Med od maslačka

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

shae_ba

#1 Med od maslačka

Post by shae_ba »

Da li ste imali priliku probati ovaj med. Sadrži preko 30 sastojaka koji pomažu prilikom otapanja organskih otpadaka koji mogu naštetiti organizmu čovjeka. Med od maslačka odličan je za liječenje dišnih puteva te za sve one koji imaju problema s dišnim putevima i grloboljom, probavnim smetnjama i bolovima u želucu. Prirodno i zdravo
Ja sam napravio više kilograma, pa ako neko nije u mogucnosti sebi to pripremit, kod mene ima i za prodaje.
Image
dobar osjecaj

#2 Re: Med od maslačka

Post by dobar osjecaj »

Kakvim procesom si dosao do toga sto nazivas medom?

Koliko secera si upotrijebio po kolicini maslacka?

Kakvih 30 sastojaka?
shae_ba

#3 Re: Med od maslačka

Post by shae_ba »

Sastojci i način pripreme dolaze u pisanoj formi uz kupljeni med.
dobar osjecaj

#4 Re: Med od maslačka

Post by dobar osjecaj »

shae_ba wrote:Sastojci i način pripreme dolaze u pisanoj formi uz kupljeni med.
Mi godinama pravimo ono sto u mom okruzenju zovu "sirup" od maslacka i iako teksturom i bojom podsjeca na med, to nikako nije nikakav med.

Sam proces pravljenja ukljucuje preveliku upotrebu secera za moj pojam i nikako ne mogu povezati pojam zdravlje s tim proizvodom, bez obzira sto je maslacak sam po sebi zdrav. Taj proizvod je sladak i moze posluziti kao slatki namaz, dodatak zitaricama, sladilo za caj i slicno ali tesko da moze biti zdrav.
bumerangss

#5 Re: Med od maslačka

Post by bumerangss »

Dobar osjecaj, slazem se sa tobo u potpunosti! Mi smo to pravili u ratu jer bilo je maslacka i secera iz humanitarne a zeljnji bili cokolade, kolaca, slatkisa... pa daj sta das pa taj "med" neko izmislio da nas ah mine za slatkim, isto kao sto smo kokicali rizu da lici na kokice, kao sto su pusili suhe liske oraha umjesto cigara, kao to smo jeli "burek" od rize i ikara :D i tad je dobio ime "med" iako nema ni m od meda. To sto pcele slete i na maslacak i uzmu njegov prah i pcele PRAVE MED to je skroz druga stvar. I da, secer jer se mora staviti tona secera da bi se IMITIRALA konzistencija meda i ta zuta boja maslacka pa to izgledom i bojom lici na med a nema nikakve veze s medom. Ja to ne bih konzumirao, kratko i jasno!
malocvijece

#6 Re: Med od maslačka

Post by malocvijece »

Ja citam med od macaka :shock:
Banksy

#7 Re: Med od maslačka

Post by Banksy »

Previše je šećera u ovome iznad, zato je tako taman.

Ovaj recept je prirodniji i zdraviji:

300 cvjetova maslačka,
1 limun, 2 naranče,
1 litar vode,
1 kg šećera,

Čiste, velike cvjetove preliti vodom i ostaviti 24 sata da odstoji. Sutra staviti da se kuha. Kad provri, kuhati još pola sata, a onda cvjetove procijediti i baciti, a u vodu dodati šećer i nasjeckani limun i naranče. Kuhati još 20 minuta, zatim sipati u tamne tegle ili flaše i ostaviti da se ohladi. Tegle hermetički zatvorite i čuvajte na hladnom mjestu.
Sephora

#8 Re: Med od maslačka

Post by Sephora »

Banksy wrote:Previše je šećera u ovome iznad, zato je tako taman.

Ovaj recept je prirodniji i zdraviji:

300 cvjetova maslačka,
1 limun, 2 naranče,
1 litar vode,
1 kg šećera,

Čiste, velike cvjetove preliti vodom i ostaviti 24 sata da odstoji. Sutra staviti da se kuha. Kad provri, kuhati još pola sata, a onda cvjetove procijediti i baciti, a u vodu dodati šećer i nasjeckani limun i naranče. Kuhati još 20 minuta, zatim sipati u tamne tegle ili flaše i ostaviti da se ohladi. Tegle hermetički zatvorite i čuvajte na hladnom mjestu.
I kako se upotrebljava ovo - mislim je li gusto ? Koristi se kao med ili sirup pije razblažen sa vodom?
Banksy

#9 Re: Med od maslačka

Post by Banksy »

...
Last edited by Banksy on 07/05/2015 09:34, edited 1 time in total.
Banksy

#10 Re: Med od maslačka

Post by Banksy »

Provjerila sam šećer, ide 1,2 kg na 1 l vode i 300 cvjetova.
Evo pravog recepta, postavljali smo ga nekad davno na baštovanskoj temi.
Banksy wrote:Maslačak okasnio,
taman da se zabavite za 1. maj,
Zdrav i ukusan, odličan za grlo i pluća,
kao med ili sirup za sokove.

MED (SIRUP) OD MASLAČKA

300 cvjetova maslačka
1 l vode
1 limun, 2 naranče
1,2 kg nerafiniranog smeđeg šećera (ili bijelog šećera)

Maslačke brati na mjestima gdje je čista priroda, daleko od prometnica i industrijskih postrojenja, najboje ujutro dok je još rosa,
Cvjetove maslačka ostaviti preko noći potopljene u vodi,
Drugi dan sve zajedno kuhati pola sata,
Zatim ocijediti i baciti gusti dio, pa ono što je ostalo tekućine opet kuhati pola sata uz postepeno dodavanje šećera, stalno miješajući dok se ne zagusti,
Pri kraju smanjiti vatru, pa dodati naranču i limun izrezane na kockice, zajedno s korom, i još malo kuhati (oko 10 minuta) na laganoj vatri,
Preliti u teglice i čuvati na hladnom i tamnom mjestu,
Ponekad se dogodi da se med nakon nekoliko mjeseci počne kristalizirati, no to ne umanjuje njegovu djelotvornost,
Vrijedi godinu dana.

Nije gusto, više tečno i svjetlije boje. Ja ga čuvam u tamnim flašama na hladnom mjestu. Uzima se čašica ili supena kašika ujutro, a ako ga napraviš puno, može se piti i kao sok, sirup razmućen s vodom. Jako je dobro uzimati ga zimi, redovno ujutro, protiv kašlja i bronhitisa.
Da bi dobili snažan i koristan pripravak potrebno je ubrati 300 cvjetova za jednu dozu. Greška je stavljati malo cvjetova i puno šećera. U tom slučaju dobije se gušća, tamnija masa, sličnija medu, ali ne baš od velike koristi.
Šteta je ne iskoristiti ove dane kad maslačka zaista ima puno, svuda oko nas. Važno je samo brati velike cvjetove i to u prirodi, daleko od prometnica. Za sat se nabere 1500 cvjetova, bez problema. 5 doza daje oko 6 litarskih flaša, dovoljno za zimu. Sretno.
testni_akaunt

#11 Re: Med od maslačka

Post by testni_akaunt »

Kako možete riječi zdravlje i šećer staviti u istu rečenicu?

Pomalo je i bezobrazno ovo nazvati medom
Banksy

#12 Re: Med od maslačka

Post by Banksy »

:roll:
Sephora

#13 Re: Med od maslačka

Post by Sephora »

Banksy wrote:Provjerila sam šećer, ide 1,2 kg na 1 l vode i 300 cvjetova.

MED (SIRUP) OD MASLAČKA

300 cvjetova maslačka
1 l vode
1 limun, 2 naranče

Maslačke brati na mjestima gdje je čista priroda, daleko od prometnica i industrijskih postrojenja, najboje ujutro dok je još rosa,
Zatim ocijediti i baciti gusti dio, pa ono što je ostalo tekućine opet kuhati pola sata uz postepeno dodavanje šećera, stalno miješajući dok se ne zagusti,
Pri kraju smanjiti vatru, pa dodati naranču i limun izrezane na kockice, zajedno s korom, i još malo kuhati (oko 10 minuta) na laganoj vatri,
Ponekad se dogodi da se med nakon nekoliko mjeseci počne kristalizirati, no to ne umanjuje njegovu djelotvornost,
Vrijedi godinu dana.

Nije gusto, više tečno i svjetlije boje. Ja ga čuvam u tamnim flašama na hladnom mjestu. Uzima se čašica ili supena kašika ujutro, a ako ga napraviš puno, može se piti i kao sok, sirup razmućen s vodom. Jako je dobro uzimati ga zimi, redovno ujutro, protiv kašlja i bronhitisa.
Da bi dobili snažan i koristan pripravak potrebno je ubrati 300 cvjetova za jednu dozu. Greška je stavljati malo cvjetova i puno šećera. U tom slučaju dobije se gušća, tamnija masa, sličnija medu, ali ne baš od velike koristi.
Šteta je ne iskoristiti ove dane kad maslačka zaista ima puno, svuda oko nas. Važno je samo brati velike cvjetove i to u prirodi, daleko od prometnica. Za sat se nabere 1500 cvjetova, bez problema. 5 doza daje oko 6 litarskih flaša, dovoljno za zimu. Sretno.
E bas ti hvala - sutra idemo u berbu maslačka i zohve..imat cu grupu djece kod sebe pa cemo svi zajedno u prirodu ici Iskoristiti lijep dan korisno!
Banksy

#14 Re: Med od maslačka

Post by Banksy »

:thumbup:
tataćusak

#15 Re: Med od maslačka

Post by tataćusak »

Ja napravio sebi prije par dana i mogu reći da je odličan MED, jbg zovemo ga med od maslačka zna se da nije od pčela.
Toliko mi se sviđa da ću abd napraviti još :thumbup:
Sephora

#16 Re: Med od maslačka

Post by Sephora »

Banksy wrote:Provjerila sam šećer, ide 1,2 kg na 1 l vode i 300 cvjetova.

MED (SIRUP) OD MASLAČKA

300 cvjetova maslačka
1 l vode
1 limun, 2 naranče

Vrijedi godinu dana.

Upravo sam zavrsila pripremu, i mogu reci da je super ukusno, a i mirisno ....Sutra cu postati foto...Hvala za divan recept ! :thumbup: :kiss:
Banksy

#17 Re: Med od maslačka

Post by Banksy »

Nema na čemu. Drago mi je da ti se sviđa. :)
Sephora

#18 Re: Med od maslačka

Post by Sephora »

Image
Ja sam narandzu i limun, ostavila posebno, za potrebu u pripremi kolaca..

A pripremu korisitti kao napitak, razbazen sa mineralnom vodom je :thumbup:
Banksy

#19 Re: Med od maslačka

Post by Banksy »

Krasno. I ja to ostavim, kao slatko ili za kolače.
Istina, s mineralnom je najbolje, kao i sok od zove, ili bilo koji sličan. Sačuvaj par boca za zimu, kad krenu upale grla, ne moraš sve odmah popiti. :D
Sephora

#20 Re: Med od maslačka

Post by Sephora »

Hvala..

Pa nesto puno i nije bilo maslačka - već prolazi tako da sam samo jednu flašu pripremila, i ostavila u "rezervu"... :lol: za lijeka ..

A zova je trenutno potopljena... :D veceras ce biti u flašama , volim je strasno kao i sok od ruže ..
Banksy

#21 Re: Med od maslačka

Post by Banksy »

I jeste najbolje, to troje + sok od bosanskog grožđa, napraviš toga puno, ostaviš u podrum ili gdje je već hladno, i možeš pokriti cijelu godinu, ne treba ti više ni cola ni bilo šta slično ...
Izvrstan je i sok od kadulje, mirisan i jako ukusan, ali ne valja ga piti u velikim količinama, pa ga i ne pravim.
skuterumoj

#22 Re: Med od maslačka

Post by skuterumoj »

Sephora wrote:Image

Bolji je med od sladoleda.
Sephora

#23 Re: Med od maslačka

Post by Sephora »

skuterumoj wrote:

Pa moze se konbinobati medeno & ledeno... :D
skuterumoj

#24 Re: Med od maslačka

Post by skuterumoj »

Sephora wrote:
skuterumoj wrote:

Pa moze se konbinobati medeno & ledeno... :D
Moze moze. Eskimi spavaju jedno uz drugo goli, toplota tijela ih grije a medeno je.
kakolijeciti

#25 Re: Med od maslačka

Post by kakolijeciti »

Pozdravljam, mislio sam sebi praviti med od maslačka a vidim da se oko toga ne slažu baš svi
ovaj recept mi se čini jednostavan http://www.ludakrava.com/zdravlje/recep ... -maslacka/ ali zbog šećera mi je onako (malo sumljiv).
Dali je netko pravio ovaj med, i dali ima neka zamjena za šećer? Sada je maslačak u punom cvatu pa bih iskoristio ako mogu..

Hvala
Post Reply