Međunarodni dan pismenosti, 8. septembar

Kulturna dešavanja, predstave, izložbe, festivali, obrazovanje i budućnost mladih...

Moderator: Chloe

neupucena

#1 Međunarodni dan pismenosti, 8. septembar

Post by neupucena »

Međunarodni dan pismenosti, 8. septembar

Tema ovogodišnjeg Međunarodnog dana pismenosti je – Pismenost, put iz siromaštva

Upravo je UNESCO, tijelo UN-a za područje obrazovanja, nauke i kulture, ustanovio Međunarodni dan pismenosti 1967. godine sa svrhom promicanja važnosti čitanja i pismenosti u životu pojedinca i društva u cjelini jer danas problem nepismenosti koegzistira s ubrzanim razvojem društva znanja, informacija i moderne tehnologije.
neupucena

Post by neupucena »

Statisticki podaci UNESCO-a o pismenosti u svijetu:

http://www.uis.unesco.org/TEMPLATE/html ... il2006.xls

Statisticki podaci UNESCO-a pismenosti u BiH:
http://www.uis.unesco.org/profiles/EN/E ... x?code=570
tempora

Post by tempora »

Ako se ne varam, u BiH je 10% nepismenih, a taj problem nije ni blizu prioriteta! :(
neupucena

Post by neupucena »

Nezavisne, 06.09.2006 M. Rener

Više od 40 učenika prekinulo školovanje
SARAJEVO - Više od 40 učenika petog i šestog razreda Osnovne škole "Kaćuni" nisu krenuli u školu jer nemaju prostor za održavanje nastave, a neizvjesno je kada će i kako ovaj problem biti riješen, upozorio je juče direktor ove škole Dženan Hodžić.
Riječ je o djeci koja stanuju u Busovači, a upisana su u sedam kilometara udaljeniju školu u Kaćunima. Njihovi roditelji traže da djeca pohađaju nastavu po bosanskom planu i programu u OŠ "Busovača", koja radi po hrvatskom planu i programu, jer stanuju u tom mjestu. Ne žele da đaci putuju do OŠ "Kaćuni", iako u njoj ima mjesta.
Zbog ovoga u septembru prošle godine roditelji đaka petog razreda nisu djeci dozvoljavali da tri sed-mice idu u školu. Kao prelazno rješenje škola "Kaćuni" je iznajmila prostor u kafani u Busovači u ko-jem su đaci završili školsku godinu.
"Sada to više nije 20 učenika petog razreda koji su sada šesti, već je tu nova generacija đaka koji su završili četvrti i sada su peti razred", kaže Hodžić. Dodao je da u OŠ "Busovača" postoje dvije učionice za potrebe učenika od prvog do četvrtog razreda škole "Kaćuni", ali da u školi "Busovača" tvrde da nemaju prostora za peti i šesti razred.
"S obzirom da djeca iz Kaćuna idu u školu 'Busovača' nudili smo im prostor u našoj školi. Imali bi svoj plan i program. Predložili smo i da se za naše đake petog i šestog razreda uvede treća smjena u te dvije učionice koje imamo u 'Busovači'", rekao je Hodžić.
Tvrdi da se po zakonu djeca upisuju u najbliže škole, te je zahtjev roditelja opravdan.
Pomoćnik ministra obrazovanja Srednjobosanskog kantona Zoran Matošević tvrdi da s direktorima škola traži rješenje. Dodao je da se djeca ne upisuju u škole po mjestu stanovanja, već po nastavnom planu i programu, jer nisu definisana upisna područja. Izjavu direktora OŠ "Busovača" Ive Ćosića nismo uspjeli dobiti.
Last edited by neupucena on 07/09/2006 16:45, edited 2 times in total.
neupucena

Post by neupucena »

tempora wrote:Ako se ne varam, u BiH je 10% nepismenih, a taj problem nije ni blizu prioriteta! :(

Ovo su podaci, koji su objavljeni prosle godine:
Sarajevo, 08.09.2005. - Danas je Međunarodni dan pismenosti. Prema najnovijim podacima UNDP-a, u Bosni i Hercegovini je 5,4 posto nepismenih. Poredeći sa ostalim zemljama u regionu, Al-banija ima manji broj nepismenog stanovništva - 1,3 posto, u Hrvatskoj taj procenat iznosi 1,9, a u Sloveniji jedan posto. Iako u UNDP-u kažu da ove podatke treba uzimati s rezervom, oni su trenutno jedini postojeći i uz njih Bosna i Hercegovina obilježava današnji Međunarodni dan pis-menosti.
mala-i

Post by mala-i »

da ljudi...ali,to nije bitno...bitnije je kako se ko kliče i kako ga neko drugi zove :(
a nedavno sam pročitala da sociolozi govore o tzv.funkcionalnoj nepismenosti,što znači da čovjek ima sposobnost prepoznavanja 30 slova abecede,ali nije sposoban pratiti teža štiva od tzv.žute štampe.
koliko li je tek takvih u ovoj zemlji...
danas

Post by danas »

tempora wrote:Ako se ne varam, u BiH je 10% nepismenih, a taj problem nije ni blizu prioriteta! :(
najgore od svega je sto je nas jezik jako lagan za opismeniti -- jedno slovo, jedan glas... ne treba tu previse previse investiranja...
ali eto...
:roll:

PS sad se sjetih onog vica;
kaze englez -- ja sam dzentlMEN
kaze amerikanac -- ja sam biznisMEN
kaze mujo -- ja sam nepisMEN

:( :( :(
neupucena

Post by neupucena »

danas wrote:
najgore od svega je sto je nas jezik jako lagan za opismeniti -- jedno slovo, jedan glas... ne treba tu previse previse investiranja...
ali eto...
:roll:

PS sad se sjetih onog vica;
kaze englez -- ja sam dzentlMEN
kaze amerikanac -- ja sam biznisMEN
kaze mujo -- ja sam nepisMEN
:( :( :(
Slabo sam upucena ali cini mi se da se u bivsem sistemu placala kazna ako roditelji nisu slali djecu u osnovnu skolu. Danas niko ne vodi racuna o tome. Osim reportaza koje ponekad mozemo vidjeti o djeci u uglavnom ruralnim podrucjima, koju roditelji iskoristavaju za rad u polju, stalama i slicno, pravdajuci se kako nemaju uslova (sto je cesto i slucaj), te kako od skole nece imati bogzna sta, a toliko posla treba obaviti, imamo jako malo informacija i aktivnosti na tom podrucju.
Cini mi se da je prije rata po tom problemu prednjacilo podrucje Srednje Bosne.
Danas, u drzavi, kojoj Svjetska banka namece svoje kredite, provlaceci politiku koja je u interesu te organizacije, a ne BiH, kada imamo situaciju da smo primorani uzeti kredite kojima smo primorani finansirati lose strategije, koje pise domaci i svjetski olos, tesko da se mozemo nadati icemu pozitivnom u blizoj buducnosti.
neupucena

Post by neupucena »

Primjer iz Hrvatske:
Od 2007. godine srednja škola obavezna
Ministar znanosti, obrazovanja i športa Dragan Primorac najavio je u ponedjeljak da će srednja škola biti obvezna od rujna 2007. godine. Ministar je naglasio kako čak 18 do 25 posto osnovnoškolaca ne upiše srednju školu, a trenutno je u Hrvatskoj 45 posto stanovnika bez završene srednje škole. Kako je objasnio Primorac, trenutno se razmatraju dva modela školovanja. Prvi model predviđa obvezno trogodišnje ili četverogodišnje srednjoškolsko obrazovanje, što je do sada uvelo samo nekoliko zemalja u svijetu. Drugi model obuhvaćao bi jednu ili dvije godine obveznog obrazovanja, a omogućavao bi učenicima stjecanje prvog zanimanja, poput pomoćnih radnika u građevinarstvu i sličnih zanimanja koje u Hrvatskoj nedostaju. Primorac je naglasio da će s novim modelom obrazovanja vjerojatno biti potrebno i dodatno zapošljavanje. "Prijedlog produljenja obveznog školovanja temelji se na najboljim sustavima obrazovanja, poput finskog i južnokorejskog", zaključio je ministar.
BECHO

Post by BECHO »

Satro sve neki medjunarodni dani - pod okriljem i patronatom jedne od najkorumpiranijih svjetskih organizacija :-) Medjunarodni dan pusenja, dojenja, sjedenja, hodanja, trcanja, nepismenosti, pisemnosti i sl. gluposti. Sta nas jos ocekuje u skorijoj buducnosti? Medjunarodni dan simpatizera/protivnika Kofija Annana?
neupucena

Post by neupucena »

BECHO wrote:Satro sve neki medjunarodni dani - pod okriljem i patronatom jedne od najkorumpiranijih svjetskih organizacija :-) Medjunarodni dan pusenja, dojenja, sjedenja, hodanja, trcanja, nepismenosti, pisemnosti i sl. gluposti. Sta nas jos ocekuje u skorijoj buducnosti? Medjunarodni dan simpatizera/protivnika Kofija Annana?
Dragi Becho, je vjerujem da bi tebi bilo zanimljivije da sam stavila neku temu o sportu, igricama ili nesto o proteklom ratu/ratovima.
Buduci da nisam, ne moras zacinjavati temu suvisnim komentarima.
Nedavno sam slusala o skoli koja je organizovana za zene iz Srebrenice a jedina stvar koju su ucile u toj skoli, bilo je kako da se potpisu, jer su potpuno nepismene. Nisam zapamtila o kojem broju zena se radi ali znam da je bio porazavajuce velik.
Tebi mozda ne znaci nista i svejedno ti je za ljudima koje ce bilo ko moci koristiti kao stoku, meni nije, jer mi je stalo i do ove zemlje i do ovog naroda.
Harrys

Post by Harrys »

neupucena wrote:

Sarajevo, 08.09.2005. - Danas je Me?unarodni dan pismenosti. Prema najnovijim podacima UNDP-a, u Bosni i Hercegovini je 5,4 posto nepismenih. Poredec´i sa ostalim zemljama u regionu, Al-banija ima manji broj nepismenog stanovnisˇtva - 1,3 posto, u Hrvatskoj taj procenat iznosi 1,9, a u Sloveniji jedan posto. Iako u UNDP-u kazˇu da ove podatke treba uzimati s rezervom, oni su trenutno jedini postojec´i i uz njih Bosna i Hercegovina obiljezˇava danasˇnji Me?unarodni dan pis-menosti.
Ovi podaci su prosto nevjerovatni i netacni,i samo pokazuju sa kakvom ozbiljnoscu i strucnoscu radi UNDP.
U BiH se nepismenost krece,najmanje oko 20% a mozda i vise.
Latina
Location: I'd ratha' be hated 4 who I am, than loved 4 who I'm not.

Post by Latina »

Harrys wrote: Ovi podaci su prosto nevjerovatni i netacni,i samo pokazuju sa kakvom ozbiljnoscu i strucnoscu radi UNDP.
Dakle po tebi je BiH po pismenosti procentualno negdje u rangu sa Angolom i Botswanom !?!

Ako iznosis ovakve tvrdnje, onda u najmanju ruku trebas biti spreman iste potvrditi relevatnim statistickim podacima ( koje naravno nemas ).

Ne znam cemu provokacije ove vrste ? ( ne moras odgovoriti meni, odgovori sebi )
Harrys

Post by Harrys »

Cirilice,izgleda moja pojava tebe iritira pa odmah podmeces.Nisam ja izmislio podatke nego sam ih procitao u zivotu mnogo puta.
Umjesto da pametujes potrudi se pa procitaj nesto.
Podatke o Angoli i Bocavani ne poznam ali vjerujem da je procenat mnogo veci od 20 %
Harrys

Post by Harrys »

Evo,nije mi bilo mrsko pa sam preko pogodtka napravio pretragu i prva informacija je:

Porazˇavajuc´i stepen nepismenosti u BiH
Utorak, 27 Juni 2006
Liberalno Demokratska Stranka BiH zabrinuta je  me?unarodnim  istrazˇivanjima  koja se publikuju posljednjih godina o pitanju pismenosti u nasˇoj zemlji i koja donose porazne rezultate. Posljednje istrazˇivanje ra?eno ove godine na velikom uzorku koje je provedeno od strane nekoliko me?unarodnih organizacija, govori o cˇak od 20% nepismenih.
Iako nisu dovoljno jasni njihovi kriteriji pismenosti imetodologija po kojoj je analiza ra?ne ali procenat od 20% nepismenih ljudi je zapanjujucˇi. Posebno je zanimljiv podatak da Evropska unija tolerira samo 0,2 %  nepismenih, a BiH je zemlja koja planira jako brzo u  Evropsku uniju me?utim pitanje je kako?
Zanimljivo je i to kako je ovako veliki problem marginaliziran iako se radi o ogromnom drusˇtvenom problemu. Za aktuelnu vlast ovo ocˇito nije tako velik problem jer mu posvec´uju malo ili nimalo pazˇnje. Porazna je i cˇinjenica da se u BiH pricˇa o Bolonjskom procesu dok je 20% populacije nepismeno.
Mozˇda je aktuelna vlast zanemarila cˇinjenicu da se ovo pitanje direktno reflektuje i na njih jer za ovih 20 % ljudi njihovi letci i skupo plac´eni plakati predstavljaju samo sˇarene tapete.

http://www.lds.ba/index.php?option=com_ ... 3&Itemid=2
ArtefakT

Post by ArtefakT »

Za ovaj dan nam treba viza, tako da ga nemozemo slaviti...
Latina

Post by Latina »

Iako nisu dovoljno jasni njihovi kriteriji pismenosti imetodologija po kojoj je analiza rađena
Ovo govori samo za sebe. Neozbiljno je baratati podacima "nekih" medjunarodnih organizacija kojima se koristi LDS ( dakle politicka stranka, u politicke svrhe ), a poricati podatke UNESCO-a.

Na ostatak tvog posta mi ne pada na pamet da se osvrcem ( u rjecniku se to zove nezainteresovanost za tvoje licno misljenje ). Prema tome, budi ljubazan ( kao sto nisi ) i isto zadrzi za sebe.
neupucena

Post by neupucena »

Harrys wrote:
neupucena wrote:

Sarajevo, 08.09.2005. - Danas je Me?unarodni dan pismenosti. Prema najnovijim podacima UNDP-a, u Bosni i Hercegovini je 5,4 posto nepismenih. Poredec´i sa ostalim zemljama u regionu, Al-banija ima manji broj nepismenog stanovnisˇtva - 1,3 posto, u Hrvatskoj taj procenat iznosi 1,9, a u Sloveniji jedan posto. Iako u UNDP-u kazu da ove podatke treba uzimati s rezervom, oni su trenutno jedini postojec´i i uz njih Bosna i Hercegovina obiljezˇava danasˇnji Me?unarodni dan pis-menosti.
Ovi podaci su prosto nevjerovatni i netacni,i samo pokazuju sa kakvom ozbiljnoscu i strucnoscu radi UNDP.
Harrys

Post by Harrys »

Cini mi se da neki poistovjecuju analfabetizam i nepismenost.
Za nepismenu osobu se smatra ona koja nije zavrsila osnovnu skolu(8 godina.)Posto je kod nas po zakonu osnovno skolovanje obavezno,statisticki gledano,nepismenost bi trebala biti 0%.A svi dobro znamo koliko njih zavrsi osnovnu skolu,pogotovo van urbanih sredina.
neupucena

Post by neupucena »

The traditional definition of literacy is the ability to use language–to read, write, listen, and speak.
In modern contexts, the word means reading and writing in a level adequate for written communication and generally a level that enables one to successfully function at certain levels of a society if that society is one in which literacy plays a role in providing access to power.
neupucena

Post by neupucena »

Elementarna ili primarna pismenost: poznavanje čitanja i pisanja kao osnovne vještine• Sekundarna ili funkcionalna pismenost: razumijevanje pisanih uputa u svakodnevnom životu npr. Upotreba pojedinih proizvoda, ispunjavanje ugovora ili formulara, promet, javne ustanove i sl.• Tercijarna (informacijska, internet,SMS) pismenost. Poimanje i uloga pismenosti su se mijenjali tijekom povijesti, da bi u zadnjem desetljeću pod utjecajem razvoja informacijsko-komunikacijske tehnologije stekli i neke nove dimenzije. Nekada je pismenost kao vještina bila potrebna ljudima koji se školuju, otvarala im je put do stjecanja znanja, danas je zbog promijenjene organiziranosti društva potrebna svima. Pismenost je postala jedno odnajvažnijih sredstava za postizanje razlièitih osobnih ciljeva i za obavljanje uloga u školi, na radnom mjestu, u obitelji i u društvu.
Latina

Post by Latina »

Ovo su podaci koje si nam predocila na pocetku teme neupucena :

Literacy rates 1990 2000-2004 2000-2004
Regional average
Adult
(15+)
% MF ... (4) 96.7 97.0
M (4) 99.0 98.7
F (4) 94.4 95.5
Youth
(15-24)
% MF ... (4) 99.8 98.6
M ... (4) 99.7 99.1
F ... (4) 99.8 98.1

Ako pogledas rezultate, primijetices da je dio populacije koji je istrazivan u dobi od 15 godina navise. Dakle, nakon vec zavrsene osnovne skole.

Ono sto je ohrabrujuce je da je razlika u pismenosti medju polovima nestala u grupi od 15-24 godine, sto je izuzetno pozitivno.

Vjerujem da bi rezultati bili jos bolji da nije bilo rata. Nazalost bio je, i to je ostavilo posljedice u svim aspektima zivota kroz osiromasenje stanovnistva.

Obrazovanje ( od osnovnog pa nadalje ) je izuzetno vazno za drustvo i svijest o ovome postoji kod ogromnog procenta stanovnistva, sto rezultati i pokazuju.

Nadam se da cemo i dalje raditi na osavremenjavanju obrazovnog sistema i da cemo uskoro postici 100 % pismenost.

Sretan vam Dan Pismenosti. :wink:
Last edited by Latina on 08/09/2006 09:43, edited 1 time in total.
neupucena

Post by neupucena »

Da, ali ako si procitala tekst od 8. septembra prosle godine, u kojem se govori o statistickim podacima o nivou pismenosti u BiH, stoji da se ti podaci trebaju uzeti s rezervom, kao i podaci UNESCO-a za koje sam postavila link.
Tesko da je moguce da je tako mali broj nepismenih u BiH cak i ako bi se govorilo samo o elementarnoj nepismenosti koja se tice nemogucnosti citanja i pisanja. Sto se tice opste nepismenosti, brojke su daleko vece. Dovoljno je samo osvrnuti se oko sebe, prelistati bilo koje dnevne ili sedmicne novine koje izlaze u BiH, pogledati bilo koji prilog na nekoj od nasih medijskih kuca, da bi se shvatilo koliko je opsta nepismenost sveprisutna. Uopste se ne mora otici u ruralna podrucja da bi se shvatilo koliko je situacija porazavajuca.
Primjeri, poput smjestanja Izraela na Crno more u nekom od julskih izdanja Oslobodjenja su sitnica u moru takvih primjera.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

Post by Truba »

ljudi nisu u stanju jedno osnovno pravilo zapamtiti

NE SE PIŠE ODVOJENO OD GLAGOLA

12 godin školovanja i opet napišu nemogu :roll:

a da ne govorimo o jednačenju po zvučnosti

o raznim čevapdžinicama :-? :-?

a tek

HTJEO

pa i gimnazijalci koji su bili odlični ... čim su prestali proučavati jezik na faxu počeli su govoriti HTJEO :roll: ...

:shock:
neupucena

Post by neupucena »

komi wrote:ljudi nisu u stanju jedno osnovno pravilo zapamtiti

NE SE PIŠE ODVOJENO OD GLAGOLA

12 godin školovanja i opet napišu nemogu :roll:
Nemoj da zbunjujes ljude. :D
Kada nekome, ko pise negaciju "ne" uz glagole, ukazes na to, onda ta osoba, u velikom broju slucajeva, pocne pisati ne odvojeno od imenica i pridjeva, po logici ako je ne mogu, onda je i ne mogucnost, ne prijatno i slicno.
Post Reply