Mc Donalds u Sarajevu?!

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Locked

Za ili protiv McDonalds restorana u Sarajevu?

Za
32
78%
Protiv
6
15%
Boli me briga
3
7%

Total votes: 41

detroit-mercy

#101 Re: McDonalds useljava u Napretkovu palaču?!

Post by detroit-mercy »

Comrad wrote:Ja mislim kad bi se cevabdzinica sa higijenskim uvjetima kakvi su ovdje otvorila u americi ljudi bi pomrli u sekundi. Nego smo mi vise navikli na te bakterije i nehigijenske uslove. Meni dovoljno govori opremljenost toaletima u nasim cevabdzinicama, hebo to, bolje prosirit za jos jedan sto. Ko da smo u mracnom dobu.

Ja bih volio da dodje McD cisto zbog konkurencije i nista vise i pokaze ovim nasim lokalnim biznisMenima kako se bori za kupca/klijenta.
Posebno volim kad je zahod unisex to jest i muski i zenski u isto vrijeme, a siroki su toliko da mozes samo u rikvers uci. :mrgreen: Pored toga moras jos paziti da te metla ili cetka za ribanje podova ne opauci po glavi. A o tome da u vecini zahoda nemas cime ruke obrisati nakon obavljene nuzde, priceless :mrgreen: .
Toto
Grijem se na: solarno
Vozim: EJ

#102 Re: McDonalds useljava u Napretkovu palaču?!

Post by Toto »

manki wrote:
Toto wrote:
sarajevsko_pivo wrote:Kako se mogu isplati 4 Mcd restorana u Skoplju, pa cak i jedan u Tetovu, a ni jedan u Sarajevu?
makedonci uvoze mcd pljeskavice, kifle pomfrit i ostalo iz Grcke a imaju ljude koji imaju hrabrosti kupiti fransizu
A otkad smo mi postali odjednom toliko nacionalno osviješteni i odgovorni, pa nećemo da uvozimo mcd pljeskavice, peciva i pomfri iz Hrvatske? :lol: :roll:
nije svijest u pitanju vec strogi mcd standradi i troskovi

MCD strogo vodi racuna o lokalnom kontekstu i sa toga stanovista trziste sarajeva je po mcd standardima trziste halal/kosher hrane.
MCD ima i takve linije i u EU a i po svijetu pa mu ne bi bilo problem to uraditi, ali se u slucaju sarajeva radi o visokim troskovima; takodje, nisam siguran da Todoric u cro, niti madjari proizvode Mcd proizvode po koosher/halal tehnologiji.
MCD-u je nerentabilno otvarati bilo koju verziju restorana u Sarajevu. Ako otvori standardnu liniju: izgubio je triste koje preferira halal standard a takvih u SA nije malo. Ako bi otvorio halal liniju ne bi mogao uvoziti pljeskavice pomfrit i kifle iz Cro i Madjarske, jer nema takve liniji; troskovi uvoza iz njemacke ili izraela su previse veliki a sarajevo premalo trziste.
U zadnje vrijeme je nekoliko preradjivaca mesa u bih je steklo HACCP standarde i teoirijski bi migli raditi za McD sve je pitanje rentabilnosti.
shin

#103 Re: McDonalds useljava u Napretkovu palaču?!

Post by shin »

manki wrote:
shin wrote:Znam da cu zvucati ofucano ali sam cuo od provjerenog izvora da sve starta negdje oko aprila. :D Ne zajebajem se.
:lol:

Možemo li znati o kojem se provjerenom izvoru radi? Svi neke izvore navode, nikad ništa konkretno. :-)

Ne mogu reci, samo je u pitanju izrada projekta/sajta/marketinga i ovaj momak sto radi na tome kaze da sve sarta u aprilu.
Toto

#104 Re: McDonalds useljava u Napretkovu palaču?!

Post by Toto »

shin wrote:
manki wrote:
shin wrote:Znam da cu zvucati ofucano ali sam cuo od provjerenog izvora da sve starta negdje oko aprila. :D Ne zajebajem se.

Možemo li znati o kojem se provjerenom izvoru radi? Svi neke izvore navode, nikad ništa konkretno. :-)

Ne mogu reci, samo je u pitanju izrada projekta/sajta/marketinga i ovaj momak sto radi na tome kaze da sve sarta u aprilu.
da ovo nije sestoaprilska :D :D
manki

#105 Re: McDonalds useljava u Napretkovu palaču?!

Post by manki »

Toto wrote:
shin wrote:Ne mogu reci, samo je u pitanju izrada projekta/sajta/marketinga i ovaj momak sto radi na tome kaze da sve sarta u aprilu.
da ovo nije sestoaprilska :D :D

Shin, hvala u svakom slučaju. :thumbup:
alica.k

#106 Re: McDonalds useljava u Napretkovu palaču?!

Post by alica.k »

Toto wrote:nije svijest u pitanju vec strogi mcd standradi i troskovi

MCD strogo vodi racuna o lokalnom kontekstu i sa toga stanovista trziste sarajeva je po mcd standardima trziste halal/kosher hrane.
MCD ima i takve linije i u EU a i po svijetu pa mu ne bi bilo problem to uraditi, ali se u slucaju sarajeva radi o visokim troskovima; takodje, nisam siguran da Todoric u cro, niti madjari proizvode Mcd proizvode po koosher/halal tehnologiji.
MCD-u je nerentabilno otvarati bilo koju verziju restorana u Sarajevu. Ako otvori standardnu liniju: izgubio je triste koje preferira halal standard a takvih u SA nije malo. Ako bi otvorio halal liniju ne bi mogao uvoziti pljeskavice pomfrit i kifle iz Cro i Madjarske, jer nema takve liniji; troskovi uvoza iz njemacke ili izraela su previse veliki a sarajevo premalo trziste.
U zadnje vrijeme je nekoliko preradjivaca mesa u bih je steklo HACCP standarde i teoirijski bi migli raditi za McD sve je pitanje rentabilnosti.
lol, de mi reci bogati jel i u cevabdzinicama halal meso? kod taleta jel halal meso? kolko vidim svi oni imaju sasvim finog posla. smijesno... izgubili bi klijentelu...
Vjerujte mi!

#107 Re: McDonalds useljava u Napretkovu palaču?!

Post by Vjerujte mi! »

Gdje je McDonalds, tu je PipiRainbow9ka sa chevapchichima.
Vjerujte mi!

#108 Re: McDonalds useljava u Napretkovu palaču?!

Post by Vjerujte mi! »

A gdje je Arzulah?
Jack Be Nimble

#109 Re: McDonalds useljava u Napretkovu palaču?!

Post by Jack Be Nimble »

Vala bolje bi bilo da dodje Blue C Sushi.
Toto

#110 Re: McDonalds useljava u Napretkovu palaču?!

Post by Toto »

alica.k wrote:
Toto wrote:nije svijest u pitanju vec strogi mcd standradi i troskovi

lol, de mi reci bogati jel i u cevabdzinicama halal meso? kod taleta jel halal meso? kolko vidim svi oni imaju sasvim finog posla. smijesno... izgubili bi klijentelu...
Boga mi, McD nije bascarsijska cevbadzainca i njega ne interesuje kakvo je meso drugim cevabdzinicama. Mcd ima svoju poslovnu politiku, standarde, proizvode. kad se sa stanovista mcd govori o halal/koser hrani prvenstveno se misli na svinjsko meso i razne preradjevine na bazi svinjskog mesa.
Mcd nije bez razloga uveo halal i koser linije svojih proizvoda.

Image
adnan_hz

#111 Re: McDonalds useljava u Napretkovu palaču?!

Post by adnan_hz »

www.halal.ba :D sto uvoziti kad i kod nas postoji agncija za halal
Toto

#112 Re: McDonalds useljava u Napretkovu palaču?!

Post by Toto »

adnan_hz wrote:http://www.halal.ba :D sto uvoziti kad i kod nas postoji agncija za halal
pa nece ti agenciju stavljat u hamburger :D :D
Ima i Napredak halal sertifikat??
Brzaner

#113 Re: McDonalds useljava u Napretkovu palaču?!

Post by Brzaner »

McD se vec toliko decenija ocekuje u Sarajevu, da kad se konacno pojavi, raji ce vjerovatno trebati par mjeseci da povjeruje da se to zaista i desilo... tamo negdje 80ih sam prvi put bio u jednom od berlinskih McD i ostao mi u sjecanju onaj specificni ambijent i osjecaj higijenske sigurnosti u dobijenu hranu... kod nas nikad nigdje ni u kojem restoranu a pogotovo grilovima od tad nisam imao taj dojam i uvijek sam sa nekom nelagodom jeo nase skriveno spravljane sumnjive trik-sendvice i uvijek nase na silu, vezu, frku i foru "skolovane" ugostitelje podsvjesno uporedjivao sa berlinskim dozivljajem koji ni danas ne blijedi... to su takve razlike u odgovornosti, disciplini i poslovnoj politici da se sasvim sigurno radi o mentalitetu koji je tesko kompatibilan sa nasim uobicajenim pristupom "lako cemo"... nema jarane lako cemo u McD, tamo mora sve biti pod konac i isto kako 1983. tako i 30 godina kasnije, svaki dan, svaki sat... kod nas lola danas otvori gril i ima u kanti zelene salate, i kad za par dana salate nestane ti se pusi, a kad opet jednog dana bude opet ce biti, isto je i sa kecapom, majonezom, svjezim pecivom, sve je to toliko neozbiljno da covjek nikad ne zna na kakve ce peripetije, razocarenja i probleme naici kod najobicnijeg pokusaja konzumiranja hrane napolju... trpio sam salabajzere godinama, vise to ne radim, sada cekam McD, nadam se da je @shin sa razlogom naveo iduci april :thumbup:
simpozijum delirijum

#114 Re: McDonalds useljava u Napretkovu palaču?!

Post by simpozijum delirijum »

Brzaner wrote:McD se vec toliko decenija ocekuje u Sarajevu, da kad se konacno pojavi, raji ce vjerovatno trebati par mjeseci da povjeruje da se to zaista i desilo... tamo negdje 80ih sam prvi put bio u jednom od berlinskih McD i ostao mi u sjecanju onaj specificni ambijent i osjecaj higijenske sigurnosti u dobijenu hranu... kod nas nikad nigdje ni u kojem restoranu a pogotovo grilovima od tad nisam imao taj dojam i uvijek sam sa nekom nelagodom jeo nase skriveno spravljane sumnjive trik-sendvice i uvijek nase na silu, vezu, frku i foru "skolovane" ugostitelje podsvjesno uporedjivao sa berlinskim dozivljajem koji ni danas ne blijedi... to su takve razlike u odgovornosti, disciplini i poslovnoj politici da se sasvim sigurno radi o mentalitetu koji je tesko kompatibilan sa nasim uobicajenim pristupom "lako cemo"... nema jarane lako cemo u McD, tamo mora sve biti pod konac i isto kako 1983. tako i 30 godina kasnije, svaki dan, svaki sat... kod nas lola danas otvori gril i ima u kanti zelene salate, i kad za par dana salate nestane ti se pusi, a kad opet jednog dana bude opet ce biti, isto je i sa kecapom, majonezom, svjezim pecivom, sve je to toliko neozbiljno da covjek nikad ne zna na kakve ce peripetije, razocarenja i probleme naici kod najobicnijeg pokusaja konzumiranja hrane napolju... trpio sam salabajzere godinama, vise to ne radim, sada cekam McD, nadam se da je @shin sa razlogom naveo iduci april :thumbup:
sto se tice higijenske sigurnosti ? samo jedan primjer ; nemojte sipati led u svoj napitak , jer su istrazivanja utvrdila da ima bakterija u ledomatu kao u javnome toaletu :D , naime rijetko se ciste
to je industrijska proizvodnja hrane
naci cu link jedne Amerikanke koja je izvrsila intersantan experiment kupila je standardi Mc hamburger i porciju pomfrita i ostavila ga u dnevnoj sobi , par dana , sedmicu dana , na njeno zaprepastenje nista se nije desavalo !!
fotografirala je svaki dan i postirala fotke na svome blogu kao dokaz i nakon 6 mjeseci ?
osim sto se zemicka stvrdnula ko' stijena a meso u hamburgeru postalo zilavo ko plastika kao i pomfrit koji je bio jestiv kao i komad zeljeza nikakvih promjena
nevjerovatno !!!
dobar tek ! :D
frngla

#115 Re: McDonalds useljava u Napretkovu palaču?!

Post by frngla »

^ ma ja, zato je cevap pun vitamina a, d, c (prema istrazivanju jedne americke koorporacije, vise nego u kupusu i limunu ), sterilne su case u cevabzinicama i buregzinicama, nema niti jedne bakterije (niti je kada pronadjena, osim jedne prilike prije 32 god. kada je pas nesretnom ferhatovicu usao u cevabzinicu, a on jadan sam pozvao inspekciju da nadju bakterije kako bi ih mogao unistiti) zatim, ledomati, to sija, sterilno ljudi moji, jogurti, ma to je sve divno, bakterioloski ispravno sa HACCP i HALAL standardima... :sax:
holowey

#116 Re: McDonalds useljava u Napretkovu palaču?!

Post by holowey »

Brzaner wrote:McD se vec toliko decenija ocekuje u Sarajevu, da kad se konacno pojavi, raji ce vjerovatno trebati par mjeseci da povjeruje da se to zaista i desilo... tamo negdje 80ih sam prvi put bio u jednom od berlinskih McD i ostao mi u sjecanju onaj specificni ambijent i osjecaj higijenske sigurnosti u dobijenu hranu... kod nas nikad nigdje ni u kojem restoranu a pogotovo grilovima od tad nisam imao taj dojam i uvijek sam sa nekom nelagodom jeo nase skriveno spravljane sumnjive trik-sendvice i uvijek nase na silu, vezu, frku i foru "skolovane" ugostitelje podsvjesno uporedjivao sa berlinskim dozivljajem koji ni danas ne blijedi... to su takve razlike u odgovornosti, disciplini i poslovnoj politici da se sasvim sigurno radi o mentalitetu koji je tesko kompatibilan sa nasim uobicajenim pristupom "lako cemo"... nema jarane lako cemo u McD, tamo mora sve biti pod konac i isto kako 1983. tako i 30 godina kasnije, svaki dan, svaki sat... kod nas lola danas otvori gril i ima u kanti zelene salate, i kad za par dana salate nestane ti se pusi, a kad opet jednog dana bude opet ce biti, isto je i sa kecapom, majonezom, svjezim pecivom, sve je to toliko neozbiljno da covjek nikad ne zna na kakve ce peripetije, razocarenja i probleme naici kod najobicnijeg pokusaja konzumiranja hrane napolju... trpio sam salabajzere godinama, vise to ne radim, sada cekam McD, nadam se da je @shin sa razlogom naveo iduci april :thumbup:
imao sam slicno iskustvo mcd vs svi nasi grilovi... mcd napucan, cist, mirisan, svi kulturni i usluzni... sve dok nisam otisao u us of a i tamo, po navici, ravno u mcd... nikad losije iskustvo sa grilom nisam imao nego mcd u us of a... zahvaljujuci dollar meniju mcd je pun klosara, zaudara bez obzira u koje doba dana da udjes... od tada, mcd prekrizen za sva vremena... lijepi bk, da nam oni hoce doci... kad vec skrenuh na bk, meni je pasha burger u mrkvi praaavo dobar, jedina alternativa whopperu :D
simpozijum delirijum

#117 Re: McDonalds useljava u Napretkovu palaču?!

Post by simpozijum delirijum »

ma mislim neka se otvori taj MC vec vise samo ne u Napretkovoj palaci , vec na nekom drugom mjestu ( olomanka na primjer )
i ima Americke hrane koja je super , imaju dobar rostilj takodjer samo treba malo pronjuskati ( koriste probrano drvo , nista cumur :D , prvo dime meso par sati pa ga bace na gril i onda preliju sosom po zelji , ma prste da oblizes ali to su mali privatni restorani )
meni je Subway lanac restorana super ,u stvari , prave sendvice a sendvic je foot long ( oko 35 cm i kila i po'mase :D ) pravi ga pred tobom i natrpati salate i zeleni ,i ostale sastojke po zelji , kako hoces , i uvijek frisko za samo 5.5 $
najedes se ko' konj
to je meni jedini lanac brze hrane koji koliko toliko ima okus prave hrane
i slazem se da je u USA ,Mc Donalds , zavisno od lokacije i nije tako perfektno organiziran i cist
bio sam u Majamiju sluzbeno na terenu , kolegi sa posla pozlilo ( prisralo mu se zesce , proljev opsta opasnost ! :lol: ), te brzo sisli sa autu-puta i uletjeli na prvo mjestu a to je bio Mc Donalds u sred crnoga geta !
i ja se zamalo nisam ukakio ali od straha kada sam vidjeo face unutra a higijena da ne pricam :D
u bogatijim dijelovima grada je drugacija prica , restorani su im fakat lijepo dizajnirani i ponekad lice na izlozbeni paviljon ( sa trkacim motociklima unutra , ili dekoriran u stilu 60 -tih i slicno )
Jack Be Nimble

#118 Re: McDonalds useljava u Napretkovu palaču?!

Post by Jack Be Nimble »

simpozijum delirijum wrote: naci cu link jedne Amerikanke koja je izvrsila intersantan experiment kupila je standardi Mc hamburger i porciju pomfrita i ostavila ga u dnevnoj sobi , par dana , sedmicu dana , na njeno zaprepastenje nista se nije desavalo !!
fotografirala je svaki dan i postirala fotke na svome blogu kao dokaz i nakon 6 mjeseci ?
osim sto se zemicka stvrdnula ko' stijena a meso u hamburgeru postalo zilavo ko plastika kao i pomfrit koji je bio jestiv kao i komad zeljeza nikakvih promjena
nevjerovatno !!!
dobar tek ! :D
Ovo o Big Mac-u je nesto najgluplje sto sam ikada cuo i vidi. Kada sam gledao prije 3 godine to na youtube, mislio sam da se zena zeza. Ali ocigledno ljudi joj vjeruju :(
NekoIzMase

#119 Re: McDonalds useljava u Napretkovu palaču?!

Post by NekoIzMase »

Nuclear Winter wrote:restoran MEKSIČKE hrane ako je moguće :D
Imaš pored francuske ambasade - Meksički restoran "Caballo". Oficijelni facebook page
http://www.facebook.com/group.php?gid=10959692796 :mrgreen:
Jack Be Nimble

#120 Re: McDonalds useljava u Napretkovu palaču?!

Post by Jack Be Nimble »

NekoIzMase wrote:
Imaš pored francuske ambasade - Meksički restoran "Caballo". Oficijelni facebook page
Nisam znao da ima Mexos, definitivno cu tamo otici sljedeci put.

Nego ima li u Sarajevu restoran Indijske hrane? Sushi?
manki

#121 Re: McDonalds useljava u Napretkovu palaču?!

Post by manki »

Jack Be Nimble wrote:
NekoIzMase wrote:

Imaš Taj Mahal u Paromlinskoj čini mi se, indijska hrana. :thumbup:
poznanik

#122 Re: McDonalds useljava u Napretkovu palaču?!

Post by poznanik »

Pa zar ne možemo ostati na McD u Napretkovoj palači, s razlozima za i protiv, ili prijedlozima za drugu lokaciju :-)
Toto

#123 Re: McDonalds useljava u Napretkovu palaču?!

Post by Toto »

holowey wrote:
imao sam slicno iskustvo mcd vs svi nasi grilovi... mcd napucan, cist, mirisan, svi kulturni i usluzni... sve dok nisam otisao u us of a i tamo, po navici, ravno u mcd... nikad losije iskustvo sa grilom nisam imao nego mcd u us of a... zahvaljujuci dollar meniju mcd je pun klosara, zaudara bez obzira u koje doba dana da udjes... od tada, mcd prekrizen za sva vremena... lijepi bk, da nam oni hoce doci... kad vec skrenuh na bk, meni je pasha burger u mrkvi praaavo dobar, jedina alternativa whopperu :D

ma nije to moguce u USA ...ne moze to biti u americi nikako.. u ameriku nema prosjaka ni homlesa -samo desetak dvajest mliona - a i ona djeca sto su umrla od salmonele- koju su pojeli po mc donaldsima i ostali hramovima cistoce i urednosti- su samo zavjerenicke podvale..
zadnja afera sa milionima jaja zarazenih salmonelom je samo teroristicki atak na americku demokratiju, sarajevske sminkere i holiwood ..
Image

Brzaner

#124 Re: McDonalds useljava u Napretkovu palaču?!

Post by Brzaner »

:roll: 'ebga, desava se jer je tesko kontrolisati svih 400.000 zaposlenih koji dnevno opsluzuju 60 miliona musterija, medjutim, opet se McD razvija i dalje godisnje otvara po 1000 restorana koliko god to konkurenciji bilo nepojmljivo i mucno, dakle bez obzira na sve moguce negativne kategorizacije na njihov racun, kao sto je postapalica smece-hrana :-) (kao da je hrana u drugim restoranima lijekovita) :lol: oni napreduju zbog dugorocne dominantno pozitivne poslovne strategije i zdrave trzisne utakmice, a kome je tesko shvatiti smisao borbe za sto bolju i kvalitetniju USLUGU, dovoljno je reci kad je kod nas neko vlasnik cak TRI cevabdzinice, onda je taj veliki gazda - biznismen, a kad McD napravi mrezu od preko 30 hiljada restorana onda to treba ignorisati, hehehehehehhe...
Klodovik

#125 Re: McDonalds useljava u Napretkovu palaču?!

Post by Klodovik »

Jack Be Nimble wrote:

http://www.tajmahal-sarajevo.com

http://www.sarajevosushi.com

Redovna sam mušterija duže vrijeme. Preporučujem oba.
Locked