Meggle BiH

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
Oportunista

#1 Meggle BiH

Post by Oportunista »

Pozdrav svima....

Evo jedno zapažanje. Na oficijelnoj stranici Meggle Bosna i Hercegovina http://www.meggle.ba/company.html tekst napisan na engleskom jeziku odaje da, tko god ga je pisao je krajnje nepismen i nije kompetentan da se bavi poslom kojim se bavi...

Šteta za ovu firmu, jer koliko znam ima poprilično dobar asortiman proizvoda.

U tekstu nije riječ o sitnim "typo" greškama (a ni one po pravilu ne bi trebalo postojati), nego je dakle u pitanju krajnja neozbiljnost i nepismenost:
-pisanje tačke poslije godine,
-brkanje pojma employer i employee,
-bukvalan prevod teksta, tako da finalni tekst nema značenje,
-brkanje prošlog i sadašnjeg vreman,
-"Milking" znači operacija crpljenja mlijeka - a ne mliječni,
-za osobe koje ne govore B-H-S jezikom skračenice BiH, HR, MK, AL, KS, MNE liče na hemijske elemente,
-pogrešno korištenje riječi...

Ono što me najviše čudi je da se niko nije potrudio da ispravi tekst na toj stranici. Mada sam im poslala tekst sa tačnim prevodom i ukazala im na greške i dalje stoji krajnje nepismen tekst.

Da li sam ja dosadni "sitničar" ili neke firme stvarno ne mare o svojoj reputaciji???
drndalo

#2 Re: Meggle BiH

Post by drndalo »

Ima ih koji ne znaju da ne znaju... Dosta.... :evil:
Kristijana

#3 Re: Meggle BiH

Post by Kristijana »

Oportunista wrote: Da li sam ja dosadni "sitničar" ili neke firme stvarno ne mare o svojoj reputaciji???
Ma nisi, svaka ti čast, ja koristim njihove proizvode i da sam bila otišla na tu stranicu i vidjela to, svakako bi mi ostavilo loš utisak. :twisted:

Odmah bih se premilkila na Vindiju ili Dukat. :lol:
-pisanje tačke poslije godine
Pravilno je. Naime, kad napišeš 1984 napisala si obični broj, a ne godinu. Tj. napisala si: ''hiljadu devet stotina osamdeset i četiri'', a kad napišeš 1984. napisala si ''hiljadu devet stotina osamdeset i četvrte''. Kad je tačka iza broja, riječ je o rednom broju i cijeli datum treba pisati s tačkama, izuzev rimskih brojeva.

Npr. 4. 11. 2011. je pravilno; ( četvrtog jedanaestog dvije hiljade jedanaeste )

4 11 2011 je nepravilno; ( četiri jedanaest dvije hiljade jedanaest )

4. XI 2011. je pravilno;

4. XI. 2011. je nepravilno.
ivannn

#4 Re: Meggle BiH

Post by ivannn »

ne bih se štel mešat, no ako se ne varam na engleskom (mislim i na njemačkom, možda i na ostalim jezicima) se ne piše točka iza brojeva da bi se to smatralo rednim brojem.
Kristijana

#5 Re: Meggle BiH

Post by Kristijana »

ivannn wrote:ne bih se štel mešat, no ako se ne varam na engleskom (mislim i na njemačkom, možda i na ostalim jezicima) se ne piše točka iza brojeva da bi se to smatralo rednim brojem.
Ma miješaj se, zato smo tu. :D :wink:

To ne bih znala, moguće i da si u pravu. Sačekat ćemo postavljačicu teme da nam ona razjasni, izgleda je profa engleskog u pitanju. :D

Pitanje: kako oni onda razlikuju brojeve, tj. obične od rednih? :?
Znam da se na engleskom piše 1st, 2nd ili 1.st, 2.nd ( sad si me zbunio, Ivane, pa ne znam da li da stavim tačku ili ne ). :lol: No, šta kada su veliki brojevi u pitanju i datumi? :?:
Gray

#6 Re: Meggle BiH

Post by Gray »

ivannn wrote:ne bih se štel mešat, no ako se ne varam na engleskom (mislim i na njemačkom, možda i na ostalim jezicima) se ne piše točka iza brojeva da bi se to smatralo rednim brojem.

Niti su godine u tim jezicima redni brojevi, koliko ja znam.
Gray

#7 Re: Meggle BiH

Post by Gray »

Kristijana wrote:
Ma miješaj se, zato smo tu. :D :wink:

To ne bih znala, moguće i da si u pravu. Sačekat ćemo postavljačicu teme da nam ona razjasni, izgleda je profa engleskog u pitanju. :D

Pitanje: kako oni onda razlikuju brojeve, tj. obične od rednih? :?
Znam da se na engleskom piše 1st, 2nd ili 1.st, 2.nd ( sad si me zbunio, Ivane, pa ne znam da li da stavim tačku ili ne ). :lol: No, šta kada su veliki brojevi u pitanju i datumi? :?:

105656th bez problema.

A datumi (bar godine) nisu redni brojevi.
Kristijana

#8 Re: Meggle BiH

Post by Kristijana »

Znači li to da prepoznaju brojeve logički, tj. u sklopu teksta se vidi da li je riječ o običnom ili rednom broju ( ili samoj godini, npr. da kaže ''bla bla bla ( Year) 1968 bla bla bla...'' )? :?:

Mora li se naglasiti ono Year ''ta i ta''?

A thanks, Gray, :) sad sam se podsjetila da Ameri 11. 9. govore nine eleven.
nellington

#9 Re: Meggle BiH

Post by nellington »

Ne nužno, dok se iz konteksta razumije. Recimo "Back in 1968, folk songs were prohibited in Pleasantville".
Gray

#10 Re: Meggle BiH

Post by Gray »

Kristijana wrote:Znači li to da prepoznaju brojeve logički, tj. u sklopu teksta se vidi da li je riječ o običnom ili rednom broju ( ili samoj godini, npr. da kaže ''bla bla bla ( Year) 1968 bla bla bla...'' )? :?:

Mora li se naglasiti ono Year ''ta i ta''?

A thanks, Gray, :) sad sam se podsjetila da Ameri 11. 9. govore nine eleven.

Mislim da ne moraju prepoznavati logički redne brojeve, oni imaju normalne redne brojeve, (označene sa st, nd, th), samo što kod njih godine nisu predstavljene rednim brojevima nego običnim.

Kod nas su godine redni brojevi, kod njih nisu.
Oportunista

#11 Re: Meggle BiH

Post by Oportunista »

Kristijana wrote:
Oportunista wrote: Da li sam ja dosadni "sitničar" ili neke firme stvarno ne mare o svojoj reputaciji???
Ma nisi, svaka ti čast, ja koristim njihove proizvode i da sam bila otišla na tu stranicu i vidjela to, svakako bi mi ostavilo loš utisak. :twisted:

Odmah bih se premilkila na Vindiju ili Dukat. :lol:
-pisanje tačke poslije godine
Pravilno je. Naime, kad napišeš 1984 napisala si obični broj, a ne godinu. Tj. napisala si: ''hiljadu devet stotina osamdeset i četiri'', a kad napišeš 1984. napisala si ''hiljadu devet stotina osamdeset i četvrte''. Kad je tačka iza broja, riječ je o rednom broju i cijeli datum treba pisati s tačkama, izuzev rimskih brojeva.

Npr. 4. 11. 2011. je pravilno; ( četvrtog jedanaestog dvije hiljade jedanaeste )

4 11 2011 je nepravilno; ( četiri jedanaest dvije hiljade jedanaest )

4. XI 2011. je pravilno;

4. XI. 2011. je nepravilno.
Da, tacno je pisati tacku na kraju godine kada pisemo na nasem jeziku, ali ne i na engleskom. Zato i kazem da je izvrsen bukvalan prevod.

Naime, tacan datum je recimo January 10, 2011
Moze i 10 January 2011 ili 10 Jan 2011 (ovo zadnje je malo vise akademski).
Kristijana

#12 Re: Meggle BiH

Post by Kristijana »

Ma šalji ti njima svoj CV i tačketina. :D :dance:
Lucazode

#13 Re: Meggle BiH

Post by Lucazode »

Oportunista wrote:Pozdrav svima....

Evo jedno zapažanje. Na oficijelnoj stranici Meggle Bosna i Hercegovina http://www.meggle.ba/company.html tekst napisan na engleskom jeziku odaje da, tko god ga je pisao je krajnje nepismen i nije kompetentan da se bavi poslom kojim se bavi...

Šteta za ovu firmu, jer koliko znam ima poprilično dobar asortiman proizvoda.

U tekstu nije riječ o sitnim "typo" greškama (a ni one po pravilu ne bi trebalo postojati), nego je dakle u pitanju krajnja neozbiljnost i nepismenost:
-pisanje tačke poslije godine,
-brkanje pojma employer i employee,
-bukvalan prevod teksta, tako da finalni tekst nema značenje,
-brkanje prošlog i sadašnjeg vreman,
-"Milking" znači operacija crpljenja mlijeka - a ne mliječni,
-za osobe koje ne govore B-H-S jezikom skračenice BiH, HR, MK, AL, KS, MNE liče na hemijske elemente,
-pogrešno korištenje riječi...

Ono što me najviše čudi je da se niko nije potrudio da ispravi tekst na toj stranici. Mada sam im poslala tekst sa tačnim prevodom i ukazala im na greške i dalje stoji krajnje nepismen tekst.

Da li sam ja dosadni "sitničar" ili neke firme stvarno ne mare o svojoj reputaciji???

NA SVU SREĆU
Post Reply