Mediji su stvorili Dodika...

Post Reply
The Silent Man

#1 Mediji su stvorili Dodika...

Post by The Silent Man »

Ne znam pod koji podforum ovo da stavim mediji,politika,generalne rasprave,ali ipak mi se cini da najvise pripada politici...

Ne mogu pobjeci utisku da se ljudi u BiH medijski gledano de fakto nalaze u jednoj vrsti Sjeverno Korejske diktature... Politicari (od nacionalista medju njima ponajvise Dodik,pa do kvazi-antinacionalista) bukvalno su postali ogroman dio zivota prosjecnog stanovnika (da ne kazem gradjanina BiH) ...
Kako?
– Pa kada vi dnevno cujete dvije-tri Dodikove izjave i ne prodje dan kada ne vidite njegovu facu – on je dio vaseg zivota ,isti onoliko koliki cine vasa porodica,prijatelji,partner,vase radno mjesto! U istoj onoj mjeri u kolikoj je u Sjevernoj Koreji Kim Yon Il ili neki drugi general,partijski duznosnik ogroman dio zivota ljudi tamo...

To je utoliko ponizavajuce i obezhrabrujuce a da toga nismo ni svjesni... Ponekada mi nije jasno zasto ljudi toliko hrle u taj mazohisticki zagrljaj likovima koji ih konstanto deprimiraju,frustriraju,ostavljaju bespomocnim i ponizenim... Zasto smo toliko gladni za tim konstantim divljanjima i ponavljanje istih ploca ,soljenju istih rana...

Ne znam (sjeverno)korejski,ali pogledavsi malo na youtube klipove njihovih dnevnika sa prevodima i dobio sam osjecaj kao da gledam dnevnik ftv-a ,bhtv-a i ostalih :
S.Koreja :
Dobra vece! Nas vodja Kim Yong Il (ili neki general-partijski duznosnik) su izjavili ... da smo ugrozeni od Amerike , Japana,... cjelog svijeta,da ne pristajemo na kompromise kod ovih onih pregovora,da cemo napraviti bombu ili neki klinac,da su drugi krivi za sve i da lazu
Ftv :
Dobra vece! Milorad Dodik (ili neki drugi vodja ili partijski duznosnik) su izjavili da je njegov narod ugrozen od druga dva , da ne prstaje na kopromise kod ovih onih pregovora,da ce napraviti ovo ono izgraditi ovu onu fabriku,da su drugi krivi za sve i da lazu...
Pa onda ,odmah nakon dnevnika (ili malo kasnije-da "svarite" njihove izjave) pocinje neka emisija i talk show u kojima opet Milorad Dodik (ili neki drugi vodja ili partijski duznosnik) ponavlja istu pricu...
Onda kupite novine i na naslovnoj strani je opet Dodik (ili neki drugi vodja ili partijski duznosnik) i ispod njegove slike pise ono sto smo culi juce na dnevniku ili nekoj od hiljadu politickih emisija ... da slucajno ne bi propustili sta je novo-staro rekao ,ako promasite (jedan od desetine) dnevnika ili jednu od hiljadu politickih emisija (koliko god to bilo nemoguce)

Sjeverna koreja jebote!

Koliko vam se puta desilo da ste taj dan bolje zapamtili sta (vam) je rekao Milorad Dodik nego vase djete , roditelj ,cura/momak ,zena/muz ,prijatelj,kolega...

Nase drustvo je do srzi ispolitizirano a mediji su glavni krivci!
Ne slazete se?
Sjetite se onda dana kada su bile utakmice baraza...

Vjesti su pocinjale :
Dobra vece! Reprzentacija Bih... Ciro kaze...a na naslovnoj stranici Dzeko ...

Juzna Koreja jebote! (pored toga sto su se i tih dana odrzavali „sudbonosni“ pregovori i ostala ista sranja)

Zasto mediji svjesno forsiraju i reklamiraju te ljude,stavljajuci ih na naslovne strane,udarne vjesti,glavne teme? (osim mozda ,sto su i oni pod uticajem istih)

Zasto mediji svjesno politiziraju sve zivo i mrtvo u BiH? (na kraju su to ucinili i sa reprzentacijom)

Zasto mediji svjesno i sistematski stvaraju i odrzavaju ovu atmosferu letargije i samounistenja?

Ili jos bolje pitanje zasto bas SVI mediji to rade?

Mediji su stvorili Dodika... Mediji su stvorili Cerica,mediji su stvorili Silajdzica,mediji su stvorili Tihica, mediji su stvorili Radoncica (mada je u njegovom slucaju stvar u nekoj simbiozi) , mediji su stvorili Lagumdziju,mediji su stvorili Covica... mediji su stvorili i ostale „b“ i „c“ likove poput Plockica,Slavujice,Majkicke,Radojcica,i ostale kreature koje govore isto ono sto i „a“ klasa,kada je „a“ klasa zauzeta kriminalom...

Ili bolje da kazem mediji su stvorili paradigme,predstave u nasim glavama o tim ljudima... paradigme Dodika,Cerica,Silajdzica,Tihica,Radoncica,Lagumdzije;Covica,koje se u nasim glavama automatski probude cim cujemo izjavu,vidimo sliku.Bez medija bi oni bili obicni karijeristi i kriminalci,ljudi niske kvalitete i morala...

Posebna su „prica“ mediji „u Sarajevu“ (jos jedan dokaz koliki je dio naseg zivota postao da preuzimamo i njegovu terminologiju)
Na kraju se pitam cemu to sve vodi i do kada ce sve to trajati ...

Pored svega najgora je cinjenica da je beskoristan sav govor o njihovom kriminalu i nemoralu jer su empirisjki dokazano daleko ucinkovitije i „neunistive“ izjave i ponavljanje retorike ... a dokaz tome su izborni rezultati... dodatno jos jedan dokaz tome je da i oni mediji i novinari koji ponajvise govore o kriminalu (npr.60 min i poneke novine ponekad) (ne)namjerno upadaju u isti vrtlog (samo mozda u obrnutom smjeru)
Jos gora od ove „najgore“ cinjenice je ta da sto vise se forsira kritika nekog od njih to podrska medju njihovim pristalicama raste ... dokaz su (opet) Dodik , Ceric i kamara Sda-ovaca,Sbih-ovaca,pa i Sdp-ovaca...

Na kraju ponavljam – cinjenica je da je nase drustvo ispolitizirano do srzi i da su glavni krivci tome – mediji! (i ne nisam iluzionista da situacija ne bi bila ista bez takvog uticaja medija,ali bi bila kud i kamo blaza) i dolazim do (porazavajuceg) zakljucka da je jedini nacin da se iole normalno zivi u ovoj zemlji apsolutni bojkot svih medija (koliko god to prakticno nemoguce bilo)

Toliko.
osa

#2 Re: Mediji su stvorili Dodika...

Post by osa »

ne, no otac i majka, kladim se.
JThomas

#3 Re: Mediji su stvorili Dodika...

Post by JThomas »

ima jedno dugme na TVu, ispod njega piše "off". na engleskom to znači - isključi.

mediji sve to rade - zato što narod to guta. narod i dalje gleda televiziju i kupuje novine - pa zašto bi oni išta mijenjali kad imaju tiraže i gledanost takvi kakvi jesu?

ja lično naše novine prelistam ponekad u kafani - svoje pare NE dam za njih. a na TVu gledam isključivo sport. niko mene ni bilo koga drugog ne može natjerati da jedem govna ako ja to neću.
The Silent Man

#4 Re: Mediji su stvorili Dodika...

Post by The Silent Man »

JThomas wrote:ima jedno dugme na TVu, ispod njega piše "off". na engleskom to znači - isključi.

mediji sve to rade - zato što narod to guta. narod i dalje gleda televiziju i kupuje novine - pa zašto bi oni išta mijenjali kad imaju tiraže i gledanost takvi kakvi jesu?

ja lično naše novine prelistam ponekad u kafani - svoje pare NE dam za njih. a na TVu gledam isključivo sport. niko mene ni bilo koga drugog ne može natjerati da jedem govna ako ja to neću.
to i ja praktikujem,vremenom sve vise...
ali cinjenica je da vecina ljudi apsolutno guta to... a mediji se namjerno neodgovorno ponasaju ... to je point...

Ps. dodatno je pitanje odkud medijima moralno pravo da pljuju,kritikuju te ljude i postavljaju pitanja zasto nam je tako lose,kada su im pomogli u njihovom kriminalu ,kada im pusu u jedra i odrzavaju situaciju koju oni stvaraju...
JThomas

#5 Re: Mediji su stvorili Dodika...

Post by JThomas »

pa ko nam je kriv? da raja ne gleda i ne čita, mogli bi emitovati i do vijeka. ali gleda i čita, i oni to i dalje serviraju. ništa logičnije. sve je to do kolektivnog mentalnog sklopa. politika, sapunice i reality showovi.
antiprotivan

#6 Re: Mediji su stvorili Dodika...

Post by antiprotivan »

Greska njega je stvorila medjunarodna zajednica na celu sa Amerikom. :-)
vivaldi

#7 Re: Mediji su stvorili Dodika...

Post by vivaldi »

The Silent Man wrote:Zasto mediji svjesno forsiraju i reklamiraju te ljude,stavljajuci ih na naslovne strane,udarne vjesti,glavne teme? (osim mozda ,sto su i oni pod uticajem istih)

Zasto mediji svjesno politiziraju sve zivo i mrtvo u BiH? (na kraju su to ucinili i sa reprzentacijom)

Zasto mediji svjesno i sistematski stvaraju i odrzavaju ovu atmosferu letargije i samounistenja?

Ili jos bolje pitanje zasto bas SVI mediji to rade?

Mediji su stvorili Dodika... Mediji su stvorili Cerica,mediji su stvorili Silajdzica,mediji su stvorili Tihica, mediji su stvorili Radoncica (mada je u njegovom slucaju stvar u nekoj simbiozi) , mediji su stvorili Lagumdziju,mediji su stvorili Covica... mediji su stvorili i ostale „b“ i „c“ likove poput Plockica,Slavujice,Majkicke,Radojcica,i ostale kreature koje govore isto ono sto i „a“ klasa,kada je „a“ klasa zauzeta kriminalom...
Nije to nista nenormalno.
To su ljudi koji odlucuju u ovoj zemlji.
Od ovih likova zavisi da li ce se penzije povecati ili smanjiti, a to isto vazi i za vojsku, policiju, prosvjetu, zdravstvo, obazovanje, drzavne medije...
Naravno da im moras dati medijsku paznju u informativnim programima jer od njih zavisi i hoce li se neka fabrika zatvoriti ili prodati.

Medjutim mediji stvaraju i grand zvijezde, a i svaki dan imas sate i sate programa posvecene kojekakvim anonimusima u big brotheru, survivoru, big mami...

Mi smo siromasna zemlja pa je to kod nas jos izrazenije jer na zapadu penzioner ne mora gledati tv da cuje kad ce mu i kolika biti penzija (a kod nas nekad kasne danima i naravno da moras pratiti medije jer ti je to pitanje egzistencije), a sve ovo vazi i za ostale kategorije.
Narod kod nas gleda tv da cuje hoce li mu i kad biti ukinute vize, kad ce u eu, nato.. a ta tema takodjer ne zanima one na zapadu.

Suma sumare, kod nas svi imaju medijsku paznju - i dodik i selma bajrami i raja po realitima i ciro blazevic i leonardo di caprio...
Na kraju krajeva, kad bi sve to bojkotovali ne znam o cemu bi i pisali i pravili priloge.
jasko_ba

#8 Re: Mediji su stvorili Dodika...

Post by jasko_ba »

imas daljinski, mjenjaj..isto ko na forumu, ko zivi cita osu, burrowsa i slicne :D samo ignore i mirni svi
ne citas vlaisavljevicku, ne citas bazdulja, boli me qita za dodika, majkicku, vasica, izetbegovica i sl. uvijek ista prica
no zato poslusas/gledas normalne ljude bajic, komsic, krsmanovic, ili npr. na forumima jedan zavrzlama, pici :D, dalton :thumbup: , tako ja pratim
sve je do nas, niko te ne tjera care da ih pratis
felipe kajetano

#9 Re: Mediji su stvorili Dodika...

Post by felipe kajetano »

jasko_ba wrote:imas daljinski, mjenjaj..isto ko na forumu, ko zivi cita osu, burrowsa i slicne :D samo ignore i mirni svi
ne citas vlaisavljevicku, ne citas bazdulja, boli me qita za dodika, majkicku, vasica, izetbegovica i sl. uvijek ista prica
no zato poslusas/gledas normalne ljude bajic, komsic, krsmanovic, ili npr. na forumima jedan zavrzlama, pici :D, dalton :thumbup: , tako ja pratim
A uzora hebote... :lol: :lol: :lol:
Vedoni

#10 Re: Mediji su stvorili Dodika...

Post by Vedoni »

Pa ko ima medije, kontrolise mentalnu svijest biraca. Meni je interesantno, da mediji u Federaciji puno vise pricaju o Dodiku nego u RS-u te ga na taj nacin vise profiliraju u Sarajevu nego u Banja Luci. Takodje, mediji u Federaciji drugacije obavjestavaju o Dodiku nego u RS-u. Mislim da je sva ova politicka napetost jedan veliki zacarani krug za narodne fukare.
Vedoni

#11 Re: Mediji su stvorili Dodika...

Post by Vedoni »

Takodje tvrdim da bi mediji, s drukcijim pristupom, u roku od 6 mjeseci oborili nacionalizam najmanje 50% sirom BiH. Tada spor oko entitetskog glasanja, raspodjela drzavne imovine, imenovanje direktora za UIO i sve "vruce afere" oko kojeg narod poziva na rat, jednostavno nebi postojali i uzivali bi u viznim olaksicama i evropskom putu. Problem je u medijima(zive od vrucih afera) ili onima koji imaju uticaja na medije(poslovni partneri vlasnika medija).
The Silent Man

#12 Re: Mediji su stvorili Dodika...

Post by The Silent Man »

Bez vjesti se ne moze... pogotovo u nasoj zemlju u kojoj moras gledati dnevnik da vidis hoce li sutra biti penzije,hoces li sutra imati radno mjesto ili ne ,hoces li imati drzave ili ne u daljnoj liniji... o tom "informativnom aspektu" ne govorim...

Na nasoj medijskoj sceni situacija je specificna , naime uzmimo trenutak kada neki politicar (iz svog licnog razloga povezanog za "biznis") pokrene kampanju - to ima svaka drzava .... dakle on (i njegovi kerberi) pocnu sa retorikom (a posto zivimo u drustvu u kojem su najgore stvari recene i uradjene retorika se svodi na ponavljanje) - rekoh to ima svaka drzava ,ali nema svaka drzava nase medije ...
Negativni uticaj medija uocavamo u momentu kada oni sa maksimalnim zarom i revnoscu prenose te izjave,kada ih guraju u naslovnice,udarne vjesti,kada ih ponavljaju,kada traze likove "b" i "c" klase,koji ih dalje detaljno razradjuju... kada se prave talk-show emisije o tome i dovode iste te kreature raznih formata "na zicer" za koje se unaprijed zna sta ce reci...
Jednom rjecju kada asistiraju u kampanji!
Na taj nacin oni ucestvuju u izgradnji,profiliranju tih ljudi i njigove moci ,izgradnji i ucvrscivanju njihovih stavova,ucvrscivanju i sirenju njihove "baze" podrske... jer cinjenica je koliko god mi to ne htjeli priznat - ne postoji los publicitet! bar ne u smislu da ce kostati osobu koja je "fasovala" tu vrstu publiciteta... pogotovo ne u bosanskoj politici... da ima stvari bi bile drugacije ,te osobe ne bi dobijale izbore i podrsku...
Sa druge strane,shvatam da se i taj medijski cin svodi na biznis jer narod to guta,a to im daje tiraze i gledanosti ... ali zar nema nijedan korektivni mehanizam (bar u glavam tih urednika) pa da proberu i ne forsiraju toliko ocite stvari nego se svjesno ponasaju kao npr. Mitall u Zenici,koji radi svog profita unistava gradjane i (medju njima) svoje radnike...

Ne moze me niko uvjeriti da ne smije proci ni jedan dnevnik (pogotovo Ftv-a) bez Dodika , a to je sada slucaj...
Ne moze me niko uvjeriti da svaku noc udarna vijest moraju biti nekakvi (ne)dogovori popraceni ponavljanjem iste retorike...
Ne moze me niko uvjeriti da su nuzni gosti i sugovornici redovno osobe koje frcaju fasizmom,polupismenoscu ili pak nekom ublehaskom retorikom...
Ne moze me niko uvjeriti da svaki pa i najmanji nesporazum i otvoreno pitanje (a njih ima) mora dobiti toliku paznju i biti doveden u poziciju prvoklasnog problema , uz naravno vec spometnuto ponavljanje cjelokupne retorike i dovodjenje istih ljudi...
Ne moze me niko uvjeriti da se za svaki interviju sa cetvrtorazrednim stranim duznosnikom mora postaviti pitanje sta sad on misli o tim kreaturama i njihovim postupcima i izjavama (kao eto oni ne znaju)
Ne moze me niko uvjeriti da se svaka tema mora ispolitizirati i pretvoriti u nacionalna pitanja ("najblistaviji" primjer toga je kada je nasa reprzentacija pobjedila u Estoniji,kada je voditelj dnevnika,nakon sto je prenio vjest svakog ucesnika pokusao prevest na pricu o politici i politicarima...ja nisam mogao vjerovati svojim ocima...a da ne govorim o mucnoj i dugotrajnoj raspravi o tome sto u nekom privatnom shopingu nema svinjetine)

jednostavno u bh medijima nesto debelo ne stima... i cinjenica je da su oni saucesnici (ako ne u kreiranju (mada je i to slucaj u ratno doba), onda bar u odrzavanju) ove tragicne situacije u nasoj zemlji...
Last edited by The Silent Man on 04/12/2009 17:27, edited 4 times in total.
POLICE

#13 Re: Mediji su stvorili Dodika...

Post by POLICE »

jasko_ba wrote:imas daljinski, mjenjaj..isto ko na forumu, ko zivi cita osu, burrowsa i slicne :D samo ignore i mirni svi
:lol:
antiprotivan

#14 Re: Mediji su stvorili Dodika...

Post by antiprotivan »

Vedoni wrote:Pa ko ima medije, kontrolise mentalnu svijest biraca. Meni je interesantno, da mediji u Federaciji puno vise pricaju o Dodiku nego u RS-u te ga na taj nacin vise profiliraju u Sarajevu nego u Banja Luci. Takodje, mediji u Federaciji drugacije obavjestavaju o Dodiku nego u RS-u. Mislim da je sva ova politicka napetost jedan veliki zacarani krug za narodne fukare.
Miislim da ovi "nasi"mediji pricama o Dodiku i njegovoj partiji narodu prikrivaju neke nase "dodike",pod ono parolom lopov vice drz'te lopova.
Orbini

#15 Re: Mediji su stvorili Dodika...

Post by Orbini »

Nisu mediji stvorili Dodika. Mediji izvjestavaju ono sto narod zeli cuti, makar bilo i negativno i za osudu.
Mogu mediji stalno izvjestavati o izjavama nekog drugog, radnjama,.. ali nece biti interesantno i niko se nece kaciti na to. Ali kada je u pitanju Dodik, on je samo paradigma necega sto Bosnjaci ne zele zaboraviti, i podsjetnik na problem koji ne moze pod tepih,.. i ljudi takav tip vijesti jedva docekaju.

Bosnjaci ne zele da sve bude neki tamo nesretni gradjanski rat koji je eto daleka proslost i gdje smo svi podjednako krivi, da trebamo gledati naprijed i prihvatiti kako jeste u ovim granicama i podjelama, halaliti vise od pola drzave zarad neke evropske integracije, prihvatiti ekstremizam kao standard,.. bla. bla,... Dodik samo podsjeca kako jeste i da jos nije gotovo.

Osim toga,.. Dodik je i na neki nacin koristan. Zato sto Bosnjake trza iz minderaske ucmalosti i prisiljava na akciju, unosi takmicarski duh iz kojeg samo svi mogu profitirati, ujedinjuje razlicite bosnjacke politicke opcije jer ga svi podjednako mrze pa su barem u tome jedinstveni i homogeni, dokazuje da nema fajde cekati da stranci naprave drzavu i da nema poklanjanja pravde - vec se za neke stvari moras pobrinuti sam, ... i najbitnije - inat. Inat je Bosnjake jednom spasio od nestajanja i pomogao da se prezivi u borbi sa jacim, i inat je jako potreban i danas kada treba politicki preziviti. A koliko god laze o boljem entitetu koji je ekonomska sila,.. toliko je sladje to slusati. Koliko god se hvalisao i pokusavao unositi zavist,. toliko je sladje gledati kako i tamo crkava krava.

Zato - opet - mediji ne stvaraju kult od bilo koga. Ljudi jedva docekaju da nesto konzumiraju jer imaju potrebu za tim. A Dodik je u ovoj prici samo paradigma neceg mnogo veceg i opasnijeg,... kao licnost je nebitan koliko ono sto predstavlja. Bosnjaci trenutno imaju potrebu za podsjetnikom koji se samo ocituje u liku jednog Dodika i to je to.
palermo

#16 Re: Mediji su stvorili Dodika...

Post by palermo »

O medijima , načinima kako izvještavaju,njihovom neprofesionalzmu, nepostojanju kvaliteta, politizaciji svega i svačega se može i treba govoriti. I sa mnogočim se slažem što je napisano u uvodnom postu (a pogotovo u drugom postu od Silenta) .Samo ne valja naslov.Ipak mediji nisu stvorili Dodika. On i sve ono što ide uz njega je malo veće i od medija.
vaca

#17 Re: Mediji su stvorili Dodika...

Post by vaca »

felipe kajetano wrote:
A uzora hebote... :lol: :lol: :lol:
:mrgreen:
The Silent Man

#18 Re: Mediji su stvorili Dodika...

Post by The Silent Man »

palermo wrote:O medijima , načinima kako izvještavaju,njihovom neprofesionalzmu, nepostojanju kvaliteta, politizaciji svega i svačega se može i treba govoriti. I sa mnogočim se slažem što je napisano u uvodnom postu (a pogotovo u drugom postu od Silenta) .Samo ne valja naslov.Ipak mediji nisu stvorili Dodika. On i sve ono što ide uz njega je malo veće i od medija.
naslov nije tacan,priznajem i sam :D
posluzio sam se medijskom tehnikom bombasticnih naslova i pominjanja ,citiranja Dodika :D

@orbini - ne govorim o (Bosnjackoj) reakciji na Dodika... nego o postupcima medija... razumjem te i slazem se donekle,ali to je druga tema...
Post Reply