Mc Donalds u Sarajevu?!

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderator: O'zone

Locked

Za ili protiv McDonalds restorana u Sarajevu?

Za
32
78%
Protiv
6
15%
Boli me briga
3
7%
 
Total votes: 41

sarajevsko_pivo
Posts: 2015
Joined: 27/07/2009 16:22

Mc Donalds u Sarajevu?!

Post by sarajevsko_pivo » 18/11/2010 21:15

Svjetski lanac brze hrane stiže i u BiH: "McDonald’s" naljeto otvara dva objekta u Sarajevu

[
url]rađani će imati tzv. instore restoran u Titovoj ulici i drive in ispred hotela „Radon Plaza“

Globalni proizvođač brze hrane „McDonald’s“ s početkom ljeta počastit će građane Sarajeva svojim proizvodima, a licencu za „McDonald’s“ ima firma „Gliese“, saznaje „Dnevni avaz“.

Planirano je otvaranje tzv. instore restorana u Titovoj ulici na oko 400 kvadratnih metara. Objekt bi trebao biti otvoren u julu ove godine, a grubi radovi adaptacije su već počeli.

Građevinska dozvola

- Otvaranje drive in restorana ispred hotela „Radon Plaza“ planiramo krajem ljeta, negdje u avgustu ili najkasnije septembru, sve zavisi od općine Ilidža, koja ubrzo treba izdati građevinsku dozvolu. Urbanističku saglasnost smo još ranije dobili - rečeno nam je u bh. odjelu globalne kompanije za proizvodnju i distribuciju brze hrane.

Kako „Avaz“ saznaje, arhitektonsko rješenje za oba projekta radi Faruk Kapidžić, arhitekt koji je radio „Avaz Twist Tower“, a za objekt u Titovoj ulici „McDonalds“ je angažirao i francuskog arhitektu sa zadatkom da napravi poseban dizajn za BiH.

Korporacija „McDonald’s“ planira da u narednih 15 dana zvanično objavi da dolazi u BiH, a već je dio uposlenika na obuci van naše zemlje.

Treba istaći da svaki „McDonald’sov“ restoran upošljava oko 70 osoba.

Sigurna ulaganja

Dva sarajevska restorana ponudit će obroke samo s pilećim i goveđim mesom, te pića i osvježenja koja ovaj lanac brze hrane nudi u svojim objektima.

- Plan nam je da se širimo i van Sarajeva. Mete su nam Tuzla, gdje na umu imamo novi objekt koji zajednički grade kompanije „Avaz“ i „Robot komerc“, te Banja Luka, Zenica, Mostar... BiH je nova država u lancu objekata koje otvara „McDonald’s“ nakon deset godina. Ovim želimo pokazati da su ulaganja u BiH sigurna i podstaći ostale potencijalne strane investitore da slijede naš primjer - rečeno nam je u „McDonald’su“ [/url]


"MEKDONALDS" DO LjETA U SARAJEVU 00:08 / 12.03.2011.

Najpoznatiji svjetski lanac brze hrane "Mekdonalds" zvanično ulazi na tržište BiH, a prva dva restorana otvoriće u Sarajevu do polovine ljeta. Nakon Sarajeva na redu su Banjaluka, a u skorije vrijeme treba očekivati i otvaranje centra u Bihaću. Nakon toga "Mekdonalds" će se proširiti na Tuzlu, ...

... Mostar i druge gradove u BiH, pišu "Nezavisne novine".

Banjalučki ekonomista Saša Grabovac kaže da ulazak "Mekdonaldsa" na tržište BiH ima pozitivne i negativne strane.

"Pozitivno je što ovako velika kompanija dolazi u BiH, čime daje signal da se u ovu zemlju isplati ulagati. To pokazuje i da na tržištu BiH postoji mogućnost razvoja i povećanja standarda stanovništva. Negativne strane ogledaju se u sličnim efektima koje je prouzrokovao dolazak velikih trgovačkih lanaca u BiH, odnosno u mogućem gašenju ćevabdžinica, hamburgernica i drugih objekata koji prodaju brzu hranu", kaže Grabovac, navodeći da će broj otpuštenih vjerovatno biti veći od onoga koji će "Mekdonalds" zaposliti u svojim restoranima.

U sarajevskom lancu brze hrane "Urban gril" kažu da ulazak "Mekdonaldsa" neće toliko poljuljati tržište koliko se u javnosti spekuliše.

"Mekdonalds" je na kraju prošle godine imao više od 31 000 restorana širom svijeta, u kojima se svakodnevno posluži više od 50 miliona gostiju. U Evropi ima 6 700 restorana koje posjećuje 12,3 miliona gostiju. Prisutan je u zemljama okruženja - u Hrvatskoj ima 18 restorana.


SARAJEVO: McDonalds useljava u Napretkovu palaču?!

Image
U svojevrsnom "hramu" hrvatske kulture u glavnom bosanskohercegovačkom gradu, zgradi HKD Napredak u Titovoj ulici, u najstrožem središtu Sarajeva - uskoro bi mogao osvanuti jedan od simbola - američke popularne kulture!

mc donalds

U svojevrsnom "hramu" hrvatske kulture u glavnom bosanskohercegovačkom gradu, zgradi HKD Napredak u Titovoj ulici, u najstrožem središtu Sarajeva - uskoro bi mogao osvanuti jedan od simbola - američke popularne kulture! Kako doznaje Dnevnik.ba, u toku su pregovori između predsjednika Hrvatskog kulturnog društva "Napredak" profesora Franje Topića i predstavnika američkog lanca brze hrane McDonald`s.

Predmet razgovora je ustupanje prostora u "Napretkovoj palači" za potrebe otvaranja McDonaldsovog restorana u Sarajevu, koji bi bio prvi u glavnom gradu Bosne i Hercegovine.

Ovaj ugostiteljski objekt trebao bi se nalaziti u prostorima gdje je sada kino "Imperijal", dakle u središnjem dijelu Palače, a u McDonald`s bi se ulazilo izravno s glavne sarajevske ulice.

Jedna od najljepših sarajevskih građevina

Podsjetimo, u Sarajevu je spomenuto društvo 1913. godine sagradilo impresivni Zakladni dom, popularno nazvan Napretkova palača. Na pročelju zgrade ističe se hrvatski grb i natpis NAPREDAK. Smatra se da je to jedna od najljepših sarajevskih građevina nastalih za vrijeme austrougarske vladavine. Komunističke vlasti, koje su nakon Drugog svjetskog rata zabranile djelovanje Napretka, oduzele su društvu pravo na upravljanje zgradom, no nakon obnove rada Napretka 1990. godine, postupno je vraćena i imovina društva.

No, tržišne zakonitosti izgleda da tjeraju i upravu ove preko 100 godina stare hrvatske institucije na prilagodbu modernom kapitalizmu - pa u tom kontekstu treba tumačiti i pregovore s predstavnicima američke kompanije. Detalje o modelu ustupanja prostora nismo uspjeli doznati, uostalom, ni samo vođenje pregovora još nije službeno potvrđeno. Nagađa se da bi Napretku ustupanje prostora za McDonald`s trebalo donijeti značajan prihod.

Inače, u Napretkovoj palači nalazi se i caffe slastičarna "Imperijal", koja je jedno vrijeme bila kultno okupljalište Sarajlija, no u zadnje vrijeme je prilično oronula, nakon što su je iz različitih razloga napustili neki vrhunski ugostiteljski profesionalci.

Odustanje i od Radio postaje Vrhbosna?!

Zanimljivo je također da profesor Topić, također po informacijama koje se mogu neslužbeno čuti, odustaje i od projekta Radio postaje Vrhbosna, koji se nije pokazao posebno uspješnim - bile su česte smjene vodstva ove medijske postaje, a program nije na razini očekivanog. Navodno, pronađeni su talijanski partneri, riječ je je o jednoj snažnoj medijskoj kući katoličke provenijencije - a nejasno je hoće lis e Napretkov radio i ubuduće zvati Vrhbosna (Vrhbosna je naziv za Sarajevo i njegovu okolinu koji se upotrebljavao prije turske vladavine u Bosni i Hercegovini. Postojala je također i Župa Vrhbosanska, op. prir.), spominje se i mogućnost promjene naziva u Radio Maria.

Inače, Napreku bi idućega tjedna trebala biti vraćena još jedna zgrada u središtu glavnom grada, ne najstrožem ali na vrlo lijepoj lokaciji, u blizini bolnice Koševo. Riječ je o objektu u kojemu je ranije bila smještena Očna klinika, a također je svojedobno od komunističkih vlasti oduzet hrvatskom kulturnom društvu.

McDonald`s ugrožava ćevabdžije i buregdžije?

Kada je riječ o McDonalds`u, ovaj globalni lanac brze hrane do sada u Sarajevu nije imao svoj restoran, a jedan od razloga je i navodno protivljenje ćevabdžija i buregdžija - malih poduzetnika koji se bave proizvodnjom lokalne vrlo popularne verzije brze hrane, a kojima bi dolazak McDonaldsa mogao umanjiti obujam poslovanja. Zbog toga je i izabrana lokacija izvan sarajevske općine Stari Grad gdje se nalazi najveći broj ćevabdžija i buregdžija. Dnevnik.ba/** No links **/a.k.
Last edited by sarajevsko_pivo on 03/04/2011 00:15, edited 11 times in total.


User avatar
Comrad
Posts: 4326
Joined: 17/04/2007 12:40
Location: C:\Program files

Re: McDonalds useljava u Napretkovu palaču?!

Post by Comrad » 18/11/2010 22:26

:lol: jest, skupina desetina šanera, ćevabdzija sprijecava jednu tako malenu korporaciju kakav je McDonalds da dodje ovdje. :-)

McDonalds je fransiza koja ima odredjena pravila. Kod nas ili nema covjeka koji ce kupiti tu fransizu ili jednostavno nemamo adekvatnu infrastrukturu koja ce moci slijediti odredjena pravila fransize i tacka. Sa obzirom kako smo neorganizovana i naopaka drzava mislim da je ovo drugo u pitanju, ali opet ni fransiza nije jeftina.

Ja sam ZA dolazak ovog brenda, iako nisam nesto pretjerano odusevljen njihovim proizvodima, ali nekako je ruzno bit medju malim brojem onih koji nemaju McD.

samo malo
Posts: 2313
Joined: 04/05/2009 13:50

Re: McDonalds useljava u Napretkovu palaču?!

Post by samo malo » 18/11/2010 22:37

Ma ja, Nagib i Mrkva dilaju torbe pune dolara po Americi u namjeri da sprijece McD da uplovi na grandiozno trziste sarajevske opstine Stari grad, direktor McD pronalazi konjsku glavu u krevetu, FBI istrazuje cijeli slucaj ali svjedoci masovno mijenjaju iskaze, Hodzic porucuje "poslacemo ponudu koja se ne odbija", americka industrija brze hrane ulazi u jos jednu nemirnu noc.

User avatar
PipiDugaDevetka
Posts: 19072
Joined: 25/12/2003 00:00
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

Re: McDonalds useljava u Napretkovu palaču?!

Post by PipiDugaDevetka » 19/11/2010 00:45

Ćevapi će osvojiti Ameriku! Kad-tad!

somethings
Posts: 228
Joined: 11/08/2009 15:29

Re: McDonalds useljava u Napretkovu palaču?!

Post by somethings » 19/11/2010 02:33

Comrad wrote::lol: jest, skupina desetina šanera, ćevabdzija sprijecava jednu tako malenu korporaciju kakav je McDonalds da dodje ovdje. :-)

McDonalds je fransiza koja ima odredjena pravila. Kod nas ili nema covjeka koji ce kupiti tu fransizu ili jednostavno nemamo adekvatnu infrastrukturu koja ce moci slijediti odredjena pravila fransize i tacka. Sa obzirom kako smo neorganizovana i naopaka drzava mislim da je ovo drugo u pitanju, ali opet ni fransiza nije jeftina.

Ja sam ZA dolazak ovog brenda, iako nisam nesto pretjerano odusevljen njihovim proizvodima, ali nekako je ruzno bit medju malim brojem onih koji nemaju McD.


Nije uopšte bitno što nismo "moderni", "civilizirani" ili šta već jer nemamo McD, već jednostavno hoćeš ponekad da probaš i nešto drugo. Ja obožavam ćevape i pite, a često jedem i ove naše hamburgerčine (koji se raspadaju i cure na sve strane), ali jednom sedmično ili u dvije sedmice otić i pojest Big Mac bi mi baš bio užitak...

User avatar
Tranquilizer
Posts: 1865
Joined: 04/06/2010 10:34
Contact:

Re: McDonalds useljava u Napretkovu palaču?!

Post by Tranquilizer » 19/11/2010 02:46

Cuj McD u Napretku :shock: :shock: :shock: , hajd' da i to cudo vidimo :lol: :lol: :lol:

User avatar
Boom71
Posts: 948
Joined: 26/08/2008 10:34
Location: Kovacici

Re: McDonalds useljava u Napretkovu palaču?!

Post by Boom71 » 19/11/2010 12:12

Ma radice i cevapdzije i burkdjije i McD !
100%!

A mislim i da je red da dobijemo McDonalds.I Burger King !

:-D

sarajevsko_pivo
Posts: 2015
Joined: 27/07/2009 16:22

Re: McDonalds useljava u Napretkovu palaču?!

Post by sarajevsko_pivo » 19/11/2010 14:29

Samo nisu rekli koje godine!

User avatar
Better Man
Posts: 13617
Joined: 01/10/2006 20:10
Been thanked: 1 time

Re: McDonalds useljava u Napretkovu palaču?!

Post by Better Man » 19/11/2010 14:32

Prema Mcdonaldsu sam ravnodušan, jer je obično smeće od hrane, kao i ovi naši što prave hamburgere i slično. Ali svako ima pravo da jede šta voli, pa bio to i otrov iz McDonaldasa ili otrov od ovih naših hamburegdžija. Ja bih više volio da se u Sarajevu konačno otvori jedan svjetski cd shop sa najnovijim muzičkim izdanjima i naravno starim izdanjima svjetske muzičke scene, kao i koncertna i dokumentarna izdanja svjetske muzičke scene na dvd, blu ray izdanjima i naravno dvd i blu ray filmovi svjetske produkcije. Dakle objavi se novi album npr. RHCP i mogu ga istog trenutka kupiti u Sarajevu ili neki film se objavi na dvd-u i blu rayu i možeš ga odmah kupiti u Sarajevu.

komunalac
Posts: 48
Joined: 29/03/2010 09:52
Location: Od jednih dleko,drugi nas ne prihvataju

Re: McDonalds useljava u Napretkovu palaču?!

Post by komunalac » 19/11/2010 14:41

Boom71 wrote:Ma radice i cevapdzije i burkdjije i McD !
100%!

A mislim i da je red da dobijemo McDonalds.I Burger King !

:-D

U pravu si, oni nisu konkurencija ćevapu.
Profesor je na faxu jednom govorio da američke firme kad ulažu gledaju dali tu negdje postoji ili Burger ili McD jer jednostavno ta zemlja je sigurna za ulagati po tim nekim njihovim mjerilima.Ato posmatram sa te strane OK je da ulažu a što se tiče mene ćevapi su ćevapi i pored njih nikakav hamburger nema šanse...

komunalac
Posts: 48
Joined: 29/03/2010 09:52
Location: Od jednih dleko,drugi nas ne prihvataju

Re: McDonalds useljava u Napretkovu palaču?!

Post by komunalac » 19/11/2010 14:44

Evo jedan link na temu "kvalitete" te vrste hrane

http://www.index.hr/xmag/clanak/fotogra ... 17763.aspx

User avatar
zecko_kupuz
Posts: 2311
Joined: 11/01/2008 14:58
Location: Sarajevo

Re: McDonalds useljava u Napretkovu palaču?!

Post by zecko_kupuz » 19/11/2010 15:03

Ovaj dio teksta o čevabdžijama i buregdžijama može biti tačan. Gdje se to spominje njihov lobi u inostrantstvu? Ljudi mogu izvršiti pritisak na domaće vlasti (pod maskom zaštite domaćeg proizvoda) i to će biti dovoljno. Iako mi je svejedno glup način razmišljanja da bi jedan strani fast-food sistem mogao ugroziti status domaćih gurmanskih titana kakvi su ćevap i burek. :-?

User avatar
Altsa
Posts: 5543
Joined: 19/03/2004 18:31

Re: McDonalds useljava u Napretkovu palaču?!

Post by Altsa » 19/11/2010 15:08

Napoookon :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

User avatar
PipiDugaDevetka
Posts: 19072
Joined: 25/12/2003 00:00
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

Re: McDonalds useljava u Napretkovu palaču?!

Post by PipiDugaDevetka » 19/11/2010 15:13

http://www.index.hr/images2/cevapi9v.jpg wrote:NYT upoznaje Amerikance sa čevapčićima i ajvarom

U POSLJEDNIH nekoliko godina na policama etničkih trgovina u New Yorku sve češće se može naići na bosanske proizvode. Razlog tome je to što su Bosanci koji su se naselili u SAD-u počeli sve više osjećati nostalgiju za domom i za okusima na koje su navikli u rodnom kraju, tvrdi Peter Menikou vlasnik trgovine Euromarket u Queensu koji prodaju hranu iz dijelova jugoistočne Europe.

Image

Za New York Times Menikou je kazao kako se u posljednjih sedam godina u New York doselilo mnogo Bosanca, jer je Vlada izdavala puno viza izbjeglicama.

I prije raspada Jugoslavije na policama trgovina diljem SAD-a mogli su se naći proizvodi iz tog dijela Europe, no nije se znalo kojoj točno državi bivše Jugoslavije pripadaju. ?Danas, ne samo da se zna koji je proizvod iz koje republike bivše Jugoslavije, već se razlika osjeća i po okusima pojedinih proizvoda? - tvrdi Menikou.

Kako piše NY Times jugoslavenska hrana dosta je slična onoj svojih susjeda, primjerice Grčkoj ili Turskoj. Među najpoznatijim jelima su burek, vrlo ukusno predjelo na bazi tijesta, te čevapčići začinjena janjetina s roštilja u obliku malih kobasica.

Unutar Jugoslavije, Bosna je posebice poznata po svojim mesnim jelima, kazao je Šimun Šimunović, predsjednik uvozničke tvrtke iz Queensa, inače rođeni Dubrovčanin.

?Bosanci su majstori roštilja. Osim čevapčića poznate su njihove pljeskavice, koje su slične hamburgerima samo što su začinjene bijelim i crvenim lukom, te paprom. Dodao je kako se specijaliteti poput suhog mesa ne smiju uvoziti u SAD, pa se radi po tradicionalnim receptima ali unutar države.

Proizvodi koje Šimunović uvozi su raznovrsni i neobični, piše New York Times: ajvar, relish, pekmez od šljiva, patlidžani, feta sir iz Travnika koji je kremastiji od onog grčkog, ....

Šimunovć dana prodaje robe godišnje u vrijednosti preko milijun dolara, a prije deset godina godišnje je zarađivao samo 200.000 dolara. Dodaje kako Bosanci jako čeznu za domom, pa većina njih utjehu traži i u poznatoj bosanskoj crnoj kavi.

New York Times navodi kako se trgovine u kojima se nalaze bosanski proizvodi najčešće nalaze u četvrtima u kojima oni žive, a autor teksta se pita je li razlog za to što je hrana previše egzotična za Amerikance ili jednostavno to što prerijetko imaju priliku kušati takvo što.

A.H.

Samo da se naše buregdžije i ćevabdžije organizuju, standardizuju i zaštite ćevape, burek, zeljanicu, tufahije,...
Inače će sve otići u honduras,...Da nam ne tuše ćevape i burek od brazilskog mesa čija je cijena 2-3KM/kg, a vamo porcija od 250gr=7KM.=>1kg ćevapa/30KM

User avatar
ladyblue18
Posts: 22385
Joined: 24/12/2006 22:57
Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status

Re: McDonalds useljava u Napretkovu palaču?!

Post by ladyblue18 » 19/11/2010 15:44

Kako ste krenuli, haman pa ce i ova tema pod kljuc.
Tema je McDonalds, i pokusajte da je se drzite.

User avatar
Optimist
Posts: 8333
Joined: 08/02/2010 19:01
Location: Sarajevo
Has thanked: 2 times
Been thanked: 9 times

Re: McDonalds useljava u Napretkovu palaču?!

Post by Optimist » 19/11/2010 18:43

Jos cemo se mi nacekat dok se McD otvori kod nas.

User avatar
ladyada
Posts: 1462
Joined: 05/04/2008 13:38
Location: Germany

Re: McDonalds useljava u Napretkovu palaču?!

Post by ladyada » 19/11/2010 18:48

Boom71 wrote:Ma radice i cevapdzije i burkdjije i McD !
100%!

A mislim i da je red da dobijemo McDonalds.I Burger King !

:-D

jer se od onih porcija McD necete najesti 100%..........

User avatar
Josip_Mo
Posts: 45
Joined: 13/11/2010 03:57

Re: McDonalds useljava u Napretkovu palaču?!

Post by Josip_Mo » 19/11/2010 18:50

Image

sarajevsko_pivo
Posts: 2015
Joined: 27/07/2009 16:22

Re: McDonalds useljava u Napretkovu palaču?!

Post by sarajevsko_pivo » 19/11/2010 20:20

Better Man wrote:Prema Mcdonaldsu sam ravnodušan, jer je obično smeće od hrane, kao i ovi naši što prave hamburgere i slično. Ali svako ima pravo da jede šta voli, pa bio to i otrov iz McDonaldasa ili otrov od ovih naših hamburegdžija. Ja bih više volio da se u Sarajevu konačno otvori jedan svjetski cd shop sa najnovijim muzičkim izdanjima i naravno starim izdanjima svjetske muzičke scene, kao i koncertna i dokumentarna izdanja svjetske muzičke scene na dvd, blu ray izdanjima i naravno dvd i blu ray filmovi svjetske produkcije. Dakle objavi se novi album npr. RHCP i mogu ga istog trenutka kupiti u Sarajevu ili neki film se objavi na dvd-u i blu rayu i možeš ga odmah kupiti u Sarajevu.


Ovo pises na svakoj temi!

Neznam ko jos kupuje cdove, kad to sve ima skinuti sa interneta :skoljka:

User avatar
strong69
Posts: 6754
Joined: 11/03/2005 20:02
Location: Beneath the Remains
Has thanked: 1 time

Re: McDonalds useljava u Napretkovu palaču?!

Post by strong69 » 19/11/2010 22:34

sarajevsko_pivo wrote:
Ovo pises na svakoj temi!

Neznam ko jos kupuje cdove, kad to sve ima skinuti sa interneta :skoljka:


Sto me nasmija dobro :lol: :lol: :lol: Imas original CD od mene :razz:

mig
Posts: 6934
Joined: 18/05/2010 10:37

Re: McDonalds useljava u Napretkovu palaču?!

Post by mig » 19/11/2010 22:50

sarajevsko_pivo wrote:McDonald`s ugrožava ćevabdžije i buregdžije?

Kada je riječ o McDonalds`u, ovaj globalni lanac brze hrane do sada u Sarajevu nije imao svoj restoran, a jedan od razloga je i navodno protivljenje ćevabdžija i buregdžija - malih poduzetnika koji se bave proizvodnjom lokalne vrlo popularne verzije brze hrane, a kojima bi dolazak McDonaldsa mogao umanjiti obujam poslovanja. Zbog toga je i izabrana lokacija izvan sarajevske općine Stari Grad gdje se nalazi najveći broj ćevabdžija i buregdžija. Dnevnik.ba/** No links **/a.k.

Za mene je McDonald’s restoran kao i svaki drugi i tacno znam sta u njemu mogu, a sta ne mogu da dobijem.

Ako sam gladna, tamo necu otici. Ja zapravo nikada nisam jela ni fishmac, ni bigmac.... niti bilo kakav mac.

Ali ako zelim da se sa nekim dooobro ispricam, ne retko cu izabrati bas Mc Donald's. Tamo mozes sedeti bukvalno satima sa samo jednim sokom ispred sebe, i nikada neces doziveti da ti osoblje restorana gleda preko ramena cekajuci tvoj poslednji gutljaj (ili zalogaj) sa namerom da te sto pre izbaci napolje kako bi usluzili novu musteriju. Tako komotno se ne osecam ni u kakvoj buregdzinici, kaficu ili restoranu.
Jos jedna pozitivna stvar vezana za Mc je ta sto je tamo zabranjeno pusenje (i pre nego je donesen ovaj zakon), a pojedini restorani nude besplatno koriscenje racunara ili imaju igraonice za decu (sto roditeljima moze biti od velike koristi).

Postoji toliko toga u Mc Donald’s-u sto nema nikakve veze sa mesom, hamburgerima, cevapima... (milkshake, razne vrste krompira i salata, ponegde cak i kafa…) a podjednako je nezdravo kao i hrana u bilo kom fast foodu. Pa ko voli…
Ono sto u Mc-u svakako vredi probati jeste sladoled, narocito zimi… Takav nigde nisam jela. Moj izbor je cokolada ili kit ket.

User avatar
vukojebina
Posts: 1609
Joined: 11/08/2009 20:02

Re: McDonalds useljava u Napretkovu palaču?!

Post by vukojebina » 19/11/2010 23:04

Svaka cast mig, ljepseg komentara odavno nisam procitao... ja uzivam sjesti u mccafe, popiti vrhunsku kafu i uz to pojesti kolac od sira koji mi je fenomenalan...istina, prvi put sam pomislio, o moj Boze, na sta ce to licit, cuj kolac od sira, ali ajde reko da probam, i vjeruj od tad samo njeg narucujem...

a i ta cinjenica da ti konobar nece nikad doc za sto je prosto neprocjenjiva...ok postujem ljubaze konobare u kaficima, restoranima, ali brate popusti me malo sa tom svojom ljubaznoscu i pusti me da zavrsim svoj obrok, a ne da moram svako dva minuta spustat escajg, da bi me on pito je li sve uredu...

jos jedna stvar, ajde ok mogu razumjest kad se cevabdzije i bukekdzije protive otvaranju mcd-a, ali nikako nemogu shvatit kretene od obicne raje kad se tako zustro protive...pa covjece ako ti se ne svidja ta hrana ili ako mislis da je nezdrava, jednostavno hrani se zdravim cevapima, ali bar skontaj koliko (finih) radnih mjesta za mlade ljude cemo dobiti jednim, a pogotovu vise takvih restorana...u austriji recimo vlada nepisano pravilo da ako imas problem sa nalazenjem posla, u mcd-u mozes uvjek dobit poso...

User avatar
karanana
Posts: 38425
Joined: 26/02/2004 00:00
Has thanked: 1 time
Been thanked: 5 times

Re: McDonalds useljava u Napretkovu palaču?!

Post by karanana » 19/11/2010 23:07

svaka cast i mig i vukojebina

mig
Posts: 6934
Joined: 18/05/2010 10:37

Re: McDonalds useljava u Napretkovu palaču?!

Post by mig » 19/11/2010 23:26

Hvala momci, ovakve reakcije nisam ocekivala ;-)

Sto se tice gore pomenutog McCafe-a, u Beogradu McCafe postoji u Mc-u na Slaviji i na Terazijama.

“Tamo se moze popiti espresso, cappucino, macchiato, cafe latte, aromatizovane kafe, više vrsta frapea i čajeva. Osim toga, u ponudi "McCafe" su i razne vrste kolača: malina korpice, esterhazi, oranž-nugat, zaher, kupina cheese cake, kokos rolat, mafini, krofne i slično.”

Ovo je McDonald’s na Slaviji. Ni nalik na cevabdzinicu... oni medjusobno nikako ne mogu biti konkurencija.

Image

dezurni_ucenik
Posts: 11942
Joined: 27/05/2008 12:14
Location: Pred tablom
Been thanked: 1 time

Re: McDonalds useljava u Napretkovu palaču?!

Post by dezurni_ucenik » 20/11/2010 00:37

Better Man wrote:Prema Mcdonaldsu sam ravnodušan, jer je obično smeće od hrane, kao i ovi naši što prave hamburgere i slično. Ali svako ima pravo da jede šta voli, pa bio to i otrov iz McDonaldasa ili otrov od ovih naših hamburegdžija. Ja bih više volio da se u Sarajevu konačno otvori jedan svjetski cd shop sa najnovijim muzičkim izdanjima i naravno starim izdanjima svjetske muzičke scene, kao i koncertna i dokumentarna izdanja svjetske muzičke scene na dvd, blu ray izdanjima i naravno dvd i blu ray filmovi svjetske produkcije. Dakle objavi se novi album npr. RHCP i mogu ga istog trenutka kupiti u Sarajevu ili neki film se objavi na dvd-u i blu rayu i možeš ga odmah kupiti u Sarajevu.
:thumbup:
svaka cast za ovo...treba jedan jaci cd shop od magaze....spominjem magazu jer bezobrazno skupo nabijaju cijene cd-ova.....npr. neki dan sa amazona mi stigao cd with teeth od nine inch nails koji sam platio 16 maraka..a u magazi 35 maraka...

p.s. imas u buybooku cd-ova za 1 marku i to original ...ja uzeo comunity service od crystal method za 1 km..a ovaj drug kasabian-ov cd takodjer za istu cijenu ..pa bujrum chekni

Locked