Megakantoni

Gojeni H

#76 Re: Megakantoni

Post by Gojeni H »

-LIBERO- wrote:
GeeTnT wrote:
-LIBERO- wrote:Al je isto tako interesantno da nigdje na svijetu nema ovakve samozatajnosti i skrivanje za koga glasas. Ja apsolutno nemam problema reci koga podrzavam, za koga sam glasao, i za koga misli da hocu slijedeci put glasati. Jer ja od te stranke nemam bilo kakve licne benificije, novcane koristi i sl. Prosto se ideoloski i prakticno pronalazim u njihovoj politici, i to je onda prirodna reakcija glasati za njih.
Interesantno da dobar dio glasaca bas SDA poziva se na pravo na diskreciju, licni odabir u momentu kada dodju na glasacko mjesto :zzzz: ....il samo presucuju kada krenu price ko koga podrzava i zasto.
Interesantno je zbog toga sto ti niko u svijetu na to za koga glasas nece reci "ta ces ba ti.." ili ono demokratski ti potegne "familiju" na svim nivoima.

Velis glasac SDA poziva na diskreciju...pa onda koji ce nam qrac one kabine...trazite da se glasanje prati kao igranje pokera na tv-u, neka svi vide ko za koga glasa..

PITANJE: Ko je napravio politicki zajeb u drzavi: "Ustav, stranke, partije ili narod(i)"?
Govorimo o komunikaciju uzivo...na poslu, raji, familiji. Ovo iza nikova nije bilo kakav parometar.

A neka mi kazu sta hoce. Ja nemam problema sa tim. Ja svaki svoj stav, zbog kojeg sam odabrao stranku kojoj sam dao glas, mogu odbraniti, ili je cak i licno iskritikovati. Mogu uci u bilo kakvu prakticnu ili svjetonazorsku diskusiju, nemam problema sa tim, jer vjerujem u politicki projekat. Ne strahujem za licne privilegije i finansijski interes.

Ali hebena je situacija prijatelju, kada je neko, ipak, u dubini duse i svoga uma, taman i potiskivao to, zapravo zna da brani nepotizam, begovate, neofeudalizam, zaposljavanje po vezama i stranci...klasicni nemoral i pljacku. Upali se ono ljudsko u dubini covjeka koje rezonuje - gdje cu to javno reci pred jaranom ciji je stari ostao bez obje noge, i zive od invalidnine, jer jaran nije dobio posao jer nije 'nas'. Ili gdje cu to reci, kada znam da moj babo radi u BH telekomu, a Samirov na pijaci prodaje za dnevnicu, bez obzira sto je cijeli rat u rovu bio. Gdje cu reci da glasam za SDA, kad su nam park u kojem smo odrasli pretvorili u trzni centar, u cijem je talu nacelnik opstine iz moje SDA itd itd.
A moram za njih, jer mi daju privilegije, novcani nadomjestak vjernosti.

Kazem opet. Korporacija koja drzi masu raje u talackoj krizi. I jednu manju kolicinu onih, kojima Alija jos nije umro...pa eto po automatizmu glasaju za ove. Ali vecina je tu iz prve skupine taldjija, po raznim osnovama.

Ma moze i treci entitet, ako treba stvorit cemo ga mi, samo mi mojne zenu dirati iz BHtelekoma, i mene iz sekretarijata za 'boracka pitanja' pri opstini :zzzz: :D . Ober patrioti, sve vjernici.... :mrgreen: ...moral, vjerska navela, etika = SDA.

Sada, kada razmislim, i ima smisla ona dvosmisleno samozatajna parola pred izbore - Narod zna.

Ne trebaju nastupi na tv, koje je Bakir sve rerom izbjegao. Mogli su lagano ukiniti i plakate i reklame na medijima....jer narod zna. Zapravo NAROD...a ja bi ih nazvao, dooobrim dijelom taoci.

Dakle ide preinaka parole- Jer TAOC zna. :mrgreen: ;-)
SVe je ovo u redu osim definicije NAROD. NAROD koji ti navodis su vjerni glasaci.
Pravi krivci su takodje NAROD, ali NAROD 1. NAROD 1 konstantno izbjegava izbore, cak i na forumu prilicno ponosito odvali "vi ste ih birali", sa cudnim pobjedonosnim tonom, kao da ga se to apsolutno ne tice ... dobrovoljno negiranje realnosti.

Apstinenti odnosno NAROD 1 su daleko opasniji od NARODa, zato sto su brojniji.
oakville

#77 Re: Megakantoni

Post by oakville »

Prpa.ba wrote:I kad bi se krenulo u okrupnjavanje kantona (a nece), ne bi doslo ni do kakvog smanjenja administracije a otvorila bi se pandorina kutija teritorijalne preraspodjele sto na ovim prostorima obicno zavrsi intenzivnom razmjenom misljenja u cetverogodisnjem trajanju. :mrgreen:
:thumbup: Ništa od ove šuplje do narednog pokušaja. Jedine izgledne (u maglovitoj budućnosti :D ) tzv. ustavne promjene su mostar kao glavni federacije bez kantona, uz sarajevo kao tzv distrikt, sve u pokušaju mz-a da koliko je moguće sarajevo izmakne iz bošnjačke kontrole po starom receptu "gdje su srbi i hrvati većina završi etničko čišćenje, gdje su bošnjaci većina promoviraj multivitamine." :D
Alfons Kauders

#78 Re: Megakantoni

Post by Alfons Kauders »

JThomas wrote:tobožnja ljevica je pogrešno mislila da i ona ima taj luksuz. a nema. ljudi su za njih glasali i zajebali se u dobroj vjeri, tražeći nešto bolje i drukčije, a oni su dali veću SDA od same SDA.
S podvucenim se slazem, sa ostatkom bas i ne.

Ljudi su zapravo trazili isto, odnosno nisu bili spremni da bilo kakve reforme. Revizija boraca? Kvote u srednjim? Manji grantovi za NVO? Vecina naroda se digla protiv ovih mjera, i mnostva drugih, sve do dzukaca na ulicama. Ljudi nisu zaista htjeli reforme, to je nazalost cinjenica - svi su htjeli reforme koje njih nece dirati, a koje ce sjebat nekog drugog.

Na kraju je sve kulminiralo paljevinom zgrada, u trenutku kada je privreda pocela stajati na noge i biljeziti rast. I dvije godine kasnije, gle ko je na vlasti, SDA i SBB, a kako su se huskali tada?

To je valjda pouka cijele price, od 2012 do danas. Ako hoces da sta promijenis mimo stozernih stranaka, ocekuj da ce ti se na vrat naklatiti i vjerske zajednice, i borci, i obican narod, i psetoljupci, a na kraju se moze i zapaliti grad. Dakle imamo "demokratski" sistem u kojem se bunt naroda ispoljava samo onda kada je ljevica na vlasti... Kad desnica drzi uzde, nikom nista. Kad je zadnji put bilo veliko okupljanje? Kada su organizovane kojekakve akcije, blokade saobracaja itd?

Zna se, kad SDA ili HDZ nisu na vlasti i kada im haos odgovara. Ovako bi se moglo reci da smo u proteklih godinu i kusur rijesili sve probleme u drustvu, jer se svi odjednom usute kada se stozerne stranke vrate na kormilo. Toliko o nasim vrlim "revolucionarima" koji su spremni spaljivati zgrade kada su crveni na vlasti, a kada zasjednu ovi drugi, samo se povuku i gledaju kako kapa lova.
sumirprimus

#79 Re: Megakantoni

Post by sumirprimus »

Kikibombona wrote:
_BataZiv_0809 wrote: Ma Zenica je leglo SDA, iako po je po naslijedju radnicki grad kao i Tuzla. Nema zime za njih u Zenici. Jedini grad u Ze-Do kantonu koji se dugo opirao je Kakanj, ali i on "pade" na zadnjim izborima. Prethodni SDP nacelnik je pretjerao u pljacki.
Ne razumijem kako.

Kunem se zivotom, jos nisam upoznao nijednog glasaca SDA. Nijednog jedinog, a znam gomilu ljudi. U komsiluku imam bas svega, ljudi iz grada i sa sela... Niko pred ove izbore nije rekao da ce glasati za SDA. Ovi sa sela mahom za Fahru, a ostali za SDP i DF. Od jarana i poznanika niko nikada nije glasao za SDA. Makar tako kazu. Na poslu SVI protiv SDA.

U cemu je fora?
Da li se ljudi stide priznati da glasaju za SDA?

Nemoguce, majke mi. Poznajem simpatizere SDPa, DF, Nasa stranka, Fahro, SBiH, Sefer Halilovic, Isak Ramo... ali nijednog jedinog SDAovca.
nemaju se sta stidit,odma se to vidi...
u zraku se osjeca... :D mislim daj sda sredina a i po prici ljudi...
animus

#80 Re: Megakantoni

Post by animus »

Alfons Kauders wrote:
JThomas wrote:tobožnja ljevica je pogrešno mislila da i ona ima taj luksuz. a nema. ljudi su za njih glasali i zajebali se u dobroj vjeri, tražeći nešto bolje i drukčije, a oni su dali veću SDA od same SDA.
S podvucenim se slazem, sa ostatkom bas i ne.

Ljudi su zapravo trazili isto, odnosno nisu bili spremni da bilo kakve reforme. Revizija boraca? Kvote u srednjim? Manji grantovi za NVO? Vecina naroda se digla protiv ovih mjera, i mnostva drugih, sve do dzukaca na ulicama. Ljudi nisu zaista htjeli reforme, to je nazalost cinjenica - svi su htjeli reforme koje njih nece dirati, a koje ce sjebat nekog drugog.

Na kraju je sve kulminiralo paljevinom zgrada, u trenutku kada je privreda pocela stajati na noge i biljeziti rast. I dvije godine kasnije, gle ko je na vlasti, SDA i SBB, a kako su se huskali tada?

To je valjda pouka cijele price, od 2012 do danas. Ako hoces da sta promijenis mimo stozernih stranaka, ocekuj da ce ti se na vrat naklatiti i vjerske zajednice, i borci, i obican narod, i psetoljupci, a na kraju se moze i zapaliti grad. Dakle imamo "demokratski" sistem u kojem se bunt naroda ispoljava samo onda kada je ljevica na vlasti... Kad desnica drzi uzde, nikom nista. Kad je zadnji put bilo veliko okupljanje? Kada su organizovane kojekakve akcije, blokade saobracaja itd?

Zna se, kad SDA ili HDZ nisu na vlasti i kada im haos odgovara. Ovako bi se moglo reci da smo u proteklih godinu i kusur rijesili sve probleme u drustvu, jer se svi odjednom usute kada se stozerne stranke vrate na kormilo. Toliko o nasim vrlim "revolucionarima" koji su spremni spaljivati zgrade kada su crveni na vlasti, a kada zasjednu ovi drugi, samo se povuku i gledaju kako kapa lova.
Premijer KS u to vrijeme je bio Zeljkovic, inace poznati ljevicar jos od cukundede vuce korijene ljevice. A u Mostaru su zapaljene lijeve zgrade SDA i HDZ mada su do duse locirane na desnoj strani Neretve.
Post Reply