ins wrote:Moram priznati da mi nije jasno kako razlicita izvedba Mercedesa g klase dovodi do kontradiktornosti, ali eto, neka ti bude...
Ako cemo o mom kontroverznom stavu, on sasvim jasno kaze da je G klasa najsposobnija. Dakle, prva po pitanju sposobnosti. Nimalo kontradiktorno. Opet, da bi nesto bilo najsposobnije, trebaju postojati i ostali sposobni, barem jedan. Tada pricamo o nabrojanim. E sad, po mom iskustvu lista glasi ovako:
1. Mercedes/Puch G
2. Land Rover Defender
3. Lada Niva
4. Land Cruiser 75
5. Mala pauza...
6. ...
7. Panda 4x4
8. Range Rover I
9. ...
....pa ostali (Disco, Pajero, LC, itd, itd)
Itekako postoje razlicite izvedbe (modeli) G klase, i po duzini, i po medjuosovinskom razmaku, i po "visini poda", i po recimo elasticnosti/obrtnom momentu motora, i po kolicini pomocne elektronike. Kao ekspert

bi morao znati da su sve ovo presudne odlike koje itekako razdvajaju auta tamo gdje nije bitan izgled ili "sminka".
Npr oni kraci G-modeli sa solidnim dizelasima i eventualno elektronikom su na terenu sigurno puno sposobniji od puno skupljih i napucanih AMG verzija. Zasto? Zato sto je AMG spusten, duze mu je medjuosovinsko rastojanje i ne postoji ta sminka i snaga motora koja to na zahtjevnom terenu moze nadomjestiti.
Tako je recimo i Defender 90 mnogo "sposobniji" od Defendera 110 ili nedajboze 130 sa istom ili slicnom (relevantnom) opremom.
Zato je i staviti Pandu 4x4 (koju, kao sto znas, ne mrzim

) isred Range Rovera ipak smjesno. Da si provozao tog Range Rovera sa TD8 motorom, varijabilnom visinom i brdom najnovije elektronike, ne bi vjerovao sta radi i kuda ide. Doduse, nisam ni ja dok nisam sam isprobao tokom par sati sa profi Land Rover instruktorom.
Stavljati Discovery-a u istu recenicu

sa Pajerom, je takodjer smijesno, izvini. Od svih ovih auta bih najvise volio napraviti "troboj" Nive, Defendera 90 i novog RR-a (sa novijom elektronikom itd), bas bi me interesovali rezultati. Resto (od pobrojanih) je druga liga zapad
Ali necemo dalje, posto vec imas 25 godina iskustva i dzaba sada da ti nesto pricas, argumentujes ili nekoga cak i slusas