Mazda MX-5 tvrdi krov

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
Honda NSX

#1 Mazda MX-5 tvrdi krov

Post by Honda NSX »

Pozdrav,

Spremam se da kupim Mazdu MX5 iz 2000. godine. Ali pošto nemam garaže planiram kupiti tvrdi krov kako mi neki vandal ne bi nožem napravio apstrakciju od krova.....

O automobilu već dovoljno znam tako da o tome ne treba puno, ono što me mnogo više zanima je sam tvrdi krov.
Kako ga nabaviti i gdje, je li komplikovano ugraditi i ko to može pouzdano uraditi. Da li je teško skidati i stavljati tvrdi krov?

Nazvo sam F-Autoecentar maloprije, kao ovlaštenog dilera mazde i pitao kolko bi kod njih bio tvrdi krov i dobio suludu informacij da je to oko 5.000 KM sa ugradnjom i svime. Blago sam se nasmijo i završio razgovor. Auto košta oko 10.000 KM, a krov 5.000? ma nek malo od*ebu ovi iz f-autocentra.

Ako ko ima iskustva, ili dobra i pouzdana riješenja za ovaj problem, ili bilo kakve korisne info ili upozorenja, biću ono baš zahvalan :)
Qler

#2 Re: Mazda MX-5 tvrdi krov

Post by Qler »

Pa sta si mislio da je 500KM?

Nazovi Mercedes i pitaj koliko je tvrdi krov sada za starog SL-a (koji se proizvodio do 2001 :) )

Ti dijelovi i jesu skupi, jos pogotovo ako ganjas preko ovlastenih dilera..

evo ba ebay, polovan, 1994 godina

http://www.ebay.com/itm/Mazda-Miata-Har ... a6&vxp=mtr
Honda NSX

#3 Re: Mazda MX-5 tvrdi krov

Post by Honda NSX »

Qler wrote:Pa sta si mislio da je 500KM?

Nazovi Mercedes i pitaj koliko je tvrdi krov sada za starog SL-a (koji se proizvodio do 2001 :) )

Ti dijelovi i jesu skupi, jos pogotovo ako ganjas preko ovlastenih dilera..

evo ba ebay, polovan, 1994 godina

http://www.ebay.com/itm/Mazda-Miata-Har ... a6&vxp=mtr
nemoj odmah agresivu. Jesam ja reko da sam mislio da je 500 KM? Nisam. Razumio bih cijenu od 1000 - 2000 KM. Jer se bukvalno radi o komadu karoserije sa još kojom zakačkom. Po tome i karambolka treba koštati 3.000 KM, al ne košta.

Al nije to bitno. Ovo sa e-baya je ok. Već sam gledo tu, al svakako hvala. Može se možda naći i jeftinije malo a da je OEM. Ali kako ga dobaviti ovamo? Moram naravno carinu i porez plaćati jel tako? I onda kad dođe ovdje, ko to može kvalitetno sve uraditi, ove vezice i klipove postaviti. Našo sam neki tutorial, čini se jednostavno pa možda mogu i ja ako nije komplikovano, svašta nešto ne znam oko ovog.
Je li poslije teško skinuti i staviti krov? jer bi to ja radio relativno često.
Qler

#4 Re: Mazda MX-5 tvrdi krov

Post by Qler »

Vidio sam sad na ebay-u oko 1250$ sa dostavom. Na to porez i carina.. A sto se tice postavljanja. Mislim da i nije komplikovano, ali je neprakticno. Glupo zvuci :) ali ovi krovovi su, koliko sam ja upucen, namjenjeni da se stave na jesen, skinu na proljece... Da ih sad bas i ne mozes skidati i stavljati kao obicni..

Kupi SLK mercedesa :) Najbolja varijanta :D
Honda NSX

#5 Re: Mazda MX-5 tvrdi krov

Post by Honda NSX »

Qler wrote:Vidio sam sad na ebay-u oko 1250$ sa dostavom. Na to porez i carina.. A sto se tice postavljanja. Mislim da i nije komplikovano, ali je neprakticno. Glupo zvuci :) ali ovi krovovi su, koliko sam ja upucen, namjenjeni da se stave na jesen, skinu na proljece... Da ih sad bas i ne mozes skidati i stavljati kao obicni..

Imam osjećaj da će se sada priča pretvoriti u nešto drugo, nadam se da neće. Ako neko zna nešto o gore što sam pitu u temi, molim na to odgovoriti to je bitnije....

SLK je odlično auto. Ali je meni preskup, previše troši, a MX5 je realno zabavnije auto za vožnju. Kad kažem na zabavnije, ne mislim na performanse i ostale brojke na koje se lože kojekakvii kvazi "vozači", već na samo ponašanje auta. Mazda MX5 je totalno basic auto, znatno lakše i "življe" od mercedesa SLK, i bez ikakvih luksuza. Samo auto, vožnja i to je to. MX5 je nasto inspirisan nekadašnjim britanskim sportskim autima, čiji je jedini cilj bio upravo to: iskonska povezanost sa automobilom i užitkom u vožnji.
SLK ima mnogo više veze sa stilom, imidžom, prestižom itd. Nešto što mene lično mnogo ne zanima. MX5 je manje atraktvian i vidi se da je jeftiniji od SLK, ali je meni zabavniji i na to se nekome koga najviše zanima užitak u vožnji na kraju svodi izbor.

Zvao sam i JAPANAUTO, ali nažalost nemaju ništa. Čini se da ću se dobro zabaviti s ovim krovom. Izgleda da bez garaže, je vrlo zeznuto posjedovati ovaj auto, nije baš za držat pred zgradom a?
Qler

#6 Re: Mazda MX-5 tvrdi krov

Post by Qler »

Kontam to za voznju :D cabrio je sminka :) A nista bez garaze, hebi ga...
emko1234

#7 Re: Mazda MX-5 tvrdi krov

Post by emko1234 »

Honda NSX wrote:
Qler wrote:Vidio sam sad na ebay-u oko 1250$ sa dostavom. Na to porez i carina.. A sto se tice postavljanja. Mislim da i nije komplikovano, ali je neprakticno. Glupo zvuci :) ali ovi krovovi su, koliko sam ja upucen, namjenjeni da se stave na jesen, skinu na proljece... Da ih sad bas i ne mozes skidati i stavljati kao obicni..

Imam osjećaj da će se sada priča pretvoriti u nešto drugo, nadam se da neće. Ako neko zna nešto o gore što sam pitu u temi, molim na to odgovoriti to je bitnije....

SLK je odlično auto. Ali je meni preskup, previše troši, a MX5 je realno zabavnije auto za vožnju. Kad kažem na zabavnije, ne mislim na performanse i ostale brojke na koje se lože kojekakvii kvazi "vozači", već na samo ponašanje auta. Mazda MX5 je totalno basic auto, znatno lakše i "življe" od mercedesa SLK, i bez ikakvih luksuza. Samo auto, vožnja i to je to. MX5 je nasto inspirisan nekadašnjim britanskim sportskim autima, čiji je jedini cilj bio upravo to: iskonska povezanost sa automobilom i užitkom u vožnji.
SLK ima mnogo više veze sa stilom, imidžom, prestižom itd. Nešto što mene lično mnogo ne zanima. MX5 je manje atraktvian i vidi se da je jeftiniji od SLK, ali je meni zabavniji i na to se nekome koga najviše zanima užitak u vožnji na kraju svodi izbor.

Zvao sam i JAPANAUTO, ali nažalost nemaju ništa. Čini se da ću se dobro zabaviti s ovim krovom. Izgleda da bez garaže, je vrlo zeznuto posjedovati ovaj auto, nije baš za držat pred zgradom a?
pa zavisi gdje zivis.ako zivi na alipasinu,tamo ni hummer ne mozes drzat ispred zgrade.moj ti je savjet da se pusti corava posla oko tog krova.ako mozes naci garazu,nadji.koliko moze bit garaza mjesecno.nek je 50km,znaci 3 godine garaze je 1800km.a krov ti je 2000km.po meni je logicnije iznajmit garazu.osim toga,mx5 koji sam ja gledao da kupim je stajao iza katedrale kod muzicke skole na ulici.imao je soft top i onu ceradu preko,i preko cijele zime je stajao napolju samo ga taj vlasnik prekrije onom ceradom i to je to.razmisli o toj varijanti.
iceman ze

#8 Re: Mazda MX-5 tvrdi krov

Post by iceman ze »

Sto ne pokusas preko Hr foruma o autima. Znam prije par godina je jedna djevojka imala MX-5 i izasao je clanak u njihovom casopisu i sl. s obzirom da su oni vece trziste od naseg.Takoder, i ja imam problema sa nabavkom dijelova za Amerikanca, na taj nacin sam znao rjesiti neke probleme.
Honda NSX

#9 Re: Mazda MX-5 tvrdi krov

Post by Honda NSX »

emko1234 wrote:
Honda NSX wrote:

pa zavisi gdje zivis.ako zivi na alipasinu,tamo ni hummer ne mozes drzat ispred zgrade.moj ti je savjet da se pusti corava posla oko tog krova.ako mozes naci garazu,nadji.koliko moze bit garaza mjesecno.nek je 50km,znaci 3 godine garaze je 1800km.a krov ti je 2000km.po meni je logicnije iznajmit garazu.osim toga,mx5 koji sam ja gledao da kupim je stajao iza katedrale kod muzicke skole na ulici.imao je soft top i onu ceradu preko,i preko cijele zime je stajao napolju samo ga taj vlasnik prekrije onom ceradom i to je to.razmisli o toj varijanti.
Naravno Garaža je odlična varijanta, i to sam pokušo prvo. Prerovio pik, izlijepio da unajmljujem garažu svuda okolo svoje zgrade i ništa. Već 7 dana, niko ni na piku, nit me zove na mob. (na grbavici sam, blizu moje zgrade nema baš nešto garaža, (vamo bliže hrasnom), a neću da mi bude 2 kilometra od kuće garaža to nema svrhe.

Što se tiče zime, to sa ceradom je realno loša ideja. To uništi krov onaj obični, sav ispuca i ne treba realno tako održavati ovakav auto, ružno je meni jednostavno.
Honda NSX

#10 Re: Mazda MX-5 tvrdi krov

Post by Honda NSX »

iceman ze wrote:Sto ne pokusas preko Hr foruma o autima. Znam prije par godina je jedna djevojka imala MX-5 i izasao je clanak u njihovom casopisu i sl. s obzirom da su oni vece trziste od naseg.Takoder, i ja imam problema sa nabavkom dijelova za Amerikanca, na taj nacin sam znao rjesiti neke probleme.
Da pitam je li neko prodaje tvrdi krov je li?
Možda i bude šta, hvala puno.
Kad bi otišo u hrvatsku po njega, da li bi moro platiti carinu i ostale zahebancije? Rećemo da je polovan.
drndalo

#11 Re: Mazda MX-5 tvrdi krov

Post by drndalo »

Ako ga tamo kupis, odmah ga montiras, i nista ne pricas carini...
Honda NSX

#12 Re: Mazda MX-5 tvrdi krov

Post by Honda NSX »

drndalo wrote:Ako ga tamo kupis, odmah ga montiras, i nista ne pricas carini...
Ma ja pretpostavljo sam da tako treba. Ući na jednu, izaći na drugu granicu i to je to. Da ne bude...."a odakle ti sad krov?" kad se budem vraćo ili slične nebuloze...
Jedino je malo kvaka što moram kupiti auto pa otići tamo, ali nije strašno, svakako nebi mogo stati u moje trenutno auto...
A na kraju krajeva može se možda i dostaviti nekako sigurno, nije preko svijeta, ili ga može neko dovući.
technoGeek

#13 Re: Mazda MX-5 tvrdi krov

Post by technoGeek »

http://www.ebay.at/itm/MAZDA-MX-5-HARDT ... 19cf6a1cee

Znaci jedina opcija da se pokupi ili da ti neko pokupi, nije ni skupo s obzirom koliko su ti trazili. Sad ne znam koje ce ti boje biti Mazda, ali opet mozes ponijeti i foliju u boji auta i tamo zacas nalijepiti kad montiras, mada nece niko gledati boju krova, po zakonu ti ne mogu nista.

http://www.willhaben.at/iad/viewimage?adId=37697424#3

Ne vidim puno sarki, tako da bi se s alatom moglo zacas prebaciti po mojoj procjeni.
emko1234

#14 Re: Mazda MX-5 tvrdi krov

Post by emko1234 »

a jesi razmisljao o varijanti da odmah trazis auto s hard top-om? jel se opste pravila mazda mx5 te godine s tvrdim krovom.kako je to opste islo tad?dobijes auto s mekim krovom i doplatis za tvrdi il?
mozda taj neko od koga bi kupio auto zna nekog ko bi ti mogao prodat krov..
Honda NSX

#15 Re: Mazda MX-5 tvrdi krov

Post by Honda NSX »

emko1234 wrote:a jesi razmisljao o varijanti da odmah trazis auto s hard top-om? jel se opste pravila mazda mx5 te godine s tvrdim krovom.kako je to opste islo tad?dobijes auto s mekim krovom i doplatis za tvrdi il?
mozda taj neko od koga bi kupio auto zna nekog ko bi ti mogao prodat krov..
Proizvodila se samo u soft-top varijanti. Kod nas se prodaju jednu 3-4 MX5 na piku ja mislim. Autopijaca ništa, cars24 opet isto.
Pitaću i prodavača svakako, možda nešto bude iako sumnjam.
Honda NSX

#16 Re: Mazda MX-5 tvrdi krov

Post by Honda NSX »

technoGeek wrote:http://www.ebay.at/itm/MAZDA-MX-5-HARDT ... 19cf6a1cee

Znaci jedina opcija da se pokupi ili da ti neko pokupi, nije ni skupo s obzirom koliko su ti trazili. Sad ne znam koje ce ti boje biti Mazda, ali opet mozes ponijeti i foliju u boji auta i tamo zacas nalijepiti kad montiras, mada nece niko gledati boju krova, po zakonu ti ne mogu nista.

Ne vidim puno sarki, tako da bi se s alatom moglo zacas prebaciti po mojoj procjeni.
Hvala puno na linkovima! Ovo .at je austrija je li? Nije to toliko strašno daleko, a možda bi mogo srediti i da ga neko pokupi ko često ide tamo, ali onda taj neko mora platiti carinu sigurno. A postoji i varijanta da kupim Mazdu pa tamo, u svakom slučaju hvala na linkovima, cijene su normalne i podnošljive.
mayab

#17 Re: Mazda MX-5 tvrdi krov

Post by mayab »

Mazdu probaj naci i kupiti u Njemackoj na primjer, sigurno ces naci neku koja ima i taj hardtop odmah, samo nije to za svakodnevno stavljanje i skidanje; ako nista drugo , trebala bi ti garaza da ga negdje ostavis kada se ne koristi
goran16v

#18 Re: Mazda MX-5 tvrdi krov

Post by goran16v »

Honda NSX wrote:

Hvala puno na linkovima! Ovo .at je austrija je li? Nije to toliko strašno daleko, a možda bi mogo srediti i da ga neko pokupi ko često ide tamo, ali onda taj neko mora platiti carinu sigurno. A postoji i varijanta da kupim Mazdu pa tamo, u svakom slučaju hvala na linkovima, cijene su normalne i podnošljive.
A varijanta da odes autom u AT, kupis krov, namontiras na auto i nazad kuci?
Honda NSX

#19 Re: Mazda MX-5 tvrdi krov

Post by Honda NSX »

mayab wrote:Mazdu probaj naci i kupiti u Njemackoj na primjer, sigurno ces naci neku koja ima i taj hardtop odmah, samo nije to za svakodnevno stavljanje i skidanje; ako nista drugo , trebala bi ti garaza da ga negdje ostavis kada se ne koristi
Definitivno sve izrovio i istražio oko krova ove informacije mogu biti korisne i nekom drugom koga zanima.

Krov je težak 25 Kg.
Staviti i skinuti ga je lahko. Ko se uštelio oko 2 minute. Sve se svodi na 2 zakačke naprijed i 2 nazad i to je to.

Najveći problem je glmaznost krova. Neko ko nije visok i ko je nejak će teško sam skinuti krov bez oštećivanja laka i limarije auta, a i ivica samog krova. Krov opet nije toliko ogroman tako da imam dovoljno mjesta gdje ga staviti, u garažu od prijatelja ili na balkon (velik je) ili šta god.
Honda NSX

#20 Re: Mazda MX-5 tvrdi krov

Post by Honda NSX »

goran16v wrote:
Honda NSX wrote:

A varijanta da odes autom u AT, kupis krov, namontiras na auto i nazad kuci?
Naravno o tome se cijelo vrijeme diskutuje, ali evo čini se da sam našo ponešto u hrvatskoj, vidjećemo. opet je manji trošak ići do hrvatske nego do Austrije.
GaRGa

#21 Re: Mazda MX-5 tvrdi krov

Post by GaRGa »

MX-5 je fin autic al ovi na PIK-u su preskupi, jeftinije ces proci da dovuces iz njemacke sa tvrdim krovom nego sto bi je ovdje golu uzeo
i ako mozes uzmi 1.9 motor sa 140-145 konja oni 1.6 sa 90-110 konja se jedva vuku po cesti
Honda NSX

#22 Re: Mazda MX-5 tvrdi krov

Post by Honda NSX »

GaRGa wrote:MX-5 je fin autic al ovi na PIK-u su preskupi, jeftinije ces proci da dovuces iz njemacke sa tvrdim krovom nego sto bi je ovdje golu uzeo
i ako mozes uzmi 1.9 motor sa 140-145 konja oni 1.6 sa 90-110 konja se jedva vuku po cesti
Ma kakvi, na piku su cijene fer i jeftine.
Dovlačenje iz njemačke je cirkus. Same od sebe su skuplje, a još pored toga ide 15% carine i 17% porez (jer se auto ne proizvodi u Evropi), tako da izađe na bruku para preskupu. A sa hardtopom ih je i tamo jako malo.

Sve u svemu sam komplikovano je, a ja sam nešto baš zacrto da uzmem i pored svih otežavajućih okolnosti.

Što se tiče 1.6 motora, evo copy-pase sa foruma hr što sam pitao za hardtop
"Sve i jedan motor u mx5 je uvjetno rečeno preslab. Zašto uvjetno? nikad namjena miate nije bila brzina na pravcu ili utrke ubrzanja. Eventualni nedostatak 1.6 verzije je kaj nema šperu, makar i takva zadovoljava većinu potreba i gušt je za vozit. MX5 se vozi bočno kroz zavoj sa spuštenim krovom, ne brzo po autocesti ili gmižući pred fensi kafanom"

Evo copy paste i mog odgovora:

Upravo je s tim motorom automobil koji gledam. S automobilom sam napravio jedan mali krug i sve mi je bilo jasno. MX5 je upravo takav auto, u kojem su KS, ubrzanje od 0-100 i slične brojke na koje se kvazi vozači lože, apsolutno irelevantne. Bitan je samo užitak u vožnji, a to je ono što mene primarno zanima, jer se ne namjeravam po semaforima ganjati sa kojekakvim tuniranim mutacijama, već naći zavojitu cestu i sam je krotiti.
goran16v

#23 Re: Mazda MX-5 tvrdi krov

Post by goran16v »

Honda NSX wrote: Naravno o tome se cijelo vrijeme diskutuje, ali evo čini se da sam našo ponešto u hrvatskoj, vidjećemo. opet je manji trošak ići do hrvatske nego do Austrije.
Pitanje je veceg izbora i osnovne cijene u odnosu na manje troskove odlaska, tako da se moze desiti da razlika u cijeni prilikom kupovine pokrije razliku puta od HR do AT i nazad, a nadjes bolji kroz ili cajk krov u odgovarajucoj boji.
Post Reply