McDonalds

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
Šef

#101 Re: McDonalds

Post by Šef »

stecak wrote:
Brankovac wrote:Prvo da napišem da sam veoma sretan jer se Bosna i Hercegovina sve više približava Zapadu i otvaranje McDonaldsa će nas sigurno približiti euroatlantskim integracijama, jer iz EU-a prate sve aspekte društva, a ne samo političke.

Drugo također sam sretan, jer je 95% sastojaka u sarajevskom McD-u domaće proizvodnje (ono 5% predstavlja strane recepte i nešto sitno još). Sretan sam jer je i zaposleno preko 100 osoba, a također sam veoma sretan, jer su ljudi u Sarajevu sretni i ponosni. Sada Sarajevo neće samo da se diči jednom Baščaršijom, vječnom vatrom, najvećim tornjem u regionu, Wilsonovim šetalištem, BBI centrom (najjačim u Europi)...Sad će Sarajevo da se diči i McDonaldsom što pokazuje da Sarajevo malo po malo postaje prava metropola sve sličnija Beču i Zagrebu.

Treće sutra ću se s dva prijatelja zaputiti iz Mostara na McDonalds u Sarajevu, eto u želju nam nismo odavno jeli. Ima da potrošim 50 KM tamo pa makar do kraja mjeseca ne otišao na more.

Četvrto, ovdje vidim mnoge predrasude, mnogi su ljubomorni, ali da vi samo znate šta McDonalds danas predstavlja u modernoj civilizaciji. To je nešto što se ne može porediti ni sa čim. Sjetite se parne lokomotive iz 1800. i neke, e to vam je danas McDonalds.

Peto, nije točno da se od McDonaldsa deblja. Deblja se od pretjerivanja u prehrani. Neće se nitko udebljati od jednog BigMac menija, ta nećete ga jesti svaki dan i tri put dnevno. Medicinski stručnjaci iz McDonaldsa su svaki svoj hamburger razvili u najmodernijim laboratorijima diljem prehrambenih fakulteta prestižnih sveučilišta u SAD-u i Europi. Jedan hamburger sadrži sve potrebne dnevne vitamine, minerale i kemijske sastojke za normalno funkcioniranje organizma, te su veoma zdravi (sjetite se da su u jednom hamburgeru i majoneza, to su jaja, onda salata zelena i paradajz, to je povrće). Na kraju krajeva i pomfri daje snagu, a ako se ne varam i to je povrće kao i riža.
Nevjerovatno, po nekima je otvaranje McDonadsa ravno ulasku u Evropsku uniju, NATO... sve pusta sreća, sve divno krasno... :lol:
Ironija. :)
Brankovac

#102 Re: McDonalds

Post by Brankovac »

Sutra bih zamolio sve koji nisu došli u McD, da ga posjete jer je to ukusna hrana, mada mnogi kažu da nije jer su ljubomorni. Od 7:30 radi znači mogu svi doći koji hoće , pa i ja ću sutra iz Mostara put Sarajeva zbog McDonaldsa,možete i vi što tamo živitie. ZNači na McD svi da dođu. Ajmo se natjecati, tko prvi do McDonaldsa besplatno mu hambi:

SVI U MCDONALDS, AKCIJA SUTRA!
*mima*

#103 Re: McDonalds

Post by *mima* »

:shock:
fatamorgana

#104 Re: McDonalds

Post by fatamorgana »

"Brankovac"

Da, ima ih. Ali ima i čevabdžinca 100tinu, ali svi znaju za Želju. Tako je i sa ovim. Ima stotinu fastfoodova, ali svi znamo za McD jer je to best of the best.
Ćevap se piše sa ć, znači ćevabdžinica ...
Bullet Tooth Tony

#105 Re: McDonalds

Post by Bullet Tooth Tony »

Kako te nije stid ismijavati se sa ovom patnjom kroz koju su gradjanji Sarajeva prosli... Moderacijo ne dozvolite mu... .ebo te taj sto ti je na avataru
heheh , lave moj ... i ja sam u tom redu :) ... teze mi je kroz sta danas prolazim kao sarajlija nego milion ovih redova ... ako nisi skontao post, mojne se ni kaciti .... sarajlije se sale pa kazu " red ko za vodu 93-e" ;-) :) :) a tebe .eble sve "danasnje" sarajlije :)
maxell_sarajevo

#106 Re: McDonalds

Post by maxell_sarajevo »

Ja danas pojeo jedan Big Mac i non stop da izvinete prdim.
Ne znam jel to neka reakcija na to sto sam zadnji put prije 13 godina jeo u MCD ili je neko fush meso uvaljeno. :x
detroit-mercy

#107 Re: McDonalds

Post by detroit-mercy »

Brankovac wrote:Sutra bih zamolio sve koji nisu došli u McD, da ga posjete jer je to ukusna hrana, mada mnogi kažu da nije jer su ljubomorni. Od 7:30 radi znači mogu svi doći koji hoće , pa i ja ću sutra iz Mostara put Sarajeva zbog McDonaldsa,možete i vi što tamo živitie. ZNači na McD svi da dođu. Ajmo se natjecati, tko prvi do McDonaldsa besplatno mu hambi:

Djes Kusturica, antiglobalisto sa' ima kotebe :mrgreen: .
Static-X

#108 Re: McDonalds

Post by Static-X »

Brankovac wrote: Da, ima ih. Ali ima i čevabdžinca 100tinu, ali svi znaju za Želju. Tako je i sa ovim. Ima stotinu fastfoodova, ali svi znamo za McD jer je to best of the best.
Po cemu?

Po klaunu koji privlaci dijecu mozda?
fatamorgana

#109 Re: McDonalds

Post by fatamorgana »

Brankovac wrote:Sutra bih zamolio sve koji nisu došli u McD, da ga posjete jer je to ukusna hrana, mada mnogi kažu da nije jer su ljubomorni. Od 7:30 radi znači mogu svi doći koji hoće , pa i ja ću sutra iz Mostara put Sarajeva zbog McDonaldsa,možete i vi što tamo živitie. ZNači na McD svi da dođu. Ajmo se natjecati, tko prvi do McDonaldsa besplatno mu hambi:

Ne nagovaraj ljude da jedu takvu nezdravu hranu punu masnoća, ( sve se prži na jednom te istom ulju
radi uštede) punu soli, raznoraznih aditiva i s pretjeranim proteinima, sve zajedno UBITAČNA kombinacija
za zdravlje!
Pogotovo ako se jede skoro pa redovno kao većina amerikanaca.
Brankovac

#110 Re: McDonalds

Post by Brankovac »

Manimo se pravopisa, svi u McD kušajmo nešto novo! Dolazim i ja sutra u privatnom aranžmanu s dva prijatelja i sami snosimo troškove goriva! Ne zato što idemo da jedemo hamburgera. Hamburgera ima svugdje. Mi idemo u McD, a to je doživljaj.
detroit-mercy

#111 Re: McDonalds

Post by detroit-mercy »

fatamorgana wrote:

Ne nagovaraj ljude da jedu takvu nezdravu hranu punu masnoća, ( sve se prži na jednom te istom ulju
radi uštede) punu soli, raznoraznih aditiva i s pretjeranim proteinima, sve zajedno UBITAČNA kombinacija
za zdravlje!
Pogotovo ako se jede skoro pa redovno kao većina amerikanaca.
A to ti znas sta jede vecina Amerikanaca. Pa da vecina Amerikanaca jede u McD onda bit taj isti imao jos jedno 40-50000 radnji vise u USA. Sto se tice przenja na istom ulju, vjeruj me da su tu puno striktniji nego ovi mali privatni vlasnici koji radi usteda bas ne mijenjaju ulje tako cesto. U svim velikim chain restoranima postoji standard kako dugo mozes drzati ulje u fritezi i toga se striktno pridrzavaju.
I da, za mog boravka u USA, sada ce vec i 11 godina bio sam u McD mozda jedno 5-6 puta. Jednostavno me ne interesuje ta hrana niti volim ukus hamburgera. Ali jednino sto ne mogu je kada raja prdi gluposti a veze nema o cemu prica. :skoljka:
fatamorgana

#112 Re: McDonalds

Post by fatamorgana »

"detroit-mercy"]
A to ti znas sta jede vecina Amerikanaca. Pa da vecina Amerikanaca jede u McD onda bit taj isti imao jos jedno 40-50000 radnji vise u USA. Sto se tice przenja na istom ulju, vjeruj me da su tu puno striktniji nego ovi mali privatni vlasnici koji radi usteda bas ne mijenjaju ulje tako cesto. U svim velikim chain restoranima postoji standard kako dugo mozes drzati ulje u fritezi i toga se striktno pridrzavaju.
I da, za mog boravka u USA, sada ce vec i 11 godina bio sam u McD mozda jedno 5-6 puta. Jednostavno me ne interesuje ta hrana niti volim ukus hamburgera. Ali jednino sto ne mogu je kada raja prdi gluposti a veze nema o cemu prica. :skoljka:
Kako se hrane Amerikanci to znaju i ptice na grani, siromašni u fast foodu a bogati paze jako na ishranu,
jedu zdravu prehranu.

Milioni amerikanaca umiru od debljine, srčanih udara, dijabetesa i sl. uzrokovano uglavnom nezdravom i
neispravnom ishranom tipa McDonalds, i sl.
Amerikanci su baš patološki debeli baš radi takve junk - smeće ishrane, a jedu je svi iz jednostavnog razloga,
ovo mi je objasnio prijatelj Amerikanac, zato što cijela porodica od 4-5 članova može da se najede za par
dolara.
amrica

#113 Re: McDonalds

Post by amrica »

@brankovac

:lol: :lol: :lol: :lol:
Jolpaz

#114 Re: McDonalds

Post by Jolpaz »

Brend je brend, samo nisam siguran za kvalitet hrane.
Buraz radi tamo, burgeri dolaze avionom kao posiljka vec pripremljeni, nakon termicke obrade, 10-ak minuta dok se ne ohladi i i onda mora u smeće.
Iskreno, očekuje se porast kacinoma....
Ako nista fino je vidjeti objekat, osim onih orangutana zaštitara na otvaranju koji tuku djecu.
Lagano nogom u cjevanicu nije ofirno :D
Brankovac

#115 Re: McDonalds

Post by Brankovac »

Jolpaz wrote:Brend je brend, samo nisam siguran za kvalitet hrane.
Buraz radi tamo, burgeri dolaze avionom kao posiljka vec pripremljeni, nakon termicke obrade, 10-ak minuta dok se ne ohladi i i onda mora u smeće.
Ako nista fino je vidjeti objekat, osim onih orangutana zaštitara na otvaranju koji tuku djecu.
Jesi li ti siguran da dolaze u avionom pošto su nama rekli da je to 95% domaća hrana???
Šef

#116 Re: McDonalds

Post by Šef »

Mislim da će više posla biti za kardio-vaskularnu hirurgiju.
Jack Be Nimble

#117 Re: McDonalds

Post by Jack Be Nimble »

Branko iz Mostara sve to fino zbori o McD; McD rijesio probleme BiH, Dubioza nema vise o cemu da pjeva. Hvala ti McD!
Jolpaz

#118 Re: McDonalds

Post by Jolpaz »

Brankovac wrote:
Jesi li ti siguran da dolaze u avionom pošto su nama rekli da je to 95% domaća hrana???

Ovo što se danas pojelo nije odavde, hoće li biti u budućnosti ne znam...
pirmin

#119 Re: McDonalds

Post by pirmin »

Prosto ne mogu da vjerujem da ima ljudi koji predju 200km samo da bi jeli Big Mac, Hamburger, Mc Chicken ili sta vec :-) :D :shock:
detroit-mercy

#120 Re: McDonalds

Post by detroit-mercy »

fatamorgana wrote:
"detroit-mercy"]
Kako se hrane Amerikanci to znaju i ptice na grani, siromašni u fast foodu a bogati paze jako na ishranu,
jedu zdravu prehranu.

Milioni amerikanaca umiru od debljine, srčanih udara, dijabetesa i sl. uzrokovano uglavnom nezdravom i
neispravnom ishranom tipa McDonalds, i sl.
Amerikanci su baš patološki debeli baš radi takve junk - smeće ishrane, a jedu je svi iz jednostavnog razloga,
ovo mi je objasnio prijatelj Amerikanac, zato što cijela porodica od 4-5 članova može da se najede za par
dolara.
Cijela porodica se ne moze najesti u McD za par dolara kao prvo, kao drugo sta su to siromasni a sta bogati, postoji i srednji sloj koji je ipak najbrojniji. Btw, Subway ima vise restorana u USA nego McD. U Americi pored McD i ostalih Fast Foodova u koje moze ubrojati Jimy Johnes, Quisnos, BK, Taco Bell (sto ti daje veliku raznolikost menua tako da nisu samo hamburgeri i pomfrit) imas jos oko 50000 mali restorana (Indijskih, Kinseskih, Lebanonskih, Tailandskih, Talijanskih i da ne nabrajam vise) cija je hrana dosta drugacija i koji su po cijenama u par sa McD.
Najveci problem gojaznosti kod Amerikanaca nije McD i njegova hrana nego kolicina i cijena te hrane kao i nacin zivota. Odes u restoran narucis "normalan" obrok, taj obrok je minimum 50% veci nego u Evropi npr a cijena je niza. Tako ti je i sa prodavnicama hrane, sve je jeftinije nego u drugim dijelovima svijeta (gledano na kupovnu moc).
Drugi faktor je nacin zivota, Ameri dosta voze (zbog velicina gradova i javnog transporta koji je los) i dosta vremena provode u Autima, znaci staticni su. To je isto jedan od raloga gojaznosti. Ja ne iskljucujem ulogu fast fooda u tome ali vjeruj mi nije samo do fast fooda, nego puno vise drugih faktora.
I najvise volim koji sve znaju jer su culi od drugih :mrgreen: .
Jack Be Nimble

#121 Re: McDonalds

Post by Jack Be Nimble »

Ameri jedu mnogo manje nego sto su njihove dzede jele 1900-1930. Medjutim njihove dzede su motikama radili svaki dana, a danas sjedis u kancelariji sa kravatom, tipkas jednom rukom po tastaturi, kobiva glumis da radis a drugom rukom jedes doritos. Npr. nesto kao ja upravo sada :-)
fatamorgana

#122 Re: McDonalds

Post by fatamorgana »

Sa zdravstvene tačke gledišta štetnost fast-food hrane je upravo u prevelikoj količini masnoće,
proteina i soli kombinovano u jednoj te istoj hrani, dodaj tome ispijanje koka-kole, znači pretjerani šećeri ili
u goroj varijanti zaslađivači u koka-koli light ( štetniji od šećera i kancerogeni) ,i tako, ako jedeš ovo dan za danom dobivaš UBITAČNU kombinaciju za bilo čije zdravlje.
stecak

#123 Re: McDonalds

Post by stecak »

Šef wrote:
stecak wrote:
Brankovac wrote:Prvo da napišem da sam veoma sretan jer se Bosna i Hercegovina sve više približava Zapadu i otvaranje McDonaldsa će nas sigurno približiti euroatlantskim integracijama, jer iz EU-a prate sve aspekte društva, a ne samo političke.

Drugo također sam sretan, jer je 95% sastojaka u sarajevskom McD-u domaće proizvodnje (ono 5% predstavlja strane recepte i nešto sitno još). Sretan sam jer je i zaposleno preko 100 osoba, a također sam veoma sretan, jer su ljudi u Sarajevu sretni i ponosni. Sada Sarajevo neće samo da se diči jednom Baščaršijom, vječnom vatrom, najvećim tornjem u regionu, Wilsonovim šetalištem, BBI centrom (najjačim u Europi)...Sad će Sarajevo da se diči i McDonaldsom što pokazuje da Sarajevo malo po malo postaje prava metropola sve sličnija Beču i Zagrebu.

Treće sutra ću se s dva prijatelja zaputiti iz Mostara na McDonalds u Sarajevu, eto u želju nam nismo odavno jeli. Ima da potrošim 50 KM tamo pa makar do kraja mjeseca ne otišao na more.

Četvrto, ovdje vidim mnoge predrasude, mnogi su ljubomorni, ali da vi samo znate šta McDonalds danas predstavlja u modernoj civilizaciji. To je nešto što se ne može porediti ni sa čim. Sjetite se parne lokomotive iz 1800. i neke, e to vam je danas McDonalds.

Peto, nije točno da se od McDonaldsa deblja. Deblja se od pretjerivanja u prehrani. Neće se nitko udebljati od jednog BigMac menija, ta nećete ga jesti svaki dan i tri put dnevno. Medicinski stručnjaci iz McDonaldsa su svaki svoj hamburger razvili u najmodernijim laboratorijima diljem prehrambenih fakulteta prestižnih sveučilišta u SAD-u i Europi. Jedan hamburger sadrži sve potrebne dnevne vitamine, minerale i kemijske sastojke za normalno funkcioniranje organizma, te su veoma zdravi (sjetite se da su u jednom hamburgeru i majoneza, to su jaja, onda salata zelena i paradajz, to je povrće). Na kraju krajeva i pomfri daje snagu, a ako se ne varam i to je povrće kao i riža.
Nevjerovatno, po nekima je otvaranje McDonadsa ravno ulasku u Evropsku uniju, NATO... sve pusta sreća, sve divno krasno... :lol:
Ironija. :)
Do mene je :)

Toliko bombardovanja raznim informacijama posljednjih dana, forumiranja, sveopšteg narodnog ushićenja i medijskog silovanja me je navelo na pogrešan zaključak.
detroit-mercy

#124 Re: McDonalds

Post by detroit-mercy »

Jack Be Nimble wrote:Ameri jedu mnogo manje nego sto su njihove dzede jele 1900-1930. Medjutim njihove dzede su motikama radili svaki dana, a danas sjedis u kancelariji sa kravatom, tipkas jednom rukom po tastaturi, kobiva glumis da radis a drugom rukom jedes doritos. Npr. nesto kao ja upravo sada :-)
Ima i ta veze, kada pogledas strukturu privrede i da je velika vecina service sector a agrar i manufacturing svake godine manji i manji.
stecak

#125 Re: McDonalds

Post by stecak »

Ima li kakva svježa informacija sa Sarajevo-x, je li BeHmen imao meHku stolicu nakon jutrošnjeg obroka? Hoće li uskoro fotografije s tog događaja?

Generalno zadnjih dana, red crne hronike, red McDonaldsa, red crne hronike, red McDonaldsa, red crne hronike, red McDonaldsa, red crne hronike, red McDonaldsa, uhapšen Hadžić, red crne hronike, red McDonaldsa.... :-)
Last edited by stecak on 20/07/2011 20:12, edited 1 time in total.
Locked