nek se jave samo oni kojima je dato znanje...
ako bi neko u BiH, pokusao npr da pravi Window-se, McDonaldse itd.. da li bi mogo biti zakonski gonjen u ovoj nam drzavi BiH??
je li bih potpisnica takvih medjunarodnih zakona o nekopiranju, zastiti autrskih prava isl??
medjunarodna autorska prava????
Moderator: anex
- XL4
#2 Re: medjunarodna autorska prava????
Pronadji zakon o industrijskom vlasnistvu koji je u upotrebi od 2002. i u njemu ces naci sve sto te zanima. Postoji jos niz zakona i pravilnika koji uredjuju autorska i srodna prava, intelektualnu svojinu, i sl.
Koliko znam zakoni i pravilnici su radjeni po EU standardima, a mozes predpostaviti i pod njihovim pritiskom i nadgledanjem.
Ukratko, mozes praviti mac-ove, ali ne pod njihovim imenom i njihovim receptom. Cak i da ne postoje zakoni, vlasnik imena ili proizvoda koji kopiras bi mogao podici privatnu tuzbu u BiH. I ako je proizvod registrovan u BiH, kao npr. Windows, istu lako dobiti.
Koliko znam zakoni i pravilnici su radjeni po EU standardima, a mozes predpostaviti i pod njihovim pritiskom i nadgledanjem.
Ukratko, mozes praviti mac-ove, ali ne pod njihovim imenom i njihovim receptom. Cak i da ne postoje zakoni, vlasnik imena ili proizvoda koji kopiras bi mogao podici privatnu tuzbu u BiH. I ako je proizvod registrovan u BiH, kao npr. Windows, istu lako dobiti.
-
PRASKZORJE
#3 Re: medjunarodna autorska prava????
super, naso sam zakon, nesmijemo se igrati kineza