mentalne barijere u mostaru

Post Reply
hizo ramidovic

#651 Re: mentalne barijere u mostaru

Post by hizo ramidovic »

Brigada Tomislav wrote: uvijek je bila priča..jesu nam Srbi neprijatelji ali oni ti uvijek kažu što misle a ne ko ovi Hrvati..sve nešto cile mile pa ti ga zakrkaju.
pa sad ne valja ni kad su iskreni.
tko bi vama ugodio..
tako je, majstore!
neka ga je balijanderima nas ante zakrh'o, za ostalo cemo lako.
a cudni su ti ovi islamisti: cak se i naljute kad im kazes da su prepoznatljivi po boji koze. svasta
Brigada Tomislav wrote: Inače čisti mi je misterij da se toliko mržnje prosipa na Zapadnu Herecgovinu koja je jedini kraj u Bih koja nema masovnu grobnicu iz zadnjeg rata, ispadoše oni najgori ne bi da su po danu spaljivali stotine Bošnjaka i Bošnjakinja ko u Višegradu gradu..
mržnja mržnja sipa iz vas "antifašisti" ( čast izuzecima) i slijedeći put preporučam fantomku na glavu svakom Hrvatu koji daje izjavu za TV. Po očima ga neće valjda prepoznat..
nek' si im rek'o istinu u brk!
neka posjete i citaju hb portale i vide izljeve ljubavi, kulture, postovanja, tolerancije koji se u zh stoljecima njeguju...
Last edited by hizo ramidovic on 19/02/2015 14:23, edited 1 time in total.
mO k3

#652 Re: mentalne barijere u mostaru

Post by mO k3 »

piupiu wrote: Gandi i Mandela, dva velika covjeka. Mandela - covjek koji je napravio zivotnu filozofiju (i dosta neobicnih prijateljstava) od ‘ljubavi prema neprijatelju’. Mi imamo dva puta:

1. Da nastavimo ovako, i da se nadjemo tamo odakle smo i krenuli - u jos jednom ratu, pa sve tako, dok na kraju samo jedan ‘vlasnik’ ne ostane u katastru BiH
2. Da se prestanemo vrtjeti u krug i probamo nesto drugo. A nesto drugo je - da probamo mijenjati pristup

Ne znam sta je treci, vjerovatno ima i taj … ima jedna teorija u psihologiji, zove se Choice Theory (Teorija izbora) koja govori o tome kako ljudi ostaju sputani i zaglavljeni u negativnim obrascima jer misle da tako kontrolisu svijet oko sebe, a ne kontrolisu ga, jer ga ne mogu kontrolisati, i onda tako, mizerni, sjede na istom mjestu i pokusavaju promijeniti druge, umjesto napraviti neki novi izbor za sebe. Poanta je - druge ne mozes mijenjati, ali mozes mijenjati sebe, i prici drugima da se bolje upoznate.
I ko bi treba kome prici po tvome misljenju??
razonoda

#653 Re: mentalne barijere u mostaru

Post by razonoda »

Cudi me da je Ante ovoliko uzbudio Muhamede, a da ste pitali malog Muhameda jel ga otac odveo na AVAZ toranj da vidi Sarajevo. Koji bi odgovor bio. :-)
mO k3

#654 Re: mentalne barijere u mostaru

Post by mO k3 »

razonoda wrote:Cudi me da je Ante ovoliko uzbudio Muhamede, a da ste pitali malog Muhameda jel ga otac odveo na AVAZ toranj da vidi Sarajevo. Koji bi odgovor bio. :-)
haj koji ??
daddy-kool

#655 Re: mentalne barijere u mostaru

Post by daddy-kool »

piupiu wrote: Poanta je - druge ne mozes mijenjati, ali mozes mijenjati sebe, i prici drugima da se bolje upoznate.
Tako je, i to je razlog zašto pokušavamo da gradimo otvoreno, multietničko i liberalno društvo, pa bujrum ko hoće.
Mi smo prišli otvarajući ruke i srca, vrata su otvorena.
Itakoto

#656 Re: mentalne barijere u mostaru

Post by Itakoto »

Brigada Tomislav wrote:uvijek je bila priča..jesu nam Srbi neprijatelji ali oni ti uvijek kažu što misle a ne ko ovi Hrvati..sve nešto cile mile pa ti ga zakrkaju.

tko bi vama ugodio..

Inače čisti mi je misterij da se toliko mržnje prosipa na Zapadnu Herecgovinu koja je jedini kraj u Bih koja nema masovnu grobnicu iz zadnjeg rata, ispadoše oni najgori ne bi da su po danu spaljivali stotine Bošnjaka i Bošnjakinja ko u Višegradu gradu..

mržnja mržnja sipa iz vas "antifašisti" ( čast izuzecima) i slijedeći put preporučam fantomku na glavu svakom Hrvatu koji daje izjavu za TV. Po očima ga neće valjda prepoznat..

ja bi isto volio vidit što kažu djeca iz Pala i i iz Sarajeva, Banjaluke..idu li višegradski momci i djevojke zajedno jope na Bikavac ali nema..nemaš koga pitat kad onih drugih nema..

osto samo Mostar da se na njemu muče i uče..
Jah, Mostar ostao multietnican jer su Hrvati tako odlucili. Supljak da ne moze biti veci.
razonoda

#657 Re: mentalne barijere u mostaru

Post by razonoda »

Puno GORI nego sto je Ante rekao. :roll:
piupiu

#658 Re: mentalne barijere u mostaru

Post by piupiu »

mO k3 wrote:
piupiu wrote: Gandi i Mandela, dva velika covjeka. Mandela - covjek koji je napravio zivotnu filozofiju (i dosta neobicnih prijateljstava) od ‘ljubavi prema neprijatelju’. Mi imamo dva puta:

1. Da nastavimo ovako, i da se nadjemo tamo odakle smo i krenuli - u jos jednom ratu, pa sve tako, dok na kraju samo jedan ‘vlasnik’ ne ostane u katastru BiH
2. Da se prestanemo vrtjeti u krug i probamo nesto drugo. A nesto drugo je - da probamo mijenjati pristup

Ne znam sta je treci, vjerovatno ima i taj … ima jedna teorija u psihologiji, zove se Choice Theory (Teorija izbora) koja govori o tome kako ljudi ostaju sputani i zaglavljeni u negativnim obrascima jer misle da tako kontrolisu svijet oko sebe, a ne kontrolisu ga, jer ga ne mogu kontrolisati, i onda tako, mizerni, sjede na istom mjestu i pokusavaju promijeniti druge, umjesto napraviti neki novi izbor za sebe. Poanta je - druge ne mozes mijenjati, ali mozes mijenjati sebe, i prici drugima da se bolje upoznate.
I ko bi treba kome prici po tvome misljenju??
Ne znam o drugima, ja svima i uvijek prilazim prva. :)

Evo, sad izguglah nesto malo na AJ o Mandeli, bas ovo sto sam gore spominjala, nije lose procitati, zanimljivo je, a relativno kratko.

http://balkans.aljazeera.net/vijesti/um ... prijatelja
Last edited by piupiu on 19/02/2015 14:39, edited 1 time in total.
Nomo

#659 Re: mentalne barijere u mostaru

Post by Nomo »

brigada tomislav
Inače čisti mi je misterij da se
toliko mržnje prosipa na Zapadnu Herecgovinu koja je jedini kraj u Bih koja nema masovnu grobnicu iz zadnjeg rata,
ispadoše oni najgori ne bi da su po danu spaljivali stotine Bošnjaka i Bošnjakinja ko u Višegradu gradu..

koja glupost majko draga pa u zapadnoj hercegovini ima vise lavova i slonova nego li bosnjaka
sto se tice ,, mrznje ,, ona se odnosi na matu bobana , tutu , stelu , suska , vicu vukojevica , praljka , ivic pasalica itd koji su iz udobnosti i komfora zagreba i mirne zap hercegovine sijali zlo od vakufa do ahmica preko stupnog dola pa do mostara i stoca . zapadni hercegovci su mahom krearili politiku koja je dovela do tragidija nevidjenih razmjera .niko ne mrzi ni hercegovinu ni hrvate . hercegovacki hdz politicari i bojovnici koji su osudjeni u hagu su nesto sasvim drugo . ja licno sam prijatelj hrvatske i hrvatskog naroda u cijelini . ne mogu bobana i suska pa me ubij .

ps opcenito gledajuci prica ti je bolesna do daske . zamisli da dodje srbin i kaze ,, sta se bunite koji qurac mogli smo pored vukovara srusiti i zagreb i osijek i bjelovar i cakovec i .....ali nismo , bili smo milosrdni ,, i sta sada ti trebas da mu budes zahvalan . po tvojoj logici i nacinu razmisljanja jevreji trebaju biti zahvalni hitleru jer su mogli i gore proci . pa yebi ga kumasine niko nikada nije uspio pobiti cijeli narod . sudeci kako tvoj mozak rezonuje bosnjaci treba da budu zahvalni vucurevicu jer u istocnoj hercegovini nije bilo masovnih grobnica . kao da je prijedor , tomasica , zvornik , visegrad , srebrenica , rogatica , sarajevo .....malo . nikako da shvatim i ukopcam tvoju sklopku u glavi .
Last edited by Nomo on 19/02/2015 15:00, edited 1 time in total.
astala_vistala

#660 Re: mentalne barijere u mostaru

Post by astala_vistala »

Anteeeee :izet:

Image
Trebam te

#661 Re: mentalne barijere u mostaru

Post by Trebam te »

JThomas wrote:mic po mic dođosmo i do toga da antu neko treba zvati da vidi stari most, bezbeli mu uputiti pismenu pozivnicu i obećati pratnju...

:thumbup:

a sto ce Ante na mostu?

Pustite covjeka neka sjedi u sumi, civilizacija nije za njega...mozda ante skonta jednog dana sta je most a ako i ne skonta nikakav jazuk :kiss:
Trebam te

#662 Re: mentalne barijere u mostaru

Post by Trebam te »

Bega_TM wrote:U Mostaru se izgleda i po boji koze razlikuju stanovnici, e da i to cujem.

Jasta, samo sto je Ante crnji od mene i moje sestre :izet:

:lol: :lol:
mO k3

#663 Re: mentalne barijere u mostaru

Post by mO k3 »

Cek dok ante ode negdje vani amer'ku , Francusku ,Spaniju pa vidi koliko ima tamo bosnjaka :)
House

#664 Re: mentalne barijere u mostaru

Post by House »

BHCluster wrote:
Brigada Tomislav wrote:uvijek je bila priča..jesu nam Srbi neprijatelji ali oni ti uvijek kažu što misle a ne ko ovi Hrvati..sve nešto cile mile pa ti ga zakrkaju.

tko bi vama ugodio..

Inače čisti mi je misterij da se toliko mržnje prosipa na Zapadnu Herecgovinu koja je jedini kraj u Bih koja nema masovnu grobnicu iz zadnjeg rata, ispadoše oni najgori ne bi da su po danu spaljivali stotine Bošnjaka i Bošnjakinja ko u Višegradu gradu..

ja bi isto volio vidit što kažu djeca iz Pala i i iz Sarajeva, Banjaluke..idu li višegradski momci i djevojke zajedno jope na Bikavac ali nema..nemaš koga pitat kad onih drugih nema..

Da ne idem dalje, kako nazivas mjesto gdje su pronadjena tijela ubijenih i Vranice? Naslucujem ono famozno ALI...
MOSTAR: U Gorancima pronađena masovna grobnica ubijenih Srba

kaže nema :-)
HM 2011

#665 Re: mentalne barijere u mostaru

Post by HM 2011 »

Prema antropološkim karakteristikama, pa čak niti karakternim osobinama, u BiH ne možeš raspoznati ko je koje religije...... Ama ne može čovjek niti po prezimenu, u masi situacija ne može niti po imenu.......

čak ni kvalitetni test osućenosti - čak i to je nepouzdano jer sunećenje djece je stvar higijene kod mase ljudi...

Jedini ispravni test je provjera znanja iz vjeronauke, ali ni to ne daje pravi odgovor na pitanje:

Jesi li ili nisi LEGITIMNI !

Ante pokušava proniknuti u odgovor na vječno pitanje šta znači biti legitimni predstavnik konstitutivnog naroda.....

Može li jedan Srećko Bošnjak predstavljati Hrvate ako je iz stare loze Bošnjaka ? Ili recimo Rustem-paša Hrvat kao Bošnjak ?

Koliko su samo plitki naši problemi a koliko su samo zla nanjeli.....
Last edited by HM 2011 on 19/02/2015 15:05, edited 1 time in total.
Nomo

#666 Re: mentalne barijere u mostaru

Post by Nomo »

Trebam te wrote:
Bega_TM wrote:U Mostaru se izgleda i po boji koze razlikuju stanovnici, e da i to cujem.

Jasta, samo sto je Ante crnji od mene i moje sestre :izet:

:lol: :lol:
ja sam toliko bljedolik kao da sam cijeli zivot pio mlijeko i jeo travnicki sir . u mraku izgledam kao lampa a djeca u komsiluku misle da imam leukemiju :izet: samo ima caka u svemu tome . baba mi je hrvatica . geni su cudo :)
razonoda

#667 Re: mentalne barijere u mostaru

Post by razonoda »

Ne znam vasa zapazanja---ali ja za Bakira nikad ne bi rekla da je ---hrvat, ili crnogorac ---bas mi lici na --muslimana. :sinbad:
Brigada Tomislav

#668 Re: mentalne barijere u mostaru

Post by Brigada Tomislav »

ultima_palabra wrote:
Brigada Tomislav wrote:

Pa ostao je, zahvaljujući 4.korpusu i hiljadama žrtava. Da ste se takvi kao ti pitali, bilo bi isto kao na Palama, Banjaluci i Višegradu.

Kad se već dičiš iskrenošću.

A zašto je onda bilo i za vrijeme rata nekoliko tisuća Bošnjkaka u Zapadnom Mostaru pod kontrolom HVO-a.

Bili i ostali.
Itakoto

#669 Re: mentalne barijere u mostaru

Post by Itakoto »

Brigada Tomislav wrote:
ultima_palabra wrote:
Brigada Tomislav wrote:

Pa ostao je, zahvaljujući 4.korpusu i hiljadama žrtava. Da ste se takvi kao ti pitali, bilo bi isto kao na Palama, Banjaluci i Višegradu.

Kad se već dičiš iskrenošću.

A zašto je onda bilo i za vrijeme rata nekoliko tisuća Bošnjkaka u Zapadnom Mostaru pod kontrolom HVO-a.

Bili i ostali.
Jesam buraz i ostacu. Sto ne znaci da nisam bio odveden na Heliodrom i zatim protjeran. O cemu pises covjece? Je li se mozemo vratiti temi?
Je li za tebe ovo OK sto nam srednjoskolci danas misle? Da ili ne?
razonoda

#670 Re: mentalne barijere u mostaru

Post by razonoda »

Nije OK, ali je za ocekivati bilo. Hajte malo po sarajevskim skolama , ili jos bolje ,malim mjestima----rat se jos nije zvarsio.
Itakoto

#671 Re: mentalne barijere u mostaru

Post by Itakoto »

Opet relativizacija?! Ako se to radi po sarajevskim skolama (daj dokaz) znaci da je automatski ok.
Itakoto

#672 Re: mentalne barijere u mostaru

Post by Itakoto »

dupli
ultima_palabra

#673 Re: mentalne barijere u mostaru

Post by ultima_palabra »

razonoda wrote:Cudi me da je Ante ovoliko uzbudio Muhamede, a da ste pitali malog Muhameda jel ga otac odveo na AVAZ toranj da vidi Sarajevo. Koji bi odgovor bio. :-)
Al' ga lupaš ko maksim po diviziji... svakodnevno.
York Light 100`s

#674 Re: mentalne barijere u mostaru

Post by York Light 100`s »

piupiu wrote:
kucniljubimac wrote:E citam ne treba ga prozivati, pa treba lijepiti plakate Ante i slicnih njemu po cijeloj BiH i ismijavati, u 21 vijeku da neko ono kaze pa da ne znam iz kakve kuce dolazis ili sa bilo koje tribine, e ante suma je za tebe.
Ne, duso, treba lijepiti tvoje plakate i ismijavati tebe i ovu nadasve nadahnutu ideju o tome kako s nekim razgovarati, kako ga razumjeti, kako mu se pribiliziti, kako bar uciniti toliko za sebe da se ti kao ti ne osjecas kao taj ‘sumski’ covjek cije bi plakate lijepio po cijeloj BiH i ismijavao, jer je bas to onaj pravi, civilizacijski odgovor na Antinu nesrecu da ga tako odgoje u 21.om vijeku. E, blago nama s nama … :-)
:roll: Jah eto, treba ga pod ruku pa na istočnu stranu na kolače da mu dokažemo da rasizam u 2015. godini ne valja. Trebamo se mi brinuti za njega kao da mu je 5 godina kada već njegovo šovinističko đubre od oca neće. I to će za par godina biti sudija, policajac, profesor ili čak gradonačelnik Mostara ili član predsjedništva BiH :-)
Teba mu se približiti? Treba ga yebat
razonoda

#675 Re: mentalne barijere u mostaru

Post by razonoda »

ultima_palabra wrote:
Al' ga lupaš ko maksim po diviziji... svakodnevno.
Objasni --zasto.
Post Reply