Međunarodni sud pravde - ICJ: BiH vs SCG

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Svemirski_Jebach

#1 Međunarodni sud pravde - ICJ: BiH vs SCG

Post by Svemirski_Jebach »

http://www.icj-cij.org/icjwww/igenerali ... mepage.htm

najprije pogledajte ovaj site...i pogledajte neke od slučajeva kako su se završili. npr. US vs Nicaragua, a koji se ticao narušavanja suvereniteta Nikaragve od strane US koja su podržavali razne vojne grupe na teritoriji Nikaragve.

Slučaj se završio tako što je Nikaragva dobila spor, amerika odbila da učestvuje u sporu...Sud presudio da US mora isplatiti reparacije nikaragvi ali do toga nikada nije došlo da bi na kraju Nikaragva odustala od slučaja - a nije dobila ništa.

Mnogi pričaju o ovoj tužbi BiH protiv SCG pogotovo kako je počela glavna rasprava u ovom predmetu.

Ja sam apsolutni zagovornik tužbe protiv SCG ali mislim da su sve one nade koje ljudi imaju neutemeljene. U svijetu u kojem živimo pravde nema i mislim da se niko od nas ne treba nadati ničemu.

Nažalost, politika i diplomatija će uraditi svoje. Naravno, i sama moralna satisfakcija bi bila jako dobra ali mislim da će Sud donijeti neku neutralnu odluku, malo će kritikovati SCG i reći da su oni malo pomogli ali nisu vođe toga projekta etničkog čišćenja i to će se tako završiti.

Budimo realni, današnja politika EU i SAD-a ne može dozvoliti narušavanje odnosa na balkanu, i oni će sve učiniti da ostane "niko nije kriv, bilo šta je bilo", hajmo sve zaboraviti.

Eh, čak i ako BiH dobije pozitivnu presudu onako kako mi želimo (i ja apsolutno) iako mislim da nije vjerovatno da se to desi, mi nećemo dobiti ništa. To zbog toga što SCG nema od čega da plati a više zato što takav potez ne bi bio nimalo diplomatski i mogao bi ugroziti sigurnost na ovim prostorima.

Dakle, mislim da je sve ova euforija uzalduna i besmislena. Ja ponavljam da je to žalosno ali mislim da real politika i pravda nemaju nijednu dodirnu tačku. Samim tim, mislim da svako ko se uzda u to da će eventualna pozitivna presuda donijeti sunce u BiH jeste u dubokoj zabludi. RS će možda i biti ukinuta (ne doslovce) ili možda bolje rečeno svedena na određenu manju autonomiju u pojedinim oblastima ali znam da to neće promijeniti odnos snaga unutar ove napaćene države niti će našeg istočnog susjeda pretvoriti iz krvoločne zvijeri u mirno jagnje.
Qler

Post by Qler »

pripojit cemo sandzak :D i eto :) i onako su svi doseliliovamo, pola ih ima nase drzavljanstvo :) a naraFski ukida se RS :D i to je to :)

ma da oni hoce skuckati tih 100 milijardi sto sam negdje cuo da bi trebali dobiti :) nista nam ne treba vise.. da malo podmirimo nase politicare da ne kradu..jedno godinu dana....
Reina

Post by Reina »

cuj nade neutemeljene :?
pa mislim to bi bila svjetska nepravda :(
Svemirski_Jebach

mashenka wrote:cuj nade neutemeljene :?
mislim da ti je bolje da se na tu realnu mogućnost pripremiš...nažalost :(

kada malo proroviš po svjetskoj historiji proteklih makar 30 godina našla bi toliko slučajeva svjetske nepravde da bi ti pamet stala. BiH bi bi čak pravedna u poreeđenju sa nekim drugim državama ili narodima...
klif

#5 Re: Međunarodni sud pravde - ICJ: BiH vs SCG

Post by klif »

Svemirski_Jebach wrote: U svijetu u kojem živimo pravde nema i mislim da se niko od nas ne treba nadati ničemu.
Pa sve i da je nema, ne znaci da se za nju ne treba boriti.
Svemirski_Jebach

treba se boriti...ali i biti spreman na sve. I bez euforije. Ali pametno.
Reina

Post by Reina »

Svemirski_Jebach wrote:
mashenka wrote:cuj nade neutemeljene :?
mislim da ti je bolje da se na tu realnu mogućnost pripremiš...nažalost :(

kada malo proroviš po svjetskoj historiji proteklih makar 30 godina našla bi toliko slučajeva svjetske nepravde da bi ti pamet stala. BiH bi bi čak pravedna u poreeđenju sa nekim drugim državama ili narodima...

na takvo sta necu ni da pomisljam :shock:
Vozdra_123

Post by Vozdra_123 »

@svemirac

nazalost upravu si... :(
izjeo vuk magarca...
da pamtis

Post by da pamtis »

kako cemo se osjecati ako izgubimo? 8-)

Image

Image

Image

gdje su sada grafiti "ovo je srbija" i "srbija do tokija" :D :D
Last edited by da pamtis on 01/03/2006 07:56, edited 1 time in total.
zavrzlama

Post by zavrzlama »

BIH nema sta izgubiti u ovom slucaju....ali nece ni dobiti onoliko koliko neko misli ....jer nema pravde u svijetu...a sa druge strane nije ni hrvatskoj bas u interesu da tuzba bude u korist BIH jer ce neko pokrenuti pitanje i njihovog udjela u pokusaju unistenja drzave BIH.

Ono sto ce BIH dobiti je potvrdu svijeta da je BIH suverena drzava i natjerace i za sva vremena susjedne drzave da se odreknu ideje i mijesanja u stvari BIH.

Velika je mogucnost da hrvatska i srbija kao potpisnice dejtona izgube to pravo da se mijesaju u BIH uredenje i da budu tutori tkz.braci u BIH. Srebrenica ima veliku sansu da dobije statrus distrikta radi pocinjenih zlocina i oduzece se neke ingerencije od rs-a da se ublazi nepravda.

Sto znaci bice vuci siti ovce na broju.Ovo je samo neko moje licno videnje sta je najrealnije da se dobije tuzbom.
NNneko

Post by NNneko »

Ukoliko BiH dobije spor protiv Srbije i Crne Gore, sto je realno da se desi ukoliko pravda bude donesena siguran sam da Srbija nece moci isplatiti pa ni minimalnu cifru koja se od nje bude trazila. Ono sto po mom misljenju BiH ima pravo da trazi u slucaju da Srbija i Crna Gora nemogu isplatiti novac je teritorija, recimo Sandzak. Opce je poznato da su se neki zlocini desavali u ovom posljednjem ratu i na prostoru Sandzaka, veliki broj stanovnika je iselilo zbog nesigurnosti,a Bosnjaci su u relativnoj vecini na Sandzaku. Sandzak je okupiran od strane Crne Gore i Srbije 1912-e, iste godine kad i Kosovo. U prvom i u drugom svjetskom ratu Sandzak se izborio za autonomiju koja mu nije priznata po zavrsetku tih ratova. Godinama se Bosnjacko stanovnistvo iseljavalo, ali jos uvijek je vecinsko. Kao sto je Srbija dobila Vojvodinu poslije zavrsetka prvog svjetskog rata, Hrvatska i jednim dijelom Slovenija istru nakon drugog svjetskog rata, red je da i Bosna dobije nesto nakon svih ovih stradanja u oba svjetska rata, a pogotovo u ovom poslednjem u kojem je izvrsena agresija iz Srbije i Crne Gore gdje se podrucje Sandzaka sad nalazi.
Fair Life

Post by Fair Life »

Da li ti smatras BiH bosnjackom Bosnom ako prizeljkujes prikljucenje Sandzaka gdje kako ti kazes zive vecinom "Bosnjaci" ?

Ne razlikujes se puno od onih koji zele prikljucenje RS Srbiji ili zapadnog dijela Hercegovine Hrvatskoj.

Smrad si ti veliki...

...bas kao i oni koji su se iz petnih zila upinjali, a i danas to rade, da realizuju scenarij koji je bio uzrokom ratu.

Kao da si u njihove knjige zavirivao...
NNneko

Post by NNneko »

Kojem god ti narodu pripadao nadam se da si toliko iskren pa ces priznati da je Bosnjacki narod nazalost ubjedljivo najvise stradao u ovom ratu. Samo u Srebrenici u kojoj je ucinjen vec priznati genocid poginulo je 8.000 Bosnjaka. U Sandzaku ni zive samo Bosnjaci, vec i Srbi, a i u manjem broju Crnogorci. Cinjenica je da je Sandzak pripadao Bosni pa je prvo odvojen od nje da bi na kraju bio okupiran. Znaci nekad je bio dio Bosne, pa sta bi ti sad da trazimo Sabac, Valjevo. Ukoliko presuda bude pravedna i mi dobijemo spor i ostetu, pa dobro onda neka nam plate, ali odakle ce nam platiti kad i njima trebaju pare.
Da nije bilo Bosnjaka Bosne ne bi bilo. Srbi i Hrvati bi je jednostavno podijelili medjusobno ili bi ratovali medjusobno pa ko dobije vise teritorije. Ovo su sve cinjenice koliko se god tebi ne svidjale.
Sto se tice onih Srba i Hrvata koji su se borili za cjelovitu Bosnu i Hercegovinu njima uvijek skidam kapu s glave i za mene su najveci heroji posljednjeg rata. Da ih ne nabrajam, ali ima ih mnogo, i onih koji su bili u nasoj armiji i onih koji su otpor davali politicki ili bilo koji drugi nacin.
Fair Life

Post by Fair Life »

NNneko wrote:Kojem god ti narodu pripadao ...

(...)
Ja ne pripadam ni jednom narodu.

Ja sam za razliku od tebe... BOSANAC.
harisl

Post by harisl »

Ono sto me zanima oko ove presude je da se kaze i zapise u istoriji sta je bilo i da se obeshrabre sljedeci pokusaji komadanja BiH (susjedi ne prestaju trgovati, e.g. RS-Kosovo, ratni zlocinci su jos uvijek na platnim spiskovima....). Eventualna novcana naknada nece doci do nas obicnih smrtnika, cak iako bi je susjedi preko Drine mogli isplatiti (ne treba potcjenjivati nase politicare, sta je za njih da spiskaju 100-njak milijardi). Susjedi su pravili toliko zla u proteklih 20-tak godina da im niko vise ne vjeruje 'na casnu rijec'. Jedino mi to daje neku nadu u povoljan ishod ove tuzbe jer bi ih, na neki nacin, trebalo kazniti, ozigosati za sva vremena i smiriti ovaj nesretni Balkan prije eventualnog prijema u EU. A sama Bosna.... ne mislim da vecina ljudi u svijetu zna na kojem je kontinentu.
da pamtis

Post by da pamtis »

http://news.bbc.co.uk/media/video/otdvi ... 4x3_nb.ram

Ono sto me zanima oko ove presude je da se kaze i zapise u istoriji sta je bilo i da se obeshrabre sljedeci pokusaji komadanja BiH
SiSaJuMe

Post by SiSaJuMe »

NNneko wrote:Ukoliko BiH dobije spor protiv Srbije i Crne Gore, sto je realno da se desi ukoliko pravda bude donesena siguran sam da Srbija nece moci isplatiti pa ni minimalnu cifru koja se od nje bude trazila. Ono sto po mom misljenju BiH ima pravo da trazi u slucaju da Srbija i Crna Gora nemogu isplatiti novac je teritorija, recimo Sandzak. Opce je poznato da su se neki zlocini desavali u ovom posljednjem ratu i na prostoru Sandzaka, veliki broj stanovnika je iselilo zbog nesigurnosti,a Bosnjaci su u relativnoj vecini na Sandzaku. Sandzak je okupiran od strane Crne Gore i Srbije 1912-e, iste godine kad i Kosovo. U prvom i u drugom svjetskom ratu Sandzak se izborio za autonomiju koja mu nije priznata po zavrsetku tih ratova. Godinama se Bosnjacko stanovnistvo iseljavalo, ali jos uvijek je vecinsko. Kao sto je Srbija dobila Vojvodinu poslije zavrsetka prvog svjetskog rata, Hrvatska i jednim dijelom Slovenija istru nakon drugog svjetskog rata, red je da i Bosna dobije nesto nakon svih ovih stradanja u oba svjetska rata, a pogotovo u ovom poslednjem u kojem je izvrsena agresija iz Srbije i Crne Gore gdje se podrucje Sandzaka sad nalazi.
Za pojedince kao da su na casu Domacinstva. Sjeckacemo krpice i prisivat kako kome odgovara. Bosni i Hercegovini netreba Sandzak nego Bosni i Hercegovini treba BOSNA i HERCEGOVINA. I u njoj ljudi Bosanci i Hercegovci.
A-Wien

#18 DO KONACNE POBIJEDE I PRAVDE ! ! !

Post by A-Wien »

DO KONACNE POBIJEDE I PRAVDE

Hag
Drugi dan suđenja po tužbi BiH protiv SCG

Koštunica: Ovo je primjer kako će izgledati buduća granica Srbije
Emitiran snimak posjete aktuelnog premijera položajima bosanskih Srba oko Sarajeva * U sudnici se često mogao čuti i uzdah * Ostvarenje plana o stvaranju velike Srbije

- Ovo je primjer kako treba izgledati buduća granica Srbije. Ohrabren sam moralom i odlučnošću naših boraca da ne odstupe - kazao je 1994. godine Vojislav Koštunica tokom obilaska položaja vojske bosanskih Srba oko Sarajeva.
Ta se izjava čula jučer u Hagu, pred Međunarodnim sudom pravde drugog dana rasprave po tužbi Bosne i Hercegovine protiv Srbije i Crne Gore za genocid.
Izjava aktuelnog premijera Srbije, tada predsjednika Demokratske stranke, prezentirana je kao snimak na kome se, potom, pojavljuje i lider Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj.
Komentirajući snimak, te posebno izjavu Koštunice o "Srbiji s ove i one strane Drine", koagent u tužbi Fon van den Bizen (Phon Van Den Biesen) kazao je da je i to dokaz plana da se Drina izbriše kao granica između dviju država, realizira plan o čišćenju od nesrba pojasa od 50 kilometara zapadno od te rijeke, čime bi se stvorila velika Srbija.
Masakr na Markalama

Van den Bizen i Magda Karagianakis (Magda Karagiannakis), pravnica iz Australije, detaljno su govorili o pripremama SCG za agresiju na BiH i Hrvatsku, te zločinima genocida koji su počinjeni.
Uz snimke Koštunice i Šešelja na položajima bosanskih Srba oko Sarajeva, prikazane su iscene masakra u redu za hljeb u Miskinovoj ulici u Sarajevu 1992., na Markalama 1993. godine, djelovanje snajperista po gradu.
Nejednom se u Velikoj sali Suda mogao čuti uzdah ili muk nakon iskazaneke od preživjelih žrtava ili svjedoka zločina. Tako je prezentiran i snimak svjedočenja majke jednog dječaka iz Srebrenice koji je u julu 1995. godine, s 14 godina, izveden iz kolone civila i likvidiran.
Van den Bizen je u svom izlaganju, koje se ticalo opsade Sarajeva, naglasio da je obruč oko grada postavila JNA i da je on tu ostao naredne četiri godine.
Naveo je i podatak da je od ratnih posljedica u gradu nastradalo oko 10.000 ljudi, od čega su više od polovine civili.
Govoreći o planu čišćenja Podrinja, on je naveo da su iza njega stajali Slobodan Milošević i vrh SCG, te je posebno naglasio da su u napadu i kasnijem masakru nad Bošnjacima Srebrenice bile angažirane jedinice MUP-a SCG, RS i tadašnje "republike srpske Krajine".
To je objasnio činjenicom da su na realizaciji plana o 50 kilometara čistog srpskog prostora zapadno od Drine bili angažirani svi i da nije čudo da se u to uključila i policija tzv. RSK.
- To je bio zadatak od strateškog značaja čija je realizacija planirana još od polovine 1991. godine - naveo je Bizen.
O tom planu govorila je i Karagianakis. Ona je citirala dokumenta, dijelove presretnutih razgovora između Karadžića i Miloševića, te drugih zvaničnika, pa čak i dnevnike nekih od aktera tih događaja.
Karadžićeve izjave

Nadalje, navela je i dokaze o tome da su MUP i JNA obučavali i opremali vojsku bosanskih Srba, te citirala Karadžićevu izjavu iz 1991. godine po kojoj, ako nestane Jugoslavije, Srbi mogu živjeti samo u velikoj Srbiji.
Karagianakis je istakla i da su sve aktivnosti na stvaranju nestabilnosti u BiH tijesno koordinirane između Miloševića i Karadžića.
Danas će pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu biti nastavljeno iznošenje dokaza bh. strane. Najavljeno je da će tokom procesa biti emitiran i cjelovit snimak zločina koji su pripadnici"Škorpiona" počinili nad Srebreničanima.

Sead NUMANOVIĆ

Brojni argumenti u prilog nadležnosti Suda

Jedan od koagenata bh. tima, švicarski advokat Alan Pele(Alain Pellet) optužio je u prijepodnevnom dijelu suđenja predstavnike SCG za odugovlačenje postupka. To je i razlog, kazao je, što rasprava o tužbi počinje tek nakon 13 godina. Naglasio je da demokratske promjene u Srbiji ne aboliraju tu zemlju od zločinapočinjenih u prošlosti.
On je govorio i o najavama da će tim SCG pokušati osporiti nadležnost Suda u ovom slučaju, naglasivši da je Sud dosada donio dvije odluke kojima se proglašava nadležnim. Kazao je da je u tom kontekstu posebno važna odlukadonesenana prvu godišnjicu srebreničkog masakra 1996. godine.
Pele je još rekao da bh. strana ima "čitav arsenal" dokaza koji govore u prilog tvrdnji da je ICG nadležan za ovakav spor.

VELIK JE BROJ POKAZATELJA;VEOMA OPIPLJIVIH I KONKRETNIH DOKAZA I TIP AMERICKIH,HOLANDSKIH I OSTALIH ADVOKATA KOJI JE EXPERTI KOJI CE DOKAZATI OCITU STVAR. NE SAGLEDIVE SU POSLJEDICE PO SRBIJU I SVE AKTERI I KOAKTERE U AGRESIJI NA BiH !

TO CE BITI UZBUDLJIVO GLEDATI KAKO CE SE SADA ISTOCNO OD DRINE GODINAMA PATITI I RADITI ZA BOSNU I HERZEGOVINU !!!
furlan

Post by furlan »

[quote="NNneko"]Ukoliko BiH dobije spor protiv Srbije i Crne Gore, sto je realno da se desi ukoliko pravda bude donesena siguran sam da Srbija nece moci isplatiti pa ni minimalnu cifru koja se od nje bude trazila. Ono sto po mom misljenju BiH ima pravo da trazi u slucaju da Srbija i Crna Gora nemogu isplatiti novac je teritorija, recimo Sandzak. Opce je poznato da su se neki zlocini desavali u ovom posljednjem ratu i na prostoru Sandzaka, veliki broj stanovnika je iselilo zbog nesigurnosti,a Bosnjaci su u relativnoj vecini na Sandzaku. Sandzak je okupiran od strane Crne Gore i Srbije 1912-e, iste godine kad i Kosovo. U prvom i u drugom svjetskom ratu Sandzak se izborio za autonomiju koja mu nije priznata po zavrsetku tih ratova. Godinama se Bosnjacko stanovnistvo iseljavalo, ali jos uvijek je vecinsko. Kao sto je Srbija dobila Vojvodinu poslije zavrsetka prvog svjetskog rata, Hrvatska i jednim dijelom Slovenija istru nakon drugog svjetskog rata, red je da i Bosna dobije nesto nakon svih ovih stradanja u oba svjetska rata, a pogotovo u ovom poslednjem u kojem je izvrsena agresija iz Srbije i Crne Gore gdje se podrucje Sandzaka sad nalazi.[/quote]

Evo novog Ilije Garasanina
BigBalabuto

Post by BigBalabuto »

Fair Life wrote:
...bas kao i oni koji su se iz petnih zila upinjali, a i danas to rade, da realizuju scenarij koji je bio uzrokom ratu.

Kao da si u njihove knjige zavirivao...
od tutina pa do knina mi smo ovdje od davnina 100-200 godina (kao šesta kolona)
forUMASH

Post by forUMASH »

NNneko wrote:Ukoliko BiH dobije spor protiv Srbije i Crne Gore, sto je realno da se desi ukoliko pravda bude donesena siguran sam da Srbija nece moci isplatiti pa ni minimalnu cifru koja se od nje bude trazila. Ono sto po mom misljenju BiH ima pravo da trazi u slucaju da Srbija i Crna Gora nemogu isplatiti novac je teritorija, recimo Sandzak.
....tudje necemo, svoje nedamo..... :D

.....nekad bilo.... :roll:
Murisno1

Post by Murisno1 »

Sve i da BiH dobije ovaj proces, a ako ima pravde dobice, nikad ni jedan dolar nece biti isplacen, jer ne postoji sila koja je voljna i u mogucnosti da natjera Srbiju da isplati stetu. Kad je Njemacka, nakon WW2, osudjena na placanje ratne stete, nije imala izbora, jer je bila na koljenima, okupirana od strane saveznika, koji su tu ostali prisutni, vojno, tako da pritisak nije popustio decenijama.
pa ne bi rekao da će se srbima letiti u pomoć u slučaju da mi dobijemo spor...
svijet bi trebao biti pritisak na njih... jer što da ne... nit je srbija nekom bitna , nit će nešto da znači njen eventualni gubitak sporom nekoj svjetskoj sili... mislim da bi trebalo biti žestokih pritisaka ...
ali isto toliko nije ni BiH nekom bitna...
haj znaj...
Macuser

Post by Macuser »

"Karadžić: Sarajevo će pasti za jedan dan, bit će 500 tisuća mrtvih
Sarajevo će pasti za jedan dan, bit će 500.000 mrtvih, a muslimani će nestati za mjesec. Oni će biti izbrisani s lica zemlje - rekao je Radovan Karadžić Slobodanu Miloševiću krajem 1991.

DEN HAAG - Sarajevo će pasti za jedan dan, bit će 500.000 mrtvih, a muslimani će nestati za mjesec. Oni će biti izbrisani s lica zemlje - rečenice su koje su jučer u više navrata čuli suci Međunarodnog suda pravde u Hagu, tijekom četvrtog dana rasprave po tužbi BiH protiv SCG za genocid. Izgovorio ih je Radovan Karadžić tijekom razgovora sa Slobodanom Miloševićem pred kraj 1991. godine.

Nakon toga, Milošević je svojim podređenima poslao uputu "da ne stoje na putu Karadžiću".
I tijekom izlaganja Laure Dauban, te istupa profesorice Brigitte Stern i profesora Thomas Francka, prezentirani su dokazi o tome da je Beograd svjesno i planirano stajao iza zločina genocida koji je izvršen u BiH.

Douban je, kako prenosi Dnevni avaz detaljno prezentirala recept etničkog čišćenja koji je proveden na područjima koja su okupirali bosanski Srbi. Najprije bi JNA zaposjela pozicije ili proglasila vojnu upravu u gradu, a onda bi vlast i teritoriju preuzele srpske snage praćene "dobrovoljcima" iz Srbije. Nesrpsko stanovništvo proganjano je, zatvarano, mučeno i ubijano, a nesrpski objekti, posebno oni od kulturne, povijesne ili vjerske vrijednosti, uništavani.

Na primjerima općina u Bosanskoj krajini, Posavini ili u Podrinju, ona je pokazivala ulogu i utjecaj Beograda na zločine koji su počinjeni. Douban je, nadalje, citirala i jedan razgovor čelnika srpskih snaga iz Vlasenice koji je Karadžiću krajem 1991. godine prijavio da pod svojom komandom ima 600 naoružanih dobrovoljaca koje je opremila i obučila JNA.

JNA je bila ta koja je s dvije jedinice iz sastava Užičkog i Novosadskog korpusa ušla u Vlasenicu i okupirala grad.

- Vlasti SR Jugoslavije stajale su iza aktivnosti ne samo JNA, već i Srba u BiH. Oni nikada nisu osudili nijedan zločin koji su počinile jedinice pod njenom komandom - istakla je Douban.
Govoreći o "dobrovoljcima" koji su iz Srbije operirali po BiH, ona je posebno navela "arkanovce" i jedinicu pod komandom Kapetana Dragana.

Stern je govorila o sistematskom silovanju žena, ali i muškaraca u koncentracionim logorima. Citirala je i izvještaj Tadeusza Mazowieckog po kome je silovano najmanje 12.000 žena i djevojčica. Neke od silovanih bile su stare između četiri i sedam godina ili starice od preko 80 godina.

- Često su silovanja vodila u smrt, kao i odbijanja da se sudjeluje u njima. Žene su sistematski silovane, držane u izolaciji dok ne zatrudne i trudnoća ne odmakne toliko daleko da je abortus nemoguć. One su prema fetusu imale osjećaj gađenja, nazivale su ga "to" ili "ta stvar" i često govorile da bi više voljele da imaju tumor nego "to". Ne bih voljela da se ikada ijednoj od žena dogodi ono što se događalo Bošnjakinjama 1992. i 1993. godine - kazala je prof. Stern.

Ona je navela više presuda iz Tribunala za počinjene ratne zločine na prostoru bivše Jugoslavije, te Ruande, u kojima se silovanje kvalificira kao ratni i zločin genocida. Stern je istakla da je Beograd znao i stajao iza aktivnosti etničkog čišćenja, da ih nije osuđivao već, naprotiv, stimulirao i da je posebno bio blagonaklon prema sistematskom silovanju žena.

Kazala je da su i muškarci bili izloženi seksualnom mučenju. Navela je primjere da su ljudi tjerani da jedni drugima odgrizu spolne organe, da međusobno opće članovi jedne obitelji ili da siluju druge djevojčice i žene.

- Tko je odbio, bio je ubijen. Fikret Harambašić jedna je od brojnih žrtava tog zločina -kazala je ona.
Dodala je da francuski eksperti silovanje zovu još i ubojstvo duše.

- Silovanja u BiH uklapaju se u definiciju genocida jer se radi o svjesnom uništavanju duše i tijela žrtve. Žrtva je najčešće silovana pred drugima, povrijeđena je, ne želi zanijeti ili se oženiti, povlači se u sebe ili je sredina ne prihvata. Čest izlaz iz tog stanja je smrt - kazala je Štern.

Bh. tim danas nastavlja s iznošenjem dokaza. Kako saznajemo, govorit će se o direktnoj krivici Srbije i Crne Gore za genocid u BiH."

A, onda Nele i cijela Srbija: "Ko ne voli Radovana..."
manijak1

Post by manijak1 »

:oops: :D Mladić je tada bio pukovnik u Kninu :oops: komandant garnizona.
Post Reply