Mentalitet "mahuluse" u Sarajevu

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

apsidejzi

#76 Re: Mentalitet "mahuluse" u Sarajevu

Post by apsidejzi »

belfy wrote: znaci ako bolje stojis finansijski koji ce ti kurac komsija koji te ne moze pratiti? really? ako te brat ne moze pratiti, onda ko jebe i njega (istom logikom)?

kako ces uopste znati sta ti komsija prati ili koliko ima ako ga bolje ne upoznas? odokativno? koje je mjerilo?

jebote... zapitam se kako je moguce da ljudi zaborave biti ljudi? evo... (koliko se sjecam) apsi je vjernik koji bi trebao da nista u grob nece ponijeti... ali koji ce njemu klinac ljudi od kojih on zaradjuje vise, jel? jebote! :shock:
hahaha, vidi se da nisi bio na zapadu :)

apsi ne opisuje sebe nego zapadnjake i tacno si ih opisao. Ako te brat ne moze pratiti ko jebe i njega. Upravo tako se i ponasaju. :thumbup:
belfy

#77 Re: Mentalitet "mahuluse" u Sarajevu

Post by belfy »

apsidejzi wrote:
belfy wrote: znaci ako bolje stojis finansijski koji ce ti kurac komsija koji te ne moze pratiti? really? ako te brat ne moze pratiti, onda ko jebe i njega (istom logikom)?

kako ces uopste znati sta ti komsija prati ili koliko ima ako ga bolje ne upoznas? odokativno? koje je mjerilo?

jebote... zapitam se kako je moguce da ljudi zaborave biti ljudi? evo... (koliko se sjecam) apsi je vjernik koji bi trebao da nista u grob nece ponijeti... ali koji ce njemu klinac ljudi od kojih on zaradjuje vise, jel? jebote! :shock:
hahaha, vidi se da nisi bio na zapadu :)

apsi ne opisuje sebe nego zapadnjake i tacno si ih opisao. Ako te brat ne moze pratiti ko jebe i njega. Upravo tako se i ponasaju. :thumbup:
pa upravo zato sto jesam bio po cijeloj Evropi i pricam ovo. izgleda da drugacije biramo prijatelje. ja supke odhebem vrlo brzo... no, eto me za par dana na duzi boravak, pa cemo vidjeti dal se sta promijenilo...
Donnie Smith

#78 Re: Mentalitet "mahuluse" u Sarajevu

Post by Donnie Smith »

Prije desetak dana, ja i muž odlučimo pokloniti neki namještaj, ništa... bitno ni skupo, ali neophodno (i glomazno, više komada) jednoj osobi, na Alipašinon. Taj naš merhametluk je uključio i prijevoz, koji btw jedva nađosmo i papreno platismo :oops: ali i nosanje tog istog namještaja. Dobro, ja nisam nosila ništa, samo sam nadgledala situaciju, Poveo on dva druga i tako, njih trojica, drži vrata kombija, pa haustora, zavrni do lifta, pa na 7. sprat, pa jedan sprat pješke, nešto ne radi lift za parne (kako već), helem,oteglo se to na haman dva sata. E sad tek ono glavno dolazi :lol:
Za ta haman dva sata, prodefilovalo je pored nas toliko raje, nepoznate naravno jer mi tu ne živimo, i niko nije prošao da se pod 1 nije upitao! Pod 2 da nije ponudio pomoć i pod 3 da to stvarno nije mislio.
Dakle, nije bila šuplja, ono reda radi, ljudi su svojski htjeli pomoći, nama, radi nas, ne radi osobe kojoj to nosimo, jer pojma nemaju kome ide. Možda smo novi, useljavamo se ovo ono. To je jedna lijepa osobina naših ljudi.

ALI

Laže ko god kaže da ovako nije u cijelom svijetu! Jer, ako je tako, do vas je. Isijavate negativnu energiju pa ljudi bježe od vas. :D
Možda negdje drugdje nisu tako srčani kao kod nas ali, ljudi su svugdje ljubazni onoliko koliko ste vi spremni da ponudite prvi ljubaznost, ili da uzvratite na istu. (Ovo ne važi isključivo za Kliks forum, ali sreća, forum nije život). :oops:

To je tako i tačka. Ovo je vizavi onog...tamo nekog prethodnog posta, da ga sad ne tražim i ne citiram, gledam onaj film sa Kejt i Leonardom, a nije Titanik, pa nemam vremena za daljnju šuplju :oops:
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#79 Re: Mentalitet "mahuluse" u Sarajevu

Post by Truba »

znaci toliko si napisala da kszes kako imas muza
SaraFina

#80 Re: Mentalitet "mahuluse" u Sarajevu

Post by SaraFina »

Sadeta je pokrenula temu da malo izruga bosanski mentalitet i ovo mahaluša u naslovu ja bi prevela kao negativnost upućenu bosanskohercegovačkoj ženi, dokonoj ispijuši kafa po Sarajevu. Onda se nemušto nadovezuje na tračarenju skupine takvih žena i njihove promašene živote..uz naglasak na svom odrastanju u njemačkim i skandinavskim metropolama. ... Općenito po mom mišljenju Sadeta mrzi BiH, a osobito Sarajevo. Pa stoga temu nije osmislila za pozitivne komentare o susjestvu. ..nego negativnosti.
Takodjer bi bilo poželjno da se i drugi pljuvači bosanskih kulturnih i zivotnih vrijednosti aktivno uključe a ne vi sa pozitivnim iskustvima.
Uništiste temu koja je degradirala nevješto bosanskohercegovačku ženu, kulturu, običaje a imala za cilj promicanje zapadnih društvenih vrijednosti. ..

Baš ste partibrejkeri :D
Donnie Smith

#81 Re: Mentalitet "mahuluse" u Sarajevu

Post by Donnie Smith »

Black swan wrote:znaci toliko si napisala da kszes kako imas muza
Ne znam, zar to nisam već na nekoj drugoj temi naglasila, jer je to inače od vitalnog interesa za moje bitisanje na forumu? :oops:
Dobro ti ba kažu, idi van, druži se s ljudima, ponudi se i ti da nekome poneseš ceker makar, ne moraš fotelju ili kauč. :oops:
Dežurna mahalušo :gunjastajl:
PeppermintSA

#82 Re: Mentalitet "mahuluse" u Sarajevu

Post by PeppermintSA »

Ja potičem sa Podhrastova i četvrto sam koljeno odozgo. Dakle, po rođenju i pedigreu Mahalaš par eksalans :D iako sam većinu života proveo van Mahale, kako u inostranstvu, tako i u užem centru SA.

Po meni je Mahala, kao sociološki fenomen, predivna pojava koja nažalost izumire i kod nas. Međutim, koliko sam ukapirao, poenta ovog topica nije mahala, već malograđanština koja se kod nas kolokvijalno naziva mahalaštinom. Tu ima milion faktora - veličina grada, financijska moć građana, niz pojavnih oblika izražene netolerancije, tranzicija koja stvara osjećaj izgubljenosti kod većine ljudi, zatvorenost (ostatak razvijenog svijeta mnogo više putuje) i društvena konzervativnost - da se ne lažemo, Sarajevo je i u Jugi bio konzervativan grad. Dok su recimo u Beogradu imali erotska pozorišta i organizovane orgije '60-ih, kod nas se još uvijek ašikovalo i išlo na igranke.

Nije čudno da recimo u Parizu nema mahalaštine kad te, pod 1, doslovno niko ne zna tako da možeš raditi šta ti je kurcu ćejf jer nije problem utopiti se u višemilionskom gradu i sakriti se od očiju javnosti. Ovdje izađi tri put na kafu s klošarom i prozvaće te klošarom jer ćeš tokom te kafe sresti 100 poznatih osoba. U Parizu možeš svaku noć jedne cijele kalendarske godine izlaziti na novo mjesto gdje nikad nikog poznatog nećeš sresti, kako u samom objektu, tako i na putu do objekta. Pod 2, živiš u gradu koji ima više bogataša nego Sarajevo građana i u kojem se vrti toliki kapital da se možeš pentrati uz stepenice društvene hijerarhije bez većih problema ako si školovan, ambiciozan, s poduzetničkim duhom ili ako se dobro laktaš. Pod 3, živiš u gradu u kojem imaš ljude svih boja, svih rasa, svih vjera, pripadnike svih mogućih i nemogućih nacionalnih, podkulturnih, seksualnih i ideoloških zajednica, u kojem možeš izaći na ulicu u tangama i sa kaubojskim šeširom na glavi i stati na sred metroa i urlati da su te vanzemaljci sinoć kidnapovali i niko te neće primjetiti jer se svaki dan nagledaju svega i svačega na putu od kuće do posla. Pod 4, živiš u gradu koji je jedan od najvećih centara svijeta u kojeg svi hrle, umjesto što iz njega bježe. Pod 5, živiš u gradu u kojem se svaki životni stil toleriše i u kojem se doslovno svi jebu k'o štuke, mijenjaju partnere, hodaju po seks klubovima, furaju svingerstvo i poligamiju, imaju ljubavnice kao društveno priznatu pojavu (otuda i riječ 'Garsonjera'), gdje se homoseksualci žene i usvajaju djecu itd.

E to je metropola, dok je Sarajevo evropski grad srednje veličine koji je poprilično društveno konzervativniji od evropskog prosjeka. Kad na tu činjenicu natakariš kulturološke, vjerske, historijske i jezične odrednice, dobiješ mahalaštinu. Nije mahalaština neki naš specifikum, već je samo odraz činjenice da smo relativno mali grad naseljen konzervativnim ljudima koji su mahom egzistencijalno labilni.
pustopoljina

#83 Re: Mentalitet "mahuluse" u Sarajevu

Post by pustopoljina »

SaraFina wrote:Sadeta je pokrenula temu da malo izruga bosanski mentalitet i ovo mahaluša u naslovu ja bi prevela kao negativnost upućenu bosanskohercegovačkoj ženi, dokonoj ispijuši kafa po Sarajevu. Onda se nemušto nadovezuje na tračarenju skupine takvih žena i njihove promašene živote..uz naglasak na svom odrastanju u njemačkim i skandinavskim metropolama. ... Općenito po mom mišljenju Sadeta mrzi BiH, a osobito Sarajevo. Pa stoga temu nije osmislila za pozitivne komentare o susjestvu. ..nego negativnosti.
Takodjer bi bilo poželjno da se i drugi pljuvači bosanskih kulturnih i zivotnih vrijednosti aktivno uključe a ne vi sa pozitivnim iskustvima.
Uništiste temu koja je degradirala nevješto bosanskohercegovačku ženu, kulturu, običaje a imala za cilj promicanje zapadnih društvenih vrijednosti. ..

Baš ste partibrejkeri :D
sadeta je sa svojim temama i dilemama slika i prilika mahaluse o kojoj je otvorila temu :roll:
kiligonzales

#84 Re: Mentalitet "mahuluse" u Sarajevu

Post by kiligonzales »

djevojka bez imena wrote::thumbup:
kiligonzales wrote:Bio haustorče ili istinski mahalac, kod nas taj mentalitet će živjeti uvijek. Kad se i ne sretneš sa svojim komšijama tako često, pa se sretneš ostaće dobra šega šala pošalica, kakav poziv za kafu, ono naše ša ima i evo, broj u telefonu za pripomoč, osmijeh pa makar bio i krnjav, a tek raja iz mahale, kad je sretneš mimo svoga naselja bilo gdje, ko da ste se sreli u Parizu, ako ga nisi vidio dan dva :lol:

Neke se stvar ne mogu kupiti novcem za sve ostalo je tu eurocard mastercard.
:lol:
tacno 100% :thumbup:
A kad sretneš nekoga ko nije tu često u tom dijelu grada, još ostane ono WTF otkud ti ovdje :lol:
Vidi ga izmilio haha
beobasket

#85 Re: Mentalitet "mahuluse" u Sarajevu

Post by beobasket »

HAVANA wrote:Zivio sam 7 godina u belgiji,zgrada na 3 sprata,dobro fin kvart...Za tih 7 godina zdravo za zdravo sa dedicom sa 1 sprata,zenu sa drugog jebi me ako sam vidio 5 puta,ova sa prizemlja isto zdravo za zdravo...Dijete sam morao voditi 3 kilometra do parka da bi uopste imala neku mogucnost da se poigra sa drugom djecom.Ulica pusta,na slici ko iz bajke ,a u stvarnosti tuzno...U sarajevu stara majka i bolesna sestra,u starom komsiluku i neboderu u kojem su od 68 godine.U velikoj mjeri sam bio mnogo mirniji jer sam znao ko je tu i s kim su.Nema dana da neko ne udje,nesto donese,poprica...Morao sam otici ali bukvalno sam bio mirniji zbog komsija,znao sam da im ima ko pomoci.I bi tako,i danas je tako.Manje doduse,neki umrli,neki otisli al opet eto potrefi se dodju neki novi,fini...i opet nema problema.Meni je to falilo vani,volim tu neku prisnost sa dobrim komsilukom,jedva sam cekao da se vratim.I vratih se i uselih u drugo naselje.Dijete odma ispred zgrade,odma pade,teta iz granapa opra i zamota,komsija s treceg zovnu.Naidje i drugi,treci komsija,zidic,suplja,djeca trckaraju...Neprocjenjivo.Dan danas kad su mi narasle,zna ih i znaju sav komsiluk.Probralo se par njih sa kojim su vise vezani i ostace citav zivot vezani.Kao i tata i mama sto su zivjeli.I dan danas se cujem i vidim redovno sa svim onim sa kojima sam igrao basketa na garazama,vadio lopte iz miljacke,tuko se s rsuzima iz svrakinog,prosao prva pijanstva i prve curetke.Drago mi je sto su mi djeca naucila sta je dobar komsiluk i sto ih je zapao takav.Glasam za,i volim mahalu i komsiluk.
Kao da pises o Danskoj. Sve je haj, haj i to kad vidis koga, osim sto ima jedan penzioner, eto on voli ponekad pricati, pomoci i tako te stvari.
PeppermintSA

#86 Re: Mentalitet "mahuluse" u Sarajevu

Post by PeppermintSA »

beobasket wrote:
HAVANA wrote:Zivio sam 7 godina u belgiji,zgrada na 3 sprata,dobro fin kvart...Za tih 7 godina zdravo za zdravo sa dedicom sa 1 sprata,zenu sa drugog jebi me ako sam vidio 5 puta,ova sa prizemlja isto zdravo za zdravo...Dijete sam morao voditi 3 kilometra do parka da bi uopste imala neku mogucnost da se poigra sa drugom djecom.Ulica pusta,na slici ko iz bajke ,a u stvarnosti tuzno...U sarajevu stara majka i bolesna sestra,u starom komsiluku i neboderu u kojem su od 68 godine.U velikoj mjeri sam bio mnogo mirniji jer sam znao ko je tu i s kim su.Nema dana da neko ne udje,nesto donese,poprica...Morao sam otici ali bukvalno sam bio mirniji zbog komsija,znao sam da im ima ko pomoci.I bi tako,i danas je tako.Manje doduse,neki umrli,neki otisli al opet eto potrefi se dodju neki novi,fini...i opet nema problema.Meni je to falilo vani,volim tu neku prisnost sa dobrim komsilukom,jedva sam cekao da se vratim.I vratih se i uselih u drugo naselje.Dijete odma ispred zgrade,odma pade,teta iz granapa opra i zamota,komsija s treceg zovnu.Naidje i drugi,treci komsija,zidic,suplja,djeca trckaraju...Neprocjenjivo.Dan danas kad su mi narasle,zna ih i znaju sav komsiluk.Probralo se par njih sa kojim su vise vezani i ostace citav zivot vezani.Kao i tata i mama sto su zivjeli.I dan danas se cujem i vidim redovno sa svim onim sa kojima sam igrao basketa na garazama,vadio lopte iz miljacke,tuko se s rsuzima iz svrakinog,prosao prva pijanstva i prve curetke.Drago mi je sto su mi djeca naucila sta je dobar komsiluk i sto ih je zapao takav.Glasam za,i volim mahalu i komsiluk.
Kao da pises o Danskoj. Sve je haj, haj i to kad vidis koga, osim sto ima jedan penzioner, eto on voli ponekad pricati, pomoci i tako te stvari.
U mojoj zgradi u Sarajevu je ista priča.

U većini slučajeva komšije samo prođu pored bez pozdrava.
beobasket

#87 Re: Mentalitet "mahuluse" u Sarajevu

Post by beobasket »

PeppermintSA wrote:

Nije bezveze receno, ako hoces anoniman zivot odselis se u veliki grad, u zgradu.
Donnie Smith

#88 Re: Mentalitet "mahuluse" u Sarajevu

Post by Donnie Smith »

PeppermintSA wrote:
beobasket wrote:

Probaj se ti nekad prvi pozdraviti, sigurno nećeš ostati uskraćen za odzdrav :-D
Dio našeg mentaliteta je i to što su nam uvijek za sve krivi drugi i što uvijek nešto od drugih očekujemo. E pa, vrlo često je sve do nas samih. Ja nabacim osmijeh na lice, cvijeće se okreće za mnom, širi latice, ptice pjevaju, mačke se umiljavaju, a kamoli ljudi. :lol:
Svi susretljivi, ljubazni, na šalterima tek...kod doktora sve završim iz prve...ne ponašam se kao da oni tu postoje radi mene (iako postoje), i nema problema. I isti ti koji su bili ljubazni prema meni, pretvore se u drakule i karakondžule kad im nakon mene priđe neki nadrkani lik, da traži svoja prava.
Imam ja pravo - rečenica je koja će ti zatvoriti u startu sva vrata ovog svijeta.
The BEN10

#89 Re: Mentalitet "mahuluse" u Sarajevu

Post by The BEN10 »

Donnie Smith wrote:Probaj se ti nekad prvi pozdraviti, sigurno nećeš ostati uskraćen za odzdrav :-D
Dio našeg mentaliteta je i to što su nam uvijek za sve krivi drugi i što uvijek nešto od drugih očekujemo. E pa, vrlo često je sve do nas samih. Ja nabacim osmijeh na lice, cvijeće se okreće za mnom, širi latice, ptice pjevaju, mačke se umiljavaju, a kamoli ljudi. :lol:
Svi susretljivi, ljubazni, na šalterima tek...kod doktora sve završim iz prve...ne ponašam se kao da oni tu postoje radi mene (iako postoje), i nema problema. I isti ti koji su bili ljubazni prema meni, pretvore se u drakule i karakondžule kad im nakon mene priđe neki nadrkani lik, da traži svoja prava.
Imam ja pravo - rečenica je koja će ti zatvoriti u startu sva vrata ovog svijeta.
U principu, i ja pokušavam prvi pozdraviti, pa makar mulac i ne uzvratio ili nešto promrmlja, ja opet slj. put puknem pozdrav. U neka doba se i ljudi otvore. Šta ćeš, pogoršalo se jest, ali da svako od nas proba prvi pokrenuti stvari sa mrtve tačke...
Truba

#90 Re: Mentalitet "mahuluse" u Sarajevu

Post by Truba »

nije mi fakat jasno što imate koristi od pozdrava s neznancima
:?

živio sam u malom haustoru 11 stanova i dan danas kad dođem pozdravljam se s stanarima njih 9
jedino se s onima koji su doselili poslije 1995
tojest podstanari ili novi vlasnici staniva ne podzarvljam jer ih ne znam

zgrada do ima 103 stana... mislim da je to pofino selo...

ni u selu se ne pozdravljaju ljudi sa svima...
Romeo 80
Grijem se na: Džemper
Vozim: Azijsku nakazu

#91 Re: Mentalitet "mahuluse" u Sarajevu

Post by Romeo 80 »

Black swan wrote:nije mi fakat jasno što imate koristi od pozdrava s neznancima

živio sam u malom haustoru 11 stanova i dan danas kad dođem pozdravljam se s stanarima njih 9

"It's a non-optional social convention" by Sheldon Cooper :D
pustopoljina

#92 Re: Mentalitet "mahuluse" u Sarajevu

Post by pustopoljina »

Black swan wrote:nije mi fakat jasno što imate koristi od pozdrava s neznancima

a jesi divlji, pa ne pozdravljas se sa onim suseljanima, sa kojima si u zavadi :-)

pa nije mahala izmislila pozdrav.
ne moras pitati nekog koji broj gaca nosi, ali bar onaj pokret glavom- vidim i pozdravljam...
ne volim se nesto puno pitati sa komsijama, ionako ne zapamtim sta mi se kaze, pa ne znam sta da pricam slijedeci put kad ih vidim...ali pozdraviti se mora.
Truba

#93 Re: Mentalitet "mahuluse" u Sarajevu

Post by Truba »

što neko reče na forumu
nepoznato žensko kad te pozdravi garant prodaje neka sranja ili popunjava ankete
Donnie Smith

#94 Re: Mentalitet "mahuluse" u Sarajevu

Post by Donnie Smith »

Black swan wrote:što neko reče na forumu
nepoznato žensko kad te pozdravi garant prodaje neka sranja ili popunjava ankete

A koji si ti crnjak, jebote! Tebi je vazda prazna! :lol:
belfy

#95 Re: Mentalitet "mahuluse" u Sarajevu

Post by belfy »

ono kada licni dozivljaj genralizujes. mozda je tebi najbolje da se zaredis i okrenes vjeri... :D
commendatore

#96 Re: Mentalitet "mahuluse" u Sarajevu

Post by commendatore »

belfy wrote:
ono kada licni dozivljaj genralizujes. mozda je tebi najbolje da se zaredis i okrenes vjeri... :D
generalno smo kurcina i od nacije i od drzave a sve to pocinje s tim sto su mahale postale qrčina....
tako da, lutko moja draga ako je tebi sjajno, ne znaci da je drugima....

apropos teme.... ja stvarno ne znam kako je moguce da je postavljacici teme "toliko godina ziveci na zapadu" jedno sarajevo toliko postalo interesantno socioloski umjesto da je postala indiferentna prema kompletnom megaseljakluku koji se trenutno dogadja u BIH pa eto i u Serajvu
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#97 Re: Mentalitet "mahuluse" u Sarajevu

Post by _BataZiv_0809 »

Pozdrav je valjda stvar kulture, nikako bliskosti. Sa vecinom komsija sam na "dobar dan/vece", ali ima i onih sa kojima uvijek razbacim pricu, iako uopste ne znam ni ko su ni sta su. "Legli" smo jedni drugima i uvijek razmijenimo koju misao.
djevojka bez imena

#98 Re: Mentalitet "mahuluse" u Sarajevu

Post by djevojka bez imena »

Sarajmen wrote:Šta znači pojam ''mahuluse'' ?

To ti je izvedenica iz komparativa od mahAluse, tj superlativ, high level mahalanja,.

*preuzeto iz Rjecnika sadeta antimahalusa :mrgreen:
Last edited by djevojka bez imena on 05/04/2017 20:13, edited 1 time in total.
HAVANA

#99 Re: Mentalitet "mahuluse" u Sarajevu

Post by HAVANA »

Sarajmen wrote:Šta znači pojam ''mahuluse'' ?
Eki fakat. :lol:
Connaisseur Karlin

#100 Re: Mentalitet "mahuluse" u Sarajevu

Post by Connaisseur Karlin »

BarbaDue wrote:
Connaisseur Karlin wrote:
dacu ti jednostavan odgovor: mahale u BiH se nisu mjenjale decenijama, doslovno su susjedi bili isti dvije ili tri generacije,a toga nema na Zapadu :)
Zar ovo nije tema o sindromu "mahaluše" (tetke koja se u sve živo miješa i ništa bez nje ne može proć) a ne načinu života u mahali koji inače smatram jednim od nematerijalnih blaga Bosne.
meni je takodjer generacijski zivot u istioj ulici, mahali definitvno biser svake sredine, njeno bogatstvo

sindrom mahaluse je tesko prakticirati u danasnjem drustvima , a osoba koja se u sve mijesa , znaci, na poslu, u prosodicnim realcijama, u vlastitom drustvu je nesto poptuno drugo,tj. nije eskluzivno vezano za sredinu zeviljenja :)
Post Reply