nellington wrote:Koliko ja znam - slabo su se udavale na Zapad

Ali Mađarska nije toliko mala i beznačajna, Elizabeta bosanska je bila kraljica Mađarske i Poljske, to je solidno
Usput, nešto
http://www.popustinas.ba.org/
Ne da je bio solidan nego fenomenalan potez. tadašnja Ugarska je bila jedna od najvećih svjetskih sila, sklapanjem braka sa njihovim princom, budućim kraljem donijelo je Bosni, tj. tadašnjem našem Banu Stjepanu II Kotromaniću mogućnost učvršćivanja države koja je prije toga vijekovno izmorena stalnim napadima uglavnom iz te iste Ugarske.
Njegovu kćerku Elizabetu je tražio prvobitno srpski kralj, jednim dijelom i zbog toga što bi iz tog braka kao miraz vratio Hum (Hercegovinu), koju je izgubio upravo od Bana Stjepana II Kotromanića. Međutim, Ban koji je u historiji naše zwemlje poznat po brojnim mudrim potezima koji su kasnije napravili temelje za najveći uspon zemlje u rang kraljevine, je odbio tu ponudu, smatrajući je malo vrijednom! Nije se prevario, jer je nedugo potom svoju kćerku Elizabetu udao na Ugarski dvor.
Svoju drugu kćerku Mariju je udao u porodicu Helfenštajn, inače tadašnje vladare Bavarske i dijelova prema današnjoj Francuskoj. Tako se povezao sa uglednim europskim porodicama tog doba, što je nesumljivo imalo veliki politički značaj.
Sam Ban stjepan II Kotromanić se ženio 3 puta, a jedna od njegovih žena je bila kćerka Bugarskog cara (tada se radilo takođe o značajnoj europskoj državi).