Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Better Man

#2451 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by Better Man »

akcija007 wrote: 14/10/2023 23:27 Komšija ima hrvatski pasos. Kupio kartu Wizz iz Sarajeva za London Luton 108 maraka povratna petak- ponedjeljak i kaze da mu je u pon porblematican povratak jer u 06 10 h po UK vremenu polijece s Litona za SA i da ce spavati na aerodromu
Sestrina prijateljica koja živi u Engleskoj je povratnu kartu sa Wizzom platila 16 funti, ali bez kofera, jer ima ovdje stvari za nosati kad dođe.
drndalo

#2452 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by drndalo »

Zoooka wrote: 16/10/2023 00:08
drndalo wrote: 16/10/2023 00:04 Dodaj na cijenu vize cijenu agencijske usluge za obradu podataka i slanje pasosa na viziranje...

Oko 380 je kad se i to doda...
Jel postoje Agencije koje ce ti zavrsiti sve oko Vize kod nas?
akcija007 wrote: 16/10/2023 00:09 @drndalo znaci ova firma sto je u Uniticu to nije direktno UK konzulat nego neki posrednik a 115 funti je samo taksa za vizu , ako dobro shavatam ?
I znaci turisticka viza za boravak do 6 mjeseci, neogranicen ulaz/izlaz se penje na cak 380 maraka ?
Better Man wrote: 16/10/2023 10:44
akcija007 wrote: 16/10/2023 00:09 @drndalo znaci ova firma sto je u Uniticu to nije direktno UK konzulat nego neki posrednik a 115 funti je samo taksa za vizu , ako dobro shavatam ?
I znaci turisticka viza za boravak do 6 mjeseci, neogranicen ulaz/izlaz se penje na cak 380 maraka ?
Vizni odjel je u Uniticu i viza dođe 300 i kusur KM. Znam kad je tata vadio 2015 godine. I Pasoš se šalje u Češku i tamo udare vizu i dostave ti ga na kućnu adresu.
Nikakav "vizni odjel" nije u Uniticu. Tamo se nalazi agencija kojoj je na planetarnom nivou dat "Outsourcing" za organizaciju viziranje pasosa. Gdje ce to Konzulat u Ambasadi raditi kao prije, to je tako staromodno, da ne kazem "OUT"...

Dakle, procedura je:
- Online ispunjavanje svega trazenog i upload svega skeniranog na UK web site-u. Rezervisite radni dan za to, jer se to ne moze uraditi "za 15 min."... Tu takodjer naplate preko platne kartice cijenu trazene vize. Najjeftinija i najkraca je mislim 6 mjeseci vise ulazaka.
- Online zakazivanje termina u ovoj aganciji koja ce vas slikati i uzeti otiske prstiju, te tu uslugu posebno naplatiti, opet preko platne kartice. AKo nemate gdje ili ne znate potrebno skenirati, agencija to moze uraditi za vas, uz "sitnu" doplatu, naravno od koje usi otpadaju. Pasos se ostavlja kod njih, oni ga DHLom salju u Ambasadu vani koja fizicki uradi vizu, i onda ga DHL vrati viziranog vama.

Dakle nema agencije koja to "sredjuje". Ima samo agencija koja je jedini nacin da se to uradi, jer samo oni to mogu da urade za Konzularne poslove, i zive od tog datog monopola.
teuta06

#2453 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by teuta06 »

akcija007 wrote: 14/10/2023 23:27 Komšija ima hrvatski pasos. Kupio kartu Wizz iz Sarajeva za London Luton 108 maraka povratna petak- ponedjeljak i kaze da mu je u pon porblematican povratak jer u 06 10 h po UK vremenu polijece s Litona za SA i da ce spavati na aerodromu
prošli mjesec išla u London, pon-pet. Petkom mi bio let u 7:10 iz Lutona. Uzeli smo vlak sa St. Pancras 02:45, u pola 4 na stanici u Lutonu. Ima vlak i u 03:45, ali eto mi smo radi sigurnosti uzeli ovaj ranije. Do St. Pancras došli uberom, izašlo nas 10,93 funti. Velike su gužve i u Lutonu, treba vremena da se prođu sve kontrole.
akcija007

#2454 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by akcija007 »

Hvala za pojasnjenje za vizu. Sada imam proces vize kako izgleda.
15 radnih dana se ceka ova viza .
drndalo

#2455 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by drndalo »

Racunaj vise za svaki slucaj. Min. 3 sedmice.
akcija007

#2456 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by akcija007 »

Puno para je viza. Nista od ovoga putovanja taman i da Wizz dadne besplatno kartu.
Radi 4 dana dati 200 tinjak eur za vizu ne isplati se . Ko ide kod familije na duze do 6 mjeseci isplati mu se
Entropio
Vozim: njemackog premiuma
Horoskop: TDI

#2457 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by Entropio »

Kakvo je s(r)tanje s maglom u decembru? Hoce li moci sta poletiti i sletiti?
drndalo

#2458 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by drndalo »

More bit bidne, a more bit i ne bidne...

More bit da cijele zime budu 3 dana zatvorenosti potpune, i 30 dana jutarnjih/vecernjih magli, a more biti i 34 dana konstantne magle i potpune zatvorenosti...
mistek

#2459 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by mistek »

Entropio wrote: 16/10/2023 22:53 Kakvo je s(r)tanje s maglom u decembru? Hoce li moci sta poletiti i sletiti?
Ma rizik je manji posljednjih godina, ali postoji. Nema posljednjih godina toliko dana potpune zatvorenosti. Zapravo, nisam siguran da u posljednje 2-3 godine bude ijedan dan da je blokirano sve. Uglavnom to bude par dana kada je ujutro ili naveče otežano poletanje, ali i za to je rizik u vrh glave 10%. Možemo mjeriti ove zime, ali recimo da u periodu od 01.11. do 28.02. ne bi trebalo biti više od 5% pomjerenih letova zbog magle.
akcija007

#2460 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by akcija007 »

Magla: ja sam se zaglavio drugoj januara iz Frankfurta za SA. Magla je bila . Preko sest sati sam letio.
Prvo je kasnio dva sata uz FRA u polijetanju i kada je poletio rekao je pilot da ne zna hocemo li sletiti zbog lose vidljivosti. Doletili smo do iznad SA i nista. Gore sve vedro dole magla ne vidi pistu i tako smo se vrtili okolo SA. I onda je otisao u Zagreb da tanka gorivo. Mi nismo smjeli izaci u Zagrebu. I rekao je da polijece za SA ali ako bude i dalje losa vidljivost da nema vise kruzenja i polusaja vec se vraca nazad za Frankfurt. I sletio je.

Nema pravila, krajem decembra sve vedro bilo i onda od nove godine 01.01 krenula magla .

Pojavili se turisticki aranzmani za Skopje - magicna makedonija . 03.11 - 06.11 za Skopje avionom s 3 nocenja sa doruxkom 600 KM
yoda82

#2461 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by yoda82 »

Aerodrom Sarajevo u odnosu na regiju: 2022. je imao najmanji broj putnika i ima najmanje linija

https://www.klix.ba/biznis/privreda/aer ... /231016146

Radi aerodrom k'o Doxa :caj:
W0rM
Grijem se na: sunčevu energiju
Vozim: se po mahali

#2462 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by W0rM »

yoda82 wrote: 17/10/2023 09:02 Aerodrom Sarajevo u odnosu na regiju: 2022. je imao najmanji broj putnika i ima najmanje linija

https://www.klix.ba/biznis/privreda/aer ... /231016146

Radi aerodrom k'o Doxa :caj:
Pa u kakvom je stanju bio do jedno 2017 - da, radi ko lud.
DaysleepeR

#2463 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by DaysleepeR »

SJJ radi ko Doxa, po brojkama Prištine, njihova dijaspora po jedno 5 puta dođe i ode, samo da se vještački nabiju brojke...

Kakvi idioti ovdje samo pišu to nije humano...
Dupli_skalp

#2464 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by Dupli_skalp »

pod hitno koncesija i letovi prema zapadnoj evropi!
Bodkin

#2465 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by Bodkin »

mistek wrote: 16/10/2023 23:48
Entropio wrote: 16/10/2023 22:53 Kakvo je s(r)tanje s maglom u decembru? Hoce li moci sta poletiti i sletiti?
Ma rizik je manji posljednjih godina, ali postoji. Nema posljednjih godina toliko dana potpune zatvorenosti. Zapravo, nisam siguran da u posljednje 2-3 godine bude ijedan dan da je blokirano sve. Uglavnom to bude par dana kada je ujutro ili naveče otežano poletanje, ali i za to je rizik u vrh glave 10%. Možemo mjeriti ove zime, ali recimo da u periodu od 01.11. do 28.02. ne bi trebalo biti više od 5% pomjerenih letova zbog magle.
Pa prosle godine su par dana zaredom skoro sve letove olo bozica odgadjali. Sleti jedan ili dva preko dana. Uzeo si toliki raspon samo da smanjis na 5%. Kakva magla krajem februara ili pocetkom novembra :D
drndalo

#2466 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by drndalo »

Dupli_skalp wrote: 17/10/2023 09:14 pod hitno koncesija i letovi prema zapadnoj evropi!
Jah, to dvoje je bas direktno povezano...

Tekst na Klixu? Naruceno govno! Pamflet. Ako ga uz sve navedeno ne stave u kontekst i sa pred-COVID brojevima, dakle sa 2019, ne govori nista konkretno, osim da moze bolje... LJU uopste nije pod koncesijom nego je prodana FRAport-u. TGD/TIV obracunati zajedno... Zasto niko nije sabrao SJJ/TZL za poredjenje?

Citava frka je oko ukidanja WIzz baze ove godine, a tekst je o 2022, kada je Wizz radio punom parom na SJJ, dakle, ili je to "dobra godina uprave, jer je Wizz imao bazu", ili je "losa godina uprave, jer ima 5 aerodroma koji imaju vise linija/putnika"... NE MOZE ISTOVREMENO BITI I LOSA I DOBRA !

Ima li neki osvrt na sve sto su zemljisno-knjizno za vrijeme korone i iza sredili sa zemljom oko aerodroma? Ima li sta o vjerovatnom produzetku USS?

Ima li ista da su dobro uradili? Ima li ista da nije do njih, nego do okruzenja, drzave, EU? Mislim, ispadam ovdje djavolji advokat, ali mnogi previse seru.

Sad je aktuelna gujavica oko TZL i Montenegra, te dozvola... Zamisli, kuka i motika samo na BHDCA. A sta je sa Direcijama civilne avijacije zemalja s druge strane? Kada jedna non-EU kompanija leti iz druge non-EU zemlje u EU, treba tu dozvola obje strane. Zbog ucesca u "otvorenom nebu" i BiH i CG, to bi trebala biti formalnost, ali i ona zahtijeva neko vrijeme, ne ide to preko noci. Takodjer, ako taj sporazum nije ratifikovan od jedne strane, moze biti tehnicki razlog za kocenje.
yoda82

#2467 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by yoda82 »

Iz moje perspektive nije bitno ko je kriv. Aerodrom, Katon, Federacija, Direkcija civilne avijacije...Fakat me ne zanima.

Ja samo hoću da mi neko obezbjedi relativno jefitne letove za zapadnu Evropu što imaju svi aerodromi u okruženju.

I pravo me nervira priča da se samo nama to ne isplati... :roll:
Ozimician

#2468 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by Ozimician »

Ovo kao razmazena djeca koja hoce da im roditelji kupe igracku i ne zanima ih koliko kosta. :D
drndalo

#2469 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by drndalo »

S time se mogu sloziti. Kako to izvesti?

Pokopali smo barem 3 "BiH" avio kompanije nasim SDA sranjima... A na taj nacin najlakse mozes uticati na nesto... Ko se sjeca cijena OS na VIE-SJJ prije/poslje i za vrijeme letenja BH Airlines-a za VIE ? Cijene su bez konkurencije bile 50-70% vise nego kada je bilo konkurencije...

Evo pokusavaju sa pozivima za nove baze/linije. Bice nesto od toga ali ne moze preko noci, sve nam je na ho-ruk, i niko nema plan za nista >3 mjeseca...

Za takve stvari se sa "majstorima igre" treba uhvatiti u kolo, a mi niti znamo, niti smijemo... Sada cemo nesto nauciti, kako jaci zavrcu usi...
Bodkin

#2470 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by Bodkin »

drndalo wrote: 17/10/2023 10:01 S time se mogu sloziti. Kako to izvesti?

Pokopali smo barem 3 "BiH" avio kompanije nasim SDA sranjima... A na taj nacin najlakse mozes uticati na nesto... Ko se sjeca cijena OS na VIE-SJJ prije/poslje i za vrijeme letenja BH Airlines-a za VIE ? Cijene su bez konkurencije bile 50-70% vise nego kada je bilo konkurencije...

Evo pokusavaju sa pozivima za nove baze/linije. Bice nesto od toga ali ne moze preko noci, sve nam je na ho-ruk, i niko nema plan za nista >3 mjeseca...

Za takve stvari se sa "majstorima igre" treba uhvatiti u kolo, a mi niti znamo, niti smijemo... Sada cemo nesto nauciti, kako jaci zavrcu usi...
Subvencije. Vrlo jednostavno. Dajemo pare za svakakve debilne gluposti. Izdvojis 5 miliona za subvencije i vidjeces linije.

Nismo destinacija za turizam, a letovi bi trebali biti javni znacaj. Kao sto se gras subvencionira
drndalo

#2471 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by drndalo »

Da, subvencije... Pokusavali su pa nije bilo nista. Pa sad opet... Valjda ce biti sta vise...

S tim sto ti to gledas potpuno obrnuto... Ne daju se subvencije iz nasih dzepova da bi mi isli trositi pare na zapadu, nego se subvencije daju ne bi li neki sa zapada dosli trositi pare ovdje... Nekima je to bitno da bi mogli shvatiti "oklen vjetar puse...", jer je to moguci generator para za tu namjenu. Nismo destinacija za turizam? Nego za sta smo? Za biznis? Kompletna Ryanair filozofija dokazuje da ima putnika za gdje god, ako se poklopi par stvari... To sto bi mi koristili tu istu liniju da nam dupe vidi puta, ne znaci da je to "ljudsko pravo" na jeftino putovanje... Tako da poredjenje sa subvencioniranjem javnog saobracaja nije sretno napravljeno.

Takodjer, ovdje nigdje nije naredjeno da se linije moraju "jeftino" odvijati... Niko ne brani npr. Austrian-u, da uvede novu linju Sa-Rim, i da naplacuje kartu 300 EUR, ako bi im se prodavalo po toj cijeni... I jos bi dobili subvenciju na takvu liniju jer je nova, i za strateski grad je... Ali bi ovdje na temi opet bila kuknjava, kako je karta skupa, sto je skupa, gdje je jeftinoca, itd...
Bodkin

#2472 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by Bodkin »

drndalo wrote: 17/10/2023 12:51 Da, subvencije... Pokusavali su pa nije bilo nista. Pa sad opet... Valjda ce biti sta vise...

S tim sto ti to gledas potpuno obrnuto... Ne daju se subvencije iz nasih dzepova da bi mi isli trositi pare na zapadu, nego se subvencije daju ne bi li neki sa zapada dosli trositi pare ovdje... Nekima je to bitno da bi mogli shvatiti "oklen vjetar puse...", jer je to moguci generator para za tu namjenu. To sto bi mi koristili tu istu liniju da nam dupe vidi puta, ne znaci da je to "ljudsko pravo" na jeftino putovanje... Tako da poredjenje sa subvencioniranjem javnog saobracaja nije sretno napravljeno.

Takodjer, ovdje nigdje nije naredjeno da se linije moraju "jeftino" odvijati... Niko ne brani npr. Austrian-u, da uvede novu linju Sa-Rim, i da naplacuje kartu 300 EUR, ako bi im se prodavalo po toj cijeni... I jos bi dobili subvenciju na takvu liniju jer je nova, i za strateski grad je... Ali bi ovdje na temi opet bila kuknjava, kako je karta skupa, sto je skupa, gdje je jeftinoca, itd...
Nisam to ni rekao. Kazem da su subvencije radi putovanja. Idu u oba smjera ali moraju postojati. Nije sve u trosenju para.
A ako su 300€ onda nisu subvencionisane. Uostalom moze se dogovoriti koliko mogu naplacivati barem dio karata.

Treba koristiti nekad to sto nismo u eu
drndalo

#2473 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by drndalo »

Kapitalizam je, ne mozes jacem od sebe nesto puno uslovljavati. Ne subvencioniras kartu, nego liniju, tako da postoje tu indirektni nacini, ali direktni tesko. Ne mozes ti "narediti" da ima 13 karata po 3 EUR... Cak i da naredis, kako ces kontrolisati?

Da ne pametujemo previse, nesto se pocelo talasati, vidjecemo da li ce se sta ispasti iz toga...
Bodkin

#2474 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by Bodkin »

drndalo wrote: 17/10/2023 12:58 Kapitalizam je, ne mozes jacem od sebe nesto puno uslovljavati. Ne subvencioniras kartu, nego liniju, tako da postoje tu indirektni nacini, ali direktni tesko. Ne mozes ti "narediti" da ima 13 karata po 3 EUR... Cak i da naredis, kako ces kontrolisati?

Da ne pametujemo previse, nesto se pocelo talasati, vidjecemo da li ce se sta ispasti iz toga...
Znam kako kontrolisem u mojoj industriji :D
Pazi, nerealne su karte od manje od 150-200 eura sa legacy linijama. Al daj nek budu toliko i nek ih bude
DaysleepeR

#2475 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by DaysleepeR »

Sve poteškoće stoje i svi objektivni faktori stoje.
Ono što ne stoji je priča za malu djecu kako LCC ne valja i kako nama to ne treba i kako nema ko da leti.
Daj ljudima linije i oni će ih koristiti.
Ako je SJJ nabio 1,6 miliona putnika sa ovako neatraktivnim i skupim linijama, nabiće 3 puta više sa jeftinim.
Post Reply