Mene je licno stid da u Sarajevu postoji kriticna masa dovoljna za nesto sto se zove demonstracije povodom neceg ovakvog.
S jedne strane (eventualno nevjerske) to je dogmaticno, zatucano, bez imalo razumijevanja da na svijetu postoje i razlicita drustva u kojima slicne stvari ne predstavljaju tako veliku stvar i da se mozda pokusava poruciti nesto drugo. Postavljaju se ocekivanja da "moju" zatucanost prihvati i ostatak svijeta kao svoju.
S druge strane (recimo vjerske) takvo ponasanje je apsolutno nesukladno osnovnim vjerskim principima. Ove aktivnosti se povode nasiljem koje se vec danima desava u arapskim zemljama. Sasvim sigurno ne promovise mir, razumijevanje, toleranciju i nenasilan dijalog.
Rijaset islamske zajednice se jeste ogradio od ovih demonstracija (RIZ je posebna tema koju vrijedi obraditi), ali je onda zabrinjavajuce koliko postoji ekstremnijih ljudi koji ne dijele ove stavove.
I onda se cude sto citav svijet islam povezuje sa ekstremizmom, terorizmom, opresivnoscu, itd.
Poenta ovog post-a (i zato nije na temi koja vec postoji o karikaturama) je da me stid takvih desavanja u mom gradu i da sam ljut.