palermo wrote:
Ma ne da se ni meni, ali bogati bi li mi objasnio ovu logičku vratolomiju, kvalitet je ali se nije dokazao kao kvalitet.
Ne znam sta ti nije jasno logicki? Ne pricam kineski. I ti sam postavljas takvu logicku kontrukciju. Ako "ispliva" onda znaci da je kvalitet bio tu i ranije. Kao fudbalski strucnjak, ti to trebas prepoznati i pomoci mu da ispliva ranije. Inace kvalitet moze i da ne ispliva ako nemas podlogu na kojoj ce pokazat taj kvalitet.
Cijelo fudbalsko odgajanje je u stvari pomaganje kvalitetu da ispliva. Ako ga ne dobijes, tesko ces isplivati. To sto ti licno ne vidis kvalitet dok ne ispliva je tvoj problem. Ali tako je to kad ti klub tavori godinama na dnu lige, a sada i na dnu druge lige, pa mislis da nista drugo ne valja, jel.
palermo wrote:
Imali smo mi dosta sluačjeva iz BiH lige koji ovdje bili majstori, o njima se pričalo, pa šipak. Evo, ovi igrači koji dolaze iz RS-a....Grahovac, dobio šansu u Rapidu, taman klub po mjeri da ti bude odskočna daska, eno ga šalju na posudbu u nedođiju,
Grahovac ide u Astanu. To je klub koji je prosle sezone igrao grupnu fazu Lige Sampiona. A zasto ide ne znam, ali me ne bi cudilo da ide za parama. A zasto nasi igraci redovno idu na destinacije van EU, o tome je pisano nadugo i nasiroko, ali ocigleno nekima ne ide u glavu.
palermo wrote:
pa onaj bek Subić, ode u Partizan, odigra jednu sezonu i nazad, pa Zeba recimo, pa evo Graovac najbolji mladi stoper bh lioge pa ništa....pa evo i Prcić, iako će on k'o i imati nešto od karijere....
a Višća, Zukanović, Bajić su baš primjeri igrača kod kojih je isplibvao kvalitet...e evo ih u reprezentaciji....
Bajic, Visca i Zukanovic su predugo cekali da budu pozivani. I to pozivani znaci ne samo da popune mjesto na dodatnom spisku.
Kako po stoti put objasniti a da razumijes? Igrac iz BiH i igrac iz Hrvatske, kamo li Holandije, jednakog talenta - nemaju istu sansu da taj talenat dokazu. Nemaju uopste istu sansu za napredak u karijeri. Sama sara u putovnici te sputava, a kamo li neke druge stvari. Ti kad ovdje igras lopte, tebi je lutrija potpisati profi ugovor sa 18, na 500km mjesecno, bez ostalih doprinosa. Igrac eto tog Rapida sa 17 se vec moze nadati 10 puta vecem ugovoru. Igrac iz Rapida je zasticen drzavom, zasticen Savezom. Igraca iz BiH ce menadzer napraviti svojim pijunom. Igrac iz Austrije ako nema kvalitet ili kad se penzionise on vec zna da se moze osloniti na druge stvari u ekonomiji. Igrac iz BiH moze usima mahati ako si ne sredi kakvu gazu sto prije, bilo gdje. Igrac iz Austrije nece ici za 10 hiljada eura godisnje u Kazahstan. Igrac iz BiH hoce, pa cak i onaj koji igra u toj Austriji.
Uz sve to nadodati manjak podrske iz reprezentacije, manjak podrske iz saveza, manjak podrske u juniorskim selekcijama.
Ali ocigledno ne vrijedi objasnjavati. Takvih kao ti nam je u stvari puna zemlja. Zato takvi igraci ni nemaju podrsku kakvu trebaju, preko medija, preko drustvenih mreza. Hoce da vide Dzeku po 101-i put, Spahu, itd. Dok se ne raspadnu. Onda cemo mahat usima.
Zemlja ljudi bez ikakve vizije.