Međunarodne veze srednjovjekovne Bosne

(H)istorija/povijest Bosne i Hercegovine, regiona, itd...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
Eborg

#1 Međunarodne veze srednjovjekovne Bosne

Post by Eborg »

Pozdrav svima,

Kakve su bile međunarodne veze dinastije Kotromanić? S kim su se vjenčavali i gdje su udavali svoje princeze? Svi znamo da su tu bile veze sa hrvatskim, srpskim i mađarskim dinastijama i plemićkim kućama, je li bilo nekih "egzotičnijih" veza sa većim zemljama?

Isto tako, je li Bosna imala ikakav međunarodni utjecaj ili neke ambasade osim u Dubrovniku? Je li ovdje bilo nekih ambasada? Osim korespondencije sa Vatikanom bilo je iste i sa Venecijom kada je Osmansko carstvo napalo Bosnu koliko mi je poznato.

Što se tiče religijskog aspekta, navodno su bosanski bogumili uspostavili kontakt sa bogumilima u južnoj Francuskoj no nisam siguran koliko je to istina.

Fire away, možda nešto novo saznamo! :bih:
nellington

#2 Re: Međunarodne veze srednjovjekovne Bosne

Post by nellington »

Koliko ja znam - slabo su se udavale na Zapad :) Ali Mađarska nije toliko mala i beznačajna, Elizabeta bosanska je bila kraljica Mađarske i Poljske, to je solidno :)

Usput, nešto :-) http://www.popustinas.ba.org/
Eborg

#3 Re: Međunarodne veze srednjovjekovne Bosne

Post by Eborg »

Interesantno, ova se baš dobro uhljebila. :D

Naravno da Mađarska nije malena no ona je bila u lokalnom kontekstu i s njima smo imali vazalne odnose. :)

BTW, s uživanjem čitam link. :lol: :lol: :lol:
osa

#4 Re: Međunarodne veze srednjovjekovne Bosne

Post by osa »

nellington wrote:Koliko ja znam - slabo su se udavale na Zapad :) Ali Mađarska nije toliko mala i beznačajna, Elizabeta bosanska je bila kraljica Mađarske i Poljske, to je solidno :)

berislavići, poznata velikaška porodica...
Van Halen

#5 Re: Međunarodne veze srednjovjekovne Bosne

Post by Van Halen »

nellington wrote:Koliko ja znam - slabo su se udavale na Zapad :) Ali Mađarska nije toliko mala i beznačajna, Elizabeta bosanska je bila kraljica Mađarske i Poljske, to je solidno :)

Ne da je bio solidan nego fenomenalan potez. tadašnja Ugarska je bila jedna od najvećih svjetskih sila, sklapanjem braka sa njihovim princom, budućim kraljem donijelo je Bosni, tj. tadašnjem našem Banu Stjepanu II Kotromaniću mogućnost učvršćivanja države koja je prije toga vijekovno izmorena stalnim napadima uglavnom iz te iste Ugarske.
Njegovu kćerku Elizabetu je tražio prvobitno srpski kralj, jednim dijelom i zbog toga što bi iz tog braka kao miraz vratio Hum (Hercegovinu), koju je izgubio upravo od Bana Stjepana II Kotromanića. Međutim, Ban koji je u historiji naše zwemlje poznat po brojnim mudrim potezima koji su kasnije napravili temelje za najveći uspon zemlje u rang kraljevine, je odbio tu ponudu, smatrajući je malo vrijednom! Nije se prevario, jer je nedugo potom svoju kćerku Elizabetu udao na Ugarski dvor.
Svoju drugu kćerku Mariju je udao u porodicu Helfenštajn, inače tadašnje vladare Bavarske i dijelova prema današnjoj Francuskoj. Tako se povezao sa uglednim europskim porodicama tog doba, što je nesumljivo imalo veliki politički značaj.
Sam Ban stjepan II Kotromanić se ženio 3 puta, a jedna od njegovih žena je bila kćerka Bugarskog cara (tada se radilo takođe o značajnoj europskoj državi).
Eborg

#6 Re: Međunarodne veze srednjovjekovne Bosne

Post by Eborg »

Je li istina da su bosanski vitezovi osvajali turnire po cijeloj Evropi? Čini mi se da je na jednoj drugoj temi neko bio postavio scan neke knjige.
Giulia de Medici

#7 Re: Međunarodne veze srednjovjekovne Bosne

Post by Giulia de Medici »

Eborg wrote:Je li istina da su bosanski vitezovi osvajali turnire po cijeloj Evropi? Čini mi se da je na jednoj drugoj temi neko bio postavio scan neke knjige.
Bosanski vitezovi su po pravilu ucestvovali u viteskim turniri u Budim, Bec, Augsburg etc. Najpoznatiji je bilo
prisustvo Hrvoja Vukcica i Sandalja Hranica na velikom turniru u Budim 1412. godine. Oni se tamo nisu borili
nego samo isli na prezentaciju svoga dostojanstva i moci. O ovoj temi nisu pisane knjige ali ima nekih pasaza
u naucnim articles.
Giulia de Medici

#8 Re: Međunarodne veze srednjovjekovne Bosne

Post by Giulia de Medici »

Historijski turnir u Laxenburgu pokraj Beca na zalost i ovog Maja bez predstavnika Bosne.

Bilo je pravo intersantno:

http://www.mittelalterevent.com/ritterturniere.html

Ali bice prilike i sljedece godine :-D :bih:
Van Halen

#9 Re: Međunarodne veze srednjovjekovne Bosne

Post by Van Halen »

Valjda će se nešto desiti pa da i naš predstavnik nastupi iduće godine. Po slikama djeluje vrlo zanimljivo. :bih:
Anes23

#10 Re: Međunarodne veze srednjovjekovne Bosne

Post by Anes23 »

Da, istina je.Bosanski mac je sluzio kao jedan od najcvrscih maceva u Europi, i Kresevski kovaci su bili cjenjeni nadaleko, cak su im i Francuzi zavidili.Naravno, postoji jos neke dobre stvari.Viteski turniri su daleko bili vazni i cjenjeni u Bosni, kao i lov na zivotinje.Primjeri s stecaka to mogu da potvrde

Sve se to moze naci, kao i o nekim manje vaznim stvarima na

http://--- NO LINKS ---/index.php/historija
Post Reply