MEĐURELIGIJSKI DIJALOG

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
tvrđava

#1 MEĐURELIGIJSKI DIJALOG

Post by tvrđava »

Ima li dijalog utemeljenje u sve tri "Abrahamske religije", Judaizmu, Kršćanstvu i Islamu? Kada pitam za utemeljenje, mislim na validne vjerske izvore...? Koje je tumačenje izjave sv. Pavla: "Sve će na kraju pod glavu Krista, bilo milom ili silom!"? Je li moguć dijalog bez priznavanja učesnika sa svim onim što oni jesu?
Što se tiče islama, znam da drugi imaju itekakvo mjesto u islamu, pogotovu kršćani i jevreji. Znam da islam priznaje,i tolerantan je prema drugim i drugačijim. Zanimaju me druge religije, kako kršćanstvo i judaizam gledaju na međureligijski dijalog i na čemu temelje svoj stav...
Unaprijed se zahvaljujem!
bogoljub

#2 Re: MEĐURELIGIJSKI DIJALOG

Post by bogoljub »

Mislim da su i pitanje i odgovor veoma jasni!
Medjutim, umjesto raspravljanja o tome kako su vjere veoma dobre i u sebi sadrže imperative o štovanju drugih vjera i ljudi, bolje bi bilo da raspravljamo o tome kakvi su ljudi koji u ime vjere rade ove ili one stvari. Za sebe tvrde da su vjernici, ali su največe štetočine koji ruše vjeru. Dakle, nije dobro da parametar bude čista vjera, nego čisti vjernici! Primjeri iz života ljudi koji su dokazali svoju vjeru i dijalog sa drugim vjerama.
bogumil-8

#3 Re: MEĐURELIGIJSKI DIJALOG

Post by bogumil-8 »

Nešto mi i nisi baš uskladio naslov teme i sadržaj prvog posta, tako da i nije jasno o čemu želiš razgovor na ovoj temi.
Možda bi trebalo početi od ovoga:
Međureligijsko vijeće Bosne i Hercegovine(MRV BiH) postoji od 1997. godine zajedničkim zalaganjem osnivača, reisu-l-uleme Mustafe ef. Cerića, Islamska zajednica u BiH, mitropolita dabrobosankog Nikolaja, Srpska pravoslavna crkva, Vinka kardinala Puljića, nadbiskupa vrhbosanskog, Rimokatolička crkva i g. Jakoba Fincija, Jevrejska zajednica BiH. Međureligijsko vijeće BiH je nevladina organizacija o čijem radu možete više saznati na http://www.mrv.ba.
nastaviti sa ovim: Promoviranje kulture tolerancije u školama u BiH – tokom 2008. godine
sa težištem na "Dokumente iz Toleda":
Toledo nam nudi ne samo vizuelne podsjetnike isprepletanih
civilizacija, ve i ostatke civilizacija koje se naizmjenice meusobno
sukobljavaju, živei zajedno pod tenzijama, prosperirajui zajedno,
patei zajedno, kao i dajui primjere tolerancije i netolerancije.
PRO testant

#4 Re: MEĐURELIGIJSKI DIJALOG

Post by PRO testant »

A to isto "Međureligijsko vijeće Bosne i Hercegovine(MRV BiH)" se ponaša kao neki kabadahija.
I sa ostalim (npr. protestantima) ne želi ni da razgovara niti da sjedi zajedno.
Jednog su pastora iz Sarajeva malte'ne istjerali iz sale sa jednog od sastanaka.

Toliko o toleranciji i dijalogu.
iz dna duše

#5 Re: MEĐURELIGIJSKI DIJALOG

Post by iz dna duše »

PRO testant wrote:A to isto "Međureligijsko vijeće Bosne i Hercegovine(MRV BiH)" se ponaša kao neki kabadahija.
I sa ostalim (npr. protestantima) ne želi ni da razgovara niti da sjedi zajedno.
Jednog su pastora iz Sarajeva malte'ne istjerali iz sale sa jednog od sastanaka.

Toliko o toleranciji i dijalogu.
Pa znaš kako je to kod nas, kao i kod nacija, vjerovatno su im protestanti svrstani pod "ostali" i automatski nemaju prava kao ostali...ako je to tako kako navodiš, onda je zaista žalosno...
Post Reply