Medalja ''Pravednik među narodima BiH''

PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#1 Medalja ''Pravednik među narodima BiH''

Post by PipiDugaDevetka »

Ima li šanse?
http://www.yadvashem.org/
Da se ugledamo na jevreje?
Hafis

#2 Re: Medalja ''Pravednik među narodima BiH''

Post by Hafis »

Gotovo nikakve. Oni imaju preko 160 nobelovaca.
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#3 Re: Medalja ''Pravednik među narodima BiH''

Hafis wrote:Gotovo nikakve. Oni imaju preko 160 nobelovaca.
Namjera mi je bila pozitivna da se ugledamo na jevreje Izraela u dobru. Zašto ne bi država BiH izdavala potvrde nekima da su tokom ratnih dešavanja pomagali ugroženim da prežive, spašavali ih?
Krushna mrva

#4 Re: Medalja ''Pravednik među narodima BiH''

Post by Krushna mrva »

PipiDugaDevetka wrote:Ima li šanse?
http://www.yadvashem.org/
Da se ugledamo na jevreje?
Kako ces ba s jevrejima kad pises hvalospjeve Handzar SS diviziji i ostalim petokolonasima, sve gore od goreg?! :shock: Jes ti pri sebi?
It_is_a_Leclerc

#5 Re: Medalja ''Pravednik među narodima BiH''

Post by It_is_a_Leclerc »

Država BiH nije sposobna donijeti zakon kojim brani da neko negira ili veliča zločin, a kamoli da nagrađuje one koji su ga spriječili.

Nedavno je Ismeta Dervoz pokrenula inicijativu da se Srđan Aleksić posthumno odlikuje u Parlamentu BiH, ali je onda zaključeno kako naš parlament nema nikakvih ordena za uručivanje, a osnivanje ne dolazi u obzir jer je to, pogađate, prenošenje nadležnosti. :-)
Krushna mrva

#6 Re: Medalja ''Pravednik među narodima BiH''

Post by Krushna mrva »

Hafis wrote:Gotovo nikakve. Oni imaju preko 160 nobelovaca.
i Devetka je Nobelovac :mrgreen:
G@ss

#7 Re: Medalja ''Pravednik među narodima BiH''

Post by G@ss »

Pipi,
ideja je dobra, ali u ovom komplikovanom drustvu sve se cini da se dobre ideje bacaju u blato :sad:
Hafis

#8 Re: Medalja ''Pravednik među narodima BiH''

Post by Hafis »

Eh. Da bi se to postiglo, onda bi se prvo trebalo trebalo usaglasiti šta se to zbivalo u periodu 1992-1995.
Onda za početak na nivou države osnovati ministarstvo za boračka pitanja,dalje zajednički fond iz kojeg bi se plaćale boračke penzije i invalidnine, demobilisani borci, dodatci na činove i ordenje i dr. I tek onda iz takvih zajedničkih državnih institucija uspostaviti i jedan takav odbor koji bi bio zadužen da te humane ljude javno nagradi, što u svakom slučaju itekako zaslužuju.
Međutim, treba prvo preskočiti prvu stepenicu. A kako se stvari odvijaju, gotovo nemoguća misija.
PipiDugaDevetka

#9 Re: Medalja ''Pravednik među narodima BiH''

G@ss wrote:Pipi,
ideja je dobra, ali u ovom komplikovanom drustvu sve se cini da se dobre ideje bacaju u blato :sad:
Neka počnu sa davanjem nekakvih diploma, recimo Udruženja neka kao što je ''Izvor'' iz Prijedora.
Krushna mrva

#10 Re: Medalja ''Pravednik među narodima BiH''

Post by Krushna mrva »

PipiDugaDevetka wrote:
Neka počnu sa davanjem nekakvih diploma, recimo Udruženja neka kao što je ''Izvor'' iz Prijedora.
Sretna okolnost da si ti predlagatelj, cim vide sta pises o fasistickim jedinicama i kako im nalazis pozitivne strane, odusevice se!
PipiDugaDevetka

#11 Re: Medalja ''Pravednik među narodima BiH''

Krushna mrva wrote:
PipiDugaDevetka wrote:
Sretna okolnost da si ti predlagatelj, cim vide sta pises o fasistickim jedinicama i kako im nalazis pozitivne strane, odusevice se!
RATM56

#12 Re: Medalja ''Pravednik među narodima BiH''

Post by RATM56 »

PipiDugaDevetka wrote:

Ako u potpunosti koncipiraš ovo po izraelskog modelu, da li ti je jasno da onda dobitnik ne može biti Bošnjak?
PipiDugaDevetka

#13 Re: Medalja ''Pravednik među narodima BiH''

RATM56 wrote:
PipiDugaDevetka wrote:

Ako u potpunosti koncipiraš ovo po izraelskog modelu, da li ti je jasno da onda dobitnik ne može biti Bošnjak?
Ti shvataš dodijeljivanje nekakvih diploma, priznanja, medalja kao mogućnost da neko profitira. Neiskreno.

Sto posto sam siguran da je bilo ljudi u Prijedoru koji su pomagali ugroženim.

Treba im odati priznanje kao što jevreji dodjeljuju pomagačima tokom holocausta. Holocaust, to je ono kada se prebrojavaju samo preživjeli.

Eli Tauber, publicista, član Jevrejske opštine Sarajevo, je svojevremeno izjavio da je u Bosni preživjelo skoro 30% jevreja.
Ko im je pomagao?
Sigurno je bilo više pomagača od 42 koliko je na spisku Yad Vashema.
http://www.yadvashem.org/yv/en/righteou ... bosnia.pdf

Treba u Bosni i Hercegovini sada početi, dok ima preživjelih da posvjedoče.
RATM56

#14 Re: Medalja ''Pravednik među narodima BiH''

Post by RATM56 »

Pipi, nagrada Pravednik među narodima je definisana kao priznanje nejevrejima koji su rizikujući svoje živote spasavali Jevreje. U Izraelu je puno toga zasnovano na transparentnim etnoreligijskim granicama pa ne znam je li ti pametno tu tražiti uzore za BiH koja teži ipak nešto drugačijem modelu.

Da li ti je sada jasnija moja primedba?
Krushna mrva

#15 Re: Medalja ''Pravednik među narodima BiH''

Post by Krushna mrva »

RATM56 wrote:Pipi, nagrada Pravednik među narodima je definisana kao priznanje nejevrejima koji su rizikujući svoje živote spasavali Jevreje. U Izraelu je puno toga zasnovano na transparentnim etnoreligijskim granicama pa ne znam je li ti pametno tu tražiti uzore za BiH koja teži ipak nešto drugačijem modelu.

Garant mu je jasna :mrgreen:
PipiDugaDevetka

#16 Re: Medalja ''Pravednik među narodima BiH''

RATM56 wrote:Pipi, nagrada Pravednik među narodima je definisana kao priznanje nejevrejima koji su rizikujući svoje živote spasavali Jevreje. U Izraelu je puno toga zasnovano na transparentnim etnoreligijskim granicama pa ne znam je li ti pametno tu tražiti uzore za BiH koja teži ipak nešto drugačijem modelu.

Zašto je ne definisati slično: Ko je god tokom rata pomagao ugroženim Bošnjacima, Hrvatima, Srbima i ostalim ugroženim da dobije tu diplomu, nagradu, medalju, bilo posmrtno, bilo dok je još živ/a.
TheMule

#17 Re: Medalja ''Pravednik među narodima BiH''

Post by TheMule »

Pa nije ni reko da potpuno preuzima njihovu ideju. Svidja mi se takva ideja, ali bilo bi tona nesuglasica.
PipiDugaDevetka

#18 Re: Medalja ''Pravednik među narodima BiH''

TheMule wrote:

Pa nije ni reko da potpuno preuzima njihovu ideju. Svidja mi se takva ideja, ali bilo bi tona nesuglasica.
Ideju prepuštam ovim udrugama koje se bore za pravdu za povratnike, neka oni vaspostave pravila u vezi s tim kome i za šta će dodjeljivati priznanja. Treba hitno otpočeti dok još postoje živi svjedoci.
RATM56

#19 Re: Medalja ''Pravednik među narodima BiH''

Post by RATM56 »

PipiDugaDevetka wrote:

Zašto je ne definisati slično: Ko je god tokom rata pomagao ugroženim Bošnjacima, Hrvatima, Srbima i ostalim ugroženim da dobije tu diplomu, nagradu, medalju, bilo posmrtno, bilo dok je još živ/a.
U redu, samo poznavajući ovdašnje države a naročito bosansku kompleksnost....

Mislim da bi najbolji efekat postignut bio kad bi takva nagrada bila u nadležnosti neke bošnjačke nacionalne institucije od najvećeg ugleda i poverenja. Tako bi mogao u potpunosti preneti taj jevrejski model.
ObserverMode

#20 Re: Medalja ''Pravednik među narodima BiH''

Post by ObserverMode »

Inače se u većini slučajeva slažem s Pipijem, ali ne i ovaj put, mislim da nema potrebe za ovakvim stvarima. To bi otprilike značilo da nagradu dobije neko ko je pomagao ugroženim Srbima ili Hrvatima tokom rata. Šta nas briga ko je pomagao ugroženim Srbima i Hrvatima tokom rata. Bolje bi mu bilo da je pomagao ugroženim Bošnjacima tokom rata. S druge strane dobitnik nagrade bi mogao biti i Milorad Dodik obzirom da se isti hvali kako je pomagao nekim Bošnjacima u ratu.

Moj prijedlog je dodjela medalje "Pravednik među Bošnjacima" koju bi dobijali Bošnjaci koji su pomogli Bošnjacima u toku rata.
Hafis

#21 Re: Medalja ''Pravednik među narodima BiH''

Post by Hafis »

ObserverMode wrote:Inače se u većini slučajeva slažem s Pipijem, ali ne i ovaj put, mislim da nema potrebe za ovakvim stvarima. To bi otprilike značilo da nagradu dobije neko ko je pomagao ugroženim Srbima ili Hrvatima tokom rata. Šta nas briga ko je pomagao ugroženim Srbima i Hrvatima tokom rata. Bolje bi mu bilo da je pomagao ugroženim Bošnjacima tokom rata. S druge strane dobitnik nagrade bi mogao biti i Milorad Dodik obzirom da se isti hvali kako je pomagao nekim Bošnjacima u ratu.

Moj prijedlog je dodjela medalje "Pravednik među Bošnjacima" koju bi dobijali Bošnjaci koji su pomogli Bošnjacima u toku rata.
Dobro i kažeš. zašto da bude samo jedan pravednik, kada mogu biti tri.
Fino, ustanove se tri medalje: Pravednik među Bošnjacima koju bi dobijali Bošnjaci koji su pomogli Bošnjacima u toku rata; Pravednik među Srbima koju bi dobijali Srbi koji su pomogli Srbima u toku rata; Pravednik među Hrvatima koju bi dobijali Hrvati koji su pomogli Hrvatima u toku rata. I mirna Bosna.
Malo bi koga zaobišla ta medalja.
ObserverMode

#22 Re: Medalja ''Pravednik među narodima BiH''

Post by ObserverMode »

Hafis wrote:
ObserverMode wrote:Inače se u većini slučajeva slažem s Pipijem, ali ne i ovaj put, mislim da nema potrebe za ovakvim stvarima. To bi otprilike značilo da nagradu dobije neko ko je pomagao ugroženim Srbima ili Hrvatima tokom rata. Šta nas briga ko je pomagao ugroženim Srbima i Hrvatima tokom rata. Bolje bi mu bilo da je pomagao ugroženim Bošnjacima tokom rata. S druge strane dobitnik nagrade bi mogao biti i Milorad Dodik obzirom da se isti hvali kako je pomagao nekim Bošnjacima u ratu.

Dobro i kažeš. zašto da bude samo jedan pravednik, kada mogu biti tri.
Fino, ustanove se tri medalje: Pravednik među Bošnjacima koju bi dobijali Bošnjaci koji su pomogli Bošnjacima u toku rata; Pravednik među Srbima koju bi dobijali Srbi koji su pomogli Srbima u toku rata; Pravednik među Hrvatima koju bi dobijali Hrvati koji su pomogli Hrvatima u toku rata. I mirna Bosna.
Malo bi koga zaobišla ta medalja.
Ne bih se složio.
PipiDugaDevetka

#23 Re: Medalja ''Pravednik među narodima BiH''

Valjda će biti neka komisija koja će procjenjivati istinitost i iskrenost navoda, tako će Milorada Dodika pitati ta komisija u kojem cilju je prebacio porodicu Bošnjaka N.N. do granice sa Hrvatskom? Da li je cilj bio da se ta porodica dobrovoljno iseli ili samo da pobjegne od ratnih neprilika. Pošto svi znamo da u predjelima B.Luke nije bilo pucnjave i ratovanja, nema druge nego da se nameće zaključak da je M.D. pomagao N.N. bošnjačkoj porodici u cilju da ih što bezbolnije raseli i to tako da se nikada više ne vrate.
webby-x

#24 Re: Medalja ''Pravednik među narodima BiH''

Post by webby-x »

Može se to napraviti kao medalja iz FBiH ili nekog kantona
sa bošnjačkom većinom. Na razini države ... nikako.
Da pogodim da je otvarač teme iz dijaspore?
It_is_a_Leclerc

#25 Re: Medalja ''Pravednik među narodima BiH''

Post by It_is_a_Leclerc »

webby-x wrote:Može se to napraviti kao medalja iz FBiH ili nekog kantona
sa bošnjačkom većinom. Na razini države ... nikako.
Da pogodim da je otvarač teme iz dijaspore?
:thumbup:

Tako je. Jer jedino Bošnjaci imaju dovoljno svijesti da nagrade ljude koji su cijenili život onda kad je on imao najmanju cijenu. Ostala dva naroda, u većini, ljude poput Srđana Aleksića i Neđe iz Ljubuškog, smatraju najgorim od roda i osobama vrijednim prezira.
Post Reply