Ja sam napravio više kilograma, pa ako neko nije u mogucnosti sebi to pripremit, kod mene ima i za prodaje.

Moderator: anex

Mi godinama pravimo ono sto u mom okruzenju zovu "sirup" od maslacka i iako teksturom i bojom podsjeca na med, to nikako nije nikakav med.shae_ba wrote:Sastojci i način pripreme dolaze u pisanoj formi uz kupljeni med.
I kako se upotrebljava ovo - mislim je li gusto ? Koristi se kao med ili sirup pije razblažen sa vodom?Banksy wrote:Previše je šećera u ovome iznad, zato je tako taman.
Ovaj recept je prirodniji i zdraviji:
300 cvjetova maslačka,
1 limun, 2 naranče,
1 litar vode,
1 kg šećera,
Čiste, velike cvjetove preliti vodom i ostaviti 24 sata da odstoji. Sutra staviti da se kuha. Kad provri, kuhati još pola sata, a onda cvjetove procijediti i baciti, a u vodu dodati šećer i nasjeckani limun i naranče. Kuhati još 20 minuta, zatim sipati u tamne tegle ili flaše i ostaviti da se ohladi. Tegle hermetički zatvorite i čuvajte na hladnom mjestu.
Banksy wrote:Maslačak okasnio,
taman da se zabavite za 1. maj,
Zdrav i ukusan, odličan za grlo i pluća,
kao med ili sirup za sokove.
MED (SIRUP) OD MASLAČKA
300 cvjetova maslačka
1 l vode
1 limun, 2 naranče
1,2 kg nerafiniranog smeđeg šećera (ili bijelog šećera)
Maslačke brati na mjestima gdje je čista priroda, daleko od prometnica i industrijskih postrojenja, najboje ujutro dok je još rosa,
Cvjetove maslačka ostaviti preko noći potopljene u vodi,
Drugi dan sve zajedno kuhati pola sata,
Zatim ocijediti i baciti gusti dio, pa ono što je ostalo tekućine opet kuhati pola sata uz postepeno dodavanje šećera, stalno miješajući dok se ne zagusti,
Pri kraju smanjiti vatru, pa dodati naranču i limun izrezane na kockice, zajedno s korom, i još malo kuhati (oko 10 minuta) na laganoj vatri,
Preliti u teglice i čuvati na hladnom i tamnom mjestu,
Ponekad se dogodi da se med nakon nekoliko mjeseci počne kristalizirati, no to ne umanjuje njegovu djelotvornost,
Vrijedi godinu dana.
E bas ti hvala - sutra idemo u berbu maslačka i zohve..imat cu grupu djece kod sebe pa cemo svi zajedno u prirodu ici Iskoristiti lijep dan korisno!Banksy wrote:Provjerila sam šećer, ide 1,2 kg na 1 l vode i 300 cvjetova.
Evo pravog recepta, postavljali smo ga nekad davno na baštovanskoj temi.
MED (SIRUP) OD MASLAČKA
300 cvjetova maslačka
1 l vode
1 limun, 2 naranče
Maslačke brati na mjestima gdje je čista priroda, daleko od prometnica i industrijskih postrojenja, najboje ujutro dok je još rosa,
Zatim ocijediti i baciti gusti dio, pa ono što je ostalo tekućine opet kuhati pola sata uz postepeno dodavanje šećera, stalno miješajući dok se ne zagusti,
Pri kraju smanjiti vatru, pa dodati naranču i limun izrezane na kockice, zajedno s korom, i još malo kuhati (oko 10 minuta) na laganoj vatri,
Ponekad se dogodi da se med nakon nekoliko mjeseci počne kristalizirati, no to ne umanjuje njegovu djelotvornost,
Vrijedi godinu dana.
Nije gusto, više tečno i svjetlije boje. Ja ga čuvam u tamnim flašama na hladnom mjestu. Uzima se čašica ili supena kašika ujutro, a ako ga napraviš puno, može se piti i kao sok, sirup razmućen s vodom. Jako je dobro uzimati ga zimi, redovno ujutro, protiv kašlja i bronhitisa.
Da bi dobili snažan i koristan pripravak potrebno je ubrati 300 cvjetova za jednu dozu. Greška je stavljati malo cvjetova i puno šećera. U tom slučaju dobije se gušća, tamnija masa, sličnija medu, ali ne baš od velike koristi.
Šteta je ne iskoristiti ove dane kad maslačka zaista ima puno, svuda oko nas. Važno je samo brati velike cvjetove i to u prirodi, daleko od prometnica. Za sat se nabere 1500 cvjetova, bez problema. 5 doza daje oko 6 litarskih flaša, dovoljno za zimu. Sretno.
Upravo sam zavrsila pripremu, i mogu reci da je super ukusno, a i mirisno ....Sutra cu postati foto...Hvala za divan recept !Banksy wrote:Provjerila sam šećer, ide 1,2 kg na 1 l vode i 300 cvjetova.
Evo pravog recepta, postavljali smo ga nekad davno na baštovanskoj temi.
MED (SIRUP) OD MASLAČKA
300 cvjetova maslačka
1 l vode
1 limun, 2 naranče
Vrijedi godinu dana.
Nije gusto, više tečno i svjetlije boje. Ja ga čuvam u tamnim flašama na hladnom mjestu. Uzima se čašica ili supena kašika ujutro, a ako ga napraviš puno, može se piti i kao sok, sirup razmućen s vodom. Jako je dobro uzimati ga zimi, redovno ujutro, protiv kašlja i bronhitisa.
Da bi dobili snažan i koristan pripravak potrebno je ubrati 300 cvjetova za jednu dozu. Greška je stavljati malo cvjetova i puno šećera. U tom slučaju dobije se gušća, tamnija masa, sličnija medu, ali ne baš od velike koristi.
Šteta je ne iskoristiti ove dane kad maslačka zaista ima puno, svuda oko nas. Važno je samo brati velike cvjetove i to u prirodi, daleko od prometnica. Za sat se nabere 1500 cvjetova, bez problema. 5 doza daje oko 6 litarskih flaša, dovoljno za zimu. Sretno.

Bolji je med od sladoleda.Sephora wrote:
Ja sam narandzu i limun, ostavila posebno, za potrebu u pripremi kolaca..
A pripremu korisitti kao napitak, razbazen sa mineralnom vodom je
Pa moze se konbinobati medeno & ledeno...skuterumoj wrote:Bolji je med od sladoleda.Sephora wrote:
Moze moze. Eskimi spavaju jedno uz drugo goli, toplota tijela ih grije a medeno je.Sephora wrote:Pa moze se konbinobati medeno & ledeno...skuterumoj wrote:Bolji je med od sladoleda.Sephora wrote: