Media Center PC!?!
Moderator: Benq
-
BigusDickus
Pa skontaj ti razliku u funkcionalnosti, izmedju tog overkilla
sto si sastavio i konzole...
Konzola ne moze sluziti kao PC, dok PC moze (izmedju ostalog) za igranje posluziti podjednako dobro ili bolje nego konzola... 
- Qler
pa mi pricamo o media centar uredjajima, koji su namjenjeni samo za entertaintment
a ne o razlici izmedju kucnog racunara i konzole.... tu sam ja ZA racunar, ali ako neko hoce komp u dnevnoj samo za igrica i filmova/muzike onda je konzola daleko bolji izbor.
-
BigusDickus
Fol je u tome, sto je ovaj media centar uredjaj o kojem govorim, u stvari "pravi" PC, sa svim mogucnostima koje ta masina nudi. Jedina razlika je u pristupu...
Ako ti hoces da posaljes mail, ili da otkucas neki tekst, fino izvuces (wireless) tastaturu i misa iz ladice, obavis sve sto si zamislio (odmailas, prosurfas, napravis novi proracun budzeta...
) i ponovo to spremis u ladicu.
Dalje mozes, kako ti je ceif...
uzeti daljinski u ruke i vrtiti kanale na TV-u (snimati u digitalnom obliku, ili pauzirati program dok odes u WC...
), slusati radio, muziku (CD, mp3, wma, ogg...
), gledati filmove sa (HD-)DVD-a (ili DivX-a, ako iko osjeca potrebu za ovim...
)... a mozes se uhvatiti i svog (opet wireless) rumblepad-a
i oslobadjati se stresa uz najnoviju pucacinu... 
To sve uz uslov da nemas nekakvog finog macica u blizini, da potpuno zasjeni to cudo tehnike...
Dalje mozes, kako ti je ceif...
To sve uz uslov da nemas nekakvog finog macica u blizini, da potpuno zasjeni to cudo tehnike...
-
neko iz mase
opet kazem da je glupo uporedjivati media centar i konzole. To je isto kao uporedjivati motor i automobil. Jedan je za uzitak, dok je drugi za sve vrste prevoza.
I glupo ti je reci da je MC bolji od konzoli za igrice. Vrati se opet na ono sto sam rekao za karakteristike novih konzoli. Tu tehnologiju ce proizvodjaci PC-a dostici za jedno 5 godina, kad bude vrijme za izdavanje novih.
isto nisam siguran da li si imao prilike usporediti istu igricu na PS2 i PC-u. Ja jesam, i mogu ti reci da je razlika ogromna (ide u korist PS2, igrice su FIFA 2003, FIFA 2004, battlefiled xxx)
I glupo ti je reci da je MC bolji od konzoli za igrice. Vrati se opet na ono sto sam rekao za karakteristike novih konzoli. Tu tehnologiju ce proizvodjaci PC-a dostici za jedno 5 godina, kad bude vrijme za izdavanje novih.
isto nisam siguran da li si imao prilike usporediti istu igricu na PS2 i PC-u. Ja jesam, i mogu ti reci da je razlika ogromna (ide u korist PS2, igrice su FIFA 2003, FIFA 2004, battlefiled xxx)
-
BigusDickus
5 godina...
izvini, ali to je stvarno dugorocna prognoza za IT svijet. Tehnologije koje su bile aktuelne prije 5 godina su danas izbacene iz upotrebe... skoro sve do jedne...
Bez obzira na sve bajke o novim konzolama, nije to toliko revolucionarno... 
btw, vidio sam nekoliko igara na PS2 i kvalitet je sasvim prosjecan, a posebno nije na nivou (kvalitetnog) PC-a. Sve sto je ugradjeno u ps3/xbox ili vec postoji na PC platformi (dakle, preneseno), ili dolazi vrlo brzo (prije da je 5 mjeseci, nego 5 godina...
). HD-DVD/Blue-ray samo sto nisu tu, multi-core procesori su vec tu, sljedeca generacija GPU-a postaje "general purpose", tako da ce dodatno ubrzati sve sto se da ubrzati...
ima toga jos, ali i ovo je sasvim dovoljno... 
Slazem se (i napisao sam to nekoliko postova prije), potpuno je neprikladno porediti konzole sa PC-em. Ipak je konzola samo (skupa) igracka, veselih boja, koju roditelji kupuju osnovcima kad imaju dobre ocjene u skoli...
btw, vidio sam nekoliko igara na PS2 i kvalitet je sasvim prosjecan, a posebno nije na nivou (kvalitetnog) PC-a. Sve sto je ugradjeno u ps3/xbox ili vec postoji na PC platformi (dakle, preneseno), ili dolazi vrlo brzo (prije da je 5 mjeseci, nego 5 godina...
Slazem se (i napisao sam to nekoliko postova prije), potpuno je neprikladno porediti konzole sa PC-em. Ipak je konzola samo (skupa) igracka, veselih boja, koju roditelji kupuju osnovcima kad imaju dobre ocjene u skoli...
-
neko iz mase
da podrzim tvoju tvrdnju saBigusDickus wrote: btw, vidio sam nekoliko igara na PS2 i kvalitet je sasvim prosjecan, a posebno nije na nivou (kvalitetnog) PC-a. Sve sto je ugradjeno u ps3/xbox ili vec postoji na PC platformi (dakle, preneseno), ...

i da dodam
PA TI NISI NORMALAN
inace, sastavio sam svoj workstation prije 4 godine, i dan danas se moze porediti sa pentiumima (2x athlon mp), sto je znak da tehnologija ide napriejd, ali puno znaci kako je upotrebljena
-
BigusDickus
Moze se to porediti sa kompjuterom "u tvog komsije, u malog..."
ja sam govorio o DANASNJOJ tehnologiji koja se ugradjuje u jedan moderan PC...
sto znaci da je vecina stvari koje neko ima u svojoj masini, od prije 4-5 godina, vec potpuno prevazidjena.
Sta tacno pokusavas reci ovom zezancijom od slike i kakve to ima veze sa ovim o cemu ja sve vrijeme pricam?
Kad sam vidio sliku, podsjetila me na cinjenicu da vec dugo postoji emulator za PS2...
i to softverski...
u prozoru ti radi sve sto i (nekad) "revolucionarna" igracka... ili mozda nije bila konzola toliko mocna, koliko su mocne i efektne bile reklame? 
Sta tacno pokusavas reci ovom zezancijom od slike i kakve to ima veze sa ovim o cemu ja sve vrijeme pricam?
Kad sam vidio sliku, podsjetila me na cinjenicu da vec dugo postoji emulator za PS2...
-
neko iz mase
Mislim da jos nisi svjestan mogucnosti XBOX-a. Da jesi, nebi pitao sta ova slika predstavlja. Malo predji po hardware forumima i upoznaj se sa danasnjom tehnologijom (barem ove konzole). Za to ne mislim na podatke sta konzola sadrzi, vec sta ti podatci u stvari znace. vecina ljudi te izraze koristi u prici bez da zna pravo znacenje, a sudeci po tvojoj reakciji i sam spadas u tu grupu. Unaprijed se izvinjavam na ovim rijecima ako sam pogrijesio.
Inace, svoj sistem ne mjerim sa komsijinim, vec vise sa serverima na poslu.
-
BigusDickus
Vjeruj mi na rijec, dovoljno sam obavio benchmarka u zivotu, tako da znam tacno sta znace cifre kojima se gadjaju u reklamiranju konzola. Sve je to lijepo i logicno je da mora biti mocno, kako bi se uopce neko odlucio za kupovinu (bez obzira na nisku cijenu). Ipak, ne radi se o nekim neslucenim mogucnostima, ma sta dolazilo iz marketing masinerija.
Ali, to nije tema ove emisije...
ja sam zapoceo temu o media centar uredjajima, a neko je to pogresno uporedio sa konzolama. Po ko zna koji put ponavljam, konzola ima samo dio mogucnosti media centar PC-a i nikako ne moze biti konkurencija, nego ima svoju publiku i trziste. Na stranu to sto ce sa jacanjem hardwarea (i opadanjem cijena/rastom standarda), ovi uredjaji najvjerovatnije uzeti jedan dio tog trzista, prvenstveno zahvaljujuci njihovoj svestranosti.
Ne treba zanemariti ni cinjenicu da je velika vecina ljudi koji su ikada koristili kompjuter, koristila i navikla na Windows. Media centar PC, sa instaliranim Win MCE2005 skoro da nije mogao biti bolje pogodjen. Dovoljno jednostavan, a sa druge strane mocan, poznat i rasiren OS...
za koju godinu se necu iznenaditi ako mi moja stara, koja ima dovoljno problema sa efikasnom upotrebom daljinskog za obican TV, posalje e-mail... 
Ali, to nije tema ove emisije...
Ne treba zanemariti ni cinjenicu da je velika vecina ljudi koji su ikada koristili kompjuter, koristila i navikla na Windows. Media centar PC, sa instaliranim Win MCE2005 skoro da nije mogao biti bolje pogodjen. Dovoljno jednostavan, a sa druge strane mocan, poznat i rasiren OS...
-
el maffo
BigusDickus wrote: Po ko zna koji put ponavljam, konzola ima samo dio mogucnosti media centar PC-a i nikako ne moze biti konkurencija, nego ima svoju publiku i trziste. Na stranu to sto ce sa jacanjem hardwarea (i opadanjem cijena/rastom standarda), ovi uredjaji najvjerovatnije uzeti jedan dio tog trzista, prvenstveno zahvaljujuci njihovoj svestranosti.
Podpuno u pravu ... i da dodam da je uopste glupo i porediti mogucnosti jednog PC sa mogucnostima konzole. PC je ipak PC a mogucnosti su mu ogromne, samo ih treba odkriti ..... PC nije napravljen samo za igrice
-
car-x
bigi digi, media centar kao jedna jaka masina na kojoj mozes vrtiti najnovije igrice, skidate gigabajte s interneta ili konfljuter koji ce ti stalno raditi u dnevnoj sobi i biti prikljucen na ozvucenje (kucno kino ili tako nesto) i na tv??
ako je ovo drugo, onda si izostavio jedan vazan detalj, a to je glasnost pri radu..
imo sam racunar u dnevnoj sobi koji je za to vrijeme bio zvijer i moglo se s njim ucinit sto god pozelis (cak i za to doba napredni 5.1 zvucnici i tak).. elem, da bi se ta "zvjerka" ohladila, trebo mu je ventilator slican onom na frizideru koka-kole koji se cuje otprilike na 15 metara kad radi..
nekako s proljeca sam nabavio Mac Mini i vise ga ne bi mijenjo.. nije bas za igranja, ali je sve ostalo samo jedan veliki plus.. samo sijalica koja pulsira te upozorava da je ukljucen, ostalo nisi ni u stanju registrovati..
ako je ovo drugo, onda si izostavio jedan vazan detalj, a to je glasnost pri radu..
imo sam racunar u dnevnoj sobi koji je za to vrijeme bio zvijer i moglo se s njim ucinit sto god pozelis (cak i za to doba napredni 5.1 zvucnici i tak).. elem, da bi se ta "zvjerka" ohladila, trebo mu je ventilator slican onom na frizideru koka-kole koji se cuje otprilike na 15 metara kad radi..
nekako s proljeca sam nabavio Mac Mini i vise ga ne bi mijenjo.. nije bas za igranja, ali je sve ostalo samo jedan veliki plus.. samo sijalica koja pulsira te upozorava da je ukljucen, ostalo nisi ni u stanju registrovati..
-
BigusDickus
Istina je da ima bucnih PC-a, ali sve zavisi koliko je dobra koncepcija hladjenja... ima ih i skoro necujnih...
jos ako se radi o vodenom hladjenju...
ili mozda heatpipe... (svaki pokusaj prevodjenja bi imao smijesan rezultat...
)
U svakom slucaju, tih rad je jedna od (naj)bitni(iji)h karakteristika media centar uredjaja...
U svakom slucaju, tih rad je jedna od (naj)bitni(iji)h karakteristika media centar uredjaja...
- NeKi_LiK
Biguse, nekako sam uvjeren da se i nisi nagledao lcd i plasma tv-a od +90 cm dijagonale u PC modu. Iako je to djelimično i zbog toga što sam ja poprilično osjetljiv na detalje, poželjnost korištenja windows aplikacija i interneta u takvim uslovima mi graniči sa korištenjem teletexta na nekom "snjegovitom" kanalu, i media center karafeku bi ubacio u dnevni boravak jedino da imam težih zdravstvenih problema koji bi mi stvarali ogroman napor da se premjestim do pc-a.
Pa tako kad isključimo famoznu mogućnost neta na velikom ekranu, ostaje nam dvd/audio reprodukcija i igrice a to uređaji specijalizovani za tu namjenu obavljaju mnogo bolje i od najbolje složenog mc pc-a.
Pa tako kad isključimo famoznu mogućnost neta na velikom ekranu, ostaje nam dvd/audio reprodukcija i igrice a to uređaji specijalizovani za tu namjenu obavljaju mnogo bolje i od najbolje složenog mc pc-a.
-
BigusDickus
Vec duze vrijeme postoje graficke karte koje podrzavaju HDTV...
ne znam cega si se to ti nagledao, ali vrhunac PC tehnike (a ni dizajna kucista
) sigurno nije... 
- NeKi_LiK
Strašni HDTV počinje već od 720p odnosno 1280x720 što i nije nešto posebno.
Jebiga, vidi se da i ne znaš baš o čemu pričaš što te ne sprječava da budeš prvi na braniku MCPCa
Hajmo ponovo. Izvor slike kod MC giganta su obično plazma i LCD tv ekrani. Današnji vrhunski plasma ekrani (ne računajući trikove sa interpolacijskim udvostručavanjem linija) postižu 1366x768, dok je standard 1024x720 na više od 100 cm dijagonale. Takve rezolucije prikazuju 15 tj 17 inčni monitori, pa će i sekundu zahtjevnijem korisniku kojem nije cilj kurčenje svojim velikim teveom sa kojeg može poslati i mail, PC mod i korištenje aplikacija izgledati ružno i sa velikim manjkom u odnosu na monitore, bez obzira i na udaljenosti od 3-4 metra.
Sa LCD tv ekranima situacija je bolja nego kod plasmi ali ni izdaleka nešto impresivno i za divljenje čak i ako govorimo o modelima koji prikazuju punih 1920x1080. A tu već i ulazimo u cjenovni rang od + 6k eura pa je za očekivati da će ti ljudi za audio/vizuelni užitak posegnuti za Loeweom, Bang & Olufsenom, Marantzom, Boseom a ne slušati mp trice sa mc pc-a
Ono što hoću da kažem je to da je mc pc, kao uostalom i svi *sve u jedan uređaji*, najjeftniji i najjednostavniji put do zabave i da nije nešto čime bi trebali biti impresionirani.
-
BigusDickus
Zivi bili pa vidjeli, ali ne znam kako nisi primijetio da su danasnji "televizori" (prvenstveno LCD) po kvalitetu slike sve blize tom tvom famoznom "monitoru". Mnogi se upravo zovu monitor sa ugradjenim TV tunerom, a cesto se tu nadje i DVI prikljucak...
Osim toga, media centar uredjaju i ne treba klasicni TV, nego bas monitor, jer je TV/FM tuner jedna od nezaobilaznih komponenti media centra...
ali neka si ti nasao za shodno da meni i ostalima koji ovdje dolaze, kazes nesto vise o HDTV-u...
ja sam to spomenuo kao nesto cime se hvale "konzolasi"...
k'o da su otkrili neku novu planetu... "wow, podrzava HDTV"...

- NeKi_LiK
A teška insana.
... da pokušam još više pojednostaviti...
HDTV u nekim situacijama i jeste "wow" što bi ti rekao.
Ako smo navikli na analogni tv signal na 4:3 prijemnicima, poboljšanje koje donosi h.digitalni signal je ogromno ne samo u pogledu slike nego i kvalitete zvuka (mogućnost 24.bitnog do 190 kHZ ako se ne varam)...
O najnovijoj generaciji konzola ne znam baš puno sa tehničke strane, ali ako su tačne specifikacije koje shin-ra navodi tj da će rendati 1080 progresivni signal onda je napredak u odnosu na sadašnje konzole i više nego "wow"...
I sada dolazimo da pc moda...
Kako smo naviknuti na rezolucije od 1280X1024 na 17' lcd monitorima, prelazak na neznatno više rezolucije ali i njihov prikaz na znatno većoj površini tj ekranima od 90-120 cm ne može izazvati neki posebno pozitivan efekat.
...
HDTV u nekim situacijama i jeste "wow" što bi ti rekao.
Ako smo navikli na analogni tv signal na 4:3 prijemnicima, poboljšanje koje donosi h.digitalni signal je ogromno ne samo u pogledu slike nego i kvalitete zvuka (mogućnost 24.bitnog do 190 kHZ ako se ne varam)...
O najnovijoj generaciji konzola ne znam baš puno sa tehničke strane, ali ako su tačne specifikacije koje shin-ra navodi tj da će rendati 1080 progresivni signal onda je napredak u odnosu na sadašnje konzole i više nego "wow"...
I sada dolazimo da pc moda...
Kako smo naviknuti na rezolucije od 1280X1024 na 17' lcd monitorima, prelazak na neznatno više rezolucije ali i njihov prikaz na znatno većoj površini tj ekranima od 90-120 cm ne može izazvati neki posebno pozitivan efekat.
Zivi bili pa vidjeli - šta ? Da će se udomaćiti i naći svoje kupce ? Sa tim se slažem i to upravo zbog toga što je većina korisnika nezahtjevno i činjenice koju sam naveo u prethodnom postu a to je da je MC PC kao uostalom i svi *sve u jedan uređaji*, najjeftniji i najjednostavniji put do zabave. Ali biti impresioniran mc pc uređajem je slično kao biti impresioniran quadro "kućnim kinom" sa 5.1 sistemom koje čita sve i svašta a ima i fm radioZivi bili pa vidjeli
-
BigusDickus
Dobro, prezahtjevne picaHzle (tako k'o ti...
) ce se drzati svoje kristalno jasne 17-ke...
graficki dizajneri ce raditi na mocnoj radnoj stanici, sa jos mocnijim monitorom/ima... poslovnjaci i sminkeri ce koristiti notebook ili PDA... djeca ce, kad odlicnim zavrse 3. osnovne, dobijati na poklon xbox ili ps... 
Ostatak svijeta, tj. normalni i prosjecni kucni korisnici ce se lako odluciti zamijeni skalameriju koju trenutno imaju (ili su namjeravali nabaviti), znatno elegantnijim i potpunijim rjesenjem, u obliku MCPC-a...

Ostatak svijeta, tj. normalni i prosjecni kucni korisnici ce se lako odluciti zamijeni skalameriju koju trenutno imaju (ili su namjeravali nabaviti), znatno elegantnijim i potpunijim rjesenjem, u obliku MCPC-a...
-
array
Daj ne lupetaj vise. Nikad game console nece biti bolja od PC. Moj PC koji sam sastavio prije dvije godine je jos uvijek za pet klasa bolji u svemu od najnovijeg x-boxa. Moj kompjuter vec godinama ima HD rezoluciju sto je tek sad doslo na x-box. A da i ne pominjem procesore, memoriju, storage...neko iz mase wrote:Mislim da jos nisi svjestan mogucnosti XBOX-a. Da jesi, nebi pitao sta ova slika predstavlja. Malo predji po hardware forumima i upoznaj se sa danasnjom tehnologijom (barem ove konzole). Za to ne mislim na podatke sta konzola sadrzi, vec sta ti podatci u stvari znace. vecina ljudi te izraze koristi u prici bez da zna pravo znacenje, a sudeci po tvojoj reakciji i sam spadas u tu grupu. Unaprijed se izvinjavam na ovim rijecima ako sam pogrijesio.
Shvati jedno a to je da neko na x-boxu moze igrati samo igrice dok moj PC osim igrica moze raditi jos milion drugih stvari sto xbox nemoze.
-
stihoklepac
Hajmo ljudi konkretne prijedloge
ja mislim da kombinacija nekog pundit kucista,am2 3800+ee,1gb ram,neka 7600gt pasivna i neki disk od 200gb,logitech remote set,kakav mce kompatibilan tv tuner (npr asus) i dobijete pravo fin multi media centar pc
mada ako je u pitanju neki laik kupi ps2 i postolje sa daljinskim upravljacem i rijesi se problema.
sto se tice xbox360 cudo se pregrijava i da to sam vidio iz prve ruke
sto se tice ps3 to cemo tek da vidimo

ja mislim da kombinacija nekog pundit kucista,am2 3800+ee,1gb ram,neka 7600gt pasivna i neki disk od 200gb,logitech remote set,kakav mce kompatibilan tv tuner (npr asus) i dobijete pravo fin multi media centar pc
mada ako je u pitanju neki laik kupi ps2 i postolje sa daljinskim upravljacem i rijesi se problema.
sto se tice xbox360 cudo se pregrijava i da to sam vidio iz prve ruke
sto se tice ps3 to cemo tek da vidimo