Memorija, ploca, dilema? Help...

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Bobi

Post Reply
Grom iz vedra neba
Posts: 1485
Joined: 25/06/2006 03:05

Memorija, ploca, dilema? Help...

Post by Grom iz vedra neba » 23/12/2006 17:02

Ovo pitanje je namjenjeno kompjuterasima, jer se ja dovoljno je razumijem u kompjutere (iako nisam totalna rupa kad su kompjuteri u pitanju, barem nastojim da istrazim malo prije nego pitam da se ne bih prosuo :D).

Uglavnom, dobio sam nekakav stari kompjuter, ima jos stariju plocu, na toj ploci imaju dva slota za SDRAM i dva za DDR.

Ja imam samo jedan SDRAM, a hocu da kupim jos malo memorije, jer su mi to svi savjetovali, posto je racunar ocajno spor. Uglavnom, odem ja da kupim, ali nemaju SDRAM/a, valjda je izaso iz upotrebe, a rekli su mi da ce vidjeti za DDR. I dok sam tako to malo istrazivao, rece mi jedan prijatelj da se ne mogu mijesati SDRAM i DDR. Jel to fakat tako? Zar se ne moze nekako nastimati da ploca radi sa razlicitim memorijama?


Grom iz vedra neba
Posts: 1485
Joined: 25/06/2006 03:05

Post by Grom iz vedra neba » 23/12/2006 17:03

Fulio sam forum, izvinjavam se moderatorima, ako nije problem da temu prebace gdje joj je mjesto...Jos jednom izvinjenje!

shin
Posts: 7011
Joined: 19/09/2005 10:52

Post by shin » 23/12/2006 17:08

Na dobrom si putu, ako ti ploca ima kombinacijau DDR/SD ram onda mozes ubaciti DDR memoriju, ako nema onda se javi na PM jer ja imam modul 512mb SD ram :-D

User avatar
chuchumbamayumbe
Posts: 11050
Joined: 20/10/2006 22:02

Re: Memorija, ploca, dilema? Help...

Post by chuchumbamayumbe » 23/12/2006 17:10

Grom iz vedra neba wrote:Ovo pitanje je namjenjeno kompjuterasima, jer se ja dovoljno je razumijem u kompjutere (iako nisam totalna rupa kad su kompjuteri u pitanju, barem nastojim da istrazim malo prije nego pitam da se ne bih prosuo :D).

Uglavnom, dobio sam nekakav stari kompjuter, ima jos stariju plocu, na toj ploci imaju dva slota za SDRAM i dva za DDR.

Ja imam samo jedan SDRAM, a hocu da kupim jos malo memorije, jer su mi to svi savjetovali, posto je racunar ocajno spor. Uglavnom, odem ja da kupim, ali nemaju SDRAM/a, valjda je izaso iz upotrebe, a rekli su mi da ce vidjeti za DDR. I dok sam tako to malo istrazivao, rece mi jedan prijatelj da se ne mogu mijesati SDRAM i DDR. Jel to fakat tako? Zar se ne moze nekako nastimati da ploca radi sa razlicitim memorijama?

Pronadji preko oglasa ako neko prodaje pc100 ili pc133 memoriju, najvjerovatnije je da ce biti da su ti moduli u pitanju, ne vjerujem da su stariji? Koji ti je procesor unutra, da li znas?
DDR i SDRAM ne mozes mijesati, sve i da hoces, drugaciji su utori na ploci.

shin
Posts: 7011
Joined: 19/09/2005 10:52

Post by shin » 23/12/2006 17:14

Ima ploca sa SD/DDR varijantama, npr K7S5A od ECS-a. Ja sam koristio Sd pa poslije DDR varijantu. Mada neces imati nikakvog poboljsanja sa DDR memorijom ako ti je stariji procesor, tj fura FSB 100/133mhz.

Grom iz vedra neba
Posts: 1485
Joined: 25/06/2006 03:05

Post by Grom iz vedra neba » 23/12/2006 17:35

shin wrote:Na dobrom si putu, ako ti ploca ima kombinacijau DDR/SD ram onda mozes ubaciti DDR memoriju, ako nema onda se javi na PM jer ja imam modul 512mb SD ram :-D


Kako mislis kombinaciju DDR/SDRAM? Potoje dva posebna slota (plave boje) za DDR, i dva posebna slota za SDRAM (crne boje) ili su mozda druge boje nisam siguran. Moram ponovo "odsarafljivat" kompjuter da to provjerim ako ista znaci. Uglavnom na ploci pise matsonic i neki brojevi, mislim da je serija 800 ili 8000 (nula manje vise :D).

Mene sad interesuje da li mogu jedan komad utaknut u crni slot npr SD, a u drugi komad DDR u plavi slot?

shin
Posts: 7011
Joined: 19/09/2005 10:52

Post by shin » 23/12/2006 17:44

Mozes koristiti samo jedan tip memorije, nema mjesanja. A razlika izmedju modula SD-Ram ima dva zubca na utoru, dok DDR ima jedan.

I ploca ti se zove Shitsonic, ne Matsonic.

Image
SD Ram

Image
DDR

Grom iz vedra neba
Posts: 1485
Joined: 25/06/2006 03:05

Post by Grom iz vedra neba » 23/12/2006 17:52

shin wrote:Mozes koristiti samo jedan tip memorije, nema mjesanja. A razlika izmedju modula SD-Ram ima dva zubca na utoru, dok DDR ima jedan.

I ploca ti se zove Shitsonic, ne Matsonic.

Image
SD Ram

Image
DDR


Hvala Shin, vrlo slikovito objasnjenje :D Znaci, zato su mi dali plocu jer je sranje :-) :sad:

shin
Posts: 7011
Joined: 19/09/2005 10:52

Post by shin » 23/12/2006 18:04

Ta ploca je gay do bola, samo mrtvim njubarama podvaljuju :D

Post Reply