Medicina,etf ili masinstvo?

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
lala_23

#1 Medicina,etf ili masinstvo?

Post by lala_23 »

Pozdrav,u dilemi sam i ne znam koji fakultet upisati,treci sam razred gimnazije al' sam svjesna da cu morati ostaviti cijeli 4.za pripreme za prijemni s obzirom da su nam profesori iz najvaznijih predmeta vrlo neprofesionalni. Medicina,masinstvo ili etf. Koje od ta 3 fak. je najbolje upisati? Interesuju me sve 3, samo ne znam za tehnicke fakultete,s obzirom da sam takav matematicar da kad ne vjezbam ocjena je 3-4 a kada vjezbam mogu imati 5 bez problema.. Savjeti,iskustva?
sabanss

#2 Re: Medicina,etf ili masinstvo?

Post by sabanss »

Super ti je odabir medicina ili tehnika :D Uglavnom, vidi se da pucas na zanimanja koja nemaju problema sa zaposljavanjem sto cijenim. Jebo pricu studiraj ono sto volis :D

Ukoliko mislis studirati na sarajevskom univerzitetu, masinstvo je ispod etf-a i medicine po kolicini znanja koju dobijes. Niti jedan ne daje dovoljno znanja za bilo kakav samostalan rad ali to svakako samosvjesni studenti nadoknade trudom i zalaganjem.

I da... Sto se tice matematike ne sikiraj se, dvojica mojih dobrih prijatelja su zavrsili ETF iako su u srednjoj cak i padali matematiku. Nije to toliki bauk koliko se prica.
lala_23

#3 Re: Medicina,etf ili masinstvo?

Post by lala_23 »

sabanss wrote:Super ti je odabir medicina ili tehnika :D Uglavnom, vidi se da pucas na zanimanja koja nemaju problema sa zaposljavanjem sto cijenim. Jebo pricu studiraj ono sto volis :D

Ukoliko mislis studirati na sarajevskom univerzitetu, masinstvo je ispod etf-a i medicine po kolicini znanja koju dobijes. Niti jedan ne daje dovoljno znanja za bilo kakav samostalan rad ali to svakako samosvjesni studenti nadoknade trudom i zalaganjem.

I da... Sto se tice matematike ne sikiraj se, dvojica mojih dobrih prijatelja su zavrsili ETF iako su u srednjoj cak i padali matematiku. Nije to toliki bauk koliko se prica.
Hvala puno,bas mi je drago cuti to. A naravno gledam i sta ima posla i sta me zanima a zaista me ne zanima nista sto ima veze sa pravom,filozofijom i sl. Samo matematika,fizika,hemija i biologija!
staxx

#4 Re: Medicina,etf ili masinstvo?

Post by staxx »

sabanss wrote:Super ti je odabir medicina ili tehnika :D Uglavnom, vidi se da pucas na zanimanja koja nemaju problema sa zaposljavanjem sto cijenim. Jebo pricu studiraj ono sto volis :D

moram reagovati na recenicu: " masinstvo je ispod etf-a i medicine po kolicini znanja koju dobijes" ?!
Znanje koje stičeš je stvar svake individue, zavisno od toga koliko neko ozbiljno to prihvati i koliko ga zaista zanima. Naravno zavisi i od afiniteta i inteligencije čovjeka, ali nikako se ne može reći da je mašinstvo ispod etf-a ili nećega drugog.
Ja sam magistrirao na MFSA 2013-te godine, a ja I kopletno moje društvo sa te generacije smo se svi zaposlili na dobre poslove. Moje uže društvo sa faxa koje broji cca 7-8 ljudi smo se svi pozapošljavali u manjem roku od pola godine (neko prije neko kasnije), ali niko nije ostao kući da sjedi. A usput, nismo bili elitni studenti prosjek 7,5 mozda , a oni koji su imali prosjek 8,9 I vise na MFSA.. za njih nije bilo dileme nikakve.. :thumbup:
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#5 Re: Medicina,etf ili masinstvo?

Post by Truba »

Image
sabanss

#6 Re: Medicina,etf ili masinstvo?

Post by sabanss »

Obisao sam sve tehnicke fakultete na UNSA i vjeruj da znam koliko su fakulteti zahtjevni.

Masinstvo je dobar fakultet sa par neozbiljnih smijerova. Mogucnost zaposlenja uopste nije upitna obzirom da se radi o tehnickom fakultetu i to masinskom. Po meni problem masinstva je interna organizacija i trvenja sto se odrazi i na kolicinu znanja koju studenti dobiju. NHF
KB9

#7 Re: Medicina,etf ili masinstvo?

Post by KB9 »

cuj halalit cetvrti razred da bi spremila prijemni

jest tebe neko isprepado :lol:
Altsa

#8 Re: Medicina,etf ili masinstvo?

Post by Altsa »

Nema potrebe da zanemaris 4 razred jer ti je prosjek ocjena itekako bitan za upis.
staxx

#9 Re: Medicina,etf ili masinstvo?

Post by staxx »

Altsa wrote:Nema potrebe da zanemaris 4 razred jer ti je prosjek ocjena itekako bitan za upis.
Potpisujem... prijemni ces spremiti na ljeto sasvim dobro, mjesec dana kvalitetno zagruij stolicu i nema zime ;)
mousstapha

#10 Re: Medicina,etf ili masinstvo?

Post by mousstapha »

Valjda imaš neki afinitet prema jednom od ovih fakulteta. Mislim, da li želiš popravljati ljude ili mašine? :D

Generalno, šta god da izabereš ima jako puno prostora za dalje napredovanje i specijalizaciju. Ako imaš želju da se što prije zaposliš, vjerovatno ćeš sa ETF-a to moći najranije. S druge strane, možda ćeš sa Medicinom najduže ostati na fakultetu.
boshniak

#11 Re: Medicina,etf ili masinstvo?

Post by boshniak »

lala_23 wrote:Pozdrav,u dilemi sam i ne znam koji fakultet upisati,treci sam razred gimnazije al' sam svjesna da cu morati ostaviti cijeli 4.za pripreme za prijemni s obzirom da su nam profesori iz najvaznijih predmeta vrlo neprofesionalni. Medicina,masinstvo ili etf. Koje od ta 3 fak. je najbolje upisati? Interesuju me sve 3, samo ne znam za tehnicke fakultete,s obzirom da sam takav matematicar da kad ne vjezbam ocjena je 3-4 a kada vjezbam mogu imati 5 bez problema.. Savjeti,iskustva?
Pošto iz tvog posta vidim da ciljas na fakultete sa kojima se možeš lako zaposliti, probaj nešto iz IT sektora ako imaš bilo kakvog afiniteta prema tome, Informatika na ETF, ili ako tvoji dobro stoje finansijski ima na SST fakultet kompjutreskih nauka (nije previše opterećen teorijskom nastavom i nepotrebnim predmetima). Imamo u porodici jednog člana koji je programer, i još za vrijeme studija radio je brojne projekte kao freelancer i saradnik i sam je otplatio svoje školovanje i prije nego ga je završio. Trenutno radi za jednu domaću IT kompaniju, a ima i dosta ponuda za posao iz skandinavije.
raoul duke

#12 Re: Medicina,etf ili masinstvo?

Post by raoul duke »

Bjez' iz zemlje :lol:
sabanss

#13 Re: Medicina,etf ili masinstvo?

Post by sabanss »

raoul duke wrote:Bjez' iz zemlje :lol:
To svakako ali prvo zavrsiti fakultet ovdje. Osim ako nema love za studiranje vani.
pinkman

#14 Re: Medicina,etf ili masinstvo?

Post by pinkman »

lala_23 wrote:Pozdrav,u dilemi sam i ne znam koji fakultet upisati,treci sam razred gimnazije al' sam svjesna da cu morati ostaviti cijeli 4.za pripreme za prijemni s obzirom da su nam profesori iz najvaznijih predmeta vrlo neprofesionalni. Medicina,masinstvo ili etf. Koje od ta 3 fak. je najbolje upisati? Interesuju me sve 3, samo ne znam za tehnicke fakultete,s obzirom da sam takav matematicar da kad ne vjezbam ocjena je 3-4 a kada vjezbam mogu imati 5 bez problema.. Savjeti,iskustva?
Super je sto biras izmedju ta tri fakulteta jer je svaki super. Nemoj samo upisivati drustvene fakultete osim ako te to bas ne zanima i pri tome imas jak "background" koji ce ti pronaci posla.

Vjeruj da se mnogi ljudi iz moje generacije kaju sto su upisivali drustvene fakultete iako su ga zavrsili u roku.

Ja bih ti licno preporucio ETF i to RI (Racunarstvo i informatika). Malo jesam subjektivan jer sam u tim vodama, ali ono sto ti moram reci da sam se susreo sa mnogo izenjera koji su u praksi jako losi. Drugim rijecima, nemoj ganjati prosjek i imati ces vise slobodnog vremena koje mozes trositi citajuci knjige plus stranice tipa Lynda, Coursera itd.

Da ne pricam da ces moci u svakom trenutku otici u inostranstvo. I jos jedan savjet, igraj svake godine lutriju za zelenu kartu (U.S.) i do tridesete ces je dobiti :D
Dr.medicine

#15 Re: Medicina,etf ili masinstvo?

Post by Dr.medicine »

Zavisi želiš li raditi za 1200,2000 ili 3000 maraka :D
zigson

#16 Re: Medicina,etf ili masinstvo?

Post by zigson »

Masinstvo preporuka
mousstapha

#17 Re: Medicina,etf ili masinstvo?

Post by mousstapha »

Dr.medicine wrote:Zavisi želiš li raditi za 1200,2000 ili 3000 maraka :D
Hoće li joj plata zavisiti od Sebijine volje? :D
lala_23

#18 Re: Medicina,etf ili masinstvo?

Post by lala_23 »

mousstapha wrote:Valjda imaš neki afinitet prema jednom od ovih fakulteta. Mislim, da li želiš popravljati ljude ili mašine? :D

Generalno, šta god da izabereš ima jako puno prostora za dalje napredovanje i specijalizaciju. Ako imaš želju da se što prije zaposliš, vjerovatno ćeš sa ETF-a to moći najranije. S druge strane, možda ćeš sa Medicinom najduže ostati na fakultetu.
Naravno da imam,prirodni sam smjer i bas sam ga upisala sa ciljem da idem na medicinu. Medjutim nekako u posljednje vrijeme teorija me toliko nervira da mi je jednostavno sve to omrzlo ili "ohladila" sam se. Vjerujem da necu pogriješiti ako odaberem bilo koja od ta 3 fakulteta,stvar je samo u trudu i interesovanju.
lala_23

#19 Re: Medicina,etf ili masinstvo?

Post by lala_23 »

pinkman wrote:
Super je sto biras izmedju ta tri fakulteta jer je svaki super. Nemoj samo upisivati drustvene fakultete osim ako te to bas ne zanima i pri tome imas jak "background" koji ce ti pronaci posla.

Vjeruj da se mnogi ljudi iz moje generacije kaju sto su upisivali drustvene fakultete iako su ga zavrsili u roku.

Ja bih ti licno preporucio ETF i to RI (Racunarstvo i informatika). Malo jesam subjektivan jer sam u tim vodama, ali ono sto ti moram reci da sam se susreo sa mnogo izenjera koji su u praksi jako losi. Drugim rijecima, nemoj ganjati prosjek i imati ces vise slobodnog vremena koje mozes trositi citajuci knjige plus stranice tipa Lynda, Coursera itd.

Da ne pricam da ces moci u svakom trenutku otici u inostranstvo. I jos jedan savjet, igraj svake godine lutriju za zelenu kartu (U.S.) i do tridesete ces je dobiti :D

Čitala sam o smjerovima na ETF i mene licno samo zanima samo energetika. : D A vidjela sam da na masinstvu ima odsjek energetskog masinstva...
mousstapha

#20 Re: Medicina,etf ili masinstvo?

Post by mousstapha »

lala_23 wrote:
mousstapha wrote:Valjda imaš neki afinitet prema jednom od ovih fakulteta. Mislim, da li želiš popravljati ljude ili mašine? :D

Naravno da imam,prirodni sam smjer i bas sam ga upisala sa ciljem da idem na medicinu. Medjutim nekako u posljednje vrijeme teorija me toliko nervira da mi je jednostavno sve to omrzlo ili "ohladila" sam se. Vjerujem da necu pogriješiti ako odaberem bilo koja od ta 3 fakulteta,stvar je samo u trudu i interesovanju.
Danas se inžinjeri sve više povezuju sa ljekarima. Biće sigurno mnogo softvera, a i hardvera nastalog u saradnji sa doktorima.
staxx

#21 Re: Medicina,etf ili masinstvo?

Post by staxx »

Čitala sam o smjerovima na ETF i mene licno samo zanima samo energetika. : D A vidjela sam da na masinstvu ima odsjek energetskog masinstva
Energetika na ETFu i MFSA se razlikuju, i prepoznaj sta ti bolje odgovara... Na MFSA se npr. uci generisanje el. energije do "praga" elektrane, hajmo reci do generatora, ucis o procesu sagorijevanja, prenosu toplote, procesu generisanja pare, o stupnjevima turbine, lopaticama turbine i svim elementima elektrane, a energetika na ETFu je koliko ja znam više tumači visokonaponsku struju, transformatorske stanice itd... i njihova energetika je od generatora elektrae pa dalje (neka me isprave ETFovci ako griješim, ja sam mašinac). Naravno učiti ćeš još puno stvari, ovo je onako uopšteno, da znaš sebi u glavi predstaviti gdje te šta čeka :)

p.s. najvažnije od svega je da razumijete da se mora na ovim fakultetima učiti. Manje je bitno jesi li ti odličan učenik ili ne, to što nisi odličan nego vrlo dobar ne mora značiti da ne možeš završiti ETF ili MF ili bilo šta drugo, ali znači da će te u narednih 5-6 godina manje biti na cugi sa rajom.
FasterThanLight

#22 Re: Medicina,etf ili masinstvo?

Post by FasterThanLight »

lala_23 wrote:Medjutim nekako u posljednje vrijeme teorija me toliko nervira da mi je jednostavno sve to omrzlo ili "ohladila" sam se.
:D :D
pinkman

#23 Re: Medicina,etf ili masinstvo?

Post by pinkman »

lala_23 wrote:
pinkman wrote:

Čitala sam o smjerovima na ETF i mene licno samo zanima samo energetika. : D A vidjela sam da na masinstvu ima odsjek energetskog masinstva...
Ako zavrsis energetiku veoma ces biti ogranicena jer imas Elektroprivredu i Elektroprijenos u koje neces upast bez necije podrske. Ostalo su neke privatne kompnije kojih nema bas puno, a i ove sto imaju - uglavnom domace su gazde. Znam i par njih koji su zavrsili energetiku pa nigdje posla.

Uvijek je bolje raditi za stranca u BiH nego u firmi lokalnog "biznismena". :D Naravno, uvijek mozes otici vani.

Na kraju ces upisati medicinu jer ti se to samo privremeno zgadilo :D
mega_mashcine

#24 Re: Medicina,etf ili masinstvo?

Post by mega_mashcine »

lala_23 wrote: Čitala sam o smjerovima na ETF i mene licno samo zanima samo energetika. : D A vidjela sam da na masinstvu ima odsjek energetskog masinstva...
ako ces ETF, ja ti savjetujem RI da upises, ostali smjerovi su tesko sranje, to ti iz iskustva govorim..
Osim sto je najzanimljiviji, i sto dobijes mnogo vise znanja, prije svega korisnijeg, sa RI smjerom ti je i najlakse naci posao. Ne znam nikog sa RI-a ko odmah po zavrsetku nije nasao posao, a vecina se zaposli i prije nego zavrsi fax. Sa ostalih smjerova poznajem ljude koji su u roku zavrsili, a još se nisu zaposlili, ili su dosta cekali da se zaposle, a dosta ih se na kraju zaposlilo kao programeri..
belfy

#25 Re: Medicina,etf ili masinstvo?

Post by belfy »

pinkman wrote:
lala_23 wrote: Čitala sam o smjerovima na ETF i mene licno samo zanima samo energetika. : D A vidjela sam da na masinstvu ima odsjek energetskog masinstva...
Ako zavrsis energetiku veoma ces biti ogranicena jer imas Elektroprivredu i Elektroprijenos u koje neces upast bez necije podrske. Ostalo su neke privatne kompnije kojih nema bas puno, a i ove sto imaju - uglavnom domace su gazde. Znam i par njih koji su zavrsili energetiku pa nigdje posla.

Uvijek je bolje raditi za stranca u BiH nego u firmi lokalnog "biznismena". :D Naravno, uvijek mozes otici vani.

Na kraju ces upisati medicinu jer ti se to samo privremeno zgadilo :D
ja bih samo nadodao na ovo da energetika zaista dobije najmanje znanja od ETF-a. zasto je tako vec ne bih znao reci...
Post Reply