Mercedes G klase
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
BISCANIN2
#1 Mercedes G klase
Moram kupiti ili kombi ili kakvog džipa ,meni je oko zapelo na mercedesa g klasu 84 god 9 milja .
Što ga više gledam sve mi je ljepši i ljepši.
Bavim se raftingom i turizmom(una-riders.com) , došao sam u fazu kad moram kupiti kakvo veće prevozno sredstvo.
Sad mi terba informacija ko je imao g klasu , kakav je , imali dijelova , u stvari isplatili se u opšte iscalati lovu za vozilo staro skoro 25 god.
Koje su mu mane i jeli skupo održavanje ,u stvari jeli ovo propala investicija .
Jebiga riječ je o poslovanju na stranu moje želje i fantazije ,imam u ponudi za nesto manje para isuzu trupera 93 u perfektnom stanju .
Ali je mene srce vuče kocki.Nisam ljubitelj mercedesa ali ona kocka jke stvarno nesto fenomenalno
Molio bih ako j bilo kakvih sretnih vlasnika g klase da podijele iskustvo.
Što ga više gledam sve mi je ljepši i ljepši.
Bavim se raftingom i turizmom(una-riders.com) , došao sam u fazu kad moram kupiti kakvo veće prevozno sredstvo.
Sad mi terba informacija ko je imao g klasu , kakav je , imali dijelova , u stvari isplatili se u opšte iscalati lovu za vozilo staro skoro 25 god.
Koje su mu mane i jeli skupo održavanje ,u stvari jeli ovo propala investicija .
Jebiga riječ je o poslovanju na stranu moje želje i fantazije ,imam u ponudi za nesto manje para isuzu trupera 93 u perfektnom stanju .
Ali je mene srce vuče kocki.Nisam ljubitelj mercedesa ali ona kocka jke stvarno nesto fenomenalno
Molio bih ako j bilo kakvih sretnih vlasnika g klase da podijele iskustvo.
-
ibro dirka
Ne znam za odrzavanje, ali inace odlican izbor 
I ja sam razmisljao o tome, i ne smeta mi sama starost nego ne znas sta ce ti pasti u ruke, a nemam vremena zezati se sa pregledima itd. Mada ljudi kojima vjerujem govore da je neunistiva masina, ipak... Ako imas mogucnosti, odvezi kod automehanicara kojem imas razloga vjerovati i to je to.
I ja sam razmisljao o tome, i ne smeta mi sama starost nego ne znas sta ce ti pasti u ruke, a nemam vremena zezati se sa pregledima itd. Mada ljudi kojima vjerujem govore da je neunistiva masina, ipak... Ako imas mogucnosti, odvezi kod automehanicara kojem imas razloga vjerovati i to je to.
- Romeo 80
- Grijem se na: Džemper
- Vozim: Azijsku nakazu
Hm, šta da ti kažem! S jedne strane, radi se o praktički klasiku koji bi trebao jako dobro da održava vrijednost, a s druge strane može te zaviti u crno ako se radi o izraubanom primjerku. Ne zaboravi da je taj konkretan primjerak dvije i po decenije star! Mercedes G je jako robusno vozilo koje trpi torturu ali sve ima svoje granice. Ako si baš zagrijan za njega ne kupuj na slijepo ni u ludilu već kod prvog mehaničara na pregled! Možda je sa vanjske strane i očuvan a Bog zna kakvi gremlini čuče unutra...
Kako je konkretan primjerak održavan i kako je vožen? Kod istinskih terenaca važnije je opšte stanje od prijeđene kilometraže. Dobro pregledaj u kakvom je stanju motor i pogotovo kompletna transmisija, cifra koju uložiš u njega može postati puno veća ako skontaš da su diferencijali samljeveni (Mercedes G ih ima čak tri), a redukcija služi za ukras jer je odavno dala svoje.
I za kraj, ne zaboravi da je održavanje terenaca uopšte puno skuplje od običnih automobila, skontaj samo koliko para trebaš uložiti samo za zamjenu pneumatika, o ostalim stvarima da i ne govorim. U svakom slučaju sretno sa kupovinom!
I za kraj, ne zaboravi da je održavanje terenaca uopšte puno skuplje od običnih automobila, skontaj samo koliko para trebaš uložiti samo za zamjenu pneumatika, o ostalim stvarima da i ne govorim. U svakom slučaju sretno sa kupovinom!
-
Smartex
Da znas i ja bih se prije odlucio za novu Ladu Nivu, jer ipak je taj mercedes 25 godina vozen, po ko zna kakvim terenima i mislim da je on odsluzio svoje ali svako ima svaoje misljenje...68847 wrote:Bogme da me neko pita: Nova Niva il 25 g star G? rekao bi: Nova Niva, naravno (a grizo bi se zbog G-a).
Sta ja znam.
Eto, vozio sam se jednim kojeg su braca korisnici tako strucno unistili da je to prosto sramota a nikad s asfalta sisli nisu.
- Citizen-X
Zelio bih samo da naglasim da od 60tih godina kad se poceo proizvoditi G-Class Mercedes alias Puch - G (isto sve samo se Puch proizvodi u Steyr tvornici u AT) na cesti ostalo "zivo" 70% vozila.
Sto se tice samog auta - auto je mrak - medjutim to je auto kao sto svi kazu staro 20 i kusur godina i htio ili ne morat ces uloziti sredstva da ga "dotegnes". Ja zaista ne znam da li se proizvodi jos uvijek - meni se cini da se jos uvijek radi ali sama cinjenica da se pravi neprekidno skoro u nepromjenjenom obliku 40 godina govori sama za sebe dovoljno.
Izbor ipak ostaje na tebi samome - jer mi nit vidimo auto nit znamo kakav je...
Sto se tice samog auta - auto je mrak - medjutim to je auto kao sto svi kazu staro 20 i kusur godina i htio ili ne morat ces uloziti sredstva da ga "dotegnes". Ja zaista ne znam da li se proizvodi jos uvijek - meni se cini da se jos uvijek radi ali sama cinjenica da se pravi neprekidno skoro u nepromjenjenom obliku 40 godina govori sama za sebe dovoljno.
-
BISCANIN2
Ladu vec imam i njeni gabariti mi ne odgovoraju , motor i transmisije rade bez problema , medjutim sve ostao se raspada, ne vrijedi vjeruj ni pišljiva boba , da se tako brzo sve raspane ne vjerovatno.
Nista, hvala na trudu ,vodim rodju koji je doduse limar pa ćemo vidit , mada sam sad dobio punudu nekakvog nissana patrola koji makar na oko izgleda strava .
Ali ipak ako kocka bude ičemu kupujem je .
l
Ako ga kupim spika ide na krečenje i šaranje slikama i gume odmah mjenjam kao i tapacirunge .
Proizvodi se i dan danas bio je lik kod mene na regati koji radi u pogonu u austriji gdje se pravi , kaže da se pravi u manjem broju ali ipak pravi.
Nista, hvala na trudu ,vodim rodju koji je doduse limar pa ćemo vidit , mada sam sad dobio punudu nekakvog nissana patrola koji makar na oko izgleda strava .
Ali ipak ako kocka bude ičemu kupujem je .
l
Land rover sa defenderima proizvodi se skoro 50 god od kojih je preko 70%i dan danas na terenima , nema ih na otpadu osim ako ih voz ili slon nisu prepolovoili.io bih samo da naglasim da od 60tih godina kad se poceo proizvoditi G-Class Mercedes alias Puch - G (isto sve samo se Puch proizvodi u Steyr tvornici u AT) na cesti ostalo "zivo" 70% vozila.
Ako ga kupim spika ide na krečenje i šaranje slikama i gume odmah mjenjam kao i tapacirunge .
Proizvodi se i dan danas bio je lik kod mene na regati koji radi u pogonu u austriji gdje se pravi , kaže da se pravi u manjem broju ali ipak pravi.
- Bullet Tooth Tony
samo model AMG se jos uvijek moze naruciti , to je po meni najljepsi terenac i dan danasCitizen-X wrote:Zelio bih samo da naglasim da od 60tih godina kad se poceo proizvoditi G-Class Mercedes alias Puch - G (isto sve samo se Puch proizvodi u Steyr tvornici u AT) na cesti ostalo "zivo" 70% vozila.

- Citizen-X
Strasno je skup - znam da je otprilike vise od 100 000 DEM uvijek bio malo opremljeniji model.Beg_Babic wrote:samo model AMG se jos uvijek moze naruciti , to je po meni najljepsi terenac i dan danasCitizen-X wrote:Zelio bih samo da naglasim da od 60tih godina kad se poceo proizvoditi G-Class Mercedes alias Puch - G (isto sve samo se Puch proizvodi u Steyr tvornici u AT) na cesti ostalo "zivo" 70% vozila.
Ja bih ipak da imam te pare uzeo ovo

Sjeo u njega - "osjetio" ga i osjecaj je fantastican - ko da sjedis u tenku sa Conolly kozom, Bose audiosistemom i navigacijom
Zamjerio bih mu jedino nepostojanje NightVision sistema da ne bi slucajno puk'o jelena il srnu - steta je
-
ibro dirka
Eh da tek osjetis kako to fino przi sa novim TDV8 motorom, i kuda se sve probija bez ikakvih teskoca... 
- Citizen-X
Valjda nekad bude polovan pojeftin ko ovaj gore Puchibro dirka wrote:Eh da tek osjetis kako to fino przi sa novim TDV8 motorom, i kuda se sve probija bez ikakvih teskoca...
A probija se i ovaj majstore
-
ibro dirka
td6 je OK (ovo iz iskustva
), ali je u autu ove tezine pun kompromisa. tih kompromisa u tdv8 verziji nema ama bas nijednog
tdv8 trosi otprilike isto, a snaga i posebno obrtni moment razvaljuju 
a te polovnjake i ja cekam, mozda za nekih 5-6 godina
p.s. taj bmw-ov trolitras koji su ugradjivali je redni sestak, a ne v6
a te polovnjake i ja cekam, mozda za nekih 5-6 godina
p.s. taj bmw-ov trolitras koji su ugradjivali je redni sestak, a ne v6
-
ins
Potpuno netacno!Beg_Babic wrote: samo model AMG se jos uvijek moze naruciti , to je po meni najljepsi terenac i dan danas
Vidi: http://www.mercedes-benz.ba/classes.php ... ge=123:120
-
ins
Dobro receno.Romeo 80 wrote:Hm, šta da ti kažem! S jedne strane, radi se o praktički klasiku koji bi trebao jako dobro da održava vrijednost, a s druge strane može te zaviti u crno ako se radi o izraubanom primjerku. Ne zaboravi da je taj konkretan primjerak dvije i po decenije star! Mercedes G je jako robusno vozilo koje trpi torturu ali sve ima svoje granice. Ako si baš zagrijan za njega ne kupuj na slijepo ni u ludilu već kod prvog mehaničara na pregled! Možda je sa vanjske strane i očuvan a Bog zna kakvi gremlini čuče unutra...Kako je konkretan primjerak održavan i kako je vožen? Kod istinskih terenaca važnije je opšte stanje od prijeđene kilometraže. Dobro pregledaj u kakvom je stanju motor i pogotovo kompletna transmisija, cifra koju uložiš u njega može postati puno veća ako skontaš da su diferencijali samljeveni (Mercedes G ih ima čak tri), a redukcija služi za ukras jer je odavno dala svoje.
Kada je o G rijec, definitivno se radi o najsposobnijem terencu ikada napravljenom, i ako mozes priustiti njegovo odrzavanje ne postoji niti jedan jedini razlog zasto ga ne bi kupio.
-
ibro dirka
ins, je li izvor te tvrdnje San ili Radio Mileva?
G je kazu odlican terenac, ali "najsposobniji ikada napravljen..."
G je kazu odlican terenac, ali "najsposobniji ikada napravljen..."
-
ibro dirka
I ja kazem, kada su jedini "dokaz" vrlo kontradiktorne tvrdnje nekakva busanja u prsa junacka.
-
ins
Znas li znacenje rijeci kontradiktoran, uopste? Da nisi mislio reci kontroverzne tvrdnje?ibro dirka wrote:I ja kazem, kada su jedini "dokaz" vrlo kontradiktorne tvrdnje nekakva busanja u prsa junacka.
Ne busam se, vec ljubazno odgovaram na pitanje. Po meni je to vise nego relevantno, a sad hoces li ti to prihvatiti ili ne je stvar licnog izbora, i zaista bi bilo besmisleno da ja sad tebe ubjedjujem da treba da mi vjerujes.
PS Zivotno iskustvo bavljenja bilo cime u trajanju od 20 godina je itekako relevantno, vjeruj mi. Bilo automobilizmom, hirurgijom, projektovanjem proizvodnih hala, postavljanjem parketa ili pranjem auta.
Naravno, saznat ces ti to sam cim provedes 20 godina baveci se necim, pa makar i forumom...
-
ibro dirka
Znam, tvrdnja je kontradiktorna (jer se G klasa npr odavno pravi u raznim izvedbama, izmedju ostalog), a u pravu si -- i kontroverzna je. Ti opet o meni i svojim prsima, a ne o makar i poluargumentima.ins wrote:Znas li znacenje rijeci kontradiktoran, uopste? Da nisi mislio reci kontroverzne tvrdnje?ibro dirka wrote:I ja kazem, kada su jedini "dokaz" vrlo kontradiktorne tvrdnje nekakva busanja u prsa junacka.
Ne busam se, vec ljubazno odgovaram na pitanje. Po meni je to vise nego relevantno, a sad hoces li ti to prihvatiti ili ne je stvar licnog izbora, i zaista bi bilo besmisleno da ja sad tebe ubjedjujem da treba da mi vjerujes.
PS Zivotno iskustvo bavljenja bilo cime u trajanju od 20 godina je itekako relevantno, vjeruj mi. Bilo automobilizmom, hirurgijom, projektovanjem proizvodnih hala, postavljanjem parketa ili pranjem auta.
Naravno, saznat ces ti to sam cim provedes 20 godina baveci se necim, pa makar i forumom...
Posto si tako iskusan, pretpostavljam da si izvrsio nekakav usporedni test (na terenu) automobila koje bi neko drugi isto tako subjektivno proglasio "najsposobnijim ikada napravljenim". A ta lista bi, da pitas ljude sa malo vise terenskog iskustva od tebe, ukljucivala dosta toga, od spomenute Lade Nive kojoj i instrument tabla otpada ali se penje kao luda, pa do gorespomenutinh Defendera, Range Rovera (i novih i starih), Humveea, Landcruisera (opet, i novih i praijasnjih modela), Jeepova...