MBI

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Sentinel

#1 MBI

Post by Sentinel »

MBI ilitiga malezijsko-bosanska firma sto "gradi" Vrtove Riverine na Ilidzi je fakat jedna ublehaska firmica, sa nesposobnim kadrom i sefom - iz bogapitaj odakle (malezijac s nekom kapicom) koji dolazi na posao u braon uprljanoj majici i tajicama.
Fakat je nevjerovatno koliko se covjek moze prevariti. Bas kao i svi oni koji su kupili stan dole, placaju 130 KM mjesecno za "odrzavanje", parket im se raspada, plinski bojleri ne rade, nema lifta u zgradi sa 5 spratova, stanovi se urusavaju.
Trenutno vode spor s Ahydronom oko neke love za shopping centar koji je trebao biti "boom.
Ovih dana preoravaju travnjak oko zgrade zato sto su to zemljiste prodali ASA autu, i bez imalo stida unistili najbolje travnjake oko zgrade.

Seljakljuk, bezobrazluk i nesposobnost do maksimuma.
Last edited by Sentinel on 06/09/2009 22:27, edited 1 time in total.
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#2 Re: MBI

Post by PipiDugaDevetka »

Da su ti Vrtovi riverine negdje u Dalmaciji zvali bi se Đardini riverine.

Još prije desetak godina, kada sam prvi put čuo šta će se na Trnjacima graditi (Trnjaci=Ime livade moga djetinjstva) i kako će se zvati, znao sam da neće biti dobro.
arman1
Grijem se na: ljubav bližnjih svoj
Vozim: šta klepim
Horoskop: BOG

#3 Re: MBI

Post by arman1 »

Sentinel da ti Asko O.(vlasnik Ahydrona) nije daiđa pa ti krivo što se sude.
metar_drva

#4 Re: MBI

Post by metar_drva »

arman1 wrote:Sentinel da ti Asko O.(vlasnik Ahydrona) nije daiđa pa ti krivo što se sude.
pa sta i da jest?
StupskaBitanga

#5 Re: MBI

Post by StupskaBitanga »

Nije Asko već Esko Omerbašić
A šta je sa tim naseljem?
Shopping centar je trebao biti gotov do kraja oktobra 2008 ali prošla je godina još nije otvoren
Zna li ko više informacija?
I što je Asa kupiula zemljište
Sentinel

#6 Re: MBI

Post by Sentinel »

StupskaBitanga wrote:Nije Asko već Esko Omerbašić
Shopping centar je trebao biti gotov do kraja oktobra 2008 ali prošla je godina još nije otvoren
Kao sto rekoh, vodi se spor sa Ahidronom, koji nece brzo zavrsiti s obzirom da su velike pare u igri. Mozda premijer i cengic malo poguraju, vidjecemo.
A Asa ko Asa, kupuje gdje god vidi 100m2 slobodno. I nek kupi, ionako je ruglo na tom travnjaku.
arman1

#7 Re: MBI

Post by arman1 »

Sentinel wrote:
StupskaBitanga wrote:Nije Asko već Esko Omerbašić
Kao sto rekoh, vodi se spor sa Ahidronom, koji nece brzo zavrsiti s obzirom da su velike pare u igri. Mozda premijer i cengic malo poguraju, vidjecemo.
A Asa ko Asa, kupuje gdje god vidi 100m2 slobodno. I nek kupi, ionako je ruglo na tom travnjaku.
A poštenjačine iz Ahydrona iaoko su primile pare uglavnom nisu platile podizvođače, takse i još koješta.
gurabija78

#8 Re: MBI

Post by gurabija78 »

Sentinel je napisao/la:

StupskaBitanga je napisao/la:Nije Asko već Esko Omerbašić

A poštenjačine iz Ahydrona iaoko su primile pare uglavnom nisu platile podizvođače, takse i još koješta.

znas li ti koliko Lamorghini trosi?
arman1

#9 Re: MBI

Post by arman1 »

gurabija78 wrote:Sentinel je napisao/la:

StupskaBitanga je napisao/la:Nije Asko već Esko Omerbašić

znas li ti koliko Lamorghini trosi?

Nije šala, a tek koliko koštaju oni mirovnjaci na hondama(ili šta su već). I sad je neko drugi kriv. Jedna od firmi koje su izvodile instalacije na ovom objektu već 2 mjeseca nije podijelila platu, zahvaljujući "poštenjačinama".
Sentinel

#10 Re: MBI

Post by Sentinel »

sve u svemu... lom :)
StupskaBitanga

#11 Re: MBI

Post by StupskaBitanga »

Omerbašić: Na sudu ću tražiti da plate radnicima 7,5 miliona KM

Tekst članka Građevinska firma «Ahidron građenje» i još desetak bh. firmi kooperanata koje su učestvovale u gradnji šoping centra u naselju Vrtovi Riverine na Ilidži prevareni su od malezijskih investitora MBI Development.

Ugovor sklopili

Prevara je po riječima Esada Omerbašića direktora «Ahidron građenja» teška 7,5 miliona KM. Malezijci se kako kaže prave gluhi i slijepi, šoping centar je završen, a para koje im duguju nema ni na mapi. Centar je izgrađen na prostoru od 25.000 kvadrata, a Malezijci koji se predstavljaju kao dobrotvori BiH kako tvrdi Omerbašić su nestali . Zbog toga je ova firma prije tri mjeseca podnijela tužbu protiv MBI i čeka sudski ishod. - Prije tri godine smo se sve dogovorili. Gradićemo šoping centar vrijedan 16 miliona KM, oni su tražili dorade u projektu i na kraju je investicija koštala 20 miliona KM. Uredno smo potpisali ugovor i sve je teklo po planu. Oni su plaćali, mi smo radili. Od prošle godine počeli su problemi. Radove privodimo kraju, a para i predstavnika firme nigdje! Alija Jahić, koji je predstavljao MBI u decembru prošle godine je dobio otkaz i sve je stalo. Doveli su svog čovjeka, nekog Arapa i niko ne zna gdje se on nalazi ni gdje je sada predstavništvo firme. Malezijci misle da su došli u Indiju pa da nas mogu varati. Oni rade po sistemu dići ćemo iz banke 16 miliona KM, napravićemo šoping centar, nešto malo ćemo platiti i nestati.Pa nije ovo divlji zapad, valjda postoje zakoni. Dođu sa markom i hoće da zarede milione i sve im se zasniva na političkoj vezi preko Harisa Silajdžića koji ih je doveo u BiH - kaže Omerbašić.

Sve izdali

U julu prošle godine kada su se radovi završavali 75 posto centra bilo je izdato. Mjesečna kirija koju su Malezijci uzimali bila je 350.000 KM, znači oni godišnje mogu uzeti 3,5 miliona KM. Za pet godina oni će od naših para isplatiti kredit banci i ostaće im šoping centar vrijedan 30 miliina KM. Malezijci na taj način ulažu i svi to znaju samo se to pokušava zataškati - kaže Omerbašić. Omerbašić strahuje da će sud godinama raditi na ovoj tužbi te da Malezijci mogu svaki čas napustiti BiH. U pitanju su plaće mojih radnika i radnika iz drugih firmi. I kada sud presudi u našu korist, od koga ću to naplatiti ako oni odu. Ko će mi dati 7,5 miliona KM? Ići ću kod Željka Komšića, predsjedavajućeg Predsjedništva BiH i tražiti zaštitu. Uz mene će stati Udruženje «Zlatni ljiljani».Ovo je najljepši šoping u Sarajevu koji je prazan devet mjeseci i sad će svi misliti da je to zbog «Ahidron građenja» i ostalih bh. firmi. Ovo je najveća tužba koja je otišla na sud nakon rata i niko da reaguje. Išao sam u

Šta kaže općina

Općinu Ilidža koja je izvršila tehnički prijem objekta bez potrebne dokumentacije. Kada sam im rekao da nam duguju pare kazali su mi da njih to ne zanima - kaže Omerbašić. Kako nam je kazala Jelena Tošić, građevinski inspektor u Općini Ilidža kada su počeli radovi ova firma je uredno dobila potrebne dozvole i urbanističku i građevinsku. - Ne može Općina sada biti sudija. Ako je investitor ostao dužan izvođaču radova postoji sud - kazala nam je Tošićeva. U petak smo pokušali dobiti i drugu stranu. Međutim, na fiksne telefone u ovoj malezijskoj firmi niko se nije javljao.

san
arman1

#12 Re: MBI

Post by arman1 »

Nevjerovatno pa to ima samo u san-u.
Fola radi nazvao sam firmu i predstavio se kao zainteresovani kupac stana a i zainteresovan za posl. prostor. Glumio gastarbitera. Stanovi rasprodati, posl prostori do daljnjeg nedostupni.
Na sve telefone se ljudi uredno javljaju.
medaljon

#13 Re: MBI

Post by medaljon »

o ovoj firmi mogu sljedeće: prije 2 godine sam platio predujam na jednoj od vila,naime tada je na vila iris bila u ozgradnji a vila Orhideja još nije nije ni počela da se pravi, do dan danas stoje samo temelji od te vile;da bi na proljeće ove godine nakon godinu i po svatio da od toga nema ništa i zatražio da mi vrate moj predujam koji sam dao, isti sam dobio natrag isitna nakon mjesec dana,znam samo, da sam tonu zivaca potrosio obialzeci to gradiliste gledajuci kako to napredjuje puzevim korakom,i na kraju hvala Bogu pa se iscupah odatle.Onaj podvoznjak koji su pravili u neposrednoj blizini je uvjek poplavljen i začepljeno je,naša posla.
inače, slažem se da sve što počnu ovi Malezijci i njim slični koji ovamo dolaze i izgiravaju poslovne ljude da investiraju i grade ko fol to je osudjeno na propast jer, namjere im nisu časne a to je haram, svi to znaju i opet ih puštaju ovi naši vlastodršci da prave budale od nas i potkradaju nas,čast izuzecima.
iskreno , žalim ljude koji su tamo se uselili, sigurno od njih svako se pokajao ali sta ce, ne može nazad
selmica12

#14 Re: MBI

Post by selmica12 »

A sta je ovaj Asko ili Esko ili kako već po zanimanju????????
Sentinel

#15 Re: MBI

Post by Sentinel »

medaljon wrote:...iskreno , žalim ljude koji su tamo se uselili, sigurno od njih svako se pokajao ali sta ce, ne može nazad
Sta ce drugo nego se iseliti, uskoro...
Post Reply