"Medalja otpora"

horkesh

#101 Re: "Medalja otpora"

Post by horkesh »

Dozer wrote:
horkesh wrote: Ne bih previše da ulazim u off-topic, samo, prvo, kakav HVO, on je svo vrijeme bio samo podrška pravoj sili - HV-u.

Drugo, HV je bila u daleko boljoj poziciji za zauzimanje Banje Luke, svega 20-ak kilometara. Armija RBiH je prvo morala osloboditi Prijedor, a od Prijedora do BL je 40-ak kilometara. Treće, VRS je sve svoje elitne jedinice uvijek koncentrirala prema Armiji RBiH, dok je linije prema HV-u uvijek zapostavljala i popunjavala samo lokalnim linijašima.
Da nisi malo fulio geografski...?
ARBiH je isla pravcima od Sanskog Mosta i Bosanskog Novog prema BL. Prijedor je bio na pravcu od B.Novog, a B.Luka na pravcu od S. Mosta, dok je Prijedor na ovom pravcu ostajao lijevo i gore, prema sjeveru i HR, i odakle je sa sjevera isla HV.
Od S. Mosta se doslo na oko 20km od Banja Luke, a onda smo se povukli nazad do S. Mosta jer je tako naredjeno zbog prijetnji NATO-a.

Ovdje je sve lijepo objasnjeno i nacrtano:
Ne bih rekao da sam fulio. Prvo, Armija nije mogla nastupati od B. Novog jer taj grad nije bio oslobođen. HV jeste pokušala desant koji je završio katastrofalno.

Jedini pravi put od Sanskog Mosta prema Banjoj Luci vodi preko Prijedora. Da se razumijemo, sve su to relativne male udaljenosti. Sanski Most je od Banja Luke udaljen 40 km. Svi Krajišnici su nakon Sanskog Mosta oči usmjerili ka Prijedoru. Ne samo ka gradu, nego i ka Ljubiji, Trnopolju, Hambarinama...

Armija je bila dobila par dana da pokuša osloboditi Prijedor, ali nije se moglo. Dudaković je kasnije rekao da mu je nedostajao jedan bataljon odmornih boraca da bi u tome uspio.
славянин wrote: Jeli VRS izvrsio jak kontranapad na sanski most ? Mislim citao sam kao da su ga skoro uzeli nazad ?
Ključ je bio u pitanju i bilo je jako zeznuto.
dezurni_ucenik wrote:
Podrska nepodrska hv i hvo zajedno.
Stožer: general Ante Gotovina, general Rahim Ademi i general Ljubo Ćesić Rojs;

4. gardijska HV-a: general Damir Krstičević;
7. gardijska HV-a: general Ivan Korade;
1. Hrvatski gardijski zdrug: general Miljenko Filipović;
1. gardijska brigada HVO-a: stožerni brigadir Ante Luburić;
2. gardijska brigada HVO-a: general Stanko Sopta;
3. gardijska brigada HVO-a: brigadir Ilija Nakić;
Specijalna postrojba MUP-a HR HB: general Zlatan Mijo Jelić;
Postrojba posebne namjene Gavran 2 HVO-a: brigadir Pero Barbarić Pepi
60. gardijsko-desantna bojna HVO-a: pukovnik Davor Dodig;
22. diverzantski odred HVO-a: pukovnik Predrag Mandić;
126. domobranska pukovnija HV-a: pukovnik Ante Podrug;
Izviđačko-diverzantska satnija Glavnog stožera HV-a: satnik Ivica Dekalić;
Operativna grupa Istok: general Željko Glasnović.
303.logistička baza Zagreb-Prometna satnija

Mislim i dalje da bi to bio zajednicki ulazak.
Ne mogu se ni porediti gardijske brigade HV-a s ovima HVO-a, a i zna se čija je operacija bila. Ne kažem da HVO nije učestvovao u borbama, ali ne i u prvim jurišima, obično su ih uvodili da zaposjednu prostor. I da se razumijemo, to su sve relativno male snage bile što se tiče ljudstva, ni 10.000 ljudi. Poređenja radi, Armija RBiH je prebacila više od 10.000 ljudi u Krajinu kako bi se oslobodio Sanski Most, a to je povrh Petog korpusa.
horkesh

#102 Re: "Medalja otpora"

Post by horkesh »

Dozer wrote:
Ovdje je sve lijepo objasnjeno i nacrtano:
Izvinjavam se, ali tek sad sam pogledao video pa mi je tek sad postalo jasno zašto govoriš o nastupanju HV-a sa sjevera. Te mape veze s vezom nemaju, nemam pojma otkud im sve to.

Ovo ti je najbolja mapa:

Image
славянин

#103 Re: "Medalja otpora"

Post by славянин »

horkesh wrote:
:thumbup: Hvala na info - ko je su jednice sa nase strane u to vrijeme bile na kljucu znas li ?
horkesh

#104 Re: "Medalja otpora"

Post by horkesh »

славянин wrote:
horkesh wrote:
:thumbup: Hvala na info - ko je su jednice sa nase strane u to vrijeme bile na kljucu znas li ?
Na početku kontraofanzive tu su bile, koliko se sjećam, 501., 510. i 17. krajiška. Ušli su već bili i u sam grad, a najkritičnije je bilo 3. i 4. oktobra. To je najbolje iskoristio HV/HVO koji su 8. oktobra počeli operaciju Južni potez, a i Armija RBiH je oslobodila Sanski Most već 10. oktobra u sopstvenoj kontraofanzivi.

Bilo je tu i dosta drugih jedinica koje su prebačene u Krajinu, Gardijska brigada, Laste... Bilo je dosta pridodatih jedinica iz svih korpusa. Ukupno je više od 10.000 boraca prevezeno u Krajinu da pomognu Dudakoviću, neki manji elementi ovih jedinica su također učestvovali u odbrani Ključa.

Evo, nađoh tačan raspored i ostale jedinice koje su učestvovale u odbrani:
Na pravcu putne komunikacije Kljuc – Sitnica bila je locirana 17. Viteska krajiska brigada, desno od nje bile su jedinice 770. Brigade, lijevo su takodje bile snage iz sastava 77. Divizije, znaci 707. Brigada, lijevo od njih liniju odbrane zaposjedala je u to vrijeme 717. Brigada i 708. Brigada na pravcu Pudin Han – Krasulje, a lijevo od nje prema Sanici na spoju sa 17. Krajiskom bila je 510. udarna brdska brigada.
Last edited by horkesh on 25/01/2019 17:00, edited 1 time in total.
славянин

#105 Re: "Medalja otpora"

Post by славянин »

Hvala mnogo na dobrim info :thumbup:
Dozer

#106 Re: "Medalja otpora"

Post by Dozer »

I Vikiceva specijalna je bila na oba pravca, i S. Most i Kljuc. I mapa s klipa je OK. A znam je sam bio na tom pravcu od S. Mosta, na onom potezu negdje oko sredine izmedju Prijedora i B.Luke.
Pitar sa Kariba
Location: Grad ispod Trebevića, Gdje još uvijek ima pravo dobrih priča.

#107 Re: "Medalja otpora"

Post by Pitar sa Kariba »

Dozer wrote:I Vikiceva specijalna je bila na oba pravca, i S. Most i Kljuc. I mapa s klipa je OK. A znam je sam bio na tom pravcu od S. Mosta, na onom potezu negdje oko sredine izmedju Prijedora i B.Luke.
Nas spasila (jbg donekle). Uveli nas u na`ko selo (u stvari pred selo Kamicak ) napusteno, mi dodjemo do prvih kuca kad Bosna tu, spremaju se da idu. Kazu ne idite dalje nemamo pojma ko i sta je na kraju sela. Smjestimo se u tu jednu kucu sa pocetka, kad je svanulo i kad se magla digla cete dovukle tenkove, prage, nema da fali a mi u udolini oni na brijegu cca. 200 metara od nas. Vide nam boju ociju. Kad je to sastavilo, Allahu dragi, ne znas ni kuda bi bjezao. "Dovelo nas" po noci putem, nema sansi da se orjentises. Poce bjezanija tom cestom, kakvi skidaju nas k`o golubove cetalji, mi se izvukosmo nekakvom livadom do sumice i bjezi. Spasila nas samo mehka zemlja, inace....
Fudo387

#108 Re: "Medalja otpora"

Post by Fudo387 »

Pogledah spisak, prepoznao neka imena i... :lol: od muke.
славянин

#109 Re: "Medalja otpora"

Post by славянин »

Otto_13 wrote:Dozer znam za taj podatak da ste tamo bili angažovani i da bilo još jedinica MUPa RBiH . Ima u nekom dokumentarcu Malik Krivić malo detaljnije objašnjava oko angažmana jedinica MUPa u Bosanskoj Krajini u toku Sane 95 . Mislim da je negdje oko 850 pripadnika MUPa RBiH bilo angažovano .

Ovo što pitar priča sam čuo od Suada Jusovića komandanta diverzanata 7 korpusa da su vam oklopne jednice VRS presjekle kolone tokom izlaska na položaje jer su se jedinice 708 povukle i vi ste uvedeni direktno pred neprijatelja bez da ste znali da ispred nema naših snaga !
Kakve su bije jedinice mupa ? Mislim znam da je nemoguce svrstati komplet sve ovako ili onako ali eto vase vidjenje u gro planu ucesca mup a u borbama ?
PM72

#110 Re: "Medalja otpora"

Post by PM72 »

Iz Sarajeva je bila Lasta i združeni odred CSB sastavljen od pripadnika svih policijskih stanica.Autobusima su prebačeni do Zadra gdje su noćili i sutra dan dio prebačen na granicu a veći dio uveden u borbu gdje su imali i većih gubitaka ali su odradili posao
Dozer

#111 Re: "Medalja otpora"

Post by Dozer »

Iskreno, tamo je bilo tolikp ljudi i jedinica, da ja nemam pojma ni s kim smo bili, ni ko nas je gdje upucivao, niti sam tada imao pojma gdje smo tacno bili. Livada, suma, selo...sve isto izgleda. Cinjenica je da se nakon probijanja njihovih linija moglo dnevno uzimati zemlje koliko se moglo hodati. Tako se i jeste vrlo brzo progulilo onih 20-ak km u dubinu prema BL.
Njihova kontra je bila kod Kljuca (tamo nisam bio), a prema S.Mostu su krenuli u kontru tek kad smo se mi poceli povlaciti, jer je tako bilo naredjeno.

E sad, moze se pricati o pojedinim lokacijama, ali tesko to mozete sa mnom jer fakat nemam blage veze o tom terenu, ni imenima sela, cuka, itd., pa cu to preskociti, da ne bih pametovao. Ako se dobro sjecam, mi smo tamo imali samo jednog poginulog (Kljuc), i nekoliko ranjenih na svim pravcima.
Fudo387

#112 Re: "Medalja otpora"

Post by Fudo387 »

Dozer wrote:Iskreno, tamo je bilo tolikp ljudi i jedinica, da ja nemam pojma ni s kim smo bili, ni ko nas je gdje upucivao, niti sam tada imao pojma gdje smo tacno bili. Livada, suma, selo...sve isto izgleda. Cinjenica je da se nakon probijanja njihovih linija moglo dnevno uzimati zemlje koliko se moglo hodati. Tako se i jeste vrlo brzo progulilo onih 20-ak km u dubinu prema BL.
Njihova kontra je bila kod Kljuca (tamo nisam bio), a prema S.Mostu su krenuli u kontru tek kad smo se mi poceli povlaciti, jer je tako bilo naredjeno.

E sad, moze se pricati o pojedinim lokacijama, ali tesko to mozete sa mnom jer fakat nemam blage veze o tom terenu, ni imenima sela, cuka, itd., pa cu to preskociti, da ne bih pametovao. Ako se dobro sjecam, mi smo tamo imali samo jednog poginulog (Kljuc), i nekoliko ranjenih na svim pravcima.
Nisu nikad ni pokusali kontru na Sanski Most, to kad je uzeto potpisano je primirje.
Jesu probali Kljuc i to zestoko, postavili pontonski most iz pravca Sanskog Mosta, mescini da se to zvalo Krasulje, i zajebali se. Us’o im Dudakovic zguza u Sanski Most, jebem ga zavoravio sam kako se ono mjesto zvalo.
CPT

#113 Re: "Medalja otpora"

Post by CPT »

Fudo387 wrote:
Dozer wrote:Iskreno, tamo je bilo tolikp ljudi i jedinica, da ja nemam pojma ni s kim smo bili, ni ko nas je gdje upucivao, niti sam tada imao pojma gdje smo tacno bili. Livada, suma, selo...sve isto izgleda. Cinjenica je da se nakon probijanja njihovih linija moglo dnevno uzimati zemlje koliko se moglo hodati. Tako se i jeste vrlo brzo progulilo onih 20-ak km u dubinu prema BL.

Nisu nikad ni pokusali kontru na Sanski Most, to kad je uzeto potpisano je primirje.
Jesu probali Kljuc i to zestoko, postavili pontonski most iz pravca Sanskog Mosta, mescini da se to zvalo Krasulje, i zajebali se. Us’o im Dudakovic zguza u Sanski Most, jebem ga zavoravio sam kako se ono mjesto zvalo.
zvalo se Vrhpolje, Krasulje = suma :wink:
triconja

#114 Re: "Medalja otpora"

Post by triconja »

Ima jedan profesor iz srednje na tom spisku, bilo je za ocekivat, lik nam je prico o organizovanju otpora i prije nego je to bilo popularno :mrgreen:
Dozer

#115 Re: "Medalja otpora"

Post by Dozer »

Back to subject...

Ovdje se, zaprao, ne prica o "organizovanju otpora", nego o "medaljama za otpor". Drugim rijecima, ne radi se ovdje samo o onima koji su nesto organizovali prije nego je sve pocelo, nego i o onima koji su i te kako pruzili realni otpor.
Nije isto sjediti, kako vec rekoh, u nekoj MZ u marti '92 i planirati gdje koga poslati s dvocjevkom ili papovkom i nozem, ili pistoljem. Jeste to doprinos, ne sporim, ali nije ni blizu stvarnog otpora kakav su dali oni koji su povlacenjem obaraca zaista i pruzili otpor.

A na spiskovima su ogromnom vecinom ljudi koji cetnika, tenk, rov i rokanje nisu vidjeli nigdje osim na TV-u...
hamza_sa

#116 Re: "Medalja otpora"

Post by hamza_sa »

Otto_13 wrote:Ko partizanska spomenica :) tako mu nekako izađe

Al kako god da se pogleda spisak je u najmanju ruku smiješan . Svaka čast ljudima koji su se tu našli zasluženo ali ostatak........
Trenutno smo u fazi "otpor medalji!" :) :)

P.S.
Ne mislim na tvoj komentar nego na situaciju oko medalje.
PM72

#117 Re: "Medalja otpora"

Post by PM72 »

hamza_sa wrote:
Otto_13 wrote:Ko partizanska spomenica :) tako mu nekako izađe

Al kako god da se pogleda spisak je u najmanju ruku smiješan . Svaka čast ljudima koji su se tu našli zasluženo ali ostatak........

P.S.
Ne mislim na tvoj komentar nego na situaciju oko medalje.
:thumbup:
Nadzorna_ploca

#118 Re: "Medalja otpora"

Post by Nadzorna_ploca »

Moze li se negdje taj cuveni spisak pogledati?
Pitar sa Kariba
Location: Grad ispod Trebevića, Gdje još uvijek ima pravo dobrih priča.

#119 Re: "Medalja otpora"

Post by Pitar sa Kariba »

mali jomu

#120 Re: "Medalja otpora"

Post by mali jomu »

Otto_13 wrote:

:mrgreen: :bih:
kiligonzales

#121 Re: "Medalja otpora"

Post by kiligonzales »

Dobro je sto se ovom medaljom logisticari nagradjuju sa liste SDA koji su kreirali par afera poprilicno kvalitetnih sto se tice lezarine donatorskog novca iz arapskog svijeta koji su uplacivali dobronamjernici za Armiju BiH... :D
kiligonzales

#122 Re: "Medalja otpora"

Post by kiligonzales »

dezurni_ucenik wrote:
horkesh wrote:
Ako nas je rat ičemu naučio, onda je to da je sila jača od prava. Da je HV zauzeo Banja Luku, imali bi pravo na nju, jednako kao što danas imaju pravo na Drvar i B. Grahovo.

I BTW, Bošnjaci su bili potpuno skoncentrisani u samom gradu, dok su Hrvati imali znatan broj bogatih i plodnih sela u okolici.
E sad ko bi preuzeo Banja Luku ?
1995. godine HVO i Armija BiH zajedno?

Operacija Južni potez
Cilj joj je bio: "staviti pod kontrolu putove Banja Luka - Čađavica; Mrkonjić-Grad - Banja Luka; postaviti topove tako da se može gađati Banja Luka; pomoći 5. i 7. korpusu Armije BiH na rijeci Sani i Ugru južno od Skender Vakufa."
HVO sa juga Armija BiH iz pravca Prijedora.

Vjerujem zajednickim snagama bi pala Banja Luka i to bi bio kraj RS-a.
Stoga je počeo znatan pritisak međunarodnje zajednice na predsjednika RH, dr. Franju Tuđmana da nikako ne nastavi napadne operacije, pri čemu se izravno prijetilo i napadom NATO zrakoplovstva na HV i HVO, mada je Alija Izetbegović poručivao Franji Tuđmanu da je on spreman riskirati i ipak zauzeti Banju Luku. Prema kazivanju tadašnjeg veleposlanika SAD u Hrvatskoj Petera Galbrighta, zaustavljanje operacije Južni potez plod je izravnog angažmana najviših krugova američke diplomacije i vojske.[1
Sto, kako, zasto? Holbruk, on autor ideje o 49-51 ako padne BL propada njegov plan. Ulazi u historiju kao neko ko je zaustavio rat, sujeta u pitanju? Ne znam. Strah od izjeglicke krize, sta ce biti sa banjaluckim srbima, tu su u izbjeglice iz Hrvatske. Preko 100 000 potencijalnih izbjeglica. Da li je zapad tako gledao stvari. Ili je jednostavno moralo biti bl centar srba, sarajevo centar bosnjaka.
To o padu Banja Luke je legenda, ima dosta dokumentaraca i emisija, koji su prakticno opovrgnuli mogucnost pada Banja Luke, cak dok je trajala operacija Sana, naša armija je napredovala do onoga sto je dogovoreno izmedju lidera na sve tri strane, kad su stigli do predijela koje nisu obuhvacene dogovorima, zapeli su i postojala je mogucnost da u kontranapadu izgube i ono sto su osvojili, isto tako je i sa HV i HVO...

Poslusati ovo, sta kazu mnogi akteri ove price...
https://www.youtube.com/watch?v=Q1CsPfmHRiw
Dozer

#123 Re: "Medalja otpora"

Post by Dozer »

Obozavam ove frizirane i propagandne "dokumentarce" u kojima se prikazuje sve i svasta, najcesce nista konkretno vezano za ono o cemu se prica, pri cemu se i ono malo istine sto se kaze ili napise iskrivi do te mjere da je uvijek za to kriv neko deseti...

Strogo: "Neshvatljivom brzinom redom padaju Drvar, Sipovo, Jajce, Petrovac, Krupa, Kljuc, Sanski Most..."... Sta je tu bilo neshvaltjivo? Probijene prve linije, druge se nisu stigle formirati, nastupila opsta bjezanija i vojske i civila. Jasno k'o dan sta se desilo.
I upravo to i pokazuje mapa o kojoj prica Tomo Kovac. Naravno, laz je da im je naredjeno povlacenje. Nisu imali sta drugo uraditi nego se povuci.

A onda ide red lazi i petljavine, pa red glorifikacije VRS, i tako redom... Nigdje veze s pamecu...
Cuj - "Nakon neuspjele akcije HV, Holbruk zatrazio da se zaustavi Hrvatsko-Muslimanska ofanziva na Banja Luku." Ako je to bila neuspjela akcija, zasto se onda trazilo zaustavljanje? Logika...? :D

A, i Alija kaze ono sto ja godinama govorim, da je nama bilo zaprijeceno bombardovanjem ukoliko se ne stane, a cak i u ovom klipu stoji isto - dosli smo na 20km od Banja Luke, sto je na pola puta izmedju Sanskog Mosta i Banja Luke.

Oko Kljuca jeste onda bila tarapana i jebeno u kontri, jer su, kako HR general kaze, dosle stotine ljudi iz Srbije s Arkanom (VRS ih vise nije imala odakle dovuci), ali na pravcu od S. Mosta toga nije bilo, i kontra se desila tek nakon sto smo se povukli.

Evo jos jedna vizura
dezurni_ucenik

#124 Re: "Medalja otpora"

Post by dezurni_ucenik »

kiligonzales wrote:
To o padu Banja Luke je legenda, ima dosta dokumentaraca i emisija, koji su prakticno opovrgnuli mogucnost pada Banja Luke, cak dok je trajala operacija Sana, naša armija je napredovala do onoga sto je dogovoreno izmedju lidera na sve tri strane, kad su stigli do predijela koje nisu obuhvacene dogovorima, zapeli su i postojala je mogucnost da u kontranapadu izgube i ono sto su osvojili, isto tako je i sa HV i HVO...

Poslusati ovo, sta kazu mnogi akteri ove price...
https://www.youtube.com/watch?v=Q1CsPfmHRiw

Alija htio ici dalje Holbruk zabranio. Znamo to sve. O tome sam i pisao :D
dezurni_ucenik

#125 Re: "Medalja otpora"

Post by dezurni_ucenik »

Eto i Alija spominje potencijalnu izbjeglicku krizu o kojoj sam i ja pisao. 100 000 banjaluckih srba + izbjeglice iz hrvatske.
Post Reply