Memoari Abdulwehaba:priznao da je spijun

Rasprave o vjerskim temama.
pure_love

#1 Memoari Abdulwehaba:priznao da je spijun

Post by pure_love »

Mene zanima kako selefije gledaju na memoare Abdulwehabovovog bliskog suradnika Hemfera? on u svojim memoarima navodi kako su zajedno radili na tome da zavode muslimanski narod u cilju da

1.Uniste hilafet(osmansko castvo)-kada unistimo hilafet lako cemo s muslimanima
-zna se koliko se Abdulwehab borio protiv osmanlija,proglasivao sultana kafirom

2.da razjedine muslimane
-sufije,sijje,ovi oni-svi znamo koliko je Abdulwehab potencirao na tim podjelama

3.Unistavanje islamskih historijskih gradjevina,a u cilju da se buduce muslimane lakse odvoji od islama( religiju je lakse iskorjeniti ako ne postoji ni jedan spomenik,niti bilo sta sto predstavlja nesto u toj religiji)
-selefije su unistili mezar hazreti Amine,unistili su kucu ebu Bekra,unistili jednu od poslanikovih dzamija,unistili gotovo cijelo mezarje Bekije(u medini) gdje su zakopani svi velikani islama,ashabi,poslanikove a.s kcerke,sin,zene

prema Hemferu englezi su u jednom trenutku cak trazili od Abdulwehaba da naredi rusenje Kabe uz tvrdnju "da je to sirk jer je ljudi obozavaju" ali Abdulwehab to nije htio i rekao je da je to previse jer "ljudi to nece dopustiti,jos su oni vezani za Kabu,mogu nas skroz odbaciti,ali doci ce vrijeme i za to,onda kada nas skroz prihvate"

za sve one koji zele mogu memoare naci online samo napisite "Memoirs of mr Hemphfer"
andrija2007

#2 Re: Memoari Abdulwehaba:priznao da je spijun

Post by andrija2007 »

E sad na stranu da li je bio špijun/engleski plaćenik( da jeste, ne bi bio ni prvi a ni zadnji) ili ne, sam wahabizam kao
učenje se zapravo smatra od Islamskih učenjaka kao jeretičko učenje, radi toga što zagovara antropomorfnost vrhunskog
bića tj. Boga, zato što smatra da Bog doslovno fizički, ima ruke, noge itd, da sjedi na fizičkom prijestolju sl, tako da se wahabizam zapravo smatra kao jeretička sekta u tradicionalnom Islamu.
pure_love

#3 Re: Memoari Abdulwehaba:priznao da je spijun

Post by pure_love »

ma dobro nebi sada o tome,mene zanima kako selefije i pored ovih memoara i dalje slijede Abdulwehaba?
pure_love

#4 Re: Memoari Abdulwehaba:priznao da je spijun

Post by pure_love »

evo jednog dijela:

My duty was to imbue him with feelings of independence, freedom and skepticism. I always praised him, saying that a brilliant future was awaiting him.

One day I fabricated the following dream: "Last night I dreamed of our Prophet. I addressed him with the attributes I had learnt from the hodja. He was seated on a dais. Around him were scholars that I did not know. You entered. Your face was as bright as haloes. You walked towards the Prophet, and when you were close enough the Prophet stood up and kissed between your both eyes. He said, 'You are my namesake, the heir to my knowledge, my deputy in worldly and religious matters.' You said, 'O Messenger of Allah! I am afraid to explain my knowledge to people.' 'You are the greatest. Don't be afraid,' replied the Prophet."

Muhammad bin Abd-ul-Wahhaab was wild with joy when he heard the dream. He asked several times if what I had told him was true, and received a positive answer each time he asked. Finally he was sure I had told him the truth. I think, from then on, he was resolved to publicize the ideas I had imbued him with and to establish a new sect.
andrija2007

#5 Re: Memoari Abdulwehaba:priznao da je spijun

Post by andrija2007 »

pure_love wrote:ma dobro nebi sada o tome,mene zanima kako selefije i pored ovih memoara i dalje slijede Abdulwehaba?
Ovo što sam gore naveo je suštinski, ako hoćeš, doktrinalno, teološki važnije od toga, da li je Wahhab bio bilo čiji
špijun, a ako je i bio nečiji plaćenik, to samo pogoršava generalnu sliku o njemu kao vjerskom "reformatoru".
dinocaus

#6 Re: Memoari Abdulwehaba:priznao da je spijun

Post by dinocaus »

andrija2007 wrote:E sad na stranu da li je bio špijun/engleski plaćenik( da jeste, ne bi bio ni prvi a ni zadnji) ili ne, sam wahabizam kao
učenje se zapravo smatra od Islamskih učenjaka kao jeretičko učenje, radi toga što zagovara antropomorfnost vrhunskog
bića tj. Boga, zato što smatra da Bog doslovno fizički, ima ruke, noge itd, da sjedi na fizičkom prijestolju sl, tako da se wahabizam zapravo smatra kao jeretička sekta u tradicionalnom Islamu.
Ako zelis da komentarises ucenjake ipak trebas znati njihova djela,

"...Vjerovanje u Allahova lijepa imena i uzvisena svojstva je vadzib, kao i njihovo
potvrdjivanje na nacin koji dolikuje Njegovoj uzvisenosti i velicanstvenosti.
Potvrdjivajuci ih bez poredjenja, kao i negiranjem svakog nedostatka ali bez
njihovog odbacivanje.
Ovo pravilo se odnosi u pogledu svih Gospodarevih svojstava, vjerujemo u njih doslovno
potvrdjujemo njihovu sustinu a njihovu kakvocu ostvaljamo Allahu dz.s.
Jer, niko osim Njega ne zna kakav je On i zato sto je govor o svojstvima ogranak od
govora o Bicu.
Sveobuhvatan stav o ovome jeste da Allaha opisujemo onim cime je Allah opisao Sebe i cime Ga je opisao
Njegov Poslanik a.s. Pri tome ne prelazimo tekstove Kur'ana i sunneta sa razumijevanjem i pojasnjenjem
onih koji su ih prenjeli, od casnih ashaba i onih koji su isli njihovim stazama i ko se zadovoljio njihovim tragovima..." (str. 189
)

"Sjeh Muhammed b. Abdul-Vehab:.... Od vjerovanja u Allaha je vjerovanje u ono cime je Sebe opisao u Svojoj
Knjizi na jeziku Svog Poslanika a.s., bez izokretanja ili negiranja sustine.
Naprotiv, ubijedjen sam da Allahu dz.s. nista nije slicno i da On sve cuje i sve vidi.
Ne negiram ono cime je Sebe opisao od svojstava, niti izokrecem rijeci sa njihovih mjesta.
Ne cinim ilhad (nevjerovanje) u pogledu Njegovih imena i ajeta. Ne govorim o njihovoj
kakvoci, niti Njegova dz.s. svojstva uporedjujem sa svojstvima Njegovih stvorenja
. Jer,
On dz.s., nema imenjaka niti slicnog ortaka niti se moze porediti sa stvorenjima...."

Djelovi iz knjige "Vjerovanje imama Tewhida", knjiga je kratki sazetak vjerovanja imama ovog ummeta, a posebno sa fokusom na vjerovanje imama-reformatora Muhammed ibn 'Abd Al-Wahhab. Pa ako sljedeci put budes komentarisao ucenjake procitaj nesto o njima.
pure_love

#7 Re: Memoari Abdulwehaba:priznao da je spijun

Post by pure_love »

dino kako komentiras tvrdnju da ti je sejh bio zrtva engleskih obavjestajnih sluzi?
ragib

#8 Re: Memoari Abdulwehaba:priznao da je spijun

Post by ragib »

uvijek kad se gledaju grupacije treba procitati historiju islama sta su doprinjeli za ovaj ummet, dali su ga rusili ili su ga izgradili i ojacali.
andrija2007

#9 Re: Memoari Abdulwehaba:priznao da je spijun

Post by andrija2007 »

Dinocaus, ako ti vjeruješ riječima Wahhaba, onda je vjerovatno da si njegov sljedbenik, pa to reci otvoreno.
Ja bih imao pokoju teškoću, da vjerujem čovjeku koji je eksplozivom digao u zrak grobove "Hiljade" te zamalo
1925-te godine digao u zrak i Prorokov grob ili kuću, ako se ne varam.
dinocaus

#10 Re: Memoari Abdulwehaba:priznao da je spijun

Post by dinocaus »

pure_love wrote:dino kako komentiras tvrdnju da ti je sejh bio zrtva engleskih obavjestajnih sluzi?
A debunking by a Muslim author (Abul Haarith) points out that no evidence of Hempher can be found in computer database searches of libraries and rare books, and that facts and incidents related in the book do not make sense. The "Memoirs" claim Hempher travelled to Basra in 1712 and there met Muhammad bin Abdul Wahhab, a student who spoke Turkish, Persian and Arabic. In fact ibn Abdul Wahhab was born in 1703, and did not leave Najd to "travel to seek knowledge until 1722," (except for hajj).

Zar ti stvarno mislis da je to istina?
dinocaus

#11 Re: Memoari Abdulwehaba:priznao da je spijun

Post by dinocaus »

andrija2007 wrote:Dinocaus, ako ti vjeruješ riječima Wahhaba, onda je vjerovatno da si njegov sljedbenik, pa to reci otvoreno.
Ja bih imao pokoju teškoću, da vjerujem čovjeku koji je eksplozivom digao u zrak grobove "Hiljade" te zamalo
Procitaj biografiju sejha Muhammed bin Abdul Wahhab, mislim da ce biti dovoljno, ako Bog da.
andrija2007

#12 Re: Memoari Abdulwehaba:priznao da je spijun

Post by andrija2007 »

dinocaus wrote:
andrija2007 wrote:Dinocaus, ako ti vjeruješ riječima Wahhaba, onda je vjerovatno da si njegov sljedbenik, pa to reci otvoreno.
Procitaj biografiju sejha Muhammed bin Abdul Wahhab, mislim da ce biti dovoljno, ako Bog da.
Hoću, ako ti znaš ko je tu biografiju napisao, jer ako ju je napisao neutralan izvor onda OK, a ako je napisana
od strane kakvog sljedbenika, onda nema smisla da je čitam jer će biti pristrasna.
dinocaus

#13 Re: Memoari Abdulwehaba:priznao da je spijun

Post by dinocaus »

andrija2007 wrote:
dinocaus wrote:
Hoću, ako ti znaš ko je tu biografiju napisao, jer ako ju je napisao neutralan izvor onda OK, a ako je napisana
od strane kakvog sljedbenika, onda nema smisla da je čitam jer će biti pristrasna.
Najbolje ti je da procitas njegova djela.
andrija2007

#14 Re: Memoari Abdulwehaba:priznao da je spijun

Post by andrija2007 »

Djela nisu samo riječi koje su napisane, nego su mnogo više djela, ono što čovjek uradi. E sad ja sam pročitao da je on
nanio mnogo zla i štete muslimanskom stanovništvu svog vremena: npr ovo: http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... 68&start=0
Svako može riječima pričati divno a djelima to potpuno opvrgnuti, istorija je nažalost prepuna takvih primjera.
dinocaus

#15 Re: Memoari Abdulwehaba:priznao da je spijun

Post by dinocaus »

andrija2007 wrote:Djela nisu samo riječi koje su napisane, nego su mnogo više djela, ono što čovjek uradi. E sad ja sam pročitao da je on
nanio mnogo zla i štete muslimanskom stanovništvu svog vremena: npr ovo: http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... 68&start=0
Svako može riječima pričati divno a djelima to potpuno opvrgnuti, istorija je nažalost prepuna takvih primjera.
Vidis ti uzimas ono sto tebi odgovara, a ono sto ti ne odgovara odbacujes. Ako bi tako gledali, onda ucenjaci kao sto su Ibn Tejjmija, Ibn Kajjim i drugi su losi ucenjaci zato sto su tamo neki rekli da oni nisu imali ispravnu akidu i sl.
Taj Hempher koji je bio agent, kaze nesto i mi to uzimamo kao da je apsolutna istina, a ne vjerujemo vamo nekim ucenjacima naseg doba koji su rekli da je Muhammad ibn 'Abd Al-Wahhab bio dobar ucenjak.

Evo ti par linkova i knjiga pa procitaj malo nemoj samo da se ogranicavas na forum.

http://www.imamitewhida.com/biografije/ ... ehaba.html
http://www.el-tewhid.com/kutubhana/biog ... ehhab.html

http://www.islamhouse.com/d/files/bs/ih ... ewhida.pdf
callmethebreeeze

#16 Re: Memoari Abdulwehaba:priznao da je spijun

Post by callmethebreeeze »

meni je malo ovo shuveli, obzirom da su se britanci tek kasnije poceli zanimati za ovo podrucje. a da su igrali prljave igre jesu, da su podrzavali pobunu arapa bas na podrucju saudije u proslom vijeku, jesu. da su htjeli da uniste otomansko carstvo ili ga oslabe, i to jesu, a razlog je sto su imali svoje interese. bas kao sto su otomani imali svoje interese i intrigirali kad su imali moc, ovo se naravno odnosi na sve imperije u svakom vaktu.
andrija2007

#17 Re: Memoari Abdulwehaba:priznao da je spijun

Post by andrija2007 »

I Ibn Tejmija je jako diskutabilan kao lik i ucenjak sa stanovista Islama, jer je pored ostalog, zagovarao netrpeljivost prema Jevrejima i Krscanima, te vrsio pohode protiv njih, dok je Islam generalno prije njegove pojave, ako se ne varam 13 vijek, bio dosta tolerantan i prema Krscanima i prema Jevrejima tj. prema ne-muslimanima tog doba.
bogumil-8

#18 Re: Memoari Abdulwehaba:priznao da je spijun

Post by bogumil-8 »

Iz teksta "Šta je vehabizam" citiram:
"Imam Subki kaže, “Činiti tevessul, odnosno istigasu, Resulullaha znači tražiti od
njega šefa’at (posredstvo). To je jedna predivna stvar. Ni raniji ni kasniji
alimi islama nisu ništa rekli protiv toga. To je samo Ibni Tejmijje porekao.
Prema tome, on je skrenuo sa pravoga puta. On je napravio bid’at koji nijedan
prethodni alim nije rekao. On je radi ovog svog bid’ata postao predmet ogorčenih
prigovora muslimana.”

Pokušajmo (ako je ikako moguće) sa velikim saburom ukazati na razmišljanja i zaključivanja sljebenika Abdul Wehaba ("Vehabija") sa kojima se slažemo/neslažemo. Pokušajmo biti razboriti i strpljivi sa sugovornicima koji imaju drugačije mišljenje od našeg (mislim na svakog diskutanta ponaosob).
2407

#19 Re: Memoari Abdulwehaba:priznao da je spijun

Post by 2407 »

Posto mi je mrsko sve prepisivati procitajte na ovoj slici sta o Hemferovim memoarima misli svjetski priznati islamski naucnik Hamid Algar profesor na Berkleyu:
Image
Slikano iz: Vehabizam: Kriticki osvrt od Hamid Algar
Uglavnom radi se o teoriji zavjere i dokumentu koji je krivotvoren najvjerovatnije od strane Siita.
dinocaus

#20 Re: Memoari Abdulwehaba:priznao da je spijun

Post by dinocaus »

bogumil-8 wrote:Iz teksta "Šta je vehabizam" citiram:
"Imam Subki kaže, “Činiti tevessul, odnosno istigasu, Resulullaha znači tražiti od
njega šefa’at (posredstvo). To je jedna predivna stvar. Ni raniji ni kasniji
alimi islama nisu ništa rekli protiv toga. To je samo Ibni Tejmijje porekao.
Prema tome, on je skrenuo sa pravoga puta. On je napravio bid’at koji nijedan
prethodni alim nije rekao. On je radi ovog svog bid’ata postao predmet ogorčenih
prigovora muslimana.”

Pokušajmo (ako je ikako moguće) sa velikim saburom ukazati na razmišljanja i zaključivanja sljebenika Abdul Wehaba ("Vehabija") sa kojima se slažemo/neslažemo. Pokušajmo biti razboriti i strpljivi sa sugovornicima koji imaju drugačije mišljenje od našeg (mislim na svakog diskutanta ponaosob).
Eto ja cu ti samo pokusati pribliziti sta drugi ucenjaci kazu o njemu.

Imam Zehebi govoreći o odgoju Šejhul-islama kaže: „Odgojen je u potpunoj zaštiti i čednosti, robovanju i pobožnosti, umjerenosti u odjevanju i hrani. Prisustvovao je dersovima i proslavama u djetinjstvu. Raspravljao se sa velikanima, tako da ih je znao sa dokazima ušutkati. Izgovarao je riječi zbog čega su se čudili veliki uglednici nauke u njegovom mjestu. Donosio je fetve a imao je samo devetnaest godina, čak i manje. Od tada se posvetio pisanju i sakupljanju nauke. Posvetio se velikom radu, ali nakon što je njegovo otac umro, a bio je veliki imam i učenjak hanbelijskog mezheba, Ibn Tejmijje se posvetio podučavanju i preuzeo na sebe njegove obaveze a bilo mu je samo dvadesetjedna godina. Nakon toga je postao poznat, a njegov udio u nauci se proširio“

Ibn Abdul Hadi u „Ukud derije“ kaže:"Posvetio se pravu, proučavao je arapski jezik kod Ibn Abdul Kavijja, pa ga je naučio. Zatim se posvetio knjigama Sibevejha, pa je naučio gramatiku. Nakon toga se u potpunosti prepustio proučavanju tefsira, sve dok nije dostigao vrhunac znanja u tefsiru. Savladao je nauku osnova šerijatskog prava (usulu fikha) i drugo. Sve ovo je proučavao dok je imao malo više od desetak godina. Stanovnici Damaska su bili zapanjeni njegovom bistrinom, oštroumnošću i snagom moći zapažanja i pamćenja...“

Imam Zehebi, takođe, kaže: "Jako je čuvao namaz i post, pridavao je veliku pažnju vjerskim obredima u javnosti i tajnosti. Nikada nije loše shvatao, na pretek je bio oštrouman, nije oskudijevao znanjem jer je upravo on predstavljao more nauke.“

Hafiz b. Hadžer El Askelani u „Biografiji Šejhul-islama“ – rahimehullah – kaže:“Njegov otac iz Harrana preselio se sa njim 667 h. godine. Uzeo je nauku od Abdu Daima, Kasima Erbelija, Muslima b. Allana, Ibn Ebu Omera, Fahra i drugih. Također je i sam proučavao Sunnen od Ebu Davuda kojeg je prepisao sam svojom rukom, neke od njegovih dijelova je zapamtio i provjeravao prenosioce i slabosti u hadisima.“

Hafiz Mizijj o tome kaže: “Nisam vidio osobu sličnu njemu, niti je on vidio sebi sličnog. A nisam nikoga vidio da je bio bolji u poznavanju i sljeđenju Allahove Knjige i sunneta Njegovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, od njega.“

Ibn Dekik El-Id – rahimehullah – kaže: “Kada sam se susreo sa Ibn Tejmijjom, vidio sam čovjeka između čijih su očiju bile sve nauke. Uzimao je od njih ono što mu je trebalo a ostavljao je ono što je htio.“

Ibn Abdul Hadi kaže:“Hafiz Fethuddin Ebul Feth b. Sejjidinnas Je'amuri, opisujući Šejhul-islama, kaže: ''Ako progovori o tefsiru on nosi njegovu zastavu. Ako iznese fetvu u fikhu on spozna njegov cilj. Ako govori o hadisu on je od njegovih nosilaca i prenosilaca. Ako govori o sektama i vjerama biva viđen kao da ne postoji niko od te sekte ko je poznaje bolje od njega niti zna njene biti. U svakoj umjetnosti se ističe nad ostalim njenim učenjacima. Oko moje nije vidjelo njemu sličnu osobu...“ (Ukud Derije, str. 5).

Učenik Ibn Tejmije je i Šemsudin ibn Kajjim al Džavzi, pisac mnogih knjiga, kojeg su i protivnici i pomagaći priznali takođe upućuje na vrijednost ibn Tejmije. A gdje su učenici šafijske škole, a da ne govorimo u hanbelijskoj školi, koji ističu njegovu prednost u islamskim naukama.(Od Ibn Hadžera "Radd al Wafir)

Ibn Kesir kaže: "Kad bi čuo nešto, zapamtio bi, a zatim se potrudio da to nauči. Bio je inteligentan i imao je veliku moć pamćenja, postao je imam u tefsiru i svemu što je vezano za tefsir, kao i fikhu. Zaista se smatralo da je bolji poznavalac fikha od mezheba i njihovih sljedbenika. Bio je alim u Usulu kao i u drugim granama dina, gramatike jezika, i brojnim drugim naukama. Niko od naučnika mu nije prigovarao u nekoj nauci. U hadisu je nosio njegovu zastavu, jer je bio vrstan poznavalac i mogao je ocjeniti slab i jak hadis, uz puno objašnjenje svih prenosioca dotičnog hadisa." (Bidaje we nihaje od ibn Kesira).

Kaže takođe: "Bio je Allah mu se smilovao, od najveće uleme, od onih koji griješe i koji su u pravu. Kako bilo njegove greške su kao kapljica u moru i one su mu oproštene jer prenosi šejh Buhari: Kada alim pogriješi data mu je jedna nagrada, a kada presudi tačno, date su mu dvije."

Kadi ibn al Hureri kaže: "Ako ibn Tejmija nije šejhul islam, pa ko je onda?" (Hajat šejhul islam)

Imam hanefijskog mezheba, Bedrudin (Mahmud ibn Ahmed) al Aini kaže: "Ko god kaže da je Ibn Tejmije kafir, on je sam kafir, i onaj ko ga optuži za otpadništvo sam je otpadnik. Kako je to moguće kad su njegove knjige dostupne i u njima nema nikakva odstupanja." (Radd el Wafir).
Sujuti se nadovezuje na ovo i kaže: "Ja sam čitao rukopis Alamah, imama svog vremena šejha Kemala Dina Zamlakania, Allah mu se smilovao, koji bi običavao reći: Onaj ko je pamtio više od šejha nije se vidio u posljednih 500 godina."
Sujuti kaže u šejhovoj biografiji: "Šejhul islam, hafiz, fakih, mudžtehid, mufessir, rjetkost svoga vremena , alim." (Tabakat al hufadah)
bogumil-8

#21 Re: Memoari Abdulwehaba:priznao da je spijun

Post by bogumil-8 »

@dinocaus, da se odmah izjasnim: Pokušat ću i tebe uvjeriti da ne slijediš učenje M. Abdulwehaba. Ponovo naglašavam - samo pokušati, jer zastupam mišljenje da između tebe (mene) i Allaha dž. š. nema posrednika, da samo Allah dž.š. zna ko je od nas dvojice na pravom putu.
Ako M. Abdulvehab kaže: "......, sve to predstavlja širk i zabludu i biće pozvan da se pokaje, pa ako se pokaje biće prihvaćeno, a ako ne ubija se.“ tu izjavu smatram neprihvatljivim tumačenjem Kur'ana (i velikim grijehom).
U citiranju, molim te da citiraš samo one tekstove (mišljenja) koji potkrepljuju neki tvoj iskaz, ili koje sam komentarišeš.
Dugačke citate ću samo preskočiti (u čitanju), smatrajući da sam ih ranije već pročitao. Linkove koje si dao smatram tendencioznim i jednostranim (treba čitati i druge i drugačije tekstove).
dinocaus

#22 Re: Memoari Abdulwehaba:priznao da je spijun

Post by dinocaus »

bogumil-8 wrote:@dinocaus, da se odmah izjasnim: Pokušat ću i tebe uvjeriti da ne slijediš učenje M. Abdulwehaba. Ponovo naglašavam - samo pokušati, jer zastupam mišljenje da između tebe (mene) i Allaha dž. š. nema posrednika, da samo Allah dž.š. zna ko je od nas dvojice na pravom putu.
Ako M. Abdulvehab kaže: "......, sve to predstavlja širk i zabludu i biće pozvan da se pokaje, pa ako se pokaje biće prihvaćeno, a ako ne ubija se.“ tu izjavu smatram neprihvatljivim tumačenjem Kur'ana (i velikim grijehom).
U citiranju, molim te da citiraš samo one tekstove (mišljenja) koji potkrepljuju neki tvoj iskaz, ili koje sam komentarišeš.
Dugačke citate ću samo preskočiti (u čitanju), smatrajući da sam ih ranije već pročitao. Linkove koje si dao smatram tendencioznim i jednostranim (treba čitati i druge i drugačije tekstove).
Samo sam imao potrebu da ukazem da ovakvog ucenjaka i bilo koje druge ucenjake Ehli-Sunneta ne treba blatiti i ovako bih postupio isto da je bilo rijeci o Ibn Kajjimu , Ibn Kesiru, Ibn Tejjmiji, Hafiz b. Hadzer.

"Nije od mog ummeta onaj koji ne poštuje starije i koji nije milostiv prema mlaðima, i koji ne zna prava uleme.'' (Ahmed)
dinocaus

#23 Re: Memoari Abdulwehaba:priznao da je spijun

Post by dinocaus »

bogumil-8 wrote:@dinocaus, da se odmah izjasnim: Pokušat ću i tebe uvjeriti da ne slijediš učenje M. Abdulwehaba. Ponovo naglašavam - samo pokušati, jer zastupam mišljenje da između tebe (mene) i Allaha dž. š. nema posrednika, da samo Allah dž.š. zna ko je od nas dvojice na pravom putu.
Vidis brate ti tek meni sada kazes da treba citati i druge tekstove, ti meni navedes jedno misljenje i drzis se toga. Muhammed b. Abdulvehab je ucenjak i od njega mozes ili uzeti ili ostaviti, ne treba sada da se ide u krajnost pa ga proglasavati nevjernikom, spijunom, zacetnikom nekog novog ucenja.
Daj mi knjigu iz koje si izvukao ".... sve to predstavlja širk i zabludu i biće pozvan da se pokaje, pa ako se pokaje biće prihvaćeno, a ako ne ubija se", ovo je potpuno nedefinisano, ako nisi znao da u Islamu postoje smrtne kazne.
Ako se ovdje radi o ostavljanju namaza, vidi misljenje Imama Hanbela.

Imam Ahmed ibn Hanbel je rekao: "Onaj ko ostavlja namaz čini nevjerstvo koje ga izvodi iz Islama. Bit će ubijen ako se ne pokaje, i ne bude klanjao.“
bogumil-8

#24 Re: Memoari Abdulwehaba:priznao da je spijun

Post by bogumil-8 »

Ja sam, opet, citirao ("Ni raniji ni kasniji alimi islama nisu ništa rekli protiv toga. To je samo Ibni Tejmijje porekao.") jedno od mišljenja o Ibn Tejmiji kao nastavak ovog posta:
I Ibn Tejmija je jako diskutabilan kao lik i ucenjak sa stanovista Islama, jer je pored ostalog, zagovarao netrpeljivost prema Jevrejima i Krscanima, te vrsio pohode protiv njih, dok je Islam generalno prije njegove pojave, ako se ne varam 13 vijek, bio dosta tolerantan i prema Krscanima i prema Jevrejima tj. prema ne-muslimanima tog doba.
, i radi ukazivanja na sličnost (istovjetnost) sa učenjem M. Abdulwehaba.
Nisi se osvrnuo na sljedeće : M. Abdulvehab kaže: "......, sve to predstavlja širk i zabludu i biće pozvan da se pokaje, pa ako se pokaje biće prihvaćeno, a ako ne ubija se.“ To sam ti skinuo sa linka koji si dao (treće poglavlje).
Samo Allah zna (ko je i koliko griješan), prašta i nagrađuje (prema zaslugama).
Abdulwehab sebi dodjeljuje pravo da sudi, presuđuje i kažnjava!
Imam Ahmed ibn Hanbel je rekao: "Onaj ko ostavlja namaz čini nevjerstvo koje ga izvodi iz Islama. Bit će ubijen ako se ne pokaje, i ne bude klanjao.“
. Mogu li ja mišljenje Imama Ahmeda ibn Hanbela odbaciti, kao pogrešno mišljenje, protumačiti ga kao pogrešno tumačenje Kur'ana?
dinocaus

#25 Re: Memoari Abdulwehaba:priznao da je spijun

Post by dinocaus »

bogumil-8 wrote:Ja sam, opet, citirao ("Ni raniji ni kasniji alimi islama nisu ništa rekli protiv toga. To je samo Ibni Tejmijje porekao.") jedno od mišljenja o Ibn Tejmiji kao nastavak ovog posta:
Andrija2007 wrote:I Ibn Tejmija je jako diskutabilan kao lik i ucenjak sa stanovista Islama, jer je pored ostalog, zagovarao netrpeljivost prema Jevrejima i Krscanima, te vrsio pohode protiv njih, dok je Islam generalno prije njegove pojave, ako se ne varam 13 vijek, bio dosta tolerantan i prema Krscanima i prema Jevrejima tj. prema ne-muslimanima tog doba.
, i radi ukazivanja na sličnost (istovjetnost) sa učenjem M. Abdulwehaba.
Nisi se osvrnuo na sljedeće : M. Abdulvehab kaže: "......, sve to predstavlja širk i zabludu i biće pozvan da se pokaje, pa ako se pokaje biće prihvaćeno, a ako ne ubija se.“
Samo Allah zna (ko je i koliko griješan), prašta i nagrađuje (prema zaslugama).
Abdulwehab sebi dodjeljuje pravo da sudi, presuđuje i kažnjava!
. Mogu li ja mišljenje Imama Ahmeda ibn Hanbela odbaciti, kao pogrešno mišljenje, protumačiti ga kao pogrešno tumačenje Kur'ana?
Meni kako je poznato Ibn Tejjmije nije vrsio pohode protiv Jevreja i Krscana nego u njegovo doba bili su u ratu sa Tatarima.

Ibn Tejmijje je rekao opisujući Tatare: "Oni koji su imali prisne odnose sa Tatarima, to su licemjeri i otpadnici od islama....., ... Cilj im je da muslimane stave na nivo židova i kršćana i da veličaju svog vladara. (Fetava, str. 286)"

A sto se tice sporne recenice "biće pozvan da se pokaje", kako je meni poznato nije Muhammed b. Abdulvehab bio kadija, a zna se ko sudi u Islamskoj drzavi. Ti hoces da kazes ako neko uradi neko djelo za koje zasluzuje kaznu treba ostaviti, a Allah dz.s. je propisao kazne na ovom svijetu za odredjena djela.

Pa vidi to je misljenje Imama Hanbela i to misljenje se moze uzeti ili odbaciti, ali naravno tu opet postoje ucenjaci koji ce to ocjeniti, ne mozemo ti i ja da kazemo ovo nije ispravno.
Post Reply