Evo da i ja nešto napišem vezano generalno za rijetke Japance, jer rjeđi od ovog mog ne može biti.
Prvo dijelovi su prilično skupi, posebno potrošni, iako se sve može naći. Ja ni za šta nisam išao dalje od Šandora i Metalmerca. Šandor prodaje filtere i još neke dijelove holandskog proizvođača Nipparts, dijelovi nisu nimalo jeftini (filter ulja 14 KM, zraka 24 KM, goriva 36 KM), a nedavno čitam na jednom njemačkom forumu da nisu nešto kvalitetni, a skupi su gotovo kao i originalni, koje ja ovdje ne mogu naći. Metalmerc ima isto te filtere Knecht koji su jako kvalitetni a plus su jeftiniji (za ulje je 9 KM), ali nemaju sve, a i ono što imaju mora se naručit iz Kiseljaka (na Trgu Heroja bude idući dan). Dalje, kočioni elementi i elementi podvozja isto nisu problem za naći, Šandor ima Lucas/TRW, Metalmerc ima Febi/Pagid. Druga stvar je što su ti dijelovi skupi. Japanci (makar ovaj kod mene) ugrađuju jako kvalitetne dijelove, ali kad se ti isti kvalitetni dijelovi trebaju mijenjati to je udar po džepu. Recimo jedan plinski amortizer Kayaba za moje auto je 198 KM, originalni koji traju čak 200 k km su oko 130 eura komad, ali ovdje se ne mogu naći. Dalje, na mom autu, ABS je dolazio samo u kombinaciji sa zadnjim diskovima, inače su doboši, a jedan takav disk Lucas košta 198 KM i mora se naručiti. Iz iskustva vlasnika vani, originalni diskovi isto izdrže 200 k km, ali ako slučajno dobiju brazde ili hrđu iz ovih ili onih razloga (npr. kliješta zapeku) to je uvala.
A kad se pređe na "nepotrošne" dijelove slika je još crnija.

Da nabrojim neke cijene Nipparts dijelova: kvačilo (set) 140 eura, sajla kvačila 35 eura, pumpa za vodu 50 eura, ležaj prednjeg točka 50 eura, ležaj zadnje točka 115 eura, alternator 290 eura, anlaser 250 eura, lambda sonda Bosch (80 k km) 75 eura, lambda sonda Bosch (160 k km) 135 eura, itd, itd, a još je upitno šta se sve od toga ovdje može naći. Da ne prelazim na karoserijske dijelove, u slučaju sudara.
Ja dosad nisam ništa neplanirano mijenjao, a auto ima na satu 80 k km. Ima sam dva problema: klima mi se ispraznila (negdje curi) i zapekla mi kliješta zadnjih kočnica, ima hrđe po vrhovima diskova i daj Bože da se ta hrđa može sanirati tokarenjem.
Baš na pomenutom forumu čitam, čovjek je dosad dogurao s autom kao kod mene do 200 k km, u međuvremenu je tunirao motor, i sve je na njemu još originalno, na 190 k je zamijenio prednje diskove i zadnje amortizere.
A auto je Daihatsu Gran Move. Auto je odlično ali je jako skupo za održavanje, kao što može primjetiti.
Nadam se da će ti pomoći u odluci, LP.