Meka samo za muslimane?

Rasprave o vjerskim temama.
bijela

#126 Re: Meka samo za muslimane?

Post by bijela »

Image

8-)
iz dna duše

#127 Re: Meka samo za muslimane?

Post by iz dna duše »

Baby Blue wrote:
Shoshana wrote:Ama, da se razumijemo, i ja bih rado otisla u Meku, da vidim, da osjetim i da dozivim. Ne kao turista, da skljocam aparatom, nego sa punim postovanjem i po svim propisima. Al' ne moze, pa dzaba ti sad. Ja bih isto tako zapalila cigaretu u lokalnom baru, al' ne daju.Zakoni i propisi nisu tu da bi se meni svidjali, zakoni i propisi su tu jer su ih ljudi koji materiju poznaju malo bolje od mene donijeli.

A ako cemo pravo, malo je stvari na kugli zemaljskoj unisteno turizmom, pa me bas i cudi sto u Meku ne mogu :-)
Ama, razumijemo se :D Boldirano i jeste poenta cijele price. Nego mi zanimljivo kako zamrije tema cim se spomenu jos jedno sveto mjesto koje ima odredjena pravila (da ne kazem sovinisticka :D , diskrim... ne smijem ni spomenuti, al pravila su pravila pa dzaba i tebi i meni :-) ). Lako se meni s tobom razumjeti i tebe razumjeti, Shoshana, al tesko mi je razumjeti ljude koji se izdaju za pametne, obrazovane, tolerantne, ali se povremeno vole praviti "englezi" pa jedva docekaju ovakvu jednu priliku da opale generalizaciju, onu istu koju svaki dan gledamo i slusamo po svim bjelosvjetskim MSM... prosto mi nekad dodje da se zapitam jel postalo zabranjeno koristiti vlastiti mozak? :(
Nego, da ti iskreno kazem Shoshana, zao mi je zbog tebe i ostalih putnika dobronamjernika koji imaju zelju obici Mekku i Ka'bu, a zbog zakona ne mogu. A bice mi zao i mene ako mi se ne pruzi ta prilika u odredjenom mi vremenu :(
Nisam pratila baš sve postove, koje je mjesto pomenuto?
NIN

#128 Re: Meka samo za muslimane?

Post by NIN »

iz dna duše wrote:
Baby Blue wrote:
Shoshana wrote:Ama, da se razumijemo, i ja bih rado otisla u Meku, da vidim, da osjetim i da dozivim. Ne kao turista, da skljocam aparatom, nego sa punim postovanjem i po svim propisima. Al' ne moze, pa dzaba ti sad. Ja bih isto tako zapalila cigaretu u lokalnom baru, al' ne daju.Zakoni i propisi nisu tu da bi se meni svidjali, zakoni i propisi su tu jer su ih ljudi koji materiju poznaju malo bolje od mene donijeli.

A ako cemo pravo, malo je stvari na kugli zemaljskoj unisteno turizmom, pa me bas i cudi sto u Meku ne mogu :-)
Ama, razumijemo se :D Boldirano i jeste poenta cijele price. Nego mi zanimljivo kako zamrije tema cim se spomenu jos jedno sveto mjesto koje ima odredjena pravila (da ne kazem sovinisticka :D , diskrim... ne smijem ni spomenuti, al pravila su pravila pa dzaba i tebi i meni :-) ). Lako se meni s tobom razumjeti i tebe razumjeti, Shoshana, al tesko mi je razumjeti ljude koji se izdaju za pametne, obrazovane, tolerantne, ali se povremeno vole praviti "englezi" pa jedva docekaju ovakvu jednu priliku da opale generalizaciju, onu istu koju svaki dan gledamo i slusamo po svim bjelosvjetskim MSM... prosto mi nekad dodje da se zapitam jel postalo zabranjeno koristiti vlastiti mozak? :(
Nego, da ti iskreno kazem Shoshana, zao mi je zbog tebe i ostalih putnika dobronamjernika koji imaju zelju obici Mekku i Ka'bu, a zbog zakona ne mogu. A bice mi zao i mene ako mi se ne pruzi ta prilika u odredjenom mi vremenu :(
Nisam pratila baš sve postove, koje je mjesto pomenuto?
The holy peninsula of Mount Athos reaches 31 miles out into the Aegean Sea like an appendage struggling to dislocate itself from the secular corpus of northeastern Greece. For the past thousand years or so, a community of Eastern Orthodox monks has dwelled here, purposefully removed from everything except God. They live only to become one with Jesus Christ. Their enclave—crashing waves, dense chestnut forests, the specter of snowy-veined Mount Athos, 6,670 feet high—is the very essence of isolation.
http://ngm.nationalgeographic.com/2009/ ... raper-text
theTruePath

#129 Re: Meka samo za muslimane?

Post by theTruePath »

Nego, da ja vama kazem sta mene sekira.... (ne stigoh jutros, valjalo na posao trcat :-) )

Ne sekira mene sto u totalitarnij Saudiji nemuslimani ne mogu u Meku. Kome je bas zapelo da ode - zna se sta mu je ciniti... Nego mene sekira sto ja u kolijevci demokratije ne mogu na Atos.... ;-) Hebem li mu i demokratiju i Evropsku Uniju :oops:
:lol:
breuer

#130 Re: Meka samo za muslimane?

Post by breuer »

Shoshana wrote:Nego, da ja vama kazem sta mene sekira.... (ne stigoh jutros, valjalo na posao trcat :-) )

Ne sekira mene sto u totalitarnij Saudiji nemuslimani ne mogu u Meku. Kome je bas zapelo da ode - zna se sta mu je ciniti... Nego mene sekira sto ja u kolijevci demokratije ne mogu na Atos.... ;-) Hebem li mu i demokratiju i Evropsku Uniju :oops:
a sto ja ne mogu kad se za vrijeme rasprave o jednoj zaostalosti najednom sjeti druge :D

meka nije hram ili manastir vec cijeli grad koji nudi sto nudi pa tako i mjesto hodocasca muslimanima ( sta god taj pojam znacio )
ri0

#131 Re: Meka samo za muslimane?

Post by ri0 »

Bitte_Halt_ja_ja wrote:Pa zar nije Bill Maher snimio onaj "dokumentarac" dje uglavnom za*ebava razne vjernike otisao u Meku i snimao? Religolous se zove film ili tako nesto.

Bill Maher je meni bog :D
Bitte_Halt_ja_ja

#132 Re: Meka samo za muslimane?

Post by Bitte_Halt_ja_ja »

. Mount Athos's newest monks have college educations, laptops, and little experience with raising chickens. Yesteryear's mules have mostly been replaced by vans and Range Rovers. Worries persist that the European Union donations will continue only with strings attached—such as the insistence that women be permitted to visit the peninsula.

:evil: sa par lap-top(ov)a se da sve srediti. Samo je pitanje cijene i mozes na svako sveto mjesto na ovoj planeti
theTruePath

#133 Re: Meka samo za muslimane?

Post by theTruePath »

breuer wrote:
Shoshana wrote:Nego, da ja vama kazem sta mene sekira.... (ne stigoh jutros, valjalo na posao trcat :-) )

a sto ja ne mogu kad se za vrijeme rasprave o jednoj zaostalosti najednom sjeti druge :D

meka nije hram ili manastir vec cijeli grad koji nudi sto nudi pa tako i mjesto hodocasca muslimanima ( sta god taj pojam znacio )

Saudija je Saudija,oni otvoreno kazu da imse hebe za zenskim pravima i demokratijom,,,,u Grckoj furaju tu demokratiju pa je zbog toga taj drugi slucaj gori ;)
callmethebreeeze

#134 Re: Meka samo za muslimane?

Post by callmethebreeeze »

ri0 wrote:
Bitte_Halt_ja_ja wrote:Pa zar nije Bill Maher snimio onaj "dokumentarac" dje uglavnom za*ebava razne vjernike otisao u Meku i snimao? Religolous se zove film ili tako nesto.

Bill Maher je meni bog :D
nije. i nije.
:D
Shoshana

#135 Re: Meka samo za muslimane?

Post by Shoshana »

breuer wrote:

Sta mislis o naprasnosti moje memorije - apsolutno mi je svejedno. Mene Atos 'mori' vec kojih 35 godina, otkako sam prvi puta procitala Tri musketira, pa se potajno zaljubila u Atosa :mrgreen: Ali nemoj ljude drugacije kulture i drugacijeg sustema vrijednosti nazivati 'zaostalima'.

Ni Atos nije samo jedan hram ili manastir, vec citavo poluostrvo. I primjer nije tu da bi se raspravljalo o tome sta je 'bolje' ili 'gore', primjer je tu da bi pokazalo da postoje slicne zabrane religioznog karaktera koje se - ocito - tolerisu, cak i u sistemu u kome po definiciji ne bi trebale postojati. Dakle, sta je cudno sto zabrane postoje u sistemu u koji se savrseno uklapaju? (Osim toga sto se nekima ne svidjaju?)
iz dna duše

#136 Re: Meka samo za muslimane?

Post by iz dna duše »

Mene ovo sa zabranama ne uzbuđuje toliko,,,ko sam ja da pričam o tome je li to ispravno ili ne. Jer, to bi bilo samo sa moje tačke gledišta, a moram prihvatiti da je tada, kada su ova mjesta postala sveta, tako odlučeno, da se to tamo još poštuje i ja to ne bih ni kritikovala niti kršila. Priznajem, jako bih voljela sve nabrojano vidjeti - na Hadž mogu otići, ako baš budem htjela i osjetila potrebu (jedino šteta što ne bih mogla biti hadžinca na ovom forumu, imamo već dvije hadžince :) ), Malo me brine ovo sa Atosom, tamo kao žena haman ne migu nikako i nikada :D
breuer

#137 Re: Meka samo za muslimane?

Post by breuer »

Shoshana wrote:
breuer wrote:

Sta mislis o naprasnosti moje memorije - apsolutno mi je svejedno. Mene Atos 'mori' vec kojih 35 godina, otkako sam prvi puta procitala Tri musketira, pa se potajno zaljubila u Atosa :mrgreen: Ali nemoj ljude drugacije kulture i drugacijeg sustema vrijednosti nazivati 'zaostalima'.

Ni Atos nije samo jedan hram ili manastir, vec citavo poluostrvo. I primjer nije tu da bi se raspravljalo o tome sta je 'bolje' ili 'gore', primjer je tu da bi pokazalo da postoje slicne zabrane religioznog karaktera koje se - ocito - tolerisu, cak i u sistemu u kome po definiciji ne bi trebale postojati. Dakle, sta je cudno sto zabrane postoje u sistemu u koji se savrseno uklapaju? (Osim toga sto se nekima ne svidjaju?)
da se rasprava razvija ozbiljnije ozbiljniji bi bili i odgovori...razlozi neozbiljnosti leze u poredjenju drustvenih formacija grcke i saudijske arabije :-)

SISTEM U KOJEM SE SAVRSENO UKLAPAJU :-) to je velika uvreda za filozofiju i religiju ( kako ko zeli ) kakva je islam, bas zalosno :(

usput: smatrati danasnju grcku kolijevkom demokratije :-) vojna hunta na pragu vlasti svakih 30-tak godina :D

pitanje! na koji se nacin odredjuje ko je musliman ili ne i kao takav ima ili ne pristup svetom gradu?
Shoshana

#138 Re: Meka samo za muslimane?

Post by Shoshana »

breuer wrote: da se rasprava razvija ozbiljnije ozbiljniji bi bili i odgovori...razlozi neozbiljnosti leze u poredjenju drustvenih formacija grcke i saudijske arabije :-)

SISTEM U KOJEM SE SAVRSENO UKLAPAJU :-) to je velika uvreda za filozofiju i religiju ( kako ko zeli ) kakva je islam, bas zalosno :(

usput: smatrati danasnju grcku kolijevkom demokratije :-) vojna hunta na pragu vlasti svakih 30-tak godina :D

pitanje! na koji se nacin odredjuje ko je musliman ili ne i kao takav ima ili ne pristup svetom gradu?
Ama kakvu ti raspravu hoces voditi o tome sto u Meku ne mogu nemuslimani? POtpuno je i bez sumnje utvrdjeno da u Meku mogu samo muslimani. STa sad ti tu hoces ozbiljno raspravljati?

POsto kazes da znas da se radi o poredjenju dva drustvena uredjenja, zasto pokusavas podmetnuti ideju da se govori o islamu? Hem je nisko, hem je bezveze, hem te insinuacije mozes negdje drugdje. Savim je sigurno i pouzdano da je Saudia monarhija, u kojoj glavnu rijec vodi i sve zakone donosi kralj/vlada imenovana od strane kralja, a kao savjetnici nastupaju religijski lideri u skladu sa sarijom. I, tako oni svi skupa potpisase dekret po kojem u Meku mogu samo muslimani. Men' se cini - sasvim se dobro uklapa u sistem. A kome se cini drugacije - kazu da se zalbe mogu slati kralju licno.

S druge strane, Grcka se u kompletnoj zapadnjackoj kulturi smatra kolijevkom demokratije, ne zato sto u grckoj cvjetaju ruze, nego zato sto su se prvi oblici demokratije pojavili i razvili upravo u toj Grckoj. KOme nije jasna razlik aizmedju Anticke Grcke i danasnje Grcke, ima ozbiljnih problema. :-)

Za pitanje - pojma nemam, nit sam muslimanka, nit sjedim u Saudiji i pisem zakone...

P.S. dobro je da si shvatio da kada pisem crveno - pisem kao moderator i o tome nema rasprave. Sto je napisano crnim slovima - bujrum. Raspravljaj kol'ko hoces - sve dok postujes pravila foruma.
tranquil

#139 Re: Meka samo za muslimane?

Post by tranquil »

Prvo bih rekao da mi se ove zabrane ne sviđaju, ali šta se može, ljudi su tako uredili sebi život i iskreno, ni ne želim ići tamo gdje nisam poželjan. Religija i s njom povezane društvene pojave me fasciniraju, ali ne toliko da suze ronim zato što me negdje ne puštaju. Ne moram sve vidjeti iz prve ruke.

Ne želim dakle biti advokat niti optužbe niti odbrane ni Atosu niti Meki, ali ovdje se pokušava prilično izjednačiti, dok razlike između ta dva mjesta ipak postoje.

Očigledna razlika je ta da zabrana na Atosu nije na religijskoj osnovi, nego na nekoj drugoj, koja postoji širom Europe i svijeta:

ImageImage

Znamo svi da slične zabrane postoje u samostanima i drugim vjerskim institucijama širom Europe, i to apsolutno nije problematično, isto kao što nije problematično da žene ne mogu postati popovi ili hodže (osim ako niste anglikanka) ali Atos izdvajamo kao problem samo zato što je u Grčkoj, a Grci su ponosni na demokratiju?!? Jel' samo zbog te paralele?

Pa da onda pomenem da Atos sa svojom autonomijom NIJE dio EU ekonomsko-monetarne unije (dok npr. Grčka jeste) zato što je Atos, što se njih tiče, zasebna država, samo koja ne traži međunarodno priznanje, nema neka posebna obilježja, tako da se računaju kao dio Grčke, mada imaju, kao što vidimo, i zasebne zakone. Da ne bi ispao "država u državi", tretira se kao privatni posjed crkve - a oni imaju u cijelom svijetu prava da dadnu takvu zabranu.

I da, Grčka demokratija. Iako se Grčka busa da baštini tradiciju demokratije - koju u antičko vrijeme nije čak ni imala cijela tadašnja Grčka nego samo grad-država Atena - dok je susjedna Sparta bila vjerovatno jedan od najnedemokratskijih sistema u historiji - Atos nema veze s tim, niti se busa u prsa da ima, to je srednjovjekovna monaška država, tako da nema potrebe na silu povlačiti takve paralele samo da bi se efektnije poentiralo: "i to sve u Grčkoj, kolijevci demokratije".

I na kraju razlika je u tome da u DEMOKRATSKIM institucijama EU i Grčke ipak postoji inicijativa, naročito od strane ženskih poslanica, da se ta zabrana ukine. Nadležnost NEMAJU tako da im ne mogu narediti i ta inicijativa je sve što i mogu. Mislim, mogli bi silom, ali to više nije demokratija? Prema tome, kada pominjete demokratiju imajte u vidu da ovdje ipak poredite Saudijsku Arabiju i EU. Kada nemuslimanski poslanici (ili ženske poslanice) u parlamentu Saudijske Arabije budu podnijeli sličnu inicijativu, pa makar bila ignorisana ili odbijena, tada možete vući ovakve paralele i pomenuti riječ "demokratija" u istom pasusu.
Shoshana

#140 Re: Meka samo za muslimane?

Post by Shoshana »

Today, by virtue of the Treaty of Suvres of 10 August 1920, which was ratified by the Treaty of Lausanne of 24 July 1923, the Holy Mountain is under the sovereignty of Greece and is administered in accordance with the express provisions of :.......

http://www.mountathos.gr/active.aspx?mo ... fc586}View

Sto se tice toga da li je zabrana religijskog karaktera ili ne, naravno da jeste. Pa nije valjda iz higijenskog :-)

A - ja paralele ne vucem izmedju dva sistema, jednog demokratskog i jednog totalitarnog. Ja vucem paralele izmedju naseg odnosa prema istim. Ocito je da ima slicnih zabrana religijskog karaktera koje se tolerisu (ja ih uopste ne napadam, ne znam jesi li primijetio), ja samo konstatujem da su one tu - medju nama. Pa, ako nam je OK da se u drzavi Grckoj, u Evropi, ne moze na Atos, onda bi nam, valjda, trebalo biti OK da se ni u totalitarnoj Saudiji ne moze u Meku. Eh, sad, ko ima dva razlicita arsina za njih tamo, i za nas ovdje....
tranquil

#141 Re: Meka samo za muslimane?

Post by tranquil »

Pod "zabrana nije na religijskoj osnovi" mislio sam da nije zabranjeno za pripadnike drugih religija.

Naravno da je pod suverenitetom Grčke, ali koji je ograničen tačkama koje sam rekao prethodno, dakle niti Grčka niti EU ne mogu im narediti da skinu tu zabranu. Sve i da je u centru Atine bez bilo kakvih povlastica, koja je razlika po pitanju te zabrane između Atosa i nasumičnog samostana u Europi? Razlika je u tome što se Atos efektno može koristiti za ovakve rasprave, da bismo skrenuli pažnju na to kako je Grčka dvolična kolijevka demokratije (a Atos je prvi put u sastavu Grčke države od XX vijeka, toliko o vezi s antičkom demokratijom).

I očigledno ne postoje dva NAŠA aršina, kao što sam rekao, smetaju mi obje zabrane, i većini ljudi smetaju obje zabrane, ali nije problem u NAŠEM pristupu - naime, protiv zabrane na Atosu se između ostalog čak i legalno bunimo, i to nam je u tim državama (Grčka i EU) i dozvoljeno, i zbog toga ćemo za našeg života možda čak i vidjeti ukidanje te zabrane.

Eh, ko sada ima različite aršine?
snaga_znanja

#142 Re: Meka samo za muslimane?

Post by snaga_znanja »

Problem je u tome sto je Saudijska Arabija jedna jako bogata drzava ali istovremeno jako zaostala. Sve ostalo je supljiranje.
arte.fakt

#143 Re: Meka samo za muslimane?

Post by arte.fakt »

smijesni su mi ove "demokrate" koji kritikuju islam , ako se demokratija portudi mozda ce nekad biti i blizu islamskom sistemu i pravdi koju garantuje islam ...
Shoshana

#144 Re: Meka samo za muslimane?

Post by Shoshana »

tranquil wrote:Pod "zabrana nije na religijskoj osnovi" mislio sam da nije zabranjeno za pripadnike drugih religija.

Naravno da je pod suverenitetom Grčke, ali koji je ograničen tačkama koje sam rekao prethodno, dakle niti Grčka niti EU ne mogu im narediti da skinu tu zabranu. Sve i da je u centru Atine bez bilo kakvih povlastica, koja je razlika po pitanju te zabrane između Atosa i nasumičnog samostana u Europi? Razlika je u tome što se Atos efektno može koristiti za ovakve rasprave, da bismo skrenuli pažnju na to kako je Grčka dvolična kolijevka demokratije (a Atos je prvi put u sastavu Grčke države od XX vijeka, toliko o vezi s antičkom demokratijom).

I očigledno ne postoje dva NAŠA aršina, kao što sam rekao, smetaju mi obje zabrane, i većini ljudi smetaju obje zabrane, ali nije problem u NAŠEM pristupu - naime, protiv zabrane na Atosu se između ostalog čak i legalno bunimo, i to nam je u tim državama (Grčka i EU) i dozvoljeno, i zbog toga ćemo za našeg života možda čak i vidjeti ukidanje te zabrane.

Eh, ko sada ima različite aršine?
Super, ako zanemarim vlastiti ego i cinjenicu da bih htjela posjetiti oba mjesta, meni ne smeta ni jedna zabrana. Sve dotle dok su pravila jasna i ne ostavljaju nikakve dvojbe.

To sto se Grcka tradicionalno smatra kolijevkom demokratije - mada cak ni Atenska Demokratija nije bila nista drugo nego robovlasnicko drustvo nije moja izmisljotina, te je nemoj meni na nos nabijati :-)

A sto se tice legalnog bunjenja - kome smeta, nek se buni. I u Saudiji se moze legalno buniti. POsalje se pismo kralju.
tranquil

#145 Re: Meka samo za muslimane?

Post by tranquil »

arte.fakt wrote:smijesni su mi ove "demokrate" koji kritikuju islam , ako se demokratija portudi mozda ce nekad biti i blizu islamskom sistemu i pravdi koju garantuje islam ...
Problem je u tome što se ovdje NE KRITIKUJE ISLAM, nego država na čijem se teritoriju nalaze najveće Islamske svetinje.

Prije oko godinu i po u gostima par dana su mi bili par starijih Francuza, dio hora koji je posjetio Sarajevo i Bugojno. Jedan je bio fotograf, i naravno, prilikom šetnje Sarajevom, morao sam ga odvesti na Baščaršiju i do Begove džamije. Čovjek je bio vidno impresioniran ljepotom džamije i vidjelo se da je htio da uzme neku sliku, ali je neodlučno stajao na kapiji.

Pojasnio sam da nema nikakvih problema da uđe - uostalom, imaju tamo oznake za turiste i vidi se lijepo šta je zabranjeno a šta nije, tako da sam ga uvjerio da mu se neće desiti sve dok ne radi ništa što ne bi radio u crkvi, i nakon toga je neko vrijeme hodao u krugu džamije i uzeo nekoliko predivnih fotografija.

Kontam nešto "vidi islamofoba, doslovno se preplašio", a onda skontam da ima tu nešto i nepoznavanja, a osim toga sve dok se Islam izjednačava sa Saudijskom Arabijom, i nije čudno njegovo oklijevanje.

Nekoliko mjeseci poslije nađem se u Makedoniji - i domaćini su nas redom poveli u sve i jednu historijski bitnu crkvu ili manastir, naravno bez ijednog pitanja o vjeroispovijesti, niti je bilo odvajanja žena od muškaraca. Samo se ulaz u staru kapelu kod manastira svetog Nauma plaćao, i još jedna stara crkva u samom Ohridu (ne sjećam se imena) a i to smo uspjeli izbjeći "na štelu".

Međutim na par mjesta se ZABRANJIVALO FOTOGRAFISANJE. Sjetim se francuza i kontam nešto "pazi ovo, u džamiji možeš raditi stvari koje su u crkvi zabranjene, ja njemu rekao da slobodno radi isto što bi radio u crkvi, pa možda se baš zato skanjivao :D ". Međutim, indikativno je bilo to što je zabrana fotografisanja bila na istim mjestima gdje se plaćao ulaz i gdje je bio zvanični štand sa suvenirima - radilo se naime o čistoj zaštiti vjerskog turizma. Sva ostala mjesta su bili otvorena za bilo kakvu vrstu fotografisanja.

Imamo dakle tri pristupa:
1. Dopustiti posjete svima ali bez pretvaranja u religijski turizam i slične cirkuse. Koga zanima neka vidi, možda bude i pozitivno uticalo na njega. Primjer: Begova džamija. Ispravno.
2. Dopustiti posjete svima, što je još dobro jer se može lijepo zaraditi. Primjer: Međugorje, sveti Naum kod Ohrida. Pogrešno.
3. Zabraniti bilo kakav oblik posjete koje nemaju veze sa molitvom. Takođe pogrešno. Pa i ljudi koji dolaze a neće se moliti dolazee opet IZ RELIGIOZNIH razloga, želeći da vide, da nauče, možda i ... ko zna, promjene konfesiju?

Dakle problem definitivno nema veze sa Islamom, i nemojte drugim podmetati da su protiv Islama i slične neistine. Jasno je kao dan da je problem u vladajućoj strukturi u Saudijskoj Arabiji, isto kao što je kod Atosa problem u religijskom fanatizmu uprave Atosa - ne Grčke ili EU, koje bi najradije ukinule tu zabranu, niti problem ima bilo kakve veze s demokratijom koja se uporno pominje, osim što veći stepen demokratije može pomoći da se te zabrane prije ukinu.
Shoshana wrote:I u Saudiji se moze legalno buniti. POsalje se pismo kralju.
Super, drago mi je čuti. E onda pošto smo zaključili:
- da su Grčka/EU i Saudija isti po pitanju vjerskih sloboda i ograničavanja kretanja na religijskom osnovu
- da svi imamo iste aršine i za jedne i za druge
- da možemo slobodno kritikovati i pokretati incijative za promjenu i kod jednih i kod drugih

oko čega se onda raspravljamo?
Shoshana

#146 Re: Meka samo za muslimane?

Post by Shoshana »

Ja se i javih samo zato sto mi je rasprava na temu oko toga sta se smije a sta se ne smije u Saudiji - bezvezna :-)

(a malo i zato sto sam zloca po prirodi pa volim pisat uz vjetar :D )
El_comadante

#147 Re: Meka samo za muslimane?

Post by El_comadante »

ovdje je sve manje više objašnjeno ali da ija koju dodam. kao što rekoše u Meki i Medini ima veliki broj vjernika koje je teško kontrolisati toliku masu a kako još k tome i turiste? svka zemlja ima određeni broj koliko može hadžija poslati na Hadž i u neki mse zemljama čeka na red da bi mogao otići. dakle đaba pare i to što si musliman nemožeš otići radi gužve. dalje za ove demokrate pitanje kako to da nepoštuju slobodu vjere i vjeroispovjesti? to je sveto mjesto svih muslimana i netreba niko od nemuslimana da bude tu to je tako i govoto. e sad to nema velike veze sa Saudijskom Arabijom osim što se nalzai u toj državi. i još jedan primjer nedomkratičnosti demokratske zemlje: bjela kuća u Americi također ima historijsku vrijednost pa opet nemožeš ući kad i kako hočeš a ne da slikaš.
erlman

#148 Re: Meka samo za muslimane?

Post by erlman »

i na aerodromu fino pise

ZABRANJEN ULAZ NEVJERNICIMA I PSIMA
erlman

#149 Re: Meka samo za muslimane?

Post by erlman »

djuturum

#150 Re: Meka samo za muslimane?

Post by djuturum »

Zabrana ulaska u Mekku i njen Harem nevjernicima, jer Uzviššeni kaže, u prevodu značenja ajeta: „O vjernici, mnogobošci su sama pogan, i neka više ne dolaze na hadždž Časnom hramu poslije ovogodišnjeg hadždža.” (Et-Tevbe, 28)
Post Reply