MEDITACIJA

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
ZAGORS

#1 MEDITACIJA

Post by ZAGORS »

Sta mislite o meditaciji,da li vi meditirate ? Mnogi naucnici preporucuju meditaciju za smanjenje stresa.Ja sam poceo meditirati prije 2 dana i mogu reci da me bas smiruje.Kada sam bio ljut i nervozan nakon meditiranja bio sam potpuno oporavljen.Uopste nisam osjecao nikakvu napetost i bio sam veseliji,cak mislim da sam bio i zaspao za vrijeme meditacije.Koliko vremenski treba meditirati ?
miskin

#2 Re: MEDITACIJA

Post by miskin »

molim te lijepo, a zasto si tu temu otvorio na ovom pdf
cartman

#3 Re: MEDITACIJA

Post by cartman »

miskin wrote:molim te lijepo, a zasto si tu temu otvorio na ovom pdf

a tema o ilahijama je ok za ovaj pdf?
cartman

#4 Re: MEDITACIJA

Post by cartman »

ZAGORS wrote:Sta mislite o meditaciji,da li vi meditirate ? Mnogi naucnici preporucuju meditaciju za smanjenje stresa.Ja sam poceo meditirati prije 2 dana i mogu reci da me bas smiruje.Kada sam bio ljut i nervozan nakon meditiranja bio sam potpuno oporavljen.Uopste nisam osjecao nikakvu napetost i bio sam veseliji,cak mislim da sam bio i zaspao za vrijeme meditacije.Koliko vremenski treba meditirati ?

meditacija je cisto subjektivna stvar. postoji vise metoda, nadji onu koja pase tebi.
miskin

#5 Re: MEDITACIJA

Post by miskin »

cartman wrote:

da ti pravo kazem ne znam ni koja je to tema, ma kad drugacije pogledam samo otvarajte sta 'ocete, samo naprijed :thumbup:
cartman

#6 Re: MEDITACIJA

Post by cartman »

miskin wrote:
cartman wrote:

da ti pravo kazem ne znam ni koja je to tema, ma kad drugacije pogledam samo otvarajte sta 'ocete, samo naprijed :thumbup:
ne znam sto odma potezes za tim vi i mi, svi smo mi prije svega ljudi, a meditaciju moze upraznjavat svako od muslimana do jehovinih svjedoka.
Teea

#7 Re: MEDITACIJA

Post by Teea »

namaz je isto vrsta meditacije:)

nego sto se tice meditacije naucno je dokazano da uspesno lijeci depresiju.Neki americki naucinici su locirali djelove mozga sa MRT koji se mjenjaju za vrijeme meditacije.

- Meditacija pomaže u reduciranju aktivnosti u dijelu mozga koji se zove amigdala, dvojne žlijezde koja upravlja našim osjećajem i stresom. Oni koji su više pod stresom i koji su više zabrinuti i tjeskobni, imaju preaktivnu amigdalu. Meditacija reducira hiperaktivan rad amigdale. Tu je i efekt kojeg meditacija ima na moždanu isnualu, dio mozga koji se bavi dubokim emocijama, recimo kada nam je “srce slomljeno” zbog nesretne ljubavi, tada osjećamo neku vrstu boli – navodi Williams.
- Normalna aktivnost ovog dijela mozga je blisko povezana s dijelom mozga koji procesuira analitičke misli. Ako smo imali, recimo, svađu s partnerom ne samo da se osjećamo užasno već počnemo razmišljati zašto se osjećamo užasno, što nam to govori o našem odnosu i što se može dogoditi ako ne postupimo uspravno – objašnjava on.
- Kod ljudi s mentalnim bolestima, ovi dijelovi mozga postanu preaktivni – njihov način razmišljanja na neki način hrani njihove emocije, koje stvaraju još više misli dok proces na kraju ne postane neizdrživ. Mi smo dodatno otkrili u kliničkim ispitivanjima kako pomno razmatranje kognitivnih procesa i meditacije sprečavaju ponovno pojavljivanje depresije. I može se koristiti zajedno s lijekovima – izjavio je Williams.
miskin

#8 Re: MEDITACIJA

Post by miskin »

samo naprijed idi i meditiraj, nije problem

Nedavno sam procitao odlican text o ovoj amigdali, predobar, samo ga sad ne mogu naci
Lacrosse

#9 Re: MEDITACIJA

Post by Lacrosse »

ZAGORS wrote:Sta mislite o meditaciji,da li vi meditirate ? Mnogi naucnici preporucuju meditaciju za smanjenje stresa.Ja sam poceo meditirati prije 2 dana i mogu reci da me bas smiruje.Kada sam bio ljut i nervozan nakon meditiranja bio sam potpuno oporavljen.Uopste nisam osjecao nikakvu napetost i bio sam veseliji,cak mislim da sam bio i zaspao za vrijeme meditacije.Koliko vremenski treba meditirati ?
Meditaciju trebas da ucis od nekog ko se vec njom bavi, ako si u situaciji, jer ces brze doci do dubljeg koncepta o kojem se radi.
Meditacija ima jako mnogo, ali najcesca je tkz. mindfulness meditacija.
Meditaciju trebas upraznjavati ujutro, odvoji 20 minuta.
Ne smijes spavati niti sanjariti. Ako se dovedes do toga da zaspes to nije meditacija.
Dakle moras biti fokusiran ali ne misliti ni na sta.
Jedine dvije stvari koje kontrolises su pozicija u kojoj sjedis i disanje.
Pozicija treba da je udobna prije svega, a kasnije ako te interesuje vise o tome, mozes se posvetiti. Ako bas hoces da si HC onda mozes kupiti sebi zafu ili zabuton (posebni jastuci na koje se sjedne, ispunjeni heljdom). Pozicija ima raznih ali kljuc pozicije je stabilnost tj. da mozes biti jako dugo u odredjenoj poziciji bez da ti recimo utrnu noge/ruke i slicno. Dvije pozicije koje se najcesce koriste su lotus pozicija (koja nije s glave pozicija u kojoj sjednes s nogama prekrstenim, ako si u lotusu pravom stopala ti ne smiju dodirivati tlo), kao npr:
Image.
Poenta lotusa je da ti ispravi kicmu, i da nije previse komforna ali je komforna da bi ostao dovoljno dugo u njoj. Ako je lotus previs, mozes pokusati polu-lotusa, tj. samo s jednom nogom stopalo postaviti na bedro druge noge.
Druga pozicija je seiza. To je tipicna pozicija za klanjanje, kad si na koljenima, izmedju kojih je mali razmak.

Disanje je medjutim najbitnij segment. Tako se i fokusiras. Udahnes, izdahnes, brojis do 10, udahnes, izdahnes, brojis do deset. Ne dozvoli da ti misli odlutaju i odu. Ako misli dodju, pusti ih kako dodju da prodju, ne prati ih. Ako se zaneses ili izgubis vrati se na disanje.

Dok meditiras trebas da si okrenut ka zidu, da nema nikakvih distrakcija na zidu, trebao bi iskljuciti telefon i po mogucnosti smanjti mogucnost da te neko trazi i slicno.

Ovo su osnove, a neki ljudi koriste aromaterapiju s incense sticks ili laganu muziku i slicno ali nista od toga nije pod mora. Ono sto je pod mora je da ulozis napor, i da ne spavas tokom meditacije, zbog toga ti i preporucuje da to radis ujutro, nakon sto se istusiras i kafu popijes, jer tad je manje vjerovatno da ces zaspati.

Kad naucis ovo, onda predji na ucenje segmenta Yoge, jedan od 5 principa, a to je pravilno disanje. Vjezbe za disanje se zovu tkz. Pranayama. S spoznajom pranayame i meditacijom, pokrio si 2 od 5 principa yoge.
Post Reply