karanana wrote:Shuplja. ono znak one gradjevinske kompanije sto im fasadu postavlja.ladyblue18 wrote:Karanana ba pa citaj sta rece hakazvaka goreKu's veci dokaz

karanana wrote:Shuplja. ono znak one gradjevinske kompanije sto im fasadu postavlja.ladyblue18 wrote:Karanana ba pa citaj sta rece hakazvaka goreKu's veci dokaz

Amazonka27 wrote:jel ono na staklu lijevo od unitica odraz mosta na miljackoj? sto je dobaaar
Ja se nadam iskreno, da shvatas koliko si kontradiktorna u ovom svom komentaru, ako ne, onda procitaj jos jednom sta si napisalato_the_roots wrote:ja zaista ne vidim razloga zašto bi predstavljalo problem to što je sarajevo bez tog lanca brze hrane iliti otrova. fast fudova, aščinica, buregdžinica, ćevabdžinica, restorana imamo dosta. drago mi je što je sarajevo po tome drugačiji grad od ostalih. jel moramo baš svo smeće da prihvatimo, samo zato što ga većina svijeta ima? sve dok sarajevo bude podalje držalo mekdonalc, ja ću biti sretna i zadovoljna, jer NIŠTA ne propuštamo.
Pa mozda se ne moze porediti sa Zagrebom, Beogradom, Splitom ali se sigurno moze porediti sa, recimo Osijekom. Nit je luka, nit je pun stranaca a manji je znatno od Sarajeva. Opet McD radi vec vise od 10 godina bez problema. Uprkos izuzetnim kuhinjama koje postoje u Osijeku.jOFLA wrote:Ma niko to i ne osporava, tačno ništa s ne propušta. Nego eto raspravljamo hoće li ili neće biti, jer jer poznat lanac na svim kontinentima.to_the_roots wrote:ja zaista ne vidim razloga zašto bi predstavljalo problem to što je sarajevo bez tog lanca brze hrane iliti otrova. fast fudova, aščinica, buregdžinica, ćevabdžinica, restorana imamo dosta. drago mi je što je sarajevo po tome drugačiji grad od ostalih. jel moramo baš svo smeće da prihvatimo, samo zato što ga većina svijeta ima? sve dok sarajevo bude podalje držalo mekdonalc, ja ću biti sretna i zadovoljna, jer NIŠTA ne propuštamo.
Lično mislim da neće, jer pod uslovima koje postavlja uprava MCD iz Amerike, biće preskupo. Između gore spomenutih uslova franšize koje je neko naveo, tu je i standardizirana oprema i pekači, a ne bilo kakve friteze i rernice nego po njihovim propisanim standardima, a to smanjuje izbor opreme koju bi investitor kupio negdje jeftinije, ili polovnu. E nema toga, već nabavi novu opremu i koju mi propisujemo , ili nema biznisa.
Ili, ako se i otvori pod franšizom, mislim da će se brzo i zatvoriti jer nema tog broja ljudi u Sa, pa ni stranaca koji će restoranu donositi redovan prihod koji bi ne samo isplaćivao kredit investitora, već mu donositi i pristojan profit. Najiskrenije skeptik sam po tom pitanju. MIslim ne može se Sa još uvjek porediti sa Splitom koji je luka i stranaca uvijek ima ko mrava, samo prisitžu, pa i turista u sezoni. Ili Beogradom koji je milionski grad, od tih tolikih ljudi ima i onih koji redovno troše u MCD i donose mu profit.
Ali ništa, nema veze hebo MCD. MOžda AMerikanci sami otvore, ali to više ne bi bila ta franšiza već strani investitor. Mada i onda mislim da bi se isto tako brzo i zatvorio jer ne bi bilo očekivanog profita.
A-ZO wrote:hocu McD u Sarajevu samo iz razloga sto vise necu morati strahovati je li majoneza zatrovana (kao u pomodorinu), je li zelena salata zadnje kvalitete i gorka ko u mnogim lokalnim "fudovima", je li meso svjeze, je li paradajz smrznut (kao sto mi se nedavno desilo na jednom mjestu), je li pomfrit przen u otpadnom ulju, je li umak od pouzdanog dobavljaca i ima li ga uopste - neki dan u nasem urban grilu platih uz pileci file i dressing/preliv/umak, ali ga ne dobih, pitam gdje je dressing, kaze nestalo izvini, cuj izvini reko, pa nije rat da nestane umaka u sred sarajeva u sred fastfud restorana, a frajeru kao krivo sto nisam pogeo glavu i izvinuo mu se sto trazim dressing koji je uracunat u cijenu, jel sad ista jasnije ovim malo slabije kontajucim?
@joflaLično mislim da neće, jer pod uslovima koje postavlja uprava MCD iz Amerike, biće preskupo. Između gore spomenutih uslova franšize koje je neko naveo, tu je i standardizirana oprema i pekači, a ne bilo kakve friteze i rernice nego po njihovim propisanim standardima, a to smanjuje izbor opreme koju bi investitor kupio negdje jeftinije, ili polovnu. E nema toga, već nabavi novu opremu i koju mi propisujemo , ili nema biznisa.
sve ok i hvala za video, ali namece se pitanje odakle onda dodjavola dostavljaju sirovinu npr. osjeckom McD?Toto wrote:Ako neko hoce da vidi zasto McD jos nece u Sa nek pogleda:
http://cep.mcdonalds.com/qualityfood/fi ... _video.jsp
Kifle im neko pece u Hr. Snicle i ostalo meso se uvozi iz EU (mozda Madjarska) ili je bas ovo koja se vidi sa ovih snimaka.A-ZO wrote:sve ok i hvala za video, ali namece se pitanje odakle onda dodjavola dostavljaju sirovinu npr. osjeckom McD?Toto wrote:Ako neko hoce da vidi zasto McD jos nece u Sa nek pogleda:
http://cep.mcdonalds.com/qualityfood/fi ... _video.jsp
To je to. Savim je moguce. Cuo sam da samo u Zagrebu ima 7-8 McD sto znaci da ih u Hr ima oko dvadestak, sto je vec sasvim dovoljno da se pokrene rentabilna proizvodnja sirovine. PIK Vrbovec sigurno ne proizvodi samo meso vec i gotovu sniclu za hamburger. Snicla mora imati tacno u gram svakog sastojka, cak mora biti i tacne debljine u mm itd. Sirova snicla hamburgera se nikada ne pravi u restoranu. PIK Vrbovec je morao imati razvijen neki ISO standard koji je bio temelj za primjenu McD standarda. Razlika izmedju standarda nije velika. Ko je prosao proces verifikacije jednog standarda moze veoma lako da ovlada i slicnim standardima. Cesto razlika nije velika i nisu potrebna pretjerano velike investicije da se ovlada i time standardima.chuchumbamayumbe wrote:Ja mislim da za CRO McD meso radi PIK Vrbovec.
A o neisplativosti otvaranja McD u Sa se da raspravljati.
Eno jedan u fucken Subotici, radi godinama bez problema.
Ti opet isto po cijenama. Cijene se formiraju na osnovu kupovne moci zemlje gdje se otvara McD. Tako cijena Big Maca nije ista u recimo Oslu i Skopju. Prosjecna plata u Hrvatskoj je oko 650€ dok je u BiH oko 400€ (otprilike sam lupio cifre, ako neko zna tacno nek me ispravi). Sigurno bi i cijena Big Maca u Sarajevu bila manja od cca. 4,2 KM. A cevapi od 5 KM se mozda mogu naci u Specijalu, koliko sam ja upucen prosjecna cijena u gotovo svim drugim cevabdzinicama je 6-7 KM za 10 u pola.zgembo_sa wrote:U Hrvatskoj je BigMac 16 kn (cca. 4,2 KM), porcija cevapa u Sarajevu je u prosjeku 5 KM. U porciji cevapa dodje cca. 3 puta vise mesa nego u BigMacu, a jedno 6 puta vise nego u obicnom McD hamburgeru. Eto ti poredjenja. Jedino da snize cijene za duplo mozda bi bili cjenovno konkurentni, inace ce se morati osloniti samo na one koje privlaci sam brend.
A jesi naporan majko mila. Cijene se ne formiraju u zavisnosti od kupovne moci vec najvise u zavisnosti od cijene kostanja i marze. Ti se mozes na glavu nasadit ako ti je cijena kostanja takva da ne mozes biti jeftiniji od cevapa. Pa nisi lud da ides u minus. Nigdje veze.vox-populi wrote:Ti opet isto po cijenama. Cijene se formiraju na osnovu kupovne moci zemlje gdje se otvara McD. Tako cijena Big Maca nije ista u recimo Oslu i Skopju. Prosjecna plata u Hrvatskoj je oko 650€ dok je u BiH oko 400€ (otprilike sam lupio cifre, ako neko zna tacno nek me ispravi). Sigurno bi i cijena Big Maca u Sarajevu bila manja od cca. 4,2 KM. A cevapi od 5 KM se mozda mogu naci u Specijalu, koliko sam ja upucen prosjecna cijena u gotovo svim drugim cevabdzinicama je 6-7 KM za 10 u pola.zgembo_sa wrote:U Hrvatskoj je BigMac 16 kn (cca. 4,2 KM), porcija cevapa u Sarajevu je u prosjeku 5 KM. U porciji cevapa dodje cca. 3 puta vise mesa nego u BigMacu, a jedno 6 puta vise nego u obicnom McD hamburgeru. Eto ti poredjenja. Jedino da snize cijene za duplo mozda bi bili cjenovno konkurentni, inace ce se morati osloniti samo na one koje privlaci sam brend.
I opet cu napomenuti ono sto sam vec u jednom postu rekao, jeo sam u McDonaldsu u jako puno evropskih drzava i gdje god sam jeo McD je bila najjeftinija hrana koja se mogla kupiti u tom gradu.
Argument cijene i nije neki argument. Ne zna se koliko ce biti Big Mac u Sarajevu i ne moze se porediti sa drugim drzavama.
Eto ne znas sta je u cevapima, ali zbog onih sarenih slicica na kutiji BigMac-a znas sta je u njemuvox-populi wrote:Argument koliko je sta ukusno takodjer nije argument jer se ukusi razlikuju, ono sto je meni ukusno ne mora biti ukusno nekome drugom i obratno.
Argument o nezdravosti McD proizvoda moze biti argument samo onda kada se ne poredi sa cepacicima. Sta se nalazi u McD proizvodu se tacno zna, uradjeno je bezbroj analiza i tacno se zna koliko je hrana nezdrava. Niko ovdje i ne govori da je McD zdrav. Sta dobijes u cevapu, mozes samo da nagadjas jer neka tacna kontrola nikada nije uradjena. Ono sto je sigurno je da u 200 grama cevapa koliko se nalazi u porciji od 10 komada, sigurno nije 200 grama mesa zdrave krave koja je pasla samo zdravu travu u podnozju Bjelasnice. Koliko kalorija uneses jeduci McD proizvod vidis na omotu tog proizvoda. Koliko kalorija uneses jeduci cevape nikada neces ni znati jer energetska vrijednost nikada nije ni izracunata. Ne zelim ovo pretvoriti u argument cevapi vs. McD jer to nije tema, ali mi je malo bezveze kontrirati McD-u cevapcicima koji su takodjer itekako nezdravi.
Septembar se otvara Alta, dodaj odmah jos 2 mijeseca znaci tamo novembar, pa cemo znati hoceli biti MCD konacno u BiH ili ne!