Mercedes A klasa - "Golf 4 ili A klasa"

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
sedo

#1 Mercedes A klasa - "Golf 4 ili A klasa"

Post by sedo »

Koje auto je bolje između dvoje u izboru - "Golf 4 ili A klasa". Molim, ako se neko razumije, da navede razloge, prednosti imane i jednog i drugog. Hvala.
lavic

#2 Re: Mercedes A klasa - "Golf 4 ili A klasa"

Post by lavic »

Golf 4 je puno bolje auto. Prva serija A klase je lose auto sa dosta nazovi fabricki losih rijesenja.
Ako imas para za novi model to je ok, ali prvu seriju A klase zaobodji u sirokom luku.
Ja sam za nju bio zainteresovan u dosta dugo je gledao i trazio, ona zbog pozicije motora sta god da radis trazi skoro uvijek ovlasteni servis sto je nekad stvarno nepotrebno.
olensoner

#3 Re: Mercedes A klasa - "Golf 4 ili A klasa"

Post by olensoner »

To nije ista klasa auta, tako da je malo nezahvalno usporedjivati ih, ali evo reci cu ti par stvari na koje trebas paziti kod oba auta. Sto se tice Mercedesa A klase, po meni je daleko od ''pravog'' Mercedesa, pocevsi od izgleda, motora, kvalitete izrade unutrasnjosti, mislim da je daleko ispod C, a kamoli E ili S klase, tako da ne ocekuj neki luksuz u tom autu. Modeli bez ESC-a su imali problema sa stabilnoscu i vrlo lako se mogu u ostroj krivini prevrnuti. Najbolji motor je vjerovatno 170CDI, jer je mala potrosnja, nije kvarljiv, solidno povuce.
Sto se Golfa tice, o njemu imas mali milion rasprava i komentara na internetu, bjezi od benzinaca, pogotovo 1.4 i 1.6, jer trose kao 1.8T, a ne idu ni upola kao turbo. Najoptimalniji izbor je 1.9TDI 110cv, mada su dobri i ostali TDI-ijevi.
Na kraju je najbitnije kako je auto ocuvano i od koga kupujes, servisna historija itd, jer sa polovnim nikad ne znas.
pajero

#4 Re: Mercedes A klasa - "Golf 4 ili A klasa"

Post by pajero »

Tesko je porediti ova dva auta, posebno jer nam nisi rekao okvirno koju godinu trazis i do koliko para.

Sto se Golfa tice tu nemas mnogo mudrosti. Auto je dobar i lako ga je servisirati kod nas. Ja bih uvjek uzeo ovaj SDI motor. On jeste lijen ali zato je ekonomican i dugotrajan. To je sve sto ja znam o Golfovima.

E sad...Za A klasu znam nesto vise jer sam je vozio 7 godina. Ovlasteni servis je preskup i ja licno sam kupovao dijelove kod njih za koje sam procjenio da im cijena nije mnogo veca od "zamjenskog". Moja A klasa je bila 1,4 benzin 1999 godina. Prodao sam je prije mjesec dana. Orginalnih 189 000km. Vecih kvarova nisam imao. U 7 godina mjenjao ulje i filtere na 8000km, mjenjao diskove 1x, disk plocice 2x, nosace motora 1x, amortizere i opruge 1x...Najveci kvar je bio kad je radi naseg goriva crkla benzinska pumpa i nju sam u ovlastenom servisu morao kupiti (680KM). Kad sve saberem i oduzmem opet bih kupio isto auto mozda dizela i da ima klimu (mojoj A klasi je jedina mana bila sto nema klimu).

Kod nas je tesko naci dobre polovnjake, tako sta god a izaberes prvo dobro provjeri.

P.S. @olensoner Mislim da nema kupiti A klasa bez ABS/ESP/ASR i svi tih skracenica cak ni sa najlosijom opremom. To su ugradili odmah 1998 godine kada ga je testni vozac novina Auto Bild prevrnuo na stazi u Njemackoj. Svaki sljedeci je izasao sa svim sistemima za stabilnost.
Post Reply