Mercedes W 123
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- Marlon Brando
#1 Mercedes W 123
Razmisljam o kupovini automobila kojeg bih koristio iskljucivo za put do vikendice. Put je asfaltiran, ali stanje asfalta ne moze biti "bosanskije"
takodjer put je uzbrdo
. Dosta starijih automobila mi pada na pamet, koji bi bili potencijalno rjesenje, ali mislim da je legendarni Mercedes w 123, poznat pod nadimkom didura najbolji kandidat. Zanimaju me vasa misljenja, prijedlozi, eventualne sugestije i ostalo. Koji mu je najbolji motor, na sta trebam pripaziti...pisite mi sve
Licno ga nisam vozio, ali znam brojne vlasnike, kao i taksiste koji se kunu u nepoderivost ovog auta.
- chelo
#2 Re: Mercedes W 123
Nista ispod 250D, jer auto te tezine nije ni za sta ako mu je motor od 70 KS. Velike kubikaze, a opet lijena vozila, nije to za vikendice. Uglavnom neces ga naci a da nema gljivica i da nije peksinav. To je auto 30 god staro, i svi su presli 700 milja minimalno.
Uzmi Tipo neki, staru pandu, S paket, ladu, suzu...sta ce ti mecka. Varas se ako mislis udobonost po tom asfaltu postici mercedesom.
Uzmi Tipo neki, staru pandu, S paket, ladu, suzu...sta ce ti mecka. Varas se ako mislis udobonost po tom asfaltu postici mercedesom.
- Marlon Brando
#3 Re: Mercedes W 123
Ma druze ne razmisljam uopce o udobnosti. Nije to uopce dug put. Za nekih 6-7 minuta se popnem, ali podvozje haos trpi po tom putu. Mati i ja oboje vozimo talijanska auta, a poznato je da su to mekana auta, i da nisu za nasih puteva. Razmisljao sam i o Ladi Nivi i Pandi 4X4, ali vidjeh juce 123 kod frajera sto ima vikendicu blizu mene, pa mi naumpade da je to auto rjesenje. Kao sto vec napisah, svi se kunu u njegovu nepoderivost, a meni upravo takvo auto treba.chelo wrote:Nista ispod 250D, jer auto te tezine nije ni za sta ako mu je motor od 70 KS. Velike kubikaze, a opet lijena vozila, nije to za vikendice. Uglavnom neces ga naci a da nema gljivica i da nije peksinav. To je auto 30 god staro, i svi su presli 700 milja minimalno.
-
vnm
#4 Re: Mercedes W 123
golf 2
sa cijenom su ti tu negdje, a ti svakako ne trazis nekog pretjerano dobrog.
sa cijenom su ti tu negdje, a ti svakako ne trazis nekog pretjerano dobrog.
- olensoner
#5 Re: Mercedes W 123
Samo kad snijeg zapada dzaba ti je, radije gledaj sta malo lagahno, prednji pogon...
- Marlon Brando
#6 Re: Mercedes W 123
Eh da, cuo sam da su ta auta "nemocna" po snijegu. Tacnije da je to zbog zadnje vuceolensoner wrote:Samo kad snijeg zapada dzaba ti je, radije gledaj sta malo lagahno, prednji pogon...
- ranger
#7 Re: Mercedes W 123
ako nema policije na tom putu uvezi nesto iz svabije za sitne pare i vozaj na divljaka.
mozes tamo naci i tih mecki u kolko tolko normalnom stanju.
-
ljudozder
#8 Re: Mercedes W 123
istina jašta je, teško bude uzbrdo zimi i s lancima nazad, jer prednji kraj je dosta teži, tako da nazda slabo pritišće podlogu i to jeto. Nego uzmi za manje od hiljadu maraka Yuga i ne treba ti ništa bolje ako je samo za vikendice, da je ne znam kakav put, može tih 5-6 minuta se vozit. I moj komšija je u sličnoj situaciji kupio Yuga i eto ga ide stalnoMarlon Brando wrote:Eh da, cuo sam da su ta auta "nemocna" po snijegu. Tacnije da je to zbog zadnje vuceolensoner wrote:Samo kad snijeg zapada dzaba ti je, radije gledaj sta malo lagahno, prednji pogon...![]()
buduci da nisam strucnjak za zadnju vucu, i da sam se rijetko susretao s autima na zadnju vucu, nemam pojma jel' ovo istina ili je glupost? Znas li mi ti druze odgovoriti na ovo pitanje?
- Marlon Brando
#9 Re: Mercedes W 123
Nema murije, svakako nisam mislio ni registrovati to auto, a gledo sam na autoscoutu, nikako da nadjem 123-curanger wrote:ako nema policije na tom putu uvezi nesto iz svabije za sitne pare i vozaj na divljaka.
- Marlon Brando
#10 Re: Mercedes W 123
Joj brine me kako ce jugic uzbrdo. Znam da ni ove didure nisu bas startne, polijene su i to poprilicno, ali opet kontam ne bi ih toliko forsirali i hvalili, narocito taksisti da nisu dobre i izdrzljive i da se ne mogu penjat po vrletimaljudozder wrote:istina jašta je, teško bude uzbrdo zimi i s lancima nazad, jer prednji kraj je dosta teži, tako da nazda slabo pritišće podlogu i to jeto. Nego uzmi za manje od hiljadu maraka Yuga i ne treba ti ništa bolje ako je samo za vikendice, da je ne znam kakav put, može tih 5-6 minuta se vozit. I moj komšija je u sličnoj situaciji kupio Yuga i eto ga ide stalnoMarlon Brando wrote:Eh da, cuo sam da su ta auta "nemocna" po snijegu. Tacnije da je to zbog zadnje vuceolensoner wrote:Samo kad snijeg zapada dzaba ti je, radije gledaj sta malo lagahno, prednji pogon...![]()
buduci da nisam strucnjak za zadnju vucu, i da sam se rijetko susretao s autima na zadnju vucu, nemam pojma jel' ovo istina ili je glupost? Znas li mi ti druze odgovoriti na ovo pitanje?
Golf 2 takođe, samo vozači golfa su najčešće retardirani pa će ti zacijenit 4000 najmanje
- hopi
#11 Re: Mercedes W 123
ako ćeš 123 motor ti je najbolje uzeti 240D. E sada zadnja vuča, ljeti nećeš imati problema, po kiši već onako a ako padne snijeg još većih problema. E pošto u to auto nećeš ulagati sigurno nećeš mu nikakve dobre gume kupovati, pa bi zimi trebao imati barem 50 kg u gepeku i lance ako ima snijega (ne znam koji je to put i dal uopće služba čisti).
Moj ti je prijedlog golf 1 benzin, prednji pogon, može svugdje ići.
-
Gost1515
#12 Re: Mercedes W 123
nemoj ba tako hopi, sad su ti kompleksaši objasnili da su vozači golfa retardirani i da ih treba štocirati ...hopi wrote:ako ćeš 123 motor ti je najbolje uzeti 240D. E sada zadnja vuča, ljeti nećeš imati problema, po kiši već onako a ako padne snijeg još većih problema. E pošto u to auto nećeš ulagati sigurno nećeš mu nikakve dobre gume kupovati, pa bi zimi trebao imati barem 50 kg u gepeku i lance ako ima snijega (ne znam koji je to put i dal uopće služba čisti).
- Marlon Brando
#13 Re: Mercedes W 123
Samo sam cekao kada ce neki "branitelj" ugleda i casti golfa 2 dati ovakav komentar. Moj otac je svojevremeno vozio golfa 2, i stoga je sasvim logicno da ne smatram vozace istog retardiranimGost1515 wrote:nemoj ba tako hopi, sad su ti kompleksaši objasnili da su vozači golfa retardirani i da ih treba štocirati ...hopi wrote:ako ćeš 123 motor ti je najbolje uzeti 240D. E sada zadnja vuča, ljeti nećeš imati problema, po kiši već onako a ako padne snijeg još većih problema. E pošto u to auto nećeš ulagati sigurno nećeš mu nikakve dobre gume kupovati, pa bi zimi trebao imati barem 50 kg u gepeku i lance ako ima snijega (ne znam koji je to put i dal uopće služba čisti).
Moj ti je prijedlog golf 1 benzin, prednji pogon, može svugdje ići.šta im onda savjetovati ...
- Marlon Brando
#14 Re: Mercedes W 123
Upravo i imam dileme zbog snage motora, jer znam da onaj 200 D ubrzava ko viljuskarhopi wrote:ako ćeš 123 motor ti je najbolje uzeti 240D. E sada zadnja vuča, ljeti nećeš imati problema, po kiši već onako a ako padne snijeg još većih problema. E pošto u to auto nećeš ulagati sigurno nećeš mu nikakve dobre gume kupovati, pa bi zimi trebao imati barem 50 kg u gepeku i lance ako ima snijega (ne znam koji je to put i dal uopće služba čisti).
-
_-fera-_
-
ljudozder
#16 Re: Mercedes W 123
zadnju vuču jarane otpiši skroz, grand cherokee ne može po mokrom asfaltu ić sa zadnjom vučom samo, ako je malo uzbrdo... vozio sam se jednom u mercedesu 190D po snijegu, po ravnici, imo i lance i to nenormalno baca, baš ono osjetiš nestabilno skroz...
što se tiče te tvoje namjene, pošto nećeš ni registrovat ni ništa, uzmi nešto jeftino skroz, baš nešto da se ne brineš ni ako ogrebeš ni ništa. Nemam predstavu kakvo je to brdo, al ako se ja preko 10 godina penjem na relativno zafrkano brdo do kuće i po snijegu i po svemu Renaultom od 40kW i nikad nikakvih problema, mislim da ni tebi neće snage nedostajat... mada eto opet kažem možda je to nekakvo ekstremno veliko brdo i loš put. Samo uzmi nešto malo više odignuto od tla nego ova novija vozila
Nadam se da sam pomogo kolko-tolko.
EDIT: E ovaj post iznad potpisujem, ovog favorita mislim
Nisam znao da su tako jeftini, to se može popet na nebo 
što se tiče te tvoje namjene, pošto nećeš ni registrovat ni ništa, uzmi nešto jeftino skroz, baš nešto da se ne brineš ni ako ogrebeš ni ništa. Nemam predstavu kakvo je to brdo, al ako se ja preko 10 godina penjem na relativno zafrkano brdo do kuće i po snijegu i po svemu Renaultom od 40kW i nikad nikakvih problema, mislim da ni tebi neće snage nedostajat... mada eto opet kažem možda je to nekakvo ekstremno veliko brdo i loš put. Samo uzmi nešto malo više odignuto od tla nego ova novija vozila
EDIT: E ovaj post iznad potpisujem, ovog favorita mislim
- hopi
#17 Re: Mercedes W 123
vjerovatno čovjek neće da se uvaljuje u dodatne troškove dovlačenja auta iz vana, eto moj ti je prijedlog bio golf 1 benzin (ne znam cijene ali možda se može naći kakav za 600, 700 maraka) ili neko slično auto za te pare, a i ako se šta pokvari na autu može se naći kakav majstor da to "sklepa".
- Marlon Brando
#18 Re: Mercedes W 123
Druze prijedlozi su ti beton, ovo ce se na mjesec popet, ali bojim se da mi je skuplja pita nego tepsija dovlacit ovo iz Njemacke. A i dijelovi su raritet. Poznajem covjeka koji ima Chevrolet Blazer, stoji mu kod majstora skoro godinu dana, nema dijela da se popravi_-fera-_ wrote:http://www.autoscout24.de/ListGN.aspx?v ... iceto=3000
eto biraj jarane
moj favorit.. http://www.autoscout24.de/Details.aspx?id=biubgj3ahtmz
- Marlon Brando
#19 Re: Mercedes W 123
Ovi Jeepovi su beton, bas sam se sad zapalioljudozder wrote:zadnju vuču jarane otpiši skroz, grand cherokee ne može po mokrom asfaltu ić sa zadnjom vučom samo, ako je malo uzbrdo... vozio sam se jednom u mercedesu 190D po snijegu, po ravnici, imo i lance i to nenormalno baca, baš ono osjetiš nestabilno skroz...
EDIT: E ovaj post iznad potpisujem, ovog favorita mislimNisam znao da su tako jeftini, to se može popet na nebo
-
vnm
#20 Re: Mercedes W 123
niva korodira ko da je peres morskom vodom, a prema tvojoj prici ne vidim neku potrebu za nivom. mislim da taj put moze podnijeti svaki g2 ili yugo sa nekim dobro krkanskim protekt gumama. ja kad sam vidio gdje se sa takvim penju ljudi nisam mogao da vjerujem.
- Marlon Brando
#21 Re: Mercedes W 123
Ovi Jeepovi su beton, bas sam se sad zapalioljudozder wrote:zadnju vuču jarane otpiši skroz, grand cherokee ne može po mokrom asfaltu ić sa zadnjom vučom samo, ako je malo uzbrdo... vozio sam se jednom u mercedesu 190D po snijegu, po ravnici, imo i lance i to nenormalno baca, baš ono osjetiš nestabilno skroz...
EDIT: E ovaj post iznad potpisujem, ovog favorita mislimNisam znao da su tako jeftini, to se može popet na nebo
-
_-fera-_
-
ljudozder
#23 Re: Mercedes W 123
lada jest moćan izbor, slažem se i ja da nema smisla dovlačit izvan zemlje. Za jeepove je sve lakše nabavit dijelove, ja vozim jeep i nabavljam iz USA, al i ne odlazi nešto bog zna, samo eto redovne zamjene potrošnih dijelova... al ne preporučujem opet, jer zašto bi se imalo zajebavo oko dijelova, kad ti je to "ne toliko bitno drugo auto"
kad već govoriš da je takav put, i kod mene je isto tako, odgovara tom opisu i zato i kažem nema smisla se izlagat velikom trošku, nego nešto maksimalno do hiljadu maraka, Yugo, golf 1... ma šta ja znam, samo nek je prednja vuča i eto, ponavljam opet, snage ne vjerujem da će ti nedostajat (bar meni nije, osjeti se ponekad kad je pretrpano samo), u drugu i polako, a u krajnjem slučaju ima i prva
kad već govoriš da je takav put, i kod mene je isto tako, odgovara tom opisu i zato i kažem nema smisla se izlagat velikom trošku, nego nešto maksimalno do hiljadu maraka, Yugo, golf 1... ma šta ja znam, samo nek je prednja vuča i eto, ponavljam opet, snage ne vjerujem da će ti nedostajat (bar meni nije, osjeti se ponekad kad je pretrpano samo), u drugu i polako, a u krajnjem slučaju ima i prva
-
ljudozder
#24 Re: Mercedes W 123
to je to, gume nabaciš najjeftinije sava ms i ne skidaš ih nikad i to je tovnm wrote:niva korodira ko da je peres morskom vodom, a prema tvojoj prici ne vidim neku potrebu za nivom. mislim da taj put moze podnijeti svaki g2 ili yugo sa nekim dobro krkanskim protekt gumama. ja kad sam vidio gdje se sa takvim penju ljudi nisam mogao da vjerujem.
-
Gost1515
#25 Re: Mercedes W 123
Jesi li ga štocirao kad onda? Naravno da je offtopic al sam si poceo pisati gluposti. I još nešto nije "retardiran" onaj koji traži 4 milje pa i više, možda jedino onaj koji da tu lovu, al opet njegova lova njegov ćejf. Ja prvi ne bi dao al libo me ko bi.Marlon Brando wrote:Samo sam cekao kada ce neki "branitelj" ugleda i casti golfa 2 dati ovakav komentar. Moj otac je svojevremeno vozio golfa 2, i stoga je sasvim logicno da ne smatram vozace istog retardiranimGost1515 wrote:nemoj ba tako hopi, sad su ti kompleksaši objasnili da su vozači golfa retardirani i da ih treba štocirati ...hopi wrote:ako ćeš 123 motor ti je najbolje uzeti 240D. E sada zadnja vuča, ljeti nećeš imati problema, po kiši već onako a ako padne snijeg još većih problema. E pošto u to auto nećeš ulagati sigurno nećeš mu nikakve dobre gume kupovati, pa bi zimi trebao imati barem 50 kg u gepeku i lance ako ima snijega (ne znam koji je to put i dal uopće služba čisti).
Moj ti je prijedlog golf 1 benzin, prednji pogon, može svugdje ići.šta im onda savjetovati ...
po mom misljenju je cista retardacija traziti tolike pare za auto koje je svoje odsluzilo. 4000 za golfa, a 6000 za fiata bravo kakvog imam vec punih 5 godina i slusa me ko singerica. Da ne govorim o opremi i ostalim prednostima
Znaci druze, bezveze je da idemo off topic, temu sam postavio zato sto mi treba savjet, a ako imas namjeru pisati gluposti, zamolio bih te da to ne cinis. Pozdrav i sve najbolje
On topic, ovaj prijedlog sa G1 benzin mi se čini skroz ok, još ovo sa gumama i taman.