mentalitet

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
photo

#1 mentalitet

Post by photo »

sta mislite, hoce li se ikada mentalitet ogranicenog bosanca promijeniti ili ce vjecno ostati ovako zaostao, intelektualno mrtav i u svijesti imati balkan iz 1930 godine?

mene ovaj odvratni mentalitet bosanaca ubi u pojam. volim bosnu, ali ograniceni bosanci mi se gade iz dubine duse....
_BosanaC

#2 Re: mentalitet

Post by _BosanaC »

photo wrote:sta mislite, hoce li se ikada mentalitet ogranicenog bosanca promijeniti ili ce vjecno ostati ovako zaostao, intelektualno mrtav i u svijesti imati balkan iz 1930 godine?

mene ovaj odvratni mentalitet bosanaca ubi u pojam. volim bosnu, ali ograniceni bosanci mi se gade iz dubine duse....
Hoce, kad skonta da ce ili promjeniti se ili umrijeti od gladi.
mostarac

Post by mostarac »

eeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee :D
uvjek dobar gost

Post by uvjek dobar gost »

Pomisljao sam otvoriti temu samo - sazaljenje ili plakanje nad samim sobom. No vidjeh ovu i kontam to je to.

Zaista mislim da smo mi krivi, da fakat samo nesto kukamo, drobimo, nista nam ne valja, nismo nikad zadovoljni ni sretni. U svakom jajetu mi trazimo dlaku, a sa sruge strane vishe nam ne smeta sto komshija nema za germe, ne smeta nam kad vidimo da neko nekog zlostavlja na cesti, mi danas jednostavno okrenemo glavu. Kad cujemo da je negdje ljude pogodila neka nesreca, velika vecina kaze .... nije mene, to je tamo negdje, kao da je njih briga bila kad je kod nas gorilo...

Nekako imam osjecaj da gubimo bitku na svim poljima, od svega dizemo ruke i idemo linijom manjeg otpora. Cekamo nekog sa strane da dodje i napravi nam neki bolji svjet da u njemu zivimo. Nismo sigurni da sami ista mozemo promjeniti. Valjda smo dugo bili svjedocima kako zivot nista ne vrijedi pa sad nikako da dodjemo sebi, gutamo i prelazimo preko nekih stvari, a ne bi smjeli..

Toliko smo postali dekadentni da nikakva nova ideja novi koncept nema sanse da se probiju, svi smo postali taocima svojih provincijskih sredina, te sredine imaju izvrnuta mjerila vrijednosti. Vishe nije bitno biti posten, vrijedan, sad je ljude stid reci da rade lopatom, preko noci svi su postali gospoda. Stid je ljude da priznaju da se oznoje dok rade, bolje prolaze skorojevici i njihove familije od ljudi koji nisu dali da im iko ili ista udari na obraz. ...
Svijet koji nas okruzuje danas..... je svjet nekih drugih ljudi, mi smo ih svojom indolentnoscu pustili da se igraju nama. Dopustili smo im da nase obraze ukaljaju, kao u nasa imena... i najgore od svega mi neprestano kukamo i drobimo ,a nista se ne mjenja... kao da uzivamo oplakivajuci sami sebe...pravi mazohisti...
digger

Post by digger »

uvjek dobar gost wrote:... i najgore od svega mi neprestano kukamo i drobimo ,a nista se ne mjenja... kao da uzivamo oplakivajuci sami sebe...pravi mazohisti...
Kada citamo postove velikog broja drugih, sve se manje-vise svodi na ovo gornje.

Nazalost, mi smo proizvod dvije suprotne "religije": jedna je na vjerskoj bazi, a druga je nastala na dogmatskoj strani: komunizam. U oba slucaja ideja je da ce neko drugi da nam pomogne i da nas zastiti. Dakle, sve je u rukama svemogucih ali nikako u nasim.

Proteci ce dosta Bosne da se ovo izmjeni.
St.Germain

Post by St.Germain »

digger wrote:
uvjek dobar gost wrote:... i najgore od svega mi neprestano kukamo i drobimo ,a nista se ne mjenja... kao da uzivamo oplakivajuci sami sebe...pravi mazohisti...
Kada citamo postove velikog broja drugih, sve se manje-vise svodi na ovo gornje.

Nazalost, mi smo proizvod dvije suprotne "religije": jedna je na vjerskoj bazi, a druga je nastala na dogmatskoj strani: komunizam. U oba slucaja ideja je da ce neko drugi da nam pomogne i da nas zastiti. Dakle, sve je u rukama svemogucih ali nikako u nasim.

Proteci ce dosta Bosne da se ovo izmjeni.
ovo svakako objasnjava "visak" papaka medju bh populacijom i fakat je da je nasa sredina intelektualno mrtva. Samo sto bih replikovao u vezi s dogmatskim nacinom razmisljanja jer stanje -takvo kakvo je- rezultira iz smjese 3 konzervirane komponente : religija+komunizam+provincijska ucmalost i nepostojanje komunikacije sa svijetom. Jer, budimo iskreni: u BIH postoji 4-5 razlicitih malih svjetova (ne govoreci o podjeli po nacionalnoj/entitetskoj osnovi nego po regionalnoj) i oni su jedan s drugim nepomirljivi bas iz razloga provincijske zabokrecine koja sebe i samo sebe postavlja na prvo mjesto i ima svoja pravila koja su jedino ispravna. e tek onda dolazi zakrzljali moment individualne odgovornosti za drustvo u cjelini kao posljedica vladavine komunizma a onda i zakrzljanost momenta individualne odgovornosti za samog sebe kao posljedica religijske dogme i vjerovanja u propisani put. Ove dvije zadnje komponente ne moraju po pravilu rezultirati u navedeno ali ako se nadju u ovakvim okolnostima pod kojim je stasalo bh drustvo i ne mogu dati drugacije rezultate. Naravno, da puno faktora utjece na nezavidan polozaj gradjana BIH kao sto su rat, status quo, kriminal etc., ali oni su samo nus produkti takvog stanja.
S druge strane, ne treba gledati sve tako crno, svaki narod na zemaljskoj kugli ima svoju sivu masu, to je valjda jedan od zakona prirode.
Post Reply