Mercedes G klase

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

ins

Post by ins »

Moram priznati da mi nije jasno kako razlicita izvedba Mercedesa g klase dovodi do kontradiktornosti, ali eto, neka ti bude... :-)

Ako cemo o mom kontroverznom stavu, on sasvim jasno kaze da je G klasa najsposobnija. Dakle, prva po pitanju sposobnosti. Nimalo kontradiktorno. Opet, da bi nesto bilo najsposobnije, trebaju postojati i ostali sposobni, barem jedan. Tada pricamo o nabrojanim. E sad, po mom iskustvu lista glasi ovako:

1. Mercedes/Puch G
2. Land Rover Defender
3. Lada Niva
4. Land Cruiser 75
5. Mala pauza...
6. ...
7. Panda 4x4
8. Range Rover I
9. ...
....pa ostali (Disco, Pajero, LC, itd, itd)
Romeo 80
Grijem se na: Džemper
Vozim: Azijsku nakazu

Post by Romeo 80 »

:-D Samo da se nadovežem na diskusiju. Čitao sam jednom prilikom iskustva nekih novinara na prezentaciji obnovljene Mercedesove G klase i na pitanje jednog novinara koji je najsposobniji terenac na svijetu jedan uvaženi stručnjak austrijskog Steyra u kojem se proizvode Puchovi je u polušali odgovorio: "Svi terenci mogu sve. Pitanje je samo koliko puta"! 8-)
ibro dirka

Post by ibro dirka »

ins wrote:Moram priznati da mi nije jasno kako razlicita izvedba Mercedesa g klase dovodi do kontradiktornosti, ali eto, neka ti bude... :-)

Ako cemo o mom kontroverznom stavu, on sasvim jasno kaze da je G klasa najsposobnija. Dakle, prva po pitanju sposobnosti. Nimalo kontradiktorno. Opet, da bi nesto bilo najsposobnije, trebaju postojati i ostali sposobni, barem jedan. Tada pricamo o nabrojanim. E sad, po mom iskustvu lista glasi ovako:

1. Mercedes/Puch G
2. Land Rover Defender
3. Lada Niva
4. Land Cruiser 75
5. Mala pauza...
6. ...
7. Panda 4x4
8. Range Rover I
9. ...
Itekako postoje razlicite izvedbe (modeli) G klase, i po duzini, i po medjuosovinskom razmaku, i po "visini poda", i po recimo elasticnosti/obrtnom momentu motora, i po kolicini pomocne elektronike. Kao ekspert :D bi morao znati da su sve ovo presudne odlike koje itekako razdvajaju auta tamo gdje nije bitan izgled ili "sminka".

Npr oni kraci G-modeli sa solidnim dizelasima i eventualno elektronikom su na terenu sigurno puno sposobniji od puno skupljih i napucanih AMG verzija. Zasto? Zato sto je AMG spusten, duze mu je medjuosovinsko rastojanje i ne postoji ta sminka i snaga motora koja to na zahtjevnom terenu moze nadomjestiti.

Tako je recimo i Defender 90 mnogo "sposobniji" od Defendera 110 ili nedajboze 130 sa istom ili slicnom (relevantnom) opremom.

Zato je i staviti Pandu 4x4 (koju, kao sto znas, ne mrzim :D) isred Range Rovera ipak smjesno. Da si provozao tog Range Rovera sa TD8 motorom, varijabilnom visinom i brdom najnovije elektronike, ne bi vjerovao sta radi i kuda ide. Doduse, nisam ni ja dok nisam sam isprobao tokom par sati sa profi Land Rover instruktorom.

Stavljati Discovery-a u istu recenicu :D sa Pajerom, je takodjer smijesno, izvini. Od svih ovih auta bih najvise volio napraviti "troboj" Nive, Defendera 90 i novog RR-a (sa novijom elektronikom itd), bas bi me interesovali rezultati. Resto (od pobrojanih) je druga liga zapad :D

Ali necemo dalje, posto vec imas 25 godina iskustva i dzaba sada da ti nesto pricas, argumentujes ili nekoga cak i slusas :D
Citizen-X

Post by Citizen-X »

ibro dirka wrote:
ins wrote:Moram priznati da mi nije jasno kako razlicita izvedba Mercedesa g klase dovodi do kontradiktornosti, ali eto, neka ti bude... :-)

1. Mercedes/Puch G
2. Land Rover Defender
3. Lada Niva
4. Land Cruiser 75
5. Mala pauza...
6. ...
7. Panda 4x4
8. Range Rover I
9. ...
Itekako postoje razlicite izvedbe (modeli) G klase, i po duzini, i po medjuosovinskom razmaku, i po "visini poda", i po recimo elasticnosti/obrtnom momentu motora, i po kolicini pomocne elektronike. Kao ekspert :D bi morao znati da su sve ovo presudne odlike koje itekako razdvajaju auta tamo gdje nije bitan izgled ili "sminka".

Npr oni kraci G-modeli sa solidnim dizelasima i eventualno elektronikom su na terenu sigurno puno sposobniji od puno skupljih i napucanih AMG verzija. Zasto? Zato sto je AMG spusten, duze mu je medjuosovinsko rastojanje i ne postoji ta sminka i snaga motora koja to na zahtjevnom terenu moze nadomjestiti.

Tako je recimo i Defender 90 mnogo "sposobniji" od Defendera 110 ili nedajboze 130 sa istom ili slicnom (relevantnom) opremom.

Zato je i staviti Pandu 4x4 (koju, kao sto znas, ne mrzim :D) isred Range Rovera ipak smjesno. Da si provozao tog Range Rovera sa TD8 motorom, varijabilnom visinom i brdom najnovije elektronike, ne bi vjerovao sta radi i kuda ide. Doduse, nisam ni ja dok nisam sam isprobao tokom par sati sa profi Land Rover instruktorom.

Stavljati Discovery-a u istu recenicu :D sa Pajerom, je takodjer smijesno, izvini. Od svih ovih auta bih najvise volio napraviti "troboj" Nive, Defendera 90 i novog RR-a (sa novijom elektronikom itd), bas bi me interesovali rezultati. Resto (od pobrojanih) je druga liga zapad :D

Ali necemo dalje, posto vec imas 25 godina iskustva i dzaba sada da ti nesto pricas, argumentujes ili nekoga cak i slusas :D
Nego... Moze l se kako privalit za krug u TDV8 verziji :D
Ja sam u onaj TD6 "upao" tako sto sam otkljuci zadnji "gepek" na "crnjaka" i uletim u auto sa jaranom da ga oprobamo :D a "dis" se dere s polja NAPOLJE NAPOLJE :D De reko ne galami necemo ga pojest:D

Rado bih napravio "krugic" :D
ibro dirka

Post by ibro dirka »

i tata bi, sine :D :D ali ne daju smradovi opet :D moramo se i ja i ti strpiti jos nekoliko godina, a akobogda bice jednom jedan od njih moj, samo moj :D
Citizen-X

Post by Citizen-X »

ibro dirka wrote:i tata bi, sine :D :D ali ne daju smradovi opet :D moramo se i ja i ti strpiti jos nekoliko godina, a akobogda bice jednom jedan od njih moj, samo moj :D
Nestace goriva tad :D
ibro dirka

Post by ibro dirka »

ma nece, evo ja evo vec stekam :D :D

a bice valjda ulja od pomfrija vazda, za nuzde :D
BISCANIN2

Post by BISCANIN2 »

Da bi mogli pričati o bilo kakvim terenskim sposobnostima treba imati gume koje mogu da nam ponude užitka off roada bez njih nista, osim lade nive svjedokom sam da se sa gumama koje su davno trebale biti bačene ode ko jare po snijegu od40 tak cm.

Inače zašto ja kontam o g klasi je prvenstveno što mi se onaj oblik strasno svidja ,mada nisam ljubitelj mercedesa .
Drugo smatram da bi se u mom poslu isplatilo uložiti par milja na njega ,da bi dobio korisno i atraktivno auto kakvo se traži u poslu .
Ne mislim da je terenski sposobniji od defendera ili cruisera i neopravdano zapostavljenog cheerokija nego da je tu negdje .
Mene interesuje kvalitet , uvjerio sam se lično u superkvalitet cruisera , i katastrofu nive, mislio sam da na forumu ima neko koga je već posjedovao i ko mu zna mane i nedostatke .
Znali ko kakv je na dalje staze jeli neudoban kao cruise?.
ibro dirka

Post by ibro dirka »

BISCANIN2 wrote:Da bi mogli pričati o bilo kakvim terenskim sposobnostima treba imati gume koje mogu da nam ponude užitka off roada bez njih nista, osim lade nive svjedokom sam da se sa gumama koje su davno trebale biti bačene ode ko jare po snijegu od40 tak cm.

Inače zašto ja kontam o g klasi je prvenstveno što mi se onaj oblik strasno svidja ,mada nisam ljubitelj mercedesa .
Drugo smatram da bi se u mom poslu isplatilo uložiti par milja na njega ,da bi dobio korisno i atraktivno auto kakvo se traži u poslu .
Ne mislim da je terenski sposobniji od defendera ili cruisera i neopravdano zapostavljenog cheerokija nego da je tu negdje .
Mene interesuje kvalitet , uvjerio sam se lično u superkvalitet cruisera , i katastrofu nive, mislio sam da na forumu ima neko koga je već posjedovao i ko mu zna mane i nedostatke .
Za gume se slazem, mada zaboravih da istaknem meni frapantan podatak :D da sam gorespomenutog RR-a valjao po blatu i kamenjaru sa originalnim, putnim, niskoprofilnim gumama (cini mi se Dunlopovim), i to bez najmanjih problema. Pitao sam i instruktora prije nego sto sam usao u auto zasto nisu stavili gume za blato, na sta je on samo sa osmjehom odgovorio "uvjerices se da uopce ne trebaju za ovu sitnicu" :D "Sitnica" je bila recimo bila niz nabacanih podebljih balvana, blatnjavi, mokri nagibi po osi od (odoka) mozda nekih 35-40 stepeni, stranicni nagibi od nekih 30-35 i tako to. Zvuci nevjerovatno, ali je istinito.

Za oblik G se slazem, i meni se svidjaju klasicne linije. Vozio sam se (ne i sam vozio) par puta na kracim relacijama i ucinio mi se malo potvrd, sto i ne mora biti tako lose. Rekao bih da je Landcruiser ipak osjetno meksi, ako ti treba nesto za duze relacije po cesti.

Posto ti to izgleda nije dovoljno udobno, preporucio bih ti starog (prvu liniju) Range Rovera za fino srediti, ostalo ih je izgleda nesto od humanitarnih organizacija.
Citizen-X

Post by Citizen-X »

ibro dirka wrote:
BISCANIN2 wrote:Da bi mogli pričati o bilo kakvim terenskim sposobnostima treba imati gume koje mogu da nam ponude užitka off roada bez njih nista, osim lade nive svjedokom sam da se sa gumama koje su davno trebale biti bačene ode ko jare po snijegu od40 tak cm.

Za gume se slazem, mada zaboravih da istaknem meni frapantan podatak :D da sam gorespomenutog RR-a valjao po blatu i kamenjaru sa originalnim, putnim, niskoprofilnim gumama (cini mi se Dunlopovim), i to bez najmanjih problema. Pitao sam i instruktora prije nego sto sam usao u auto zasto nisu stavili gume za blato, na sta je on samo sa osmjehom odgovorio "uvjerices se da uopce ne trebaju za ovu sitnicu" :D "Sitnica" je bila recimo bila niz nabacanih podebljih balvana, blatnjavi, mokri nagibi po osi od (odoka) mozda nekih 35-40 stepeni, stranicni nagibi od nekih 30-35 i tako to. Zvuci nevjerovatno, ali je istinito.

Za oblik G se slazem, i meni se svidjaju klasicne linije. Vozio sam se (ne i sam vozio) par puta na kracim relacijama i ucinio mi se malo potvrd, sto i ne mora biti tako lose. Rekao bih da je Landcruiser ipak osjetno meksi, ako ti treba nesto za duze relacije po cesti.

Posto ti to izgleda nije dovoljno udobno, preporucio bih ti starog (prvu liniju) Range Rovera za fino srediti, ostalo ih je izgleda nesto od humanitarnih organizacija.
SJecam se da je prije par godina negdje 3-4-5 godina, pojma nemam, jedna ambasada prodavala skroz ocuvan stari RR za cca 5-6000... To je dobra prilika. Mozda se ne treba ni zalijetat. Mozda ti izadje nesto bas povoljno.

Ovom prilikom bih samo jos spomenuo Toyotu Land Cruiser GVX verziju - zasto da ne probas sa njom? Iz licnog iskustva sam se uvjerio kako to "cupa i ore" uz Osmice sa 6 ljudi, opremom na galeriji, punim gepekom :D njih ima vise mozda u opticaju.
BISCANIN2

Post by BISCANIN2 »

Ovom prilikom bih samo jos spomenuo Toyotu Land Cruiser GVX verziju - zasto da ne probas sa njom? Iz licnog iskustva sam se uvjerio kako to "cupa i ore" uz Osmice sa 6 ljudi, opremom na galeriji, punim gepekom njih ima vise mozda u opticaju.
O njoj cijelo vrijeme i pričam imao sam dvije na raspolaganju skoro dvije godine , imao sam osjećaj da bi komotno niz Unske slapove mogao da silazim .
Na žalost preskupe su ,i ko ih ima ne prodaje ih .
Citizen-X

Post by Citizen-X »

BISCANIN2 wrote:
Ovom prilikom bih samo jos spomenuo Toyotu Land Cruiser GVX verziju - zasto da ne probas sa njom? Iz licnog iskustva sam se uvjerio kako to "cupa i ore" uz Osmice sa 6 ljudi, opremom na galeriji, punim gepekom njih ima vise mozda u opticaju.
O njoj cijelo vrijeme i pričam imao sam dvije na raspolaganju skoro dvije godine , imao sam osjećaj da bi komotno niz Unske slapove mogao da silazim .
Na žalost preskupe su ,i ko ih ima ne prodaje ih .
Ah greska u koracima :)
Nema sta - to je zvijer za bespuca :D

Nadam se da se neces naljutiti ako nabacim koju slikicu :)

Image

Image

Image :D
Sajo---:

Post by Sajo---: »

covjece,...
Mercedes G klase je nepoderiv, doslovice, bukvalno, kako god hoces, ne mozes mu nista,...
Ima ga moj prijatelj, kaze da ga ne bi zamijenio za novog ML - a.
Tenk,... ne znam kako drugacije da ga opisem,...

Ona reklama kada on prolazi kroz zidove je skoro realna :D :D :D :D

evo je:

http://youtube.com/watch?v=Z7yRnq7uEXk
Citizen-X

Post by Citizen-X »

Sajo---: wrote:covjece,...
Mercedes G klase je nepoderiv, doslovice, bukvalno, kako god hoces, ne mozes mu nista,...

evo je:

Predlazem ti jaro da to istestiras sam na svojim banknotama pa da vidis hoces li probit zid a da ostanes sa upotrebljivim autom - i dobrog zdravlja :D - smijesno je se voditi reklamama :D Samo jos jednom te upozoravam - skupo ce te kostati "crashtest" :D a onda ces morat' cekat u redu za novi :D
ins

Post by ins »

O cemu ti to? Kakve crne verzije i kakve razlike u pogonima? Kada sam uospte spominjao AMG verziju? Svaki G ima identican pogon sa tri mehanicka diferencijala sa blokadom, i jedina je razlika da se u zadnjih 10-ak godina ukljucuju pritiskom na dugme , a ne drugom rucicom kao ranije. Prema tome, i 230GD i 290GD i G270 CDI ili G500 imaju isti pogon, i jednake mogucnosti.
Potpuno netacno, jednako su sposobni, jedino sto sa kracim terencem je manja mogucnost nasjedanja podom vozila na neku prepreku.
E vidis, ja sam vozio i Pandu 4x4 i RR 4,6 HSE pa sam opet stavio Pandu ispred. A ako i pricas o novom RR, 3. generacije, to je ipak SUV, nije pravi 4x4. Budimo realni, taj izvanredni auto je BMW ipak napravio prvenstveno za cuvene nepristupacne terene Beverly Hillsa...
Stavljati Discovery-a u istu recenicu :D sa Pajerom, je takodjer smijesno, izvini.
Zasto, jer volis LR a ne volis Mitsubishi? Razlike u pogonima ta dva auta skoro da i nema, i sve sto moze jedan., moze i drugi.
Od svih ovih auta bih najvise volio napraviti "troboj" Nive, Defendera 90 i novog RR-a (sa novijom elektronikom itd), bas bi me interesovali rezultati. Resto (od pobrojanih) je druga liga zapad :D
?! Gdje? Na auto putu? U sumi? Na balvanima? U pijesku? Uz Mejtas?
Slusam ja pazljivo ljude, ne brini, slobodno ti pisi...
Sajo---:

Post by Sajo---: »

Citizen-X wrote:

evo je:

Predlazem ti jaro da to istestiras sam na svojim banknotama pa da vidis hoces li probit zid a da ostanes sa upotrebljivim autom - i dobrog zdravlja :D - smijesno je se voditi reklamama :D Samo jos jednom te upozoravam - skupo ce te kostati "crashtest" :D a onda ces morat' cekat u redu za novi :D

hehehe :D

Prepustam tebi da probas :D
Citizen-X

Post by Citizen-X »

Sajo---: wrote:
Citizen-X wrote:

evo je:

hehehe :D

Prepustam tebi da probas :D
Izvini ti si taj prijedlog zamislio :D Ja ne bih - jer je to blago receno stupidno :D
ibro dirka

Post by ibro dirka »

evo je:

Sajo, lafe, ovo je ipak reklama :D Jeste kazu robustan, ali kada se radi o dvadesetak godina starom autu, koje je promjenilo ko zna koliko (i kakvih ruku) svejedno treba biti vrlo oprezan, pa da je ne znam kakav.

Novi ML je sminka, mada je bolji od starog koji je i po kvaliteti i po terenskim mogucnostima (za tu cijenu/klasu) bio katastrofa, tako da je poredjenje sa G ili bilo kojim pravim terencem izlisno.
Eshek

Post by Eshek »

Eshek wrote:Dobra je G klasa...dobra

Moreš š njom 3 bandere pokosit :D :D
Iz iskustva :D :D
BISCANIN2

Post by BISCANIN2 »

Sad sam bio sa likom koji ima g kratku verziju iz 87 , kaže da obratim pažnju na križeve kojih ima 6 , na špere i kardan da nije pilan produžavan odnosno varen.
Ako je to ok za ostalo nema problema.
Kaže da je prezadovoljan i da nije tvrd kako se misli ,bilo koj ostali dio a da nije podvozje paše mu od starih običnih mercedesa.
Ovaj što prodaje obećao je poslat još slika a i danas sam dobio ponudu za dugačkog isuzu troopera .
TheGodfather001

Post by TheGodfather001 »

Beg_Babic wrote:
Citizen-X wrote:Zelio bih samo da naglasim da od 60tih godina kad se poceo proizvoditi G-Class Mercedes alias Puch - G (isto sve samo se Puch proizvodi u Steyr tvornici u AT) na cesti ostalo "zivo" 70% vozila.

Sto se tice samog auta - auto je mrak - medjutim to je auto kao sto svi kazu staro 20 i kusur godina i htio ili ne morat ces uloziti sredstva da ga "dotegnes". Ja zaista ne znam da li se proizvodi jos uvijek - meni se cini da se jos uvijek radi ali sama cinjenica da se pravi neprekidno skoro u nepromjenjenom obliku 40 godina govori sama za sebe dovoljno.

Izbor ipak ostaje na tebi samome - jer mi nit vidimo auto nit znamo kakav je...
samo model AMG se jos uvijek moze naruciti , to je po meni najljepsi terenac i dan danas

Image
Ko je rekao da se ne proizvodi G klasa i da se moze naruciti samo G55??
Prije nego neko nesto kaze onda neka se informise prije:
http://www.mercedes-benz.ba/classes.php ... page=98:98
Pozdrav
Citizen-X

Post by Citizen-X »

TheGodfather001 wrote:
Beg_Babic wrote:
Citizen-X wrote:Zelio bih samo da naglasim da od 60tih godina kad se poceo proizvoditi G-Class Mercedes alias Puch - G (isto sve samo se Puch proizvodi u Steyr tvornici u AT) na cesti ostalo "zivo" 70% vozila.

Sto se tice samog auta - auto je mrak - medjutim to je auto kao sto svi kazu staro 20 i kusur godina i htio ili ne morat ces uloziti sredstva da ga "dotegnes". Ja zaista ne znam da li se proizvodi jos uvijek - meni se cini da se jos uvijek radi ali sama cinjenica da se pravi neprekidno skoro u nepromjenjenom obliku 40 godina govori sama za sebe dovoljno.

Izbor ipak ostaje na tebi samome - jer mi nit vidimo auto nit znamo kakav je...
samo model AMG se jos uvijek moze naruciti , to je po meni najljepsi terenac i dan danas

Image
Ko je rekao da se ne proizvodi G klasa i da se moze naruciti samo G55??
Prije nego neko nesto kaze onda neka se informise prije:
http://www.mercedes-benz.ba/classes.php ... page=98:98
Pozdrav
Dobro jutro.
bad.boy_sa

#48 Re: Mercedes G klase

Post by bad.boy_sa »

BISCANIN2 wrote:Moram kupiti ili kombi ili kakvog džipa ,meni je oko zapelo na mercedesa g klasu 84 god 9 milja .
Što ga više gledam sve mi je ljepši i ljepši.
Bavim se raftingom i turizmom(una-riders.com) , došao sam u fazu kad moram kupiti kakvo veće prevozno sredstvo.
Sad mi terba informacija ko je imao g klasu , kakav je , imali dijelova , u stvari isplatili se u opšte iscalati lovu za vozilo staro skoro 25 god.
Koje su mu mane i jeli skupo održavanje ,u stvari jeli ovo propala investicija .
Jebiga riječ je o poslovanju na stranu moje želje i fantazije ,imam u ponudi za nesto manje para isuzu trupera 93 u perfektnom stanju .
Ali je mene srce vuče kocki.Nisam ljubitelj mercedesa ali ona kocka jke stvarno nesto fenomenalno
Molio bih ako j bilo kakvih sretnih vlasnika g klase da podijele iskustvo.
ma jok sta ce ti mercedes kupi ti ladu nivu i mozes sa njom na mjesec popeti
iceman ze

#49 Re: Mercedes G klase

Post by iceman ze »

Ako sam shvatio ima 3 elektronske blokade difa kod novijih modela i permanentni pogon na sva 4 tocka. Imao sam priliku voziti 270 cdi sa autom.mjenjacem.

Kod Pajera sam primjetio da uz autom.mjenjac ima i 1 i 2 brz.sto mi je super nizbrdo.

Kod Jeepa moglo se birati izmedju zadnje vuce i na sva 4 tocka

E sad ove blokade dif nisam nikad imao prilike koristiti kod G kl. i ostalih.Ako ima neko vise iskustva volio bih procitati.
Post Reply