Mediteranska unija ?

Stranke, političari... Recite i Vi svoje mišljenje!
Post Reply
User avatar
valterbranisarajevo
Posts: 6780
Joined: 19/01/2003 00:00
Location: Titovo šeher Sarajevo
Contact:

Mediteranska unija ?

Post by valterbranisarajevo » 21/05/2007 14:20

ZAGREB - Mediteranski klub jedan je od naziva koji je dobila inicijativa novog francuskog predsjednika Nicolasa Sarkozyja, Mediteranska unija, a prema kojoj bi se sve zemlje koje okružuju Mediteran udružile u zajednicu nalik EU i time predstavljale most između Europe i Afrike.

- Hrvatska je u principu opredijeljena za sve oblike suradnje na području Mediterana - iznio nam je svoje viđenje inicijative Hido Biščević, državni tajnik za politička pitanja u MVP-u, dodajući kako treba pomnije proučiti ideju i ciljeve Sarkozyjeva “kluba”. - S obzirom na već poznate Sarkozyjeve stavove o Hrvatskoj kao neupitnoj članici EU, ne treba se zabrinjavati oko sumnji je li riječ o supstitutu za članstvo u EU - kaže Biščević, ali dodaje i da “o svemu Hrvatska treba donijeti stav nakon što se prijedlog pomnije razradi i prouči”.
Unija bi, ako se Sarkozyjeva ideja ostvari, okupljala 20 članica, među kojima bi Francuska imala vodeću ulogu, što je jedan od Sarkozyjevih ciljeva najavljen rečenicom “Večeras se Francuska vratila u Europu”, koju je izgovorio u svojem govoru nakon izbora za predsjednika.

Sarkozyjeva je ideja da Mediteranski klub formira vijeće koje će održavati regularne summite. Vodstvo “klubom” bi se rotiralo između članica. Kreirala bi se i investicijska tijela nalik onima u EU, poput Mediteranske razvojne banke.

Francuska, Španjolska, Monako, Italija, Slovenija, Hrvatska, BiH, Crna Gora, Albanija, Grčka, Cipar te Turska, bi uz Siriju, Libanon, Izrael, Egipat, Libiju, Maltu, Tunis, Alžir i Maroko tvorile uniju kojoj su neke potencijalne članice već dale podršku.
Španjolska i Izrael već su pozitivno odgovorile na inicijativu, no Turska je odbila prijedlog smatrajući ga “diverzijom” u odnosu na glavni sadržaj turskih međunarodnih odnosa, članstvo u EU, čemu se Sarkozy protivi. Turski je inoministar Abdullah Gul stoga rekao kako Turska nikada neće ući u Mediteranski klub. Sarkozyjeva je ideja da klub surađuje vrlo blisko s EU, ali da ostane odvojen.

Jutarnji list


User avatar
cyprus
Posts: 37803
Joined: 21/03/2007 22:00
Location: Σαράγεβο / Saraybosna
Has thanked: 3 times
Been thanked: 12 times

Post by cyprus » 21/05/2007 14:29

Na prvu loptu - dobra ideja.

User avatar
Maraschino
Posts: 15293
Joined: 10/11/2006 16:15
Location: ...
Has thanked: 39 times
Been thanked: 14 times

Post by Maraschino » 21/05/2007 14:40

Zakasnili ste za jos jedan pokret Nesvrstanih :D

vec vidjeno 8)

User avatar
JohnnyS
Posts: 4728
Joined: 05/05/2007 12:03
Location: Brijuni

Post by JohnnyS » 21/05/2007 17:10

Ma sve te unijice i savezi su po meni mjesto za uhljebljivanje raznoraznih nećaka i vanbračne djece političara ili buduće zanimanje nekoga iz galerije zaboravljenih asova. Pa pogledajte, OESS, Vijeće europe, CEFTA, SECEI, ovo-ono, sad još i ta Mediteranska unija. A što će od toga bit? Imenovat će se 1 ambasador (zaboravljeni as), njegov pomoćnik (vanbračno dijete) i 4 tajnice (one koje prijete tužbama sadašnjim šefovima :D ), par šofera, uglavnom 20 ljudi. Od njih naravno neće bit nikakve koristi jer će se sastanci Mediteranske unije održavati rjeđe od Olimpijade, a to će sve plaćat porezni obveznici...

Dezze
Posts: 1286
Joined: 16/06/2005 19:59

Post by Dezze » 22/05/2007 17:31

JohnnyS wrote:Ma sve te unijice i savezi su po meni mjesto za uhljebljivanje raznoraznih nećaka i vanbračne djece političara ili buduće zanimanje nekoga iz galerije zaboravljenih asova. Pa pogledajte, OESS, Vijeće europe, CEFTA, SECEI, ovo-ono, sad još i ta Mediteranska unija. A što će od toga bit? Imenovat će se 1 ambasador (zaboravljeni as), njegov pomoćnik (vanbračno dijete) i 4 tajnice (one koje prijete tužbama sadašnjim šefovima :D ), par šofera, uglavnom 20 ljudi. Od njih naravno neće bit nikakve koristi jer će se sastanci Mediteranske unije održavati rjeđe od Olimpijade, a to će sve plaćat porezni obveznici...


Unijice i savezi, kako ih nazivas, imaju vrlo bitnu funkciju. Sluze za pripremanje zemalja-clanica za clanstvo u vecim unijama i savezima. CEFTA je predvorje EU i zemlje prvo moraju uskladiti svoje propise sa pravilima CEFTA-e. Nakon toga idu korak dalje, pa harmonizraju propise sa propisima EU. Isto je, recimo, Pakt za stabilnost-predvorje NATO-a.

Inace, nisam znao za Sarkozyijevu ideju, ali cini mi se OK. Naravno, Francuzi hoce da su negdje prvi i vodeci, a mislim da ovako zele da zadrze svoju ulogu u Africi. Kolonije nisu vise in, ali zato ovakve inicijative jesu.... Ipak mislim da bi ovo, ako se clanice potrude, moglo biti korisno za sve.

Post Reply