Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
drndalo

#4651 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by drndalo »

akcija007 wrote: 15/09/2025 08:17 Paris i jutros preusmjeren za Dubrovnik . Ne moze sletiti u SA zbog magle/niskih oblaka .
Beauvus se zatvara od 23:30 do 03:30 h i nije moguce u tom periodu boraviti u arrodromskog zgradi
Nesto drugo tu ne stima... Ne znam tacno sta, ali nesto operativno je sigurno bilo jer magle tog tipa nije bilo ni blizu... I Weeze dan prije je dole zavrsio (kao) zbog istog razloga... Imao sam neke ljude na tom letu iz "Pariza", i kada su sletili u DBV rekli su im da izadju, neki ljudi iz zadnjeg dijela aviona su se bunili i nisu htjeli izaci, pa su ih uz prijetnju policijom na kraju nagovorili da izadju. Dok su vani na DBV cekali informaciju sta ce dalje (stigli su autobusi za SA na kraju) biti, taj avion je odletio za SJJ (dakle prije nego su putnici i dobili informaciju za autobuse, sto bi znacilo prilicno brzo) da pokupi putnike iz SJJ negdje drugo. Na SJJ je pisalo u Dolascima (via Dubrovnik), i kasnjenje u dolasku (cak i sa Via DBV) je bilo oko 2 sata.

Putnici su stigli autobusima u SA iza 15.00 sati taj dan. U svakom slucaju opcija na koju se mora racunati kao na realnu jer ocito ne prezaju od laganja o magli da bi sebi nesto olaksali.
akcija007

#4652 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by akcija007 »

Znaci oni autobusima iz DU za SA a avion prazan za SA po putnike za Pariz. Jao jao sta rade . Isti je prosle sedmice preusmjeren u Banja Luku ovaj iz Pariza i isto na buseve .
Nije ni M od magle kakva zna biti zimi . Ove definitivno treba izbjegavati jer ne znas gdje ces i kada poletiti i sletiti .
Ne vjerujem da im je jeftinije bilo sletiti u DU pa buseve organizivati za SA i oni prazni dodatni let DU - SA .
I ja sjecam na displeju dolazaka je pisalo Paris preko Dubrovnika koji je sletio s oko 2 sata zakasnjenja ali sam mislio da slijece s putnicima iz Parisa.
drndalo

#4653 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by drndalo »

Ovo je bilo bez putnika, zasto, jos ne znam... Neka operativna mandja, koja im u totalu vise para donosi, kad se sve zbroji, i letovi, i posade, i gorivo, i autobusi, sve skupa... Znajuci njih, neka je carlama u pitanju.

Dole imaju bazu, moza je posada trebala dole na zamjenu zbog planova. Opet, zasto bi putnike ostavili dole, a ne vratili ih u SA? 2 druga leta su u ta doba sletila OK. E sad, letivsi prazni, mogli su nasuti vise goriva u DBV (ako je jeftinije), a ne gubiti vrijeme u SJJ na istovar putnika, nego samo na ukrcaj... A posto je avion sletio/odletio, poticaj od Kantona nije sporan.

Sve su ovo samo moje pretpostavke i moguci razlozi za ovo. Ne kazem da jesu jer ne znam, nego iznosim mogucnosti.
akcija007

#4654 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by akcija007 »

Kako ce EES od 12.10 uticati na aerodromske granice za transferne putnike koji s kratkim pauzama od 30-50 min zavisno od aerodroma trebaju proci pasosku i uci u Schengen ?
Da li ako se zakasni na let zbog guzve na granici aviokompanija radi besplatni reebooking ili sve propada pa putnik treba novu kartu da kupi ?
Edin H.

#4655 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by Edin H. »

akcija007 wrote: 18/09/2025 18:44 Kako ce EES od 12.10 uticati na aerodromske granice za transferne putnike koji s kratkim pauzama od 30-50 min zavisno od aerodroma trebaju proci pasosku i uci u Schengen ?
Da li ako se zakasni na let zbog guzve na granici aviokompanija radi besplatni reebooking ili sve propada pa putnik treba novu kartu da kupi ?
U pravu si.

Pogotovo u Njemačkoj, ono je van pameti kako su nezainteresovani i dezorganizovani i sa malom grupom putnika, jednostavno nemaju dovoljno ljudi za security, a ni za pasošku kontrolu. Uz to i oni koji su jako spori i nezainteresovani.
Hakiz

#4656 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by Hakiz »

akcija007 wrote: 18/09/2025 18:44 Kako ce EES od 12.10 uticati na aerodromske granice za transferne putnike koji s kratkim pauzama od 30-50 min zavisno od aerodroma trebaju proci pasosku i uci u Schengen ?
Morat će se kupovati karte za letove sa dužim periodima između letova, presjedanjima.

Ja ni bez EES nisam išao na manje od sat i po između letova, pogotovo sad ne bih rizikovao.

Šta njih briga što si odabrao te letove. Moraš sam uračunati vrijeme za kontrolu.

Koliko ja znam, neke kompanije pokupe takve putnike i provedu ih drugim putem na poseban konttolni punkt, ili ih provedu preko reda na redovan punkt. To im je lakše nego iskrcavati prtljag putnika koji kasni. U principu, prtljag ne smije ići u avion bez putnika čiji je, mora se iskrcati.

Vidjet ćemo.
Edin H.

#4657 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by Edin H. »

Hakiz wrote: 18/09/2025 19:08
Vidjet ćemo.
Jedva čekam :D
kio01

#4658 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by kio01 »

Pitanjce, kolike su šanse da će let za Zagreb tokom januara u 17:00 kasniti?
akcija007

#4659 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by akcija007 »

Jesi siguran da je let taj u 17 h iz SA a ne u 16:15 h ?
Kasnit ce jedino ako kasni s prethodne rotacije u 14:55 h oz Zagreba za Sarajevo pa automatski bude kasnila i povratna u 16:15 h .

Ako bude magle da se ne dize nece nikako sletiti odmah ce ga otkazati jos u Zagrebu .
kio01

#4660 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by kio01 »

akcija007 wrote: 27/09/2025 00:27 Jesi siguran da je let taj u 17 h iz SA a ne u 16:15 h ?
Kasnit ce jedino ako kasni s prethodne rotacije u 14:55 h oz Zagreba za Sarajevo pa automatski bude kasnila i povratna u 16:15 h .

Ako bude magle da se ne dize nece nikako sletiti odmah ce ga otkazati jos u Zagrebu .
Da da sori, slijece u 17. Hvala na info :thumbup:
akcija007

#4662 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by akcija007 »

Opet jutros zbog niske naoblake cirkus s Ryanairom . 2 aviona iz Memmnghema i Wezze su bila u holdingu iznad Sarajeva a u to vrijeme su bez problema sletili Monastir, Istanbul, Rim ., da bi ih na lraju oba preusmjerili u Banja Luku.

Za Memminghem je stigao iz Banja Luke u SA i dalje za Memminghem a ovaj za Wezze nije vec su poslali vanredni iz Bergamo u SA pa dalje iz SA za Wezze .
@drndalo iz prethodnog posta na ovu temu s operativnim problemima je definitivno u pravu .
Ako je sada ovakva situacija s niskim oblacima kako ce tek biti zimi po gustoj magli
moimoi

#4663 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by moimoi »

Po magli haman nijedan ne leti :D Otkazu pola… pogotovo jutarnji letovi.
neraaaa

#4664 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by neraaaa »

akcija007 wrote: 30/09/2025 18:13 Opet jutros zbog niske naoblake cirkus s Ryanairom . 2 aviona iz Memmnghema i Wezze su bila u holdingu iznad Sarajeva a u to vrijeme su bez problema sletili Monastir, Istanbul, Rim ., da bi ih na lraju oba preusmjerili u Banja Luku.

Za Memminghem je stigao iz Banja Luke u SA i dalje za Memminghem a ovaj za Wezze nije vec su poslali vanredni iz Bergamo u SA pa dalje iz SA za Wezze .
@drndalo iz prethodnog posta na ovu temu s operativnim problemima je definitivno u pravu .
Ako je sada ovakva situacija s niskim oblacima kako ce tek biti zimi po gustoj magli
Ma samo ih tužiti i udarati po džepu.

Registeij se ovdje, uslikaj kartu i možeš dobiti do 600€ odštete, zavisi koliko je putovanje trajalo.

Kad sleti u DU, pa onda autobusom, dobra para se uzme za kašnjenje.

Ovi uzimaju 20% provizije, ali nemaš nikakave papirologije, a ni troškova.

Cicije kao što je Ryanair treba udarati po džepu u svakoj prilici. Sve je to proračunato zašto preusmjeravaju na DU i TZ. Imaju neku svoju računicu sigurno, a ako drugi slijeću, znaći da nije zbog vremenskih uslova. To je samo izgovor.

Ja sam sletio u februaru, dan pred Ramazan, niski oblaci, nevrijeme, kiša, i nikakvih problema nije bilo.

Lažu, nego im je to nekako vise isplativo, a putnike ko :izet:
akcija007

#4665 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by akcija007 »

Nisam ja putnik bio jucer .
Ako je bila visa sila - smanjena vidljivost nece nista putnici dobiti
kio01

#4666 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by kio01 »

Moze li mi neko ko je bolje upucen potvrditi da je let Beauvais-Sarajevo za sutra ujutro(okt.2) otkazan? I sta nam je raditi? Evo nas kod hotela u aerodromu, ne znam koje imamo opcije.

Edit: Ne vidjeh da mi je danas oko podne dosao mail da su otkazali let. Refundirali smo i bukirali BVA-ZAG 3. oktobra u 17:35. Poslao sam i na compensair za kompenzaciju al ne vjerujem jer su rekli da je radi protesta. Velko sranje al sta je tu je.
Vitezanin

#4667 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by Vitezanin »

kio01 wrote: 24/09/2025 22:45 Pitanjce, kolike su šanse da će let za Zagreb tokom januara u 17:00 kasniti?
Često letim ovom linijom (u ovom terminu) i nažalost kašnjenja su znatno češća nego ranijih godina. Uglavnom je bilo unutar 30-45 minuta, ali može biti problematično ukoliko iz Zagreba loviš konekcije (opet, zavisi gdje ideš). Ako misliš na maglu, u Sarajevu je to problematično više za jutarnje letove i slijetanja, preko dana se često magla digne dovoljno da avioni nesmetano mogu sletiti. Nema garancije u svakom slučaju, letjeti iz SA između novembra i februara nosi sa sobom rizik da će biti pomjeranja ili otkazivanja.
neraaaa

#4668 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by neraaaa »

akcija007 wrote: 01/10/2025 22:21 Nisam ja putnik bio jucer .
Ako je bila visa sila - smanjena vidljivost nece nista putnici dobiti
Ako su drugi avioni uredno sletili, ako nema obavijesti niti meteoalarma, to nije vanredna situacija, već njihov hir kako bi nešto uštedjeli. Ryan nikad nije brinuo za putnike, samo za troškove.
Doda37

#4669 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by Doda37 »

kio01 wrote: 01/10/2025 23:56 Moze li mi neko ko je bolje upucen potvrditi da je let Beauvais-Sarajevo za sutra ujutro(okt.2) otkazan? I sta nam je raditi? Evo nas kod hotela u aerodromu, ne znam koje imamo opcije.

Edit: Ne vidjeh da mi je danas oko podne dosao mail da su otkazali let. Refundirali smo i bukirali BVA-ZAG 3. oktobra u 17:35. Poslao sam i na compensair za kompenzaciju al ne vjerujem jer su rekli da je radi protesta. Velko sranje al sta je tu je.
Strajk kontrolora leta u Francuskoj, nama otkazali jucer oko 12:30, trebali biti 5 dana u Parizu

Obavještavamo vas da smo upravo primili informaciju kako je naš let Sarajevo – Pariz (02.10.2025.) otkazan zbog nacionalnog štrajka u Francuskoj i nemogućnosti realizacije planiranog leta.

✈️ Ryanair, kao niskobudžetna kompanija, nudi opciju promjene termina ili povrat novca. Paralelno smo u kontaktu sa hotelima i touroperatorima oko pomjeranja termina i rezervacija za već uplaćene fakultativne izlete.

👉 Molimo vas da imate u vidu da će vam se kolege iz agencije direktno javiti sa svim detaljima u vezi novih termina:
Bodkin

#4670 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by Bodkin »

sta je poenta sa ovim novim zakonom u EU sa kontrolama? jel to kaci sve letove van EU kad presjedaju?
akcija007

#4671 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by akcija007 »

Da nova EES kontrola se odnosi i na aerodromake granice i na transferne putnike izvan EU koji ulaze u EU .
Dzontra_Volta

#4672 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by Dzontra_Volta »

Ako sam dobro shvatio, kad jednom urade tu svu proceduru, kasnije ide brža kontrola.
Kontam da napravimo neki đir do Jadrana, odradimo šta se mora, pa da u januaru, kad smo planirali neku avio turu, ne gubimo previše vremena.
akcija007

#4673 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by akcija007 »

Tako je da, samo prvi put .
Mozes i to da odes na more ali Hrvati od 12.10 . Samo po dva sata uvode EES na odabranim granicama . Navodno da su to u pocetku Bajakovo i aerodrom Zagreb . Tako da je pitanje hoces li taj dan zakaciti da je EES uveden na tom granicnom prelazu

Ja imam 22.10 kartu preko Beca s 40 min pauze preko Beca za Bazel pa javim kako sam prosao .
akcija007

#4674 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by akcija007 »

Da li je iko letio od jucer kakav je EES na aerodromskim granicama ?
van Basten

#4675 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by van Basten »

Red je nešto i pohvaliti kad zasluži. Danas sletio iz Istanbula onim u 13.40, i sve procedure zsvršio za 20min. Pasošku prošao prije nego su koferi krenuli na traku. 8 šaltera, svi rade i to brzo.
Ne letim redovno pa ne znam jeli to redovna pojava u zadnje vrijeme ali svakako za pohvalu.
Zadnji put kad sam sletio istim letom prije 3 godine, mrcvarili su nas 1.5h na pasoškoj, ss dva otvorena šaltera i službenicima kao na prisilni rad da su došli. Red bio do piste
Post Reply