Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
stisni kvačilo-izbaci iz brzine-pusti kvacilo-stisni kvacilo -ubaci u brzinu (u veći stepen prenosa), stisni kvacilo-izbaci iz brzine-pusti kvacilo-međugas-stisni kvacilo-ubaci u brzinu (u niži stepen prenosa)...
stisni kvačilo-izbaci iz brzine-pusti kvacilo-stisni kvacilo -ubaci u brzinu (u veći stepen prenosa), stisni kvacilo-izbaci iz brzine-pusti kvacilo-međugas-stisni kvacilo-ubaci u brzinu (u niži stepen prenosa)...
he he he ,boldirani dio je intirgirajuci ,nakon izbacivanja iz brzine,medjugas,zatim ubacivanje u brzinu , hm
duplo kvacilo je vezano za stare kamione
ali medjugas bas i ne
nema potrebe da se praktije u voznji,ali vozaci ga koriste
prvi ja naravno ne stalno
uglavnom na autoputu i prilikom prestizanja....
sheikh wrote:duplo kvacilo je vezano za stare kamione
ali medjugas bas i ne
medjugas > upravo sam pokusavala azkljucuti sto je cilj tavkog prakticiranja,relano,taj proces je puko forisranje
duplo kvacilo vjerovatno ima veze sa strukturom masine i prebacivanja brzina
ali medjugas bas i ne
mozes li malo pojasniti taj dio s medjugasom kod preticanja i slicno?
kod FAP-a razumijem, medjugas je sluzio sinhronizaciji obrtaja na osovinama u mjenjacu, kako bi se "ubo" nizi stepen.
ali medjugas bas i ne
kod FAP-a razumijem, medjugas je sluzio sinhronizaciji obrtaja na osovinama u mjenjacu, kako bi se "ubo" nizi stepen.
Kada si u sestoj brzini na autoputu i ostvarujes vece brzine,prilikom prestizanja vracas u petu(koristis medjugas) ljepse je za uho,obrtaji se malo smire odnono pri saltanju u manju brzine neces nabiti velike obrtaje vec ih snizis time,a snaga ostaje ista,a to je takodjer veoma za getribu cime joj produzujes vijek
ali medjugas bas i ne
medjugas > upravo sam pokusavala azkljucuti sto je cilj tavkog prakticiranja,relano,taj proces je puko forisranje
duplo kvacilo vjerovatno ima veze sa strukturom masine i prebacivanja brzina
medjugas nije forsiranje vec kontra smiris malo obrtaje ne moras ti u medjugas nabiti na pet hiljada dovoljno je oko hiljadu i po,otprilike
ali medjugas bas i ne
Kada si u sestoj brzini na autoputu i ostvarujes vece brzine,prilikom prestizanja vracas u petu(koristis medjugas) ljepse je za uho,obrtaji se malo smire odnono pri saltanju u manju brzine neces nabiti velike obrtaje vec ih snizis time,a snaga ostaje ista,a to je takodjer veoma za getribu cime joj produzujes vijek
ah, pa to je ono sto vecina instinktivno radi recimo kada na usponu prebacuje iz 4 u 3 ili iz 3 u 2 brzinu, da ne izgubi previse momenta, jer u protivnom kada se samo pusti kvacilo bez medjugasa auto prvo koči da se vrati na obrtaje i izgubi se dosta energije koja je na usponu potrebna
shlauf wrote:Ja sam zadnji put koristio duplo kvačilo na Dajcu 1981. godine kad sam polagao vozački C kategorije u vojsci (JNA)
Aleeeee aleeeeeeeeeeeeeeee
i joooooj DZe me naDze , tih dana sam se nabildao pravooo
i jos kada ti zakaci prikolicu
uffffffff upalu misica nisam mjesec dana mogao smiriti
sreca pa se to sve radilo u cizmama, jednom liku stariji vodnik dozvolio u tenama da vjezba, nakon 2 sata vjezbanja
lik nije mogao stati na lijevu nogu
uh kad se sjetim grebanja zubcanika kada ne uleti iz prve
Two kids pretending to drive a car. The kid on the left has to shift constantly to keep up with the other one. Unfortunately he can't and loses the race. The other kid is still accelerating until his head turns red. Then it turns out he was driving a Volkswagen.
Medjugas se uglavnom koristi kod nisko turaznih motora - dakle dizel motora - jer im obrtaju rapidno padnu - da bi odrzao visoki ritam voznje koristis medjugas da rotacija motora ne padne nisko i tako automatski uspori vozilo - obzirom da se uglavnom koristi na teskim kamionima motori su prilicno siloviti i tesko ih je zavrtiti visoko. Ovo je posebno izrazeno u voznji teskim i natovarenim kamionom uzbrdo kada je brzina niska a potrebno je ubaciti u visi stepen prijenosa pa da mjenjac na osnove primi i prenese moment i snagu motora na visokim okretajima - u suprotnom saltanje u visu nema smisla.
Ko je vozio ista u zivotu sa prikolicom pa makar i auto sa natovarenom prikolicom zna o cemu pricam.
Desert Wind wrote:Medjugas se uglavnom koristi kod nisko turaznih motora - dakle dizel motora - jer im obrtaju rapidno padnu - da bi odrzao visoki ritam voznje koristis medjugas da rotacija motora ne padne nisko i tako automatski uspori vozilo - obzirom da se uglavnom koristi na teskim kamionima motori su prilicno siloviti i tesko ih je zavrtiti visoko. Ovo je posebno izrazeno u voznji teskim i natovarenim kamionom uzbrdo kada je brzina niska a potrebno je ubaciti u visi stepen prijenosa pa da mjenjac na osnove primi i prenese moment i snagu motora na visokim okretajima - u suprotnom saltanje u visu nema smisla.
Ko je vozio ista u zivotu sa prikolicom pa makar i auto sa natovarenom prikolicom zna o cemu pricam.
jok, čovjek je mislio kod ubacivanja u višu brzinu...i tu se koristi međugas, čak i više nego kod nižeg stepena prenosa...sportski vozači većinom tako voze....