Mehanicar za motore
- trknuti25
#1 Mehanicar za motore
POzz... da li mi mozete reci di kod nas u bih ima mehanicara za motore, ali na princip da on ili putuje ili moze doci kod mene, jer ja ne mogu prevesti moj motor dalje.. radi se o suzuki dr 650 92 godina.. malo koji mehanicar se razumije u starije modele
- far rider
#2 Re: Mehanicar za motore
... a još manje u novijetrknuti25 wrote:malo koji mehanicar se razumije u starije modele
Taj motor ti spada u kategoriju "neuništivih", jedan cilindar, zračno hlađenje... vrlo jednostavan za održavat i popravit. A nije ni težak.. dvojica ga mogu bez problema natovarit u kombi i prevuć gdje god želiš.
- kijamet insan
#3 Re: Mehanicar za motore
Sta te zeza napisi pa da ga mi forumasi popravimo zacas. Nas mozak tvoje ruke dodjes pivu kad nas vidis 
- trknuti25
#4 Re: Mehanicar za motore
far rider wrote:... a još manje u novijetrknuti25 wrote:malo koji mehanicar se razumije u starije modele![]()
Taj motor ti spada u kategoriju "neuništivih", jedan cilindar, zračno hlađenje... vrlo jednostavan za održavat i popravit. A nije ni težak.. dvojica ga mogu bez problema natovarit u kombi i prevuć gdje god želiš.
nije tezak, samo 185 kg pun
- trknuti25
#5 Re: Mehanicar za motore
kijamet insan wrote:Sta te zeza napisi pa da ga mi forumasi popravimo zacas. Nas mozak tvoje ruke dodjes pivu kad nas vidis
vergla, ima struje, al nece okresat
- kijamet insan
#6 Re: Mehanicar za motore
Kakva je svijeca nakon verglanja ?? Suha ko barut !!!!!
Nalij mu spricom malo benzina u cilindar zavrni svjecicu nazad i zavreglaj bez gasa
Ako se ono ko malo javi ponovi proceduru par puta ako neupali skidaj karburaciju i ocisti je.. Provjeri i protok goriva kroz crijeva mozda je filter zapusen od silnog trunja i taloga sto nam ga nesebicno dijele svaki put kad tankamo
Evo ti i super video ako te bude karburator peglao.
Nalij mu spricom malo benzina u cilindar zavrni svjecicu nazad i zavreglaj bez gasa
Ako se ono ko malo javi ponovi proceduru par puta ako neupali skidaj karburaciju i ocisti je.. Provjeri i protok goriva kroz crijeva mozda je filter zapusen od silnog trunja i taloga sto nam ga nesebicno dijele svaki put kad tankamo
Last edited by kijamet insan on 27/02/2014 19:52, edited 1 time in total.
- far rider
#7 Re: Mehanicar za motore
185 kg nije ništa.. to je lakši motor
i taj tvoj kvar je što se tiče diagnoze sitnica.. to ti svako ko se imalo razumije može zaokružit i nać problem.
- trknuti25
#8 Re: Mehanicar za motore
danas sam mu stavio nove svijecice onako bas nove! i vergla i nece opet
ne znam sta da mu radim, sad sam ga stavio na punjenje, nek prenoci, nije se dugo palio a skinuta mu je klema bila, pa nek se napuni malo baterija.. pa cu ujutro probat opet zaverglat, ako ne.. ne znam sta radit, jer kod nas nema bas nitko da se razumije u to.. /
- trknuti25
#9 Re: Mehanicar za motore
to sa ljevanjem benzina u cilindar, jel to stvarno ili me zaje.... necu da mi drmne i on i cijela garaza uz kucu..kijamet insan wrote:Kakva je svijeca nakon verglanja ?? Suha ko barut !!!!!
Nalij mu spricom malo benzina u cilindar zavrni svjecicu nazad i zavreglaj bez gasa![]()
Ako se ono ko malo javi ponovi proceduru par puta ako neupali skidaj karburaciju i ocisti je.. Provjeri i protok goriva kroz crijeva mozda je filter zapusen od silnog trunja i taloga sto nam ga nesebicno dijele svaki put kad tankamo![]()
a karb je ociscen, i protok goriva je normalan, prolazi kroz crijevo.. a kad pogledam jel ima goriva u karburatoru.. ima.. tako da.. karb je ciscen zadnji put na servisu, kod ovog jednog, ali on to ne radi vise.. e sad nije valjda da se opet nakupilo smeca..
- kijamet insan
#10 Re: Mehanicar za motore
Kakve su ti svjecice nakon sto si verglao SUHE ili MOKRE OD BENZINA ??
Ozbiljno ti govorim stari. To ti je stari trik za sve starije modele kada te handri dovod goriva. Taj potisak koji se desi kada motor nakratko upali najcesce ukloni oksidaciju po diznama ili drugu prljavstinu koja se najcesce desi ako je motor nije dugo vozen a gorivo nije ispraznjeno iz karburatora prije toga i isparavanjem nastaje oksidacija aluminija..
Nema te sta drmnut uzmes malu spricu na nju stavis tanko crijevo povuces goriva iz tanka i naspes mu cirka 5 mililitara direktno u svaki cilindar kroz otvor svjecice. Vratis svjecice nazad nabrzaka stegnes i zaverglaj.. Naravno da moras paziti da neprolijes gorivo po izduvnim granama i svukud naokolo. Zato se i koristi sprica i tanko crijevo kako bi mogao precizno nasuti u sam cilindar..
Mora se javiti , ono na pocetku ako se samo nakratko javi i ugasi, probaj opet zaverglati bez gasa ako nece izvadi svjece prebrisi ih i ponovi postupak i garantujem ti da ce upaliti ako kao sto ti kazes ima dobru varnicu na svijecama.
To ti nije nista novo imas artikle poput toga kupiti i u trgovinama ovo ti je iz kucne radinosti nas starih majstora koji smo se u vremenu nedostatka svega i svacega snalazili kako znamo i umijemo te samim tim poticali razvijanje mozdanih vijuga
Evo ti i jedan primjer
Ako nevjerujes ukucaj na you tube starter fluid motorcycle i samo ce ti se kazati samo sto je u ovim sprejevima cisti etanol i on se naspreja u zracni filter i ona palis motor.. Kazem ti probaj i kad upali javi se na pp da se dogovorimo gdje ces mi platit pivu
Ozbiljno ti govorim stari. To ti je stari trik za sve starije modele kada te handri dovod goriva. Taj potisak koji se desi kada motor nakratko upali najcesce ukloni oksidaciju po diznama ili drugu prljavstinu koja se najcesce desi ako je motor nije dugo vozen a gorivo nije ispraznjeno iz karburatora prije toga i isparavanjem nastaje oksidacija aluminija..
Nema te sta drmnut uzmes malu spricu na nju stavis tanko crijevo povuces goriva iz tanka i naspes mu cirka 5 mililitara direktno u svaki cilindar kroz otvor svjecice. Vratis svjecice nazad nabrzaka stegnes i zaverglaj.. Naravno da moras paziti da neprolijes gorivo po izduvnim granama i svukud naokolo. Zato se i koristi sprica i tanko crijevo kako bi mogao precizno nasuti u sam cilindar..
Mora se javiti , ono na pocetku ako se samo nakratko javi i ugasi, probaj opet zaverglati bez gasa ako nece izvadi svjece prebrisi ih i ponovi postupak i garantujem ti da ce upaliti ako kao sto ti kazes ima dobru varnicu na svijecama.
To ti nije nista novo imas artikle poput toga kupiti i u trgovinama ovo ti je iz kucne radinosti nas starih majstora koji smo se u vremenu nedostatka svega i svacega snalazili kako znamo i umijemo te samim tim poticali razvijanje mozdanih vijuga
Evo ti i jedan primjer
Ako nevjerujes ukucaj na you tube starter fluid motorcycle i samo ce ti se kazati samo sto je u ovim sprejevima cisti etanol i on se naspreja u zracni filter i ona palis motor.. Kazem ti probaj i kad upali javi se na pp da se dogovorimo gdje ces mi platit pivu
- Ramzess Veliki
#11 Re: Mehanicar za motore
Ako će plaćat' pivu ja ću mu ga gurat' da upali.

- trknuti25
#12 Re: Mehanicar za motore
moze i gajbu 
- trknuti25
#13 Re: Mehanicar za motore
kijamet insan wrote:Kakve su ti svjecice nakon sto si verglao SUHE ili MOKRE OD BENZINA ??
To ti nije nista novo imas artikle poput toga kupiti i u trgovinama ovo ti je iz kucne radinosti nas starih majstora koji smo se u vremenu nedostatka svega i svacega snalazili kako znamo i umijemo te samim tim poticali razvijanje mozdanih vijuga![]()
Evo ti i jedan primjer
eo vidit cu kad probam, pa javim, al jutros ja razdvojim tank od karburatora,isti zvuk verglanja hm
- far rider
#14 Re: Mehanicar za motore
Prvo što moraš uradit je provjerit dali uopšte imaš varnice na svijećici.
Kao i sve ostalo možeš nać upustvo na yt.. http://www.youtube.com/watch?v=5FZdDbVgVg0
EDIT:
i ovo upustvo za diagnozu: http://www.youtube.com/watch?v=cdif7gaWDLc Otiđi bilo kojem auto-mehaničaru moće ti to sve uradit i nać problem.
Kao i sve ostalo možeš nać upustvo na yt.. http://www.youtube.com/watch?v=5FZdDbVgVg0
EDIT:
i ovo upustvo za diagnozu: http://www.youtube.com/watch?v=cdif7gaWDLc Otiđi bilo kojem auto-mehaničaru moće ti to sve uradit i nać problem.
- kijamet insan
#15 Re: Mehanicar za motore
Ramzess Veliki wrote:Ako će plaćat' pivu ja ću mu ga gurat' da upali.![]()
![]()
- trknuti25
#16 Re: Mehanicar za motore
ovako provjerio sam svjecice.. obe rade, tj na jednoj kapici obe rade isku, dok na drugoj kapici nema iskre,, znaci ta kapica ne radi isku.. a obe svjecice su bile mokre, tj crne nakon verglanja, nisu bile suhe..
sta dalje.. da nadjem na piku ili di vec tu bobinu?
e i zar on ne bi mogao okresati ako jedna svjecica radi iskru??
sta dalje.. da nadjem na piku ili di vec tu bobinu?
e i zar on ne bi mogao okresati ako jedna svjecica radi iskru??
- far rider
#17 Re: Mehanicar za motore
Moraš i kompresiju provjerit.. bez kompresije neće sigurno upalit. Neki to znaju valjda i sa prstom procjenit.. tj. prstom začepe rupu gdje se zavrće svijećica i tako procjene kompresiju ali lično to nisam tako nikad radio. Moguće da se može ostat bez prsta.
Bolje nađi nekog sa odgovarajućim instrumentom.
- trknuti25
#18 Re: Mehanicar za motore
e kompresiju ne znam provjerit, ali kad sam verglao, puhalo je iz rupa dosta jako, s tim da nisam bio blizu, osjecao sam, pa recimo da je kompresija dobra
a ta bobina ako ju idem zamijenit, kosta 100 KM cca.. previse.. a meni samo lula treba, kad bi mogao nekako rucno napravit tu lulu
a ta bobina ako ju idem zamijenit, kosta 100 KM cca.. previse.. a meni samo lula treba, kad bi mogao nekako rucno napravit tu lulu
- Ramzess Veliki
#19 Re: Mehanicar za motore
A da zovneš dobrog majstora? 
- trknuti25
#20 Re: Mehanicar za motore
da ga ima, ne bi vas tu mucio... zato i ocu sam popravit sta mogu.. nema nitko u krugu cca 50 km da bi znao, al da ja imam auto s kukom ili prikolicu, odvezao bi ja njega nekud.. ovako mi stoji u garazi i trune.. i jos ovako vrime i ja na biciklu -.-
-
esso_sa
#21 Re: Mehanicar za motore
Ja da sam na tvom mjestu, odvukao bi kod nekog solidnog majstora da provjeri ventile i nastima ih (ako vec nisu izgorili)
Raja cesto ne vode racuna o stimanju zazora ventila pa im isti izgore i onda ne zatvaraju kako treba i bjezi kompresija. Rezultat = dugo vergla da upali ili nece nikako da upali
Posto kazes da imas iskru i gorivo, sve mi govori da imas problem sa kompresijom
Raja cesto ne vode racuna o stimanju zazora ventila pa im isti izgore i onda ne zatvaraju kako treba i bjezi kompresija. Rezultat = dugo vergla da upali ili nece nikako da upali
Posto kazes da imas iskru i gorivo, sve mi govori da imas problem sa kompresijom
- trknuti25
#22 Re: Mehanicar za motore
dvi su svjecice, jedna daje isku, druga ne, al zar ne bi on trebao upalit bez obzira sta jedna nema isku.. nije do svjecice vec do te lule, kapice.. i svjecice su mi nauljene nakon verglanja, sta bi to moglo biti? mislio sam otvorit ga ispod da ulje iscuri sve, da nije mozda smece upalo ili ko zna sta.. i ulit novo ulje... i zanima me, jel on moze upalit na guranje, ako ima te probleme? onako u drugu ga stavit i skocit na njega, kako li vec ide.. obicno sam ja taj koji gura 
-
esso_sa
#23 Re: Mehanicar za motore
Nisam upratio da si ranije napisao da nemas iskru na jednoj svjecici...
A jesu li svjecice bas nauljene ili su u stvari mokre od benzina ??? To je jako bitno !
Ako su nauljene, onda vrlo lako moze bit da imas problem u bloku ili glavi - ostecen klip, pukla neka karika, ne dihtuju gumice na ventilima i slicne stvari koje mogu dovesti do toga da ulje zavrsi u komori za sagorijevanje...
Test kompresije svakako moze dosta pomoci i suziti izvore problema...
Uradis prvo normalni test kompresije pa onda uradis tzv "mokri test" gdje, kroz rupu od svjecice, sipnes malo ulja u svaki cilindar, zaverglas i tako mjeris - ako kompresija znatno skoci (u odnosu na test bez ulja) onda su ti karike/klipovi otisli. Ako se kompresija ne promjeni previse u odnosu na test bez ulja, onda su ti ventili problem...
Ako su ti otisle gumice na ventilima, to neces moci znati samo pomocu testa kompresije
Sve u svemu, internet nije nacin za rjesavanje i dijagnostiku takvih problema... Ti probaj srediti da dobijes varnicu na svim cilindrima pa onda pokusaj upaliti... Ako ni tada ne upali, bolje je da odvuces motor nekom iskusnijem da ti pogleda i sredi motor
A jesu li svjecice bas nauljene ili su u stvari mokre od benzina ??? To je jako bitno !
Ako su nauljene, onda vrlo lako moze bit da imas problem u bloku ili glavi - ostecen klip, pukla neka karika, ne dihtuju gumice na ventilima i slicne stvari koje mogu dovesti do toga da ulje zavrsi u komori za sagorijevanje...
Test kompresije svakako moze dosta pomoci i suziti izvore problema...
Uradis prvo normalni test kompresije pa onda uradis tzv "mokri test" gdje, kroz rupu od svjecice, sipnes malo ulja u svaki cilindar, zaverglas i tako mjeris - ako kompresija znatno skoci (u odnosu na test bez ulja) onda su ti karike/klipovi otisli. Ako se kompresija ne promjeni previse u odnosu na test bez ulja, onda su ti ventili problem...
Ako su ti otisle gumice na ventilima, to neces moci znati samo pomocu testa kompresije
Sve u svemu, internet nije nacin za rjesavanje i dijagnostiku takvih problema... Ti probaj srediti da dobijes varnicu na svim cilindrima pa onda pokusaj upaliti... Ako ni tada ne upali, bolje je da odvuces motor nekom iskusnijem da ti pogleda i sredi motor
- far rider
#24 Re: Mehanicar za motore
kod njega su dvije svijećice na jednom cilindru. Ako je sve ostalo okej on bi moro radit i samo na jednoj svijećici, možda bi teže palio.. ali da ne upali nikako? To u svakom slučaju nije glavni problem. I ja mislim da ipak nažalost nemaš dovoljno kompresije da okreše.. što je veći problem.
- far rider
#25 Re: Mehanicar za motore
A provjeri ventile u svakom slučaju.. nemoraš imat nikakav specialni alat, skini deklo ili čepove za štelovanje ventila ako ima.. vrti motor ključem u kontra smijeru kazaljke na satu (tako je mislim kod većine) uprati onu ot marku ispod čepa.. i kad dođe na nju klackalice bi se morale moć malo klimat rukom, tj osjetit mali zazor. Ako ga nema onda su ventili pretegnuti. To je mislim jedino što možeš sam uradit.
Nađi na netu ngedje servisnu knjigu pa provjeri to tako.
EDIT:
https://www.youtube.com/watch?v=urYvd9mwtfU
Nađi na netu ngedje servisnu knjigu pa provjeri to tako.
EDIT:
https://www.youtube.com/watch?v=urYvd9mwtfU