Mercedes C320 CDI

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
Jit

#1 Mercedes C320 CDI

Post by Jit »

Pozdrav svima.

Lijep forum imate.

Trazio sam po internetu rjesenja za neke probleme s autom koje imam, i naletio na par tema s ovog foruma i koliko vidim ima dosta ljudi koji imaju znanja.

Dakle auto u pitanju je Mercedes C 320 CDI, 2007. god., W204, automatik, presao cca 140 000 km.

Pred par mjeseci mi se pojavio cudan zvuk prilikom pustanja gasa, odnosno smanjivanja obrtaja. Kad sam ga cuo prvo sam posumnjao da ventilator struze od nesto (ispostavilo se da nije) ali to je najblize sto mogu da vam opisem zvuk. Desava se pri sporoj voznji mada je moguce da ostaje i pri brzoj a ja ga ne cujem.
Onda mi se prije par tjedana pojavio neki bijeli dim pod haubom. Nema mnogo dima, lagano izlazi kroz gril-masku i kada otvorim haubu uopce se ne dimi nista oko motora nego bas u predjelu te gril-maske i to jako lagano. To ne primjecujem cesto, mozda svako drugi-treci dan ali me svejedno zabrinjava. Dijagnostika ne pokazuje nista.

E sad. Bio sam u 10-tak majstora, i isao sam u ovlastenog Mercedes zastupnika, i ja stvarno ne znam. Tim ljudima ko da se uopce ne da radit. ('Ma to je normalno, To je do goriva, To je do puteva') Nitko nije uspio da mi pomogne. Turbinu su mi gledali, ocistili, navodno nije do nje. Lanac je u redu.

Mada sam vise laik nego znalac sto se toga tice, meni je bgmi nepojmljivo da to auto klepece i dimi, a uredno je servisirano. I jos kad ti kazu da je to normalno dodje ti da ih zatuces.

Ako tko ima bilo kakav savjet ili se vec susreo s ovim problemom, cijenio bih.

Hvala puno, unaprijed.
LeKo

#2 Re: Mercedes C320 CDI

Post by LeKo »

U vezi dima iz gril maske pogledaj da li hladnjak negdje pušta, a za "zvuk" provjeri nosač mjenjača. Mala je kilometraža (ako je stvarna) da bi tom autu išta trebalo biti.

Kada pališ-gasiš auto, prenosi li vibracije na karoseriju ili ne?
Jit

#3 Re: Mercedes C320 CDI

Post by Jit »

Jest, prenese. Provjerit cu ovo sto si naveo prvom prilikom
Slo Burner
Grijem se na: Pelet
Vozim: Bembaru

#4 Re: Mercedes C320 CDI

Post by Slo Burner »

Jesu li bas sigurni da nije do turbo, provjeri dihtunge oko turbine...
Jit

#5 Re: Mercedes C320 CDI

Post by Jit »

Ma ja sam isto bio uvjeren turbina jer mi se zvuk nekako najjace cuje kod usisne grane. Ali gledali su pritisak turbine, cistili je. I kazu sve ok
Jit

#6 Re: Mercedes C320 CDI

Post by Jit »

Znaci 3 dana nakon sto je auto bilo kod ovlastenog majstora, nista nije pronadjeno. Hladnjak je u redu, voda u redu, dimilo je navodno radi vlage. A za zvuk kaze da ne zna sta je, da moze bit regeneracija partikel filtera mada mi to ne drzi vodu vec preko 2 mjeseca mi se pojavljuje taj zvuk i ubjedjen sam da postoji kvar.
Ne znam, pokusavam rijesit ali ne ide. Nosac mjenjaca kaze da nije jer bi se navodno zvuk pojavljivao pri nailasku na rupu i slicno.
Melami

#7 Re: Mercedes C320 CDI

Post by Melami »

Jit wrote:Pozdrav svima.

Lijep forum imate.

Trazio sam po internetu rjesenja za neke probleme s autom koje imam, i naletio na par tema s ovog foruma i koliko vidim ima dosta ljudi koji imaju znanja.

Dakle auto u pitanju je Mercedes C 320 CDI, 2007. god., W204, automatik, presao cca 140 000 km.

Pred par mjeseci mi se pojavio cudan zvuk prilikom pustanja gasa, odnosno smanjivanja obrtaja. Kad sam ga cuo prvo sam posumnjao da ventilator struze od nesto (ispostavilo se da nije) ali to je najblize sto mogu da vam opisem zvuk. Desava se pri sporoj voznji mada je moguce da ostaje i pri brzoj a ja ga ne cujem.
Onda mi se prije par tjedana pojavio neki bijeli dim pod haubom. Nema mnogo dima, lagano izlazi kroz gril-masku i kada otvorim haubu uopce se ne dimi nista oko motora nego bas u predjelu te gril-maske i to jako lagano. To ne primjecujem cesto, mozda svako drugi-treci dan ali me svejedno zabrinjava. Dijagnostika ne pokazuje nista.

E sad. Bio sam u 10-tak majstora, i isao sam u ovlastenog Mercedes zastupnika, i ja stvarno ne znam. Tim ljudima ko da se uopce ne da radit. ('Ma to je normalno, To je do goriva, To je do puteva') Nitko nije uspio da mi pomogne. Turbinu su mi gledali, ocistili, navodno nije do nje. Lanac je u redu.

Mada sam vise laik nego znalac sto se toga tice, meni je bgmi nepojmljivo da to auto klepece i dimi, a uredno je servisirano. I jos kad ti kazu da je to normalno dodje ti da ih zatuces.

Ako tko ima bilo kakav savjet ili se vec susreo s ovim problemom, cijenio bih.

Hvala puno, unaprijed.
a jesil mozda primjetio da ti se taj zvuk pojavljuje samo kad je klima ukljucena?
Jit

#8 Re: Mercedes C320 CDI

Post by Jit »

Moguce nisam obracao paznju, na sta sumnjas?
Bakir1

#9 Re: Mercedes C320 CDI

Post by Bakir1 »

OM 648 je oznaka tog motora.
citajuci MB world, vidim da nema nekih tipicnih problema koji bi se manifestovali kao kvar koji ti imas.
helem u jednom slucaju je za taj motor navedeno nesto slicno ali se desavalo prilikom ubrzavanja i ispalo je da je bilo do kompresora klime.
mercedesovi mjenjaci su poznati po slabim wandlerima tj izmjenjivacima sile, za automatski mjenjac pricam, i on hoce lupati prilikom usporavanja ali se to izmedju ostalog manifestuje i time sto se auto necka u kojoj ce brzini biti i razvlacenjem obrtaja.
taj bijeli dim oko hladnjaka motora daje indikaciju recimo na sistem klime na tom vozilu, jer se manji hladnjak nalazi ispred veceg.
mislim da je posrijedi mehanicki kvar a koji nema elektronsko pracenje, recimo taj kompresor klime ili neki od natezaca tj spanera, lanac je za glavni razvodnik, mislim da je prema kompresoru klime remenje.
turbina ne bi trebala biti kao ni injektori, mada suho gorivo zna ponekad prouzokovati klepetanje dizni motora.
ugasi klimu pa pokusaj ponovo testirati auto
Melami

#10 Re: Mercedes C320 CDI

Post by Melami »

Jit wrote:Moguce nisam obracao paznju, na sta sumnjas?
Evo rekao ti je Bakir, provjeri desava li ti se to samo kad je klima ukljucena. i uz to, kako ti radi klima, jel perfektna, ili radi al nije naj naj?
Jit

#11 Re: Mercedes C320 CDI

Post by Jit »

Oprostite, nisam mogao odmah odgovoriti.

Dakle koliko primijetim s klimom je sve u redu, i da, zvuk je tu i kad je klima ugasena.

Sad kad si spomenuo, stvarno nekad imam osjecaj kao da je auto u pogresnoj brzini, doduse samo pri niskim brzinama.

Recimo kada idem polako nekada je sve ok a nekada je zvuk glasniji kao da je u vecoj brzini nego sto bi trebao biti, i ako ga drzim tako ostat ce, kada stisnem ojaci gas, nakon par trenutaka sve bude ok.

Hvala vam na savjetima
Tuerto

#12 Re: Mercedes C320 CDI

Post by Tuerto »

Nešto slično se dešava o kod mene na Mercedesu c220 CDI 2004 g., doduše kod mene nema nikakvog dima, ali je auto u unutrašnjosti kabine jako bučan odnosno čuje se motor i također prilikom otpuštanja gasa čuje se čudan zvuk. Auto jako dobro reaguje na gas i dobro vuče osim što ima taj neugodan zvuk u unutrašnjosti vozila.

Jeli ima neko ideju šta bi to moglo da bude

POZZ
basicm

#13 Re: Mercedes C320 CDI

Post by basicm »

Da li si siguran da nisu nosaci motora? Ima li on hidraulicne nosace?
Tuerto

#14 Re: Mercedes C320 CDI

Post by Tuerto »

Ne vjerujem da su nosači motora jel bi u tom slučaju auto tresao prilikom vožnje, ovako ne trese i jako dobro reaguje na gas ali je u unutrašnjosti kabine bučan i ima pomalo traktorski rad.
bennz

#15 Re: Mercedes C320 CDI

Post by bennz »

FUKE KAD SI ZADNJI OUT SIPAO GORIVO ....?

PA PROŠLOG MJESECA......!???? ŠTO???
bennz

#16 Re: Mercedes C320 CDI

Post by bennz »

DOBRO BA SKONTALI SMO IMA NEKO MERCEDES...AJD 8-) :lol:
jesam1

#17 Re: Mercedes C320 CDI

Post by jesam1 »

Eh ovako...

Nadam se da postavljac teme nece imati nista protiv ako postavim pitanje slicne problematike, samo drugi auto.
Radi se o A-Klasi W169 160 CDI (2005), auto je uredu, dijagnostika OK, samo se mjenjac u 3 i 4 brzini prilikom
dodavanja i pustanja gasa trese tj. trza oko 1 cm dole gore. Vozim vec godinu tako i do sada nisam imao problema.
ako su nosaci, koji bi mogli da budu? i da li se isplati skidati motor da se to promijeni (to bi bio najveci trosak).

Hvala unaprijed svima

Pozdrav
Bakir1

#18 Re: Mercedes C320 CDI

Post by Bakir1 »

ti imas vrlo specificnu konfiguraciju, tj polozaj motora i mjenjaca pod haubom, takozvana sendvic koncepcija, u slucaju udesa motor i mjenjac idu pod auto.
Image
nosac jedan
Image
nosac drugi
Image
jesam1

#19 Re: Mercedes C320 CDI

Post by jesam1 »

Hvala na odgovoru...

Znam za motor, bas je tesko doci do komponenti i mijenjati. To je moja dilema, ne znam sta je a da bi bio siguran
100% mora se sve rastaviti i pogledati. Zanimljivo je da se trzaji pojavljuju samo u 3 i 4 brzini, a na svim ostalim mjenjac apsolutno miruje. Ako su nosaci... kolike troskove okvirno da ocekujem, znam da sve zavisi ali eto otprilike...

hvala jos jednom za brz odgovor
Bakir1

#20 Re: Mercedes C320 CDI

Post by Bakir1 »

ako ides u ovlasteni, ne znam, skupo, ruke najvise, ova blokada "ovlastenog" ti moze donjeti problem cekanja u nedogled, mislim da nema potrebe da se vadi motor, sudeci prema onome sa slika.
preporucio bih, zato sto ih znam licno citav zivot, oca i sina becar iz visokog, dijelovi su orginalni, usluga od dugogodisnjeg iskustva rada po mercedes servisima, otidji, pregledaj auto, mozda je nesto banalno
jesam1

#21 Re: Mercedes C320 CDI

Post by jesam1 »

To i jest problem, bio sam u "ovalstenoj" Lasvi i tamo na dijagnostici nista ne pokazuje a i nije banalnost.
Traze skidanje motora i skupe su ruke, tako da sam tada to ignorisao i evo vec godinu dana nista se nije promjenilo, tj. niti je bolje niti gore.
Citao sam DE forume,tamo je isto haos neko kaze normalno je, neko getriebeschaden, neko ti nosaci i tako.
Bila bi mi velika utjeha da znam da za promjenu tih nosaca ne treba skidati motor.

Hvala za odgovore i preporuku.
Bakir1

#22 Re: Mercedes C320 CDI

Post by Bakir1 »

da li je orginalna kilometraza na autu?
da li su servisi radjeni u ovlastenim servisima?
nazovi auto line i zamoli ih da ti po broju sasije procitaju servisnu istoriju vozila, otvorene servisne akcije i sve vezano za taj auto.
ukoliko ispunjavas gore navedene uslove, postoji mogucnost da se posalje upit za servisnu akciju, zamjena mjenjaca.
postoji neka fabricka greska u odredjenoj seriji mjenjaca, na modelima 160 cdi i 180 cdi, kako na a tako i na b modelu.
citam i ja neke njemacke forume sada i vidim da to ucestalo se ponavlja kao pitanje.
nema veze sto auto nije u garanciji, ako je razumna kilometraza, provjerena i prisutnost na servisima moze ici upit i odobravanje opravke.
jesam1

#23 Re: Mercedes C320 CDI

Post by jesam1 »

Jeste orginalna je kilometraza, sve je radjeno u ovalstenom servisu, a ja sam 2 vlasnik.
Cak je uradjen kulanz za vrata, tako da su sve 4 promjenjena zbog preuranjenog hrdjanja.

To nije losa ideja sa upitom, mada sumnjam zbog godina i km (2005/ 160K km) da se tu nesto moze uraditi.

Ja mislim da je ovdje najbitniji taj psiholoski efekat, vjerujem da to nije neki veliki meh. problem ali kada vidim
da mi onako u 3 trzne najradije bih... :-x

Steta, inace je super auto, sa svim ostalim sam prezadovoljan.
Bakir1

#24 Re: Mercedes C320 CDI

Post by Bakir1 »

nazovi auto line, poslusaj me, ima mogucnosti da ide mjenjac na servisnu akciju ;-)
Post Reply