da će ići u stečaj, kazao je predsjednik Uprave tog slovenskog preduzeća Bojan Knuplež.

Čelnik Merkura je naglasio da za sada osiguravaju plaće i doprinose zaposlenima, zaduženost prema dobavljačima drže na istom nivou kao prije par mjeseci, ali da ih ne mogu snižavati zbog problema koje imaju, prenosi B92.

"Kad bi banke unovčile sve mjenice, a mnogo ih uopće nije ni zavedenih, i zahtijevale plaćanje glavnica, preduzeća više ne bi bilo", rekao je Knuplež i dodao da se Merkur bliži kritičnoj tački i da je moguće da će morati u stečaj.

Do kraja 2012. godine će Merkur otpustiti 670 od 1.080 prekobrojnih radnika u Sloveniji, piše Delo.

Knuplež smatra da nema razloga da Merkuru pomaže država, dovoljno bi bilo da banke vjeruju u sanacijski program ovog preduzeća koji će im biti predstavljen krajem septembra.

"Međutim, ukoliko ga banke ne podrže i prekinu ugovor o uređivanju međusobnih povjereničkih odnosa, Merkuru bi se dogodio stečaj", kazao je Knuplež.

Poslovnu grupu Merkur čine firme Merkur kao vodeći trgovac tehničkom robom, Merstil koji nabavlja i prodaje metalurške proizvode i "Big Beng", vodeći trgovac s audio, video i računarskim proizvodima.

Ta tri preduzeća u vlasništvu imaju još 20 firmi u Sloveniji i inozemstvu, koja zapošljavaju ukupno 4.468 radnika.
maslina

#2 Re: Merkur pred stecajem?

Post by maslina »

Boga ti, što ti nama vijest stavljaš na forum? Mislim, nije da si nešto komentarisao i dao nam smjernice za dalju raspravu. Ovo sve smo već čuli i vidjeli.
Banksy

#3 Re: Merkur pred stecajem?

Post by Banksy »

Boga ti, što ti peglaš čovjeka, nek stavlja šta hoće ...

Šteta ako se ugasi. Pored OBI-ja jedino mjesto u Sarajevu gdje zaista možeš naći sve za kuću, i to vrlo kvalitetno. Znači li to da će zatvoriti lanac ili će ga neko preuzeti?
slatka_sa

#4 Re: Merkur pred stecajem?

Post by slatka_sa »

maslina wrote:Boga ti, što ti nama vijest stavljaš na forum? Mislim, nije da si nešto komentarisao i dao nam smjernice za dalju raspravu. Ovo sve smo već čuli i vidjeli.
G-djica je u pitanju!! Komentarisite, sta mislite sto se to desilo? Ja kada sam god otisla u njihov centar a bila sam u ovom nasem i u Beogradu uvijek je poluprazan. Sta moze biti razlog tome, visoke cijene ili...?
neki

#5 Re: Merkur pred stecajem?

Post by neki »

Bas mi ih je zao.. :-)
Jedan slovenacki kolonijalista manje
Toto
Grijem se na: solarno
Vozim: EJ

#6 Re: Merkur pred stecajem?

Post by Toto »

jel propada i BiH Merkur ???
elcho71

#7 Re: Merkur pred stecajem?

Post by elcho71 »

Nije jos nijedan propao ali su velike sanse da ce se to desiti! Pa naravno ako propadne slovenacki propasti ce i ovaj nas. Ja nekoliko puta usao, nisam nista kupio. Tacno je da je uvijek bio pust. Jednom su me cak i zaustavili kraj kase i ponudili mi neki upitnik sa prvim pitanjem ''zasto nisam nista kupio?'', koja me boja asocira na merkur i sl. Cijene jesu bile napumpane do plafona, sada vidim na promo materijalu da imaju neke resprodaje.
maslina

#8 Re: Merkur pred stecajem?

Post by maslina »

slatka_sa wrote:
maslina wrote:Boga ti, što ti nama vijest stavljaš na forum? Mislim, nije da si nešto komentarisao i dao nam smjernice za dalju raspravu. Ovo sve smo već čuli i vidjeli.
G-djica je u pitanju!! Komentarisite, sta mislite sto se to desilo? Ja kada sam god otisla u njihov centar a bila sam u ovom nasem i u Beogradu uvijek je poluprazan. Sta moze biti razlog tome, visoke cijene ili...?
Eto, g-đice, to sam htio. Nadam se da nisam tražio previše.
Možda zvuči smiješno, ali razlog tome je i politika (slovenačka) i neke njihove unutrašnje "stvari". Radim sa njima, kao dobavljač i znam da imaju jako dobre uslove, dobro se "pokrivaju" početnim ugovorima itd. Ipak, propadaju. Možda je i sve vrlo jednostavno. Propadaju, nisu prvi ni posljednji...
maslina

#9 Re: Merkur pred stecajem?

Post by maslina »

Banksy wrote:Boga ti, što ti peglaš čovjeka, nek stavlja šta hoće ...

Šteta ako se ugasi. Pored OBI-ja jedino mjesto u Sarajevu gdje zaista možeš naći sve za kuću, i to vrlo kvalitetno. Znači li to da će zatvoriti lanac ili će ga neko preuzeti?
A ko si ti? Neki nevladin činovnik za odbranu obespravljenih forumaša? Mislim da se možemo snaći i bez tebe.
cappy_tempo

#10 Re: Merkur pred stecajem?

Post by cappy_tempo »

merkur kod nas ako do nove godine prezivi to ce dernek da bude,a u hrvatskoj su vise od pola radnika otpustili,merkur u sloveniji poluprazan,naruce robu pa ne placaju nikome...iz slovenije su povukli sve odavde tako da merkur ovdje vise radi sa domacim firmama.ima vec godina dana da se prica o ovome i svaki mjesec su pucali otkazi uveliko ili su davali ili dobijali otkaze.cuo sam da su neki njemci uzeli merkur samo nisam siguran jel kompletan ili ovaj kod nas ali eto kad ovi uhljupi zatvore onda ce valjda njemci preuzet.kako god lopovija je to teska,peru se pare samo tako drugim rijecima radnici po kancelarija koji rade sa parama zakidali su posteno,sefovi sa sluzbenim autima se vozikali kao da su njihova privatna i tako dalje pa onda nije ni cudo sto su propali,jos pogotovo kod nas gdje su stvari skupe boze sacuvaj.pa bolje tus koji sa hranom radi prodaje bjelu tehniku nego merkur :D
Post Reply