Međureligijski dialog

Rasprave o vjerskim temama.
sammo

#1 Međureligijski dialog

Post by sammo »

U svijetu ima 1,7 mlrd muslimana i 2,2 mlrd krscana. U Sarajevu je bilo prije rata 35% stanovnika krscana, danas ih je 5%. Necemo diskutirati zasto su otisli, nego sta znace ove cinjenice...kakav ce biti buduci pristup....ako ga uopce bude...
Vitezanin

#2 Re: Međureligijski dialog

Post by Vitezanin »

Pristup će biti onakav kakva bude "klima" među ljudima. Trenutno je loša jer je politika ušla u sferu religije, religija u sferu politike. Odnosno, religije su u BiH (ali i u svijetu) dobrim dijelom izgubile smisao-izgubile su duhovnu bit, a postale su sredstvo što je totalna katastrofa. Mada mi se ipak čini da među vjernicima različitih konfesija u BiH postoji daleko više poštovanja i tolerancije nego npr među samim narodima i različitim nacionalnim politikama. Žao mi je što spominjem politiku, ali moram upravo iz razloga navedenog u drugoj rečenici.
Bitte_Halt_ja_ja

#3 Re: Međureligijski dialog

Post by Bitte_Halt_ja_ja »

Vitezanin wrote:Pristup će biti onakav kakva bude "klima" među ljudima. Trenutno je loša jer je politika ušla u sferu religije, religija u sferu politike. Odnosno, religije su u BiH (ali i u svijetu) dobrim dijelom izgubile smisao-izgubile su duhovnu bit, a postale su sredstvo što je totalna katastrofa. Mada mi se ipak čini da među vjernicima različitih konfesija u BiH postoji daleko više poštovanja i tolerancije nego npr među samim narodima i različitim nacionalnim politikama. Žao mi je što spominjem politiku, ali moram upravo iz razloga navedenog u drugoj rečenici.
a kad je to religija uspjela u multikulti drustvu dovesti do pomirenja ili dobrih odnosa?

Religija u zemljama kao sto je nasa dodje kao posipanje benzina na vatru. Nije mi poznat slucaj dje se netrpeljivost pobjedila religijom. Ona moze samo funkcionisati ako drugih religija nema ili su u prihvatljivih 5% ili manje.
Vitezanin

#4 Re: Međureligijski dialog

Post by Vitezanin »

Bitte_Halt_ja_ja wrote:
Vitezanin wrote:Pristup će biti onakav kakva bude "klima" među ljudima. Trenutno je loša jer je politika ušla u sferu religije, religija u sferu politike. Odnosno, religije su u BiH (ali i u svijetu) dobrim dijelom izgubile smisao-izgubile su duhovnu bit, a postale su sredstvo što je totalna katastrofa. Mada mi se ipak čini da među vjernicima različitih konfesija u BiH postoji daleko više poštovanja i tolerancije nego npr među samim narodima i različitim nacionalnim politikama. Žao mi je što spominjem politiku, ali moram upravo iz razloga navedenog u drugoj rečenici.
a kad je to religija uspjela u multikulti drustvu dovesti do pomirenja ili dobrih odnosa?

Religija u zemljama kao sto je nasa dodje kao posipanje benzina na vatru. Nije mi poznat slucaj dje se netrpeljivost pobjedila religijom. Ona moze samo funkcionisati ako drugih religija nema ili su u prihvatljivih 5% ili manje.
Zbog toga mislim da državi poput BiH odgovara model izrazito sekularne države u kojoj bi se religije poštovale kao dio neke tradicije, odnosno kulturnog blaga prije svega . Ja mislim.
ljubav_aha

#5 Re: Međureligijski dialog

Post by ljubav_aha »

Vitezanin wrote: Zbog toga mislim da državi poput BiH odgovara model izrazito sekularne države u kojoj bi se religije poštovale kao dio neke tradicije, odnosno kulturnog blaga prije svega . Ja mislim.
:thumbup:

takav sistem treba primjeniti na kompletnoj Planeti :-D
sammo

#6 Re: Međureligijski dialog

Post by sammo »

Da se mene pita, bilo bi ovako: izbacio bi vjeronauku iz skola i uveo neki univerzalni predmet ( npr. religija i etika, gdje bi ucili povijest svih religija i njihov sadasnji polozaj u drustvu ), iz budzeta bi dao neki minimum svakome jednaki ( neka se sami snađu za novac, to im itekako dobro ide ), zakonski bi zabranio vjerskim institucijama financiranje politickih stranaka, drzava bi trebala kontrolirati financijske tokove vjerskihih stitucija ( strane donacije, moguce pranje novca...neprijavljen novac...bogacenje pojedinaca... ), ako su vjerske institucije vlasnici nekretnina ( zgrade, zemlje ) neka plate porez, gradnja vjerskih objekata bi bila po urbanistickom planu ( a ne da opcina proda zemljiste za fin novac i nije ih briga dalje, niti ih zanima ko to financira ni postoji li potreba za taj objekat ), ucinio bi sve da bi na vjerske institucije napravio pritisak i smanjio njihov ekonomski interes i samim tim povecao njihov duhovni status, sto je i smisao njihovog postojanja, poticao bih druzenje razlicitih vjerskih zajednica ( sportska natjecanja, koncerti )... Kad bi sve to postigao, bi vjera ( religija ) bila stvar svakoga pojedinca ili obitelji ( odgoj djece u tom duhu ), a ne politicki i ekonomski interes sto povecava mrznju među vjernicima.
Ali_G

#7 Re: Međureligijski dialog

Post by Ali_G »

Kad posjetioci procitaju naslov teme vjerovatno ce ocekivati neke konstruktivne prijedloge da se vjernici izmedju sebe vise razumiju, kad ono metode marginalizacije.
Zlata M.

#8 Re: Međureligijski dialog

Post by Zlata M. »

sammo wrote:U svijetu ima 1,7 mlrd muslimana i 2,2 mlrd krscana. U Sarajevu je bilo prije rata 35% stanovnika krscana, danas ih je 5%. Necemo diskutirati zasto su otisli, nego sta znace ove cinjenice...kakav ce biti buduci pristup....ako ga uopce bude...
Kad ljudi vjeru budu zivjeli, a o njoj manje pricali, nestace i potreba za ovakvim temama. :)
Dacha od Bosne

#9 Re: Međureligijski dialog

Post by Dacha od Bosne »

Zlata M. wrote:
sammo wrote:U svijetu ima 1,7 mlrd muslimana i 2,2 mlrd krscana. U Sarajevu je bilo prije rata 35% stanovnika krscana, danas ih je 5%. Necemo diskutirati zasto su otisli, nego sta znace ove cinjenice...kakav ce biti buduci pristup....ako ga uopce bude...
Kad ljudi vjeru budu zivjeli, a o njoj manje pricali, nestace i potreba za ovakvim temama. :)
Amen and amen ;)
ljubav_aha

#10 Re: Međureligijski dialog

Post by ljubav_aha »

Zlata M. wrote:
Zlata M. BRAVO< bas tako , i to na svim nivoima :-D
BHF_Manijak

#11 Re: Međureligijski dialog

Post by BHF_Manijak »

ljubav_aha wrote:
Vitezanin wrote: Zbog toga mislim da državi poput BiH odgovara model izrazito sekularne države u kojoj bi se religije poštovale kao dio neke tradicije, odnosno kulturnog blaga prije svega . Ja mislim.

Islam nije niti ce biti samo dio tradicije i kulturnog nasljedja, islam je kompletan sistem zivota, skup svih pravila i kompletno uskladjen sistem, svidjelo se to kome ili ne...Islam je i skola, islam je i drzava, islam je i zakon, islam je i politika, islam je odgoj, islam je brak....
ljubav_aha

#12 Re: Međureligijski dialog

Post by ljubav_aha »

BHF_Manijak wrote: Islam nije niti ce biti samo dio tradicije i kulturnog nasljedja, islam je kompletan sistem zivota, skup svih pravila i kompletno uskladjen sistem, svidjelo se to kome ili ne...Islam je i skola, islam je i drzava, islam je i zakon, islam je i politika, islam je odgoj, islam je brak....
to bi bilo samo moguce,kad bi Islam bio jedna i jedina Religija i Vjera na istoj Planeti

Religija treba ostati u domenu 4 zida vlastitog doma,i kao dio tradicije i kulture ,odgoja i braka,kako kome odgovara,naravno

Islam kao Drzava,Zakon i Politika ne mora biti prisutan,ne nacin kao u Iranu i slicnim drzavama,vec iskljucivo indirektno,jer religijske ustnaove su naravno u relaciji sa Drzavom ciji Zakoni su Politicki primjenjeni jednako za Sve Religijske Insititucije
Mrs.Zurbrigen

#13 Re: Međureligijski dialog

Post by Mrs.Zurbrigen »

a ko ce voditi taj medjureligijski dijalog? i kako ce on izgledati?
ljubav_aha

#14 Re: Međureligijski dialog

Post by ljubav_aha »

Mrs.Zurbrigen wrote:a ko ce voditi taj medjureligijski dijalog? i kako ce on izgledati?
:?:
sammo

#15 Re: Međureligijski dialog

Post by sammo »

ljubav_aha wrote:
Mrs.Zurbrigen wrote:a ko ce voditi taj medjureligijski dijalog? i kako ce on izgledati?
Kad drzava izbaci religiju iz svojih institucija i politike...tad ce sami oni poceti dijalog...
Mrs.Zurbrigen

#16 Re: Međureligijski dialog

Post by Mrs.Zurbrigen »

sammo wrote:
ljubav_aha wrote:
Kad drzava izbaci religiju iz svojih institucija i politike...tad ce sami oni poceti dijalog...

hmmm... ali kakav ce to dijalog biti? prije svega kad neki ocigledno stavljaju religiju prije drzave i prije institucija? mislim, sta je nas background u diskusiji ako se ja smatram clanom drustva koje je organizirano po ustavu drzave u kojoj zivim a moj partner u diskusiji se smatra pripadnikom neke religijozne grupe i samo se djelimicno ili nikako identificira sa vrijednostima drustva u kojem zivimo?

ne znam, taj medjureligijski dijalog ide u smijeru multi-kulti-tolerancija-bla-bla...

prije svega: o cemu ce razgovarati? o tome kako uskladiti razlicite vjerske tradicije i svjetonazore? ili cija je religija ispravna a cija nije? ili ciji je raj/pakao ljepsi? diskurs medju "vjernicima" nije produktivan, barem ja to tako dozivljavam. prije svega, tko je kompetentan govoriti o religiji izvan svog individualnog dozivljavanja? pa samo pogledaj kako u susjednom threadu neko instrumentalizira sve i svasta da bi dokazao da su u stvari svi muslimani. zar to nije smijesno? mislim, u biti je strasno tuzno, tragikomicno u nekom pogledu. i sad nemoj reci, da to nije reprezentativan stav. koliko ih ima, u bilo kojem toru...
Zlata M.

#17 Re: Međureligijski dialog

Post by Zlata M. »

Mrs.Zurbrigen wrote: hmmm... ali kakav ce to dijalog biti? prije svega kad neki ocigledno stavljaju religiju prije drzave i prije institucija? mislim, sta je nas background u diskusiji ako se ja smatram clanom drustva koje je organizirano po ustavu drzave u kojoj zivim a moj partner u diskusiji se smatra pripadnikom neke religijozne grupe i samo se djelimicno ili nikako identificira sa vrijednostima drustva u kojem zivimo?

ne znam, taj medjureligijski dijalog ide u smijeru multi-kulti-tolerancija-bla-bla...

prije svega: o cemu ce razgovarati? o tome kako uskladiti razlicite vjerske tradicije i svjetonazore? ili cija je religija ispravna a cija nije? ili ciji je raj/pakao ljepsi? diskurs medju "vjernicima" nije produktivan, barem ja to tako dozivljavam. prije svega, tko je kompetentan govoriti o religiji izvan svog individualnog dozivljavanja? pa samo pogledaj kako u susjednom threadu neko instrumentalizira sve i svasta da bi dokazao da su u stvari svi muslimani. zar to nije smijesno? mislim, u biti je strasno tuzno, tragikomicno u nekom pogledu. i sad nemoj reci, da to nije reprezentativan stav. koliko ih ima, u bilo kojem toru...
Potpis. :)
... i tako zakljucismo, glasovima vecine :D , da - il' je dijalog ili nije. Medjureligijski dijalog - nidje veze !
... paralelni monolozi, pa et' !

( ... a moglo je boljeeeImage ... gdje, pokaaaazi mi ... itd :zzzz: )
Mrs.Zurbrigen

#18 Re: Međureligijski dialog

Post by Mrs.Zurbrigen »

pa mozda bi islo da nadjemo neku platformu van religije, nesto o cemu se mozemo sloziti. pa onda otamo govorimo o religiji. i kao drugo, morali bi diferencirati izmedju religije i vjere. i trebalo bi zabraniti misioniranje. :D i da, bilo bi super kad bi institucije koje reprezentatiraju religije bile malo manje konzervativne. mislim, koliko se muslimana moze identificirati sa ditibom (sad primjer iz svabije, zato sto mi je to najblize.), ili koliko se katolika moze identificirati sa kath. bischofskonferenz?
Vitezanin

#19 Re: Međureligijski dialog

Post by Vitezanin »

BHF_Manijak wrote:
ljubav_aha wrote:

Islam nije niti ce biti samo dio tradicije i kulturnog nasljedja, islam je kompletan sistem zivota, skup svih pravila i kompletno uskladjen sistem, svidjelo se to kome ili ne...Islam je i skola, islam je i drzava, islam je i zakon, islam je i politika, islam je odgoj, islam je brak....

I kako ti očekuješ da u svijetu u kojem živi 6.5 milijardi ljudi od čega oko milijardu muslimana napraviti to što si naveo?? Pa kako ćeš u BiH to urediti ako imaš ovakav mix kakav imamo?? To bi samo dovelo do onoga što nema veze s vjerom (a upravo si tu isključivost prema onom tko ne bi to prihvatio i sam naveo- "SVIDJELO SE TO NEKOM ILI NE").
Tvoja teorija je dobra za one koji žele tako živjeti, po tim načelima. Dakle, mislim da je apsurdno govoriti o religiji i pritom koristiti taj univerzalni rječnik . KOliko uopće u svijetu ima religija??? Mnogo!
Svatko tko se smatra na neki način vjernikom vjeru doživljava na svoj način.
ljubav_aha

#20 Re: Međureligijski dialog

Post by ljubav_aha »

Mrs.Zurbrigen wrote:
sammo wrote:

hmmm... ali kakav ce to dijalog biti? prije svega kad neki ocigledno stavljaju religiju prije drzave i prije institucija? mislim, sta je nas background u diskusiji ako se ja smatram clanom drustva koje je organizirano po ustavu drzave u kojoj zivim a moj partner u diskusiji se smatra pripadnikom neke religijozne grupe i samo se djelimicno ili nikako identificira sa vrijednostima drustva u kojem zivimo?
[/quote]

sammo,ti fino rece :-D[/quote]
ponizni

#21 Re: Međureligijski dialog

Post by ponizni »

A da malo pokušamo iskreno međuljudski dijalogizirati,pa onda ev.pređemo na ono što pripadnik svake religije-ne tradicije i folklora-smatra i vjeruje je SVETO,NAJUZVIŠENIJE.
probuseni $

#22 Re: Međureligijski dialog

Post by probuseni $ »

Cetiri religije su vodile "medjureligijski dialog" 800g. u Bosni, pa vidi sta ispade ? Rat, izbjeglice, torovi, genocid. Onu cetrvtu, izvornu, satrase u krstaskim pohodima, nema je vise. Kamo srece da nije bilo ni jedne , danas bi Bosna drmala svijetom, bas kao Svica. Bili bi centar svih ljudskih dostignuca.
BHF_Manijak

#23 Re: Međureligijski dialog

Post by BHF_Manijak »

probuseni $ wrote:Cetiri religije su vodile "medjureligijski dialog" 800g. u Bosni, pa vidi sta ispade ? Rat, izbjeglice, torovi, genocid. Onu cetrvtu, izvornu, satrase u krstaskim pohodima, nema je vise. Kamo srece da nije bilo ni jedne , danas bi Bosna drmala svijetom, bas kao Svica. Bili bi centar svih ljudskih dostignuca.

:lol: :lol: Hajd molim te reci mi da se salis :lol: :lol: :lol:
probuseni $

#24 Re: Međureligijski dialog

Post by probuseni $ »

BHF_Manijak wrote:
probuseni $ wrote:Cetiri religije su vodile "medjureligijski dialog" 800g. u Bosni, pa vidi sta ispade ? Rat, izbjeglice, torovi, genocid. Onu cetrvtu, izvornu, satrase u krstaskim pohodima, nema je vise. Kamo srece da nije bilo ni jedne , danas bi Bosna drmala svijetom, bas kao Svica. Bili bi centar svih ljudskih dostignuca.

:lol: :lol: Hajd molim te reci mi da se salis :lol: :lol: :lol:
Ne salim se ni najmanje ! Zamisli samo koliki dio mozga kod covjeka bi bio oslobodjen za razmisljanje, za prinalaske, za usavrsavanje, za bolji zivot. A da ti ne nabrajam posljedice "medjureligijske suradnje" i unistenje i duhovnih i materijalnih resusa. Zamisli da umjesto npr. Katolicke Biskupije u Bosni sa svim resursima kojima raspolaze stoji naprimjer "Kuca Majki" u kojem bi sve majke Bosne ucile kako da odgajaju djecu . Danas bi imali najjace institute za majku i djete i svi bi dolazili kod nas da usavrse znanje. Ili umjesto IZ da imamo instituciju "Sljiva" u kojom bi se gajila i razvijala plemenita vocka na najvisem naucnom nivou. Sad bi na svakoj rafi u svijetu imao na 1000 proizvoda od sljive sa "made in Bosnia", jer bi u tom podrucju bili najjaci i nedostizni. Ili da umjesto SPC imamo instituciju "Ovca". Bili bi jaci i od Australije i Novog Zelanda . Osamsto godiuna je dug period.
BHF_Manijak

#25 Re: Međureligijski dialog

Post by BHF_Manijak »

E moj drug, proobudi se iz sna moj ti je savjet... :zzzz:

Izgleda jos jedan u nizu onih koji misle da je religija glavni problem ovoga svijeta...E blago vama, samo to mogu reci...
Post Reply