Mercedes B klasa-ulje

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
corsa

#1 Mercedes B klasa-ulje

Post by corsa »

Zna li neko da li se kod Mercedesa B klase ulje mora mijejati na neki poseban nacin ili ide ono standardno? Ovo me interesuje jer sam cuo da se MORA mijenjati u servisu koji ima aparaturu za isto, jer, navodno nema sipke da provjeris nivo ulja u motoru. To bi uveliko povecalo troskove nakon kupovine ovog auta, a posto se kupuje polovan, znaci nije pod garancijom, to bi osobu koja kupuje moglo i odvratiti od ovog automobila. Eto ako neko sta zna o ovome, unaprijed se zahvaljujem!
slavkoimamodilera

#2 Re: Mercedes B klasa-ulje

Post by slavkoimamodilera »

corsa wrote:Zna li neko da li se kod Mercedesa B klase ulje mora mijejati na neki poseban nacin ili ide ono standardno? Ovo me interesuje jer sam cuo da se MORA mijenjati u servisu koji ima aparaturu za isto, jer, navodno nema sipke da provjeris nivo ulja u motoru. To bi uveliko povecalo troskove nakon kupovine ovog auta, a posto se kupuje polovan, znaci nije pod garancijom, to bi osobu koja kupuje moglo i odvratiti od ovog automobila. Eto ako neko sta zna o ovome, unaprijed se zahvaljujem!
Drug moj, auti vec oooodavno nemaju sipke za ulje... ali se i dalje ulje ispusta na najobicniji saraf na dnu kartera... ;-)
corsa

#3 Re: Mercedes B klasa-ulje

Post by corsa »

Ma O.K., ali moze li se ulje zamijeniti, ono, bez servisa, bar bez ovlastenog? To mene interesuje! ;-)
slavkoimamodilera

#4 Re: Mercedes B klasa-ulje

Post by slavkoimamodilera »

corsa wrote:Ma O.K., ali moze li se ulje zamijeniti, ono, bez servisa, bar bez ovlastenog? To mene interesuje! ;-)
Pa ako hoce da odrzava auto kako treba i sa ispunjenom servisnom knjizicom ne moze, a ako ganja da prodje sto jeftinije onda brate nek ne kupuje mercedesa...
Qler

#5 Re: Mercedes B klasa-ulje

Post by Qler »

Pa nebitno je hoce li neko odrzavati u ovlastenom ili nekom drugom servisu, meni je glupo da MORAS voziti u ovlasteni servis za obicno mijenjanje ulja...

drugo, bio sam par puta u hotonju u mercedesovom servisu, i ja mislim kada bi im dosao neko iz njemacke u inspekciju da bi sa vrata zaplakao, i ugasio im i servis i predstavnistvo i zabranio im da gledaju mercedese i na slikama... oni ljudi veze sa servisom tih auta nemaju, katastrofa su!
LeKo

#6 Re: Mercedes B klasa-ulje

Post by LeKo »

Ma zamjena ulja ni u ovl. servisu nije skupa. Zamjene ulje, ponište insp. i vozi. Ovaj zamjeni ulje, a insp. blinka li blinka.
DinoA

#7 Re: Mercedes B klasa-ulje

Post by DinoA »

Pasa moj fini,ko ti je reko da nema sipke od ulja? Ima,i to ima metar u njoj, hehehe........Licno posjedujem classe B 180 CDI sport,i sipam castrol 0w30 turbo dizel koji mi je preporucen od mercedesa.Ulje se mjenja kao i kod svakog drugog auta. Ja ga jos nisam mjenjo posto je pod garancijom tako da sam to radio u ovlastenom servisu ovdje u Francuskoj gdje sam ga i kupio,ali ima jedan jaran sto ne benda garanciju i on je mjenjao sam,evo ti koja slika kako je on mjenjo ulje i filter od ulja ;
http://mercedes-benz.forumactif.com/la- ... t19842.htm

P.S. Ako mislis voziti ovog mercedesa u Bosni onda bjezi od sporta,posto je previse nizak i pravljen je samo za autoputa,to ti je moj savjet.Ima jos jedna kombinacija uzmes sport sa suspenzijom confort tako da je mnogo visi ,a sminka ista.
ado-šampion

#8 Re: Mercedes B klasa-ulje

Post by ado-šampion »

DinoA wrote:Pasa moj fini,ko ti je reko da nema sipke od ulja? Ima,i to ima metar u njoj, hehehe........Licno posjedujem classe B 180 CDI sport,i sipam castrol 0w30 turbo dizel koji mi je preporucen od mercedesa.Ulje se mjenja kao i kod svakog drugog auta. Ja ga jos nisam mjenjo posto je pod garancijom tako da sam to radio u ovlastenom servisu ovdje u Francuskoj gdje sam ga i kupio,ali ima jedan jaran sto ne benda garanciju i on je mjenjao sam,evo ti koja slika kako je on mjenjo ulje i filter od ulja ;
http://mercedes-benz.forumactif.com/la- ... t19842.htm

P.S. Ako mislis voziti ovog mercedesa u Bosni onda bjezi od sporta,posto je previse nizak i pravljen je samo za autoputa,to ti je moj savjet.Ima jos jedna kombinacija uzmes sport sa suspenzijom confort tako da je mnogo visi ,a sminka ista.
Offtopic, zar Mercedes ne preporučuju Mobil 1? :-D BMW prešao na Castrol, pa sad svi furaju Castrol :-)
dottore

#9 Re: Mercedes B klasa-ulje

Post by dottore »

nacin mjenjanja ulja je vrlo poseban :thumbup:
Lesli Eldridž

#10 Re: Mercedes B klasa-ulje

Post by Lesli Eldridž »

Ma kakvo posebno mijenjanje ulja, pa nije kvantna fizika ljudi, šta vam je. Ne sjećate se vi nekadašnjih ulja i "čistiola" koji se sipao kad se ispusti staro ulje. Onda se puštalo da motor malo radi sa njim da se iznutra pročisti motor. To je zato što tadašnja ulja nisu imala dobra deterdžentna svojstva. Onda se ispuštao "čistiol" i sipalo se novo ulje. Nema toga više, jer današnja ulja imaju odlična deterdžentna svojstva, a i motori imaju mnogo bolje sagorijevanje.
Drvosjeca iz Dejcica

#11 Re: Mercedes B klasa-ulje

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

slavkoimamodilera wrote:
corsa wrote:Zna li neko da li se kod Mercedesa B klase ulje mora mijejati na neki poseban nacin ili ide ono standardno? Ovo me interesuje jer sam cuo da se MORA mijenjati u servisu koji ima aparaturu za isto, jer, navodno nema sipke da provjeris nivo ulja u motoru. To bi uveliko povecalo troskove nakon kupovine ovog auta, a posto se kupuje polovan, znaci nije pod garancijom, to bi osobu koja kupuje moglo i odvratiti od ovog automobila. Eto ako neko sta zna o ovome, unaprijed se zahvaljujem!
Drug moj, auti vec oooodavno nemaju sipke za ulje... ali se i dalje ulje ispusta na najobicniji saraf na dnu kartera... ;-)
Necu nista reci... :lol:
Post Reply