McDonald's u Sarajevu
Moderator: anex
- horns&drums
- Location: Quaff a cup to the dead already and hooray for the next to die
Gume ili model? 
-
Prenj
Nas krompir? Zar to postoji?davis.ba wrote:Meki se trebao praviti na alipašinu, na onom zelenilu taman pored ceste još prije nekoliko godina. I ja sam čuo da nisu htjeli naš kropir i da je zbog toga propalo.
Jednom sam se, odlazeci u Fojnicu, nameracio da kupim pravog 'fojnickog' krompira i onda dobio odgovor u par piljara tamo da to bas i ne postoji, tj. postoji ali samo u malim kolicinama.
Naravno, to ne sprjecava nase piljare kod Hece, na Stupu, ... da ublehavaju narod svake jeseni "fojnickim" krompirom iz Bugarske, Makedonije, ...
- horns&drums
A od cega su u McDonald's-u hamburgeri?
Pork?
Pork?
- horns&drums
Ma poluozbiljno... Jer sam u Mek-u u Francuskoj jeo slaninu. Doduse, pisalo je upozorenjeseka wrote:
je l´ ti ovo ozbiljno?
samo rogato
-
Sarafcina
pike wrote:Stace mi MCDonald's pored cevapa i pite.manki wrote:a ne stvarno,¹to nema Mc Donaldsa u Sarajevu ???
Pa ovdje ni stranci nikada nisu imali problem da se hrane (kao sto imaju kada odu u npr. Peking)...kako stvari stoje bice da McD ne moze bas konkurisati trenutnoj bosanskoj ponudi (prema onome sto se nudi za iste pare) ... jer objektivno. McD hamburger se ovdje ne bi mogao prodavati za vise od 3km, a u poredjenju sa Trovacem, Zmajem i buregdzijama, realna vrijednost mu je 1km do 1,5km.
Ovo ti naravno nikada nece priznati ...nego ce se vaditi na .... iako je jasno da svako ko vidi da moze zaraditi, dodje i radi (SIEMENS, Gorenje i da ne nabrajam sta sve uvozimo...)
-
tempora
mama29 wrote:ja sam od osobe koja je razmisljala otvorit McDonalds u Sarajevu cula, da je glavni razlog neotvaranja taj, jer se u Sarajevu ne moze obezbjedit jaka inspekcija. Znate kakve Mc Donald ima inspekcije. Nedo Bog da se ko Mc Donaldsovom hranom otruje, otisla bi im reputacija u helac.![]()
A naravno, pite, cevapi i sl su jaka konkurencija.
Ma ne mogu da vjerujem!!!
Inspekciju za sta? Kolicinu smeca koju proizvode?
Nadam se da se MC nikada nece otvoriti u BiH, mada znam da mi je misao apsolutno utopijska! I ne vidim niti jednu pozitivnu tacku zbog koje bi eto ta smetljara trebala da postoji u BiH.
-
array
Od svega sto si "strucno analizirao" tacno je samo ovo. Zato i nema McDonald'sa u SA.Eshek wrote: ... Ne bacaju oni pare samo tako.
Gdje, u Sarajevu?Eshek wrote:Od otvaranja prostora imaju itekako mnogo.
Ti nisi sav. Imas li ikakvog pojma koliko kosta otvaranje jednog restorana kao sto je McDonald's? Imas li ti ikakvog pojma koliko bi oni trebali profita praviti da bi im se ta investicija isplatila? Ocigledno nemas. U drzavi u kojoj je i hamburger luksuzno jelo otvaranje McDonald'sa se ne bi isplatilo za 100 godina, ako ikad.
Niko nije ni rekao da bi McDonald's pomogao BH ekonomiju. Medjutim danas McDonald's vise nije samo fast food restoran nego je postao simbol progresa i investicija i cesto je povezan sa americkim politickim inicijativama. Niko se nece odluciti da investira u BH zato sto je otvoren jedan McDonald's ali bi on te kako pomogao stvaranju bolje slike o podrucju u kojem se ulaze novac. Pogledaj u kojim je drzavama McDonald's prisutan i zasto.Eshek wrote: Nama nedostaje strateških investicija koje pokreću privredu, a ne lanaca kao što je Mek.
Ako vidis da negdje postoji McDonald's to znaci da su tamo prisutni i Amerikanci i njihove investicije. Nije McDonald's slucajno prva meta napada tokom demonstracija u nekim drzavama.
Zbog takvog plitkog razmisljanja Bosna i jeste najveca rupa u Evropi. Jest da su propisi i sudstvo vazni ali ipak najvazniji faktori investiranja su stabilnost i potrebno vrijeme da se ulozeni novac vrati.Eshek wrote:Ne znam na kojoj planeti živiš, ali dajem ruku na to da nijedan stručnjak koji procjenjuje rizik investiranja u ovu zemlju neće ni pomisliti na McDonalds, nego na legislativu i sudstvo, te njihovu efikasnost.
Kad bolje razmislim, nisi ti kriv sto to neznas nego tvoja komunisticka edukacija i komunisticko okruzenje u kojem zivis.
- horns&drums
Vidi se da dugo nisi jeo cevape, sada su 5 KMsaim_adka wrote:
da 4KM dam za ono prkno od plasticnog mesa i pvc hljeba!?
-
winetou
Big Mac je bolji od ćevapa, pa kako hoćete. Ako išta svugdje je isti. Većina ćevapa i jeste za baciti.
Dođe McDonald u Bosnu i opstanu samo najbolje ćevabdžije. Valjda će se sjetiti i otvoriti lanac ćevabdžinica. Ovako nikad ne znaš na kakve ćeš ćevape naletiti
Dođe McDonald u Bosnu i opstanu samo najbolje ćevabdžije. Valjda će se sjetiti i otvoriti lanac ćevabdžinica. Ovako nikad ne znaš na kakve ćeš ćevape naletiti
- Qler
ja prvi put otisao u pragu u McDonald's i haj reko da probam i to cudo... uzmem hamburger donese mi hamburger velicine one jedne kiflice od one zvijezde ?! ja prvo kontam haj ovo mozda da se proba pa ce onda doci pravi
quratz to sve, zino stavio u usta i vozi... dao pare a ostao gladan....... 0 bodova... u kada sam dosao u Sarajevo isto vece kod ottova na bjelave i uzeo hambuger ko covjek 
-
Stitch__
Ma bezveze
jebo mekdonaldsa, ozbiljno, jeo sam, nista posebno, a papreno skupo....naplacuje ime....cevapi 4ever 
p.s.dok sam bio tinejdzer
nekada davno
kad je ono kao trebo otvorit restoran, drugacije sam razmisljao 
btw, pitajte nekog iz USA sta misli o mekdonaldsu...sve ce vam biti jasno...
p.s.dok sam bio tinejdzer
btw, pitajte nekog iz USA sta misli o mekdonaldsu...sve ce vam biti jasno...
-
Eshek
Pišeš o nečemu o čemu nemaš pojma. McDonalds ne investira u restorane, nego ih licencira. McDonalds često ulaže u nekretnine koje potom izdaje svojim klijentima kojima daje licencu. Valjda znaš malo engleskog, pročitaj ovo:array wrote: Gdje, u Sarajevu?![]()
Ti nisi sav. Imas li ikakvog pojma koliko kosta otvaranje jednog restorana kao sto je McDonald's? Imas li ti ikakvog pojma koliko bi oni trebali profita praviti da bi im se ta investicija isplatila? Ocigledno nemas. U drzavi u kojoj je i hamburger luksuzno jelo otvaranje McDonald'sa se ne bi isplatilo za 100 godina, ako ikad.
"Franchisees pay an initial fee of $45,000, due at the agreement
signing; between $332,000 and $441,650 for equipment, seating, golden
arches and other signs; $12,000-$22,000 for opening inventory, plus
miscellaneous opening expenses of as much as $33,000. Total price tag
for a typical full-size McDonald's is $413,100 to $672,200. After
opening, major expenses include labor, an 8%-of-sales fee, and rent --
McDonald's typically owns the land and buildings..."
Pretpostavljam da živiš negdje vani i misliš kako je Bosna zemlja u kojoj će vazda glupi narod motikom hljeb zarađivati. Nije baš tako. Lično znam 10tak ljudi koji bez problema mogu uložiti gore spomenuti novac, ali neće. Ne zbog nesigurnosti, nego zbog nerentabilnosti.
Imaju ga i Rumunija i Bugarska, prkna od država...U nas McDonalds nema prođu zbog navika u ishrani ljudi i zbog materijalne situacije, ne zbog nesigurnosti investicije.array wrote:Niko nije ni rekao da bi McDonald's pomogao BH ekonomiju. Medjutim danas McDonald's vise nije samo fast food restoran nego je postao simbol progresa i investicija i cesto je povezan sa americkim politickim inicijativama. Niko se nece odluciti da investira u BH zato sto je otvoren jedan McDonald's ali bi on te kako pomogao stvaranju bolje slike o podrucju u kojem se ulaze novac. Pogledaj u kojim je drzavama McDonald's prisutan i zasto.
Ako vidis da negdje postoji McDonald's to znaci da su tamo prisutni i Amerikanci i njihove investicije. Nije McDonald's slucajno prva meta napada tokom demonstracija u nekim drzavama.
Eshek wrote:Ne znam na kojoj planeti živiš, ali dajem ruku na to da nijedan stručnjak koji procjenjuje rizik investiranja u ovu zemlju neće ni pomisliti na McDonalds, nego na legislativu i sudstvo, te njihovu efikasnost.
Stvarno si me nasmijao. Uvijek me nasmijavaju kvazi-stručnjaci kao ti koji nemaju trunke znanja, ali pametuju drugima. BEZ ARGUMENATA.array wrote:Zbog takvog plitkog razmisljanja Bosna i jeste najveca rupa u Evropi. Jest da su propisi i sudstvo vazni ali ipak najvazniji faktori investiranja su stabilnost i potrebno vrijeme da se ulozeni novac vrati.
Kad bolje razmislim, nisi ti kriv sto to neznas nego tvoja komunisticka edukacija i komunisticko okruzenje u kojem zivis.
Uprati me sad:
kvalitetna legislativa + kvalitetno sudstvo = stabilnost
A to "vrijeme potrebno da se uloženi novac vrati" je čisto matematičko pitanje bilo gdje u svijetu, i tu se nema šta raspravljati.
BTW, nisam educiran u komunističkom sistemu, ne živim u takvom okruženju, a posao mi je vezan za suradnju sa nekomunističkim, kapitalističkim inostranstvom
- uozo
Najstariji fastfood na svijetu je snita kruha pomazana maslom, ovo sve ostalo su samo varijacije.
Inace je hrana koja se pordaje po takvim ekspres restoranima dje naduhavaju dzvrnburgere pumpama za biciklo, sirotinjska i ono proleterska.
Nema nista bez kasike!!!
Zivila sarma, supa i dagarica!!!
Inace je hrana koja se pordaje po takvim ekspres restoranima dje naduhavaju dzvrnburgere pumpama za biciklo, sirotinjska i ono proleterska.
Nema nista bez kasike!!!
Zivila sarma, supa i dagarica!!!