Medicinske sestre/tehničari - posao u Njemačkoj

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Rottweiler

#26 Re: Medicinske sestre/tehničari - posao u Njemačkoj

Post by Rottweiler »

Zipa talic, imam ja vrlo dobru sliku o BiH, ja sam zbrisao iz Bih prije par godina.
Dok sam bio dole bio sam zaposlen, nisam visio na maminoj sisi kao velika vecina ;)
U mojoj familiji u Sarajevu su svi zaposleni, otac, mati i sestra i njima je dobro.
Ali de mi ti reci posto ti imas bolju sliku koliko ih je takvih u BiH i jos da su im redovne i dobre plate?????
Eto ti si kupio 3 nova auta, drago mi je za tebe, ali nisi od konobarske plate. Ili si ratni profiter, ili ti je stari neki politicar, ili si bas imao ludu srecu da se zaposlis u nekoj struci gdje sebi to mozes priustiti. Reci mi koliko je takvih u BiH???
Ja druze nisam iz BiH otisao, onako jer mi je ceif, nego "trbuhom za kruhom" i mogu ti reci da se sekunde nisam pokajao.
Ja neznam sta tvoj buraz pogresno radi pa da se pati u Njemackoj sa 2300€ platom.
Evo ja radim imam otprilike istu platu kao i tvoj brat, zena (neradi) troje male djece. Jarane zivim ko bubreg u loju Doduse ko pravi balkanac redovno se zavrne neki euro i sa strane ;)
Vozim ja auto, vozi zena auto. Proputovo sam cijelu Evropu od te bjedne plate. Nelumpujem po kafanama svaku noc, jebi ga radim pa nemogu ti fizicki podnijeti, a vjerovatno nebi ni financijski mogao, ali vikendom obavezno sa cjelom porodicom odem negdje, potrosim 2 glave i bude nam lijepo. Niko ni u cemu neoskudijeva.
Doduse znam aj ovdje nase raje koja ni za kiflu nema, i nemoze im kao ni tvom bratu biti 2300€ mjesecno. Sta oni pogresno rade ja neznam, a Bogami me i neinteresuje previse. Svako sebi ;)
hrle1976

#27 Re: Medicinske sestre/tehničari - posao u Njemačkoj

Post by hrle1976 »

talić wrote:Hrle,
jel to plata u Njemačkoj ili u Norveškoj ?
Evo i ovdje piše od 1600 eura u Thuringen-u do 2000 eura u B-W bruto.
http://www.gehaltsvergleich.com/gehalt/ ... leger.html
Ova gospodja (prijateljica od moje porodice) zivi na samom jugu Danske.
Last edited by hrle1976 on 01/12/2012 18:35, edited 1 time in total.
hrle1976

#28 Re: Medicinske sestre/tehničari - posao u Njemačkoj

Post by hrle1976 »

Rottweiler wrote:Zipa talic, imam ja vrlo dobru sliku o BiH, ja sam zbrisao iz Bih prije par godina.
Dok sam bio dole bio sam zaposlen, nisam visio na maminoj sisi kao velika vecina ;)
U mojoj familiji u Sarajevu su svi zaposleni, otac, mati i sestra i njima je dobro.
Ali de mi ti reci posto ti imas bolju sliku koliko ih je takvih u BiH i jos da su im redovne i dobre plate?????
Eto ti si kupio 3 nova auta, drago mi je za tebe, ali nisi od konobarske plate. Ili si ratni profiter, ili ti je stari neki politicar, ili si bas imao ludu srecu da se zaposlis u nekoj struci gdje sebi to mozes priustiti. Reci mi koliko je takvih u BiH???
Ja druze nisam iz BiH otisao, onako jer mi je ceif, nego "trbuhom za kruhom" i mogu ti reci da se sekunde nisam pokajao.
Ja neznam sta tvoj buraz pogresno radi pa da se pati u Njemackoj sa 2300€ platom.
Evo ja radim imam otprilike istu platu kao i tvoj brat, zena (neradi) troje male djece. Jarane zivim ko bubreg u loju Doduse ko pravi balkanac redovno se zavrne neki euro i sa strane ;)
Vozim ja auto, vozi zena auto. Proputovo sam cijelu Evropu od te bjedne plate. Nelumpujem po kafanama svaku noc, jebi ga radim pa nemogu ti fizicki podnijeti, a vjerovatno nebi ni financijski mogao, ali vikendom obavezno sa cjelom porodicom odem negdje, potrosim 2 glave i bude nam lijepo. Niko ni u cemu neoskudijeva.
Doduse znam aj ovdje nase raje koja ni za kiflu nema, i nemoze im kao ni tvom bratu biti 2300€ mjesecno. Sta oni pogresno rade ja neznam, a Bogami me i neinteresuje previse. Svako sebi ;)
Drug sa 2.300€ u Njemackoj ti i zena te troje djece? To vi stvarno stedite na svakom cosku, izvini nebi da nikom stajem na zulj ali to nije dovoljno ni da sebi kakv luksuz puzite.
Rottweiler

#29 Re: Medicinske sestre/tehničari - posao u Njemačkoj

Post by Rottweiler »

To je tvoje misljenje i postujem ga. Na to dodje djeciji doplatak ca.600€.
Nestedim ni na cemu. Sto srce pozeli to i kupim. Na svoj hoby potrosim godisnje 3-4 milje. Niko ni u cemu neoskudjeva. Nisam ja bola nikom kriv jer se uvalio u kredite pa i jede na rate i onda mu sve knap.
A vjeruj mi da mi nestajes na zulj. Boze sacuvaj. Nego kad te put nanese u okolicu Stuttgarta bujrum na janjetinu i mezetluke ;)
hrle1976

#30 Re: Medicinske sestre/tehničari - posao u Njemačkoj

Post by hrle1976 »

Rottweiler wrote:To je tvoje misljenje i postujem ga. Na to dodje djeciji doplatak ca.600€.
Nestedim ni na cemu. Sto srce pozeli to i kupim. Na svoj hoby potrosim godisnje 3-4 milje. Niko ni u cemu neoskudjeva. Nisam ja bola nikom kriv jer se uvalio u kredite pa i jede na rate i onda mu sve knap.
A vjeruj mi da mi nestajes na zulj. Boze sacuvaj. Nego kad te put nanese u okolicu Stuttgarta bujrum na janjetinu i mezetluke ;)

Da ima ljudi koji znaju i sa malo manje novca da zive skroman i komotan izvot mi je poznato, ali dobro nisu mi poznate vase oblikatorne dazbine pa zato mi je zvucilo nekako sisnuto, ali ako tu uleti i djeciji itd. onda to opet ima svoje. Ja poznam par ljudi sto zive jako tjesno jer nisu nesto velika primanja i suma je slicna gore navedenoj, znam isto da npr. cijena hrane kod nas u CZ ili Njemackoj je skoro ista, da bi imao neku znacajnu ustedu moras kontenjer napuniti. Hvala na ponudi nisam odvano bio u blizini Schwarzwalda - ako budem u prometu naletim sa gajbom pive :D
binka 1

#31 Re: Medicinske sestre/tehničari - posao u Njemačkoj

Post by binka 1 »

interesuje me je li iko dobio posao u njemackoj firmi medical care group od gospodina seada kozlicica, grofa od tinja i kakva su njegova iskustva u radu s njim
nelle_tz

#32 Re: Medicinske sestre/tehničari - posao u Njemačkoj

Post by nelle_tz »

Ima li neko na forumu da je otisao u Njemacku, da nam napise ovdje svoje utiske, sta radi, kako je zadovoljan/zadovoljna
Dr Baltazar

#33 Re: Medicinske sestre/tehničari - posao u Njemačkoj

Post by Dr Baltazar »

hrle1976 wrote:
Rottweiler wrote:To je tvoje misljenje i postujem ga. Na to dodje djeciji doplatak ca.600€.

Da ima ljudi koji znaju i sa malo manje novca da zive skroman i komotan izvot mi je poznato, ali dobro nisu mi poznate vase oblikatorne dazbine pa zato mi je zvucilo nekako sisnuto, ali ako tu uleti i djeciji itd. onda to opet ima svoje. Ja poznam par ljudi sto zive jako tjesno jer nisu nesto velika primanja i suma je slicna gore navedenoj, znam isto da npr. cijena hrane kod nas u CZ ili Njemackoj je skoro ista, da bi imao neku znacajnu ustedu moras kontenjer napuniti. Hvala na ponudi nisam odvano bio u blizini Schwarzwalda - ako budem u prometu naletim sa gajbom pive :D
On samo misli da živi dobro. Plata od 1000 KM u BiH je kao 2000 eura u Njemačkoj. Znam dobro šta znači nabavka hrane tamo. Sad pa sad ode 100-150 eura. I to ti bude za 7 dana. Sa ovom platom, pa i duplo većom si podstanar. Stan nije jeftin, naročito jer ih je 5 i podrazumijeva veći stan. Sa platom od 2500 eura (sa dodacima) tamo, ima jedan prosječan život gdje mora paziti šta će staviti u korpu. Da ne govorim o osnovnim potrebama djece.

Klasično pretjerivanje :-D
hrle1976

#34 Re: Medicinske sestre/tehničari - posao u Njemačkoj

Post by hrle1976 »

Ja cu ti vako reci
Cijene u Ceskoj i Bih. Moja procjena kad je rijec o hrani.

Hrana - ne racuma peciva, meso, ribu i mljecne produkte.

Znaci hrana sve ostalo: Caa. 5-7% skuplje u Ceskoj nego u BiH.
Meso: 10-12% skuplje u CZ.
Peciva: Isto se krece. Ja neke razlike osim fening gore dole nisam mogao jos vidjeti.
Ribe i ostale morske stvari bar 40% skuplje u CZ.
Mljecni proizvodi: 7-10% skuplji u CZ.

A sad sa Njemackom opet moja procjena.

Ostala hrana: cca. 40-45% skuplje u Njemackoj
Peciva cca. 40% skuplje u DE
Ribe cca. 50% skuplje u DE
Meso: 75-80% skuplje u DE
Mljecni proizvodi: 15-20% skuplje u DE

A opet Svedska odskace od Njemacke bar
Ostala hrana 20%
Meso: 15%
Peciva 30%
Riba 0-5%
Mljecni produkti 25%
KB9

#35 Re: Medicinske sestre/tehničari - posao u Njemačkoj

Post by KB9 »

nelle_tz wrote:Ima li neko na forumu da je otisao u Njemacku, da nam napise ovdje svoje utiske, sta radi, kako je zadovoljan/zadovoljna
ne treba ti forum, eno svaka carsija puna takvih

stisne se tamo godinu dana na hljebu i vodi da bi ovde mogo castit i jest mesinu kad dodje, nek narod vidi da je uspio
hrle1976

#36 Re: Medicinske sestre/tehničari - posao u Njemačkoj

Post by hrle1976 »

KB9 wrote:
nelle_tz wrote:Ima li neko na forumu da je otisao u Njemacku, da nam napise ovdje svoje utiske, sta radi, kako je zadovoljan/zadovoljna
ne treba ti forum, eno svaka carsija puna takvih

stisne se tamo godinu dana na hljebu i vodi da bi ovde mogo castit i jest mesinu kad dodje, nek narod vidi da je uspio

Ja mislim da ovo iskljuvo vazi za Njemacku. Upozno sam par nasih koji zive u Njemackoj godinama. 90% zivi u nekim ZNJ kvartovima (stambenim). Doslovice se zivi da se moze kurciti u BiH. Ne svi ali 3/4 sigurno. U Svedskoj to bas nije takav slucaj ali opet vecina zivi takodje u ZNJ stambenim kvartovima. Malo je onih koji su otisli prije rata ili tokom a da su u Njemackoj ili jednoj Svedskoj odskocili nesto puno.

Meni nema nista smjesnije kad se neko u na zapadu hvali koliko nekretnina ima u BiH. Kaze imam stan, vikendicu i sad smo kupili stan npr. u Neumu. I kad ga upitas pa kad uzivas u svemu tome, kad dobijem godisnji. Znaci niti ide gdje po svijetiu, a dole odnono u BiH je kad ima godisnji odmor. Agonija. Ali nije to poenta vec da on kad dodje u BiH je neko i nesto, da se osjeca kao izuzetno uspjesan. Koliko nasih moze da se pohvali da su sebi kupili primjerice stan u Rimu, kucu na franucskoj obali, vikend ili manji apratman stancin na jadranu i mozda negdje u Svicarskoj zimsku vikendicu. Ima ih mozda. Ali to ne zive da idu u BiH i dokazuju se sitnoj raji.
Dr Baltazar

#37 Re: Medicinske sestre/tehničari - posao u Njemačkoj

Post by Dr Baltazar »

Jedina država koja na zapadu odskače po pitanju finansija jeste Švicarska. Hrana jeste ekstra skupa, ali su plate ogromne. Zato ljudi tamo odlaze u Njemačku u nabavku. Jedino što je teško nedostižno za strance (pa i Švicarce) je kuća, jer su baš skupe. Ali ostane im ušteđevine više nego ljudima u Njemačkoj. Posebna stvar je penzija, koja nije mnogo manja od plate.

Život u Njemačkoj je odličan kada se imaju primanja od nekih 4000+ eura netto. A to su primjera radi, dvije doktorske plate u početku. Naravno da plata iz godine u godinu raste, a samim tim i apetiti.
hrle1976

#38 Re: Medicinske sestre/tehničari - posao u Njemačkoj

Post by hrle1976 »

Ja Mislim da taj Svicarski "nivo" je prestigla Norveska davnih dana. Bio sam u obe drzave. I moram ti reci Svicarska ispadne discount kakve su cijene u Norveskoj. Ali zato imaju i najjace prosjecne plate na svijetu. Dzaba zdravstvo koje se u Svicarskoj debelo placa. Mljenci proizvodi, ne alkoholna ili alkohona pica, cigare, gorivo, auta, kuce (i opet 4/5 ima kucu ili stan) to je uzanso skupo u Norveskoj. Tu je Svicarska ono sto je za Svicarsku Njemacka po tom pitanju. Kod njih se sve racuna u milionima euro ili franke nebitno. Definitivno najbogatij gradjani. Ima isto onih koji nisu kao i u Svicarskoj. Ali gore se prica o 1 mil. franki kao o kupovini sladoleda.
Dr Baltazar

#39 Re: Medicinske sestre/tehničari - posao u Njemačkoj

Post by Dr Baltazar »

Ja koliko znam, alkohol u Švicarskoj je žara. Oni imaju svoje trgovačke lance, ali su preskupi i za onaj bogati sloj. Znam da Njemci masovno odlaze u Skandinaviju, što i jeste jedan od razloga zašto imaju veliki broj deficitarnih zanimanja. Ali ima jedna stvar zbog koje bi većina Skandinavaca napustila zemlju za manju platu, a to je ta depresivna klima, duge noći itd. Tačno da mnogo zarađuju, ali socijalni život 0. Teško se na takav život Njemci navikavaju, a zamisli tek naše. Imao sam priliku pričati sa par naših ljudi u Švedskoj i kažu da bi rado sad u Njemačku otišli.
KB9

#40 Re: Medicinske sestre/tehničari - posao u Njemačkoj

Post by KB9 »

ja sam opet cuo da su, sto se tice alkohola skoro pa migracije, norvezani idu u svedsku, svedjani u dansku, danci u njemacku, znaci da je njemacka jeftinija od tih vikinga gore :mrgreen: e kome sad vjerovat od dijaspore kad svi lazu na kraju krajeva haman :lol:
ketronsd1

#42 Re: Medicinske sestre/tehničari - posao u Njemačkoj

Post by ketronsd1 »

KB9 wrote:ja sam opet cuo da su, sto se tice alkohola skoro pa migracije, norvezani idu u svedsku, svedjani u dansku, danci u njemacku, znaci da je njemacka jeftinija od tih vikinga gore :mrgreen: e kome sad vjerovat od dijaspore kad svi lazu na kraju krajeva haman :lol:
Druže,svi idu u njemačku :D
Rockefeller

#43 Re: Medicinske sestre/tehničari - posao u Njemačkoj

Post by Rockefeller »

Potreba za med. osobljem je ogromna u Njemackoj. U Berlinu, skolovanje je besplatno za njegovatelje. Prosle godine se placalo 100€ mjesecno. U vecini slucajeva nasi ljudi rade u starackim domovima. Poslije ko sredi sve papire, trazi bolji posao u klinici ili se skoluje da bi napredovao. Uslov je njemacki jezik sto je mnogima problem ali sve se moze naucit. Sa par ljudi radim koji ne znaju sastaviti tri recenice da valja ali su tu, rade.
hugollino

#44 Re: Medicinske sestre/tehničari - posao u Njemačkoj

Post by hugollino »

Pozdrav,

Da li je u Njemčkoj prizanta i može li se nostrificirati srednja privatna pkola završena u BiH za medicinsku sestru?
meteorit135531

#45 Re: Medicinske sestre/tehničari - posao u Njemačkoj

Post by meteorit135531 »

hugollino wrote:Pozdrav,

Da li je u Njemčkoj prizanta i može li se nostrificirati srednja privatna pkola završena u BiH za medicinsku sestru?
Ne moze. Nije priznata, i ne moze se nostrificirati, niti ce ti bilo koja klinika ili dom ponuditi posao na osnovu kvalifikacija iz privatne skole.

Priznata je samo drzavna srednja skola. Plus OSD certifikat nije priznat u svim saveznim pokrajinama, dok Goethe jeste.
Nijemci su to , ne mozes ih prevariti.
I nemoj imati nikakva druga ocekivanja, jer ovo sto ti govorim je info iz prve ruke, da se ne bi dalje raspravljalo.
Sretno.
ho oponopono

#46 Re: Medicinske sestre/tehničari - posao u Njemačkoj

Post by ho oponopono »

...ne ostajte ovdje, Sunce tuđeg neba će vas jednako grijati dok perete nečije guze...:gunjastajl:
512MB

#47 Re: Medicinske sestre/tehničari - posao u Njemačkoj

Post by 512MB »

Kakva ba Njemacka, nemos zivit kako od treba od 2500€ crkavice i 600€ djeciNJeg dohotka. Bolje sjedit u Bosni i odmarat, za fuka se uvjek nadje...
Post Reply